Τόσο η οικονομική κρίση όσο και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν μειωθεί δραματικά τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Το 2017 περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι δήλωσαν συνολικά έσοδα από την μίσθωση των ακινήτων τους 6,19 δισ. ευρώ, όταν πέντε χρόνια νωρίτερα, το 2012 είχαν δηλωθεί 7,98 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε πέντε χρόνια δηλώθηκαν 1,79 δισ. ευρώ λιγότερα.
«Φρένο» στην φοροδιαφυγή που παρατηρείται από την εκμίσθωση των ακινήτων βάζει, σύμφωνα πάντα με φοροτεχνικούς, η αδυναμία πολλών ενοικιαστών να προκαταβάλλουν τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο συμφωνηθέν ποσό και σε αυτό που θα αναγράφει το συμβόλαιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μισθωτές μπλέκουν σε περιπέτειες καθώς ενώ έχουν συμφωνήσει με τον ενοικιαστή ότι θα δηλώσουν ένα χαμηλό μηνιαίο μίσθωμα και τα υπόλοιπα θα τα εισπράττουν «μαύρα», στην συνέχεια οι ενοικιαστές καταβάλλουν μόνο όσα αναφέρει το μισθωτήριο συμβόλαιο. Σε αυτή την περίπτωση όταν πρόκειται για μεγάλα μισθωτήρια, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων για να εξασφαλίσουν ότι θα παίρνουν και τα «μαύρα» χρήματα προχωρούν στην σύνταξη ιδιωτικού συμφωνητικού, το οποίο τους δίνει την δυνατότητα να διώξουν τον ενοικιαστή όποτε εκείνοι το επιθυμούν.
Τα τερτίπια που σκαρφίζονται όσοι φοροδιαφεύγουν δεν έχουν τελειωμό, ειδικά στις περιπτώσεις που νοικιάζουν παραθεριστικές κατοικίες για λίγους μήνες, όπου ο έλεγχος από τις ελεγκτικές Αρχές είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς τα μισθώματα δεν περνούν μέσα από το τραπεζικό σύστημα.