Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η 7η Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος του λαϊκισμού»

«Η εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς δεν αφορά μια απλή διαδοχή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Η 7η Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος του λαϊκισμού» δηλώνει στη συνέντευξη της στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και υποψήφια στην Α΄ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη, συμπληρώνοντας ακόμα ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για ασκήσεις μικροκομματικών ισορροπιών, πολλώ δε μάλλον, για να εμπλακεί η Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο ακυβερνησίας ενόψει και της απλής αναλογικής».

Η κ. Κεφαλογιάννη, στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δηλώνει αισιόδοξη για την ετυμηγορία των πολιτών και σημειώνει: «Πιστεύω ότι πλειοψηφικά θα στηρίξουν το σχέδιο και το ενωτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας».

Σχολιάζοντας το σενάριο της αποχής λόγω θέρους, η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ δηλώνει: «Μετά από συνολικά 10 έτη κρίσης και 4,5 έτη λαϊκίστικης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα της κάλπης είναι πολύ σημαντικότερο από ένα μπάνιο ή από τις βεβαιότητες που μπορεί να δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις και το, ούτως ή άλλως, ηχηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες της ΝΔ εάν γίνει κυβέρνηση, η κ. Κεφαλογιάννη υποστηρίζει: «Η προτεραιότητα της ΝΔ δεν είναι άλλη από την επαναφορά της κοινής λογικής και της κανονικότητας παράλληλα με ένα νέο υπόδειγμα κυβερνητικής λειτουργίας που θα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία των θεσμών».

Τέλος, ως τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού, δηλώνει στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό πολιτισμό.

Ακολουθεί η συνέντευξη της τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και υποψήφια στην Α’ Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της ΝΔ σε πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα επαναληφθούν οι εκλογές και μάλιστα τον Αύγουστο. Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο πιθανό βλέπετε το σενάριο της μη αυτοδυναμίας και δεύτερον εκτιμάτε ότι αν προκύψει αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης με το ΚΙΝΑΛ, αντίθετα το επικρατέστερο σενάριο είναι καθαρή εντολή;

Απ. H εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη καθώς δεν αφορά μία απλή διαδοχή κομμάτων στη διακυβέρνηση. Η 7η Ιουλίου σηματοδοτεί το τέλος του λαϊκισμού, που κράτησε στα δίχτυα της κρίσης τη χώρα για περισσότερα χρόνια, αλλά και την ισχυρή εντολή για την αλλαγή σελίδας όχι μόνον στο περιεχόμενο αλλά και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας. Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί άμεσα και πιεστικά ζητήματα, στην οικονομία, την παιδεία, την κοινωνία με τα προβλήματα ασφάλειας και, φυσικά, το μέτωπο των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από την Τουρκία. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η ΝΔ ζητά ισχυρή εντολή από τις Ελληνίδες και του Έλληνες, ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μπορέσει, από την πρώτη ώρα, να αφιερωθεί στην προσπάθεια αναγέννησης και προστασίας των συμφερόντων της χώρας μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ασκήσεις μικροκομματικών ισορροπιών, πολλώ δε μάλλον για να εμπλακεί η Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο ακυβερνησίας ενόψει και της απλής αναλογικής.

Προσωπικά είμαι αισιόδοξη για την ετυμηγορία των πολιτών και πιστεύω ότι πλειοψηφικά θα στηρίξουν το σχέδιο και το ενωτικό μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ερ. Σας φοβίζει το σενάριο αυξημένης αποχής λόγω θέρους ή και σιγουριάς ότι η ΝΔ, στις δημοσκοπήσεις, δείχνει να είναι το φαβορί;

Απ. Μετά από συνολικά 10 έτη κρίσης και 4,5 έτη λαϊκίστικής διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, το διακύβευμα της κάλπης, κυρία Αδηλίνη, είναι πολύ σημαντικότερο από ένα μπάνιο ή από τις βεβαιότητες που μπορεί να δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις και το, ούτως ή άλλως, ηχηρό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε εθνικές εκλογές τόσο αργά μέσα στο καλοκαίρι. Είναι, επίσης, μία πραγματικότητα ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών επιλέγουν να απέχουν, στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμούς, ούτε για χαλαρή ψήφο, ούτε για λάθος επιλογές, ούτε για αποχή, ούτε για μπάνια, ούτε για χαλαρότητα. Στις 7 Ιουλίου κρίνεται το μέλλον της χώρας.

Ερ. Πόσα κόμματα προβλέπετε ότι θα καταφέρουν τελικά να μπουν στη Βουλή; Εκτιμάτε ότι η Βουλή που θα προκύψει θα είναι επτακομματική; Και αν ναι τι σημαίνει αυτό για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος;

Απ. Ο εκλογικός νόμος συνδέει το απόλυτο ποσοστό του πρώτου κόμματος με το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% και θα μείνουν εκτός Βουλής. Σας επαναλαμβάνω ότι είμαι αισιόδοξη για την ψήφο των συμπολιτών μας την προσεχή Κυριακή. Ωστόσο είναι σαφές ότι ως πολίτης πρώτα απ΄ όλα θα ήθελα να δω να συμπιέζονται, ακόμη και κάτω από το όριο εισόδου, τόσο οι ακραίοι οπαδοί του νεοναζισμού όσο και οι εκπρόσωποι του λαϊκισμού, στα αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ αν τελικώς γίνει κυβέρνηση; Με άλλα λόγια ποια νομοσχέδια, κατά τη γνώμη σας, θα κατατεθούν μετά το σχηματισμό κυβέρνησης;

Απ. Η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι άλλη από την επαναφορά της κοινής λογικής και της κανονικότητας, παράλληλα με ένα νέο υπόδειγμα κυβερνητικής λειτουργίας που θα σέβεται τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία των θεσμών. Ξέρετε, κυρία Αδηλίνη, το κόστος της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτιμάται μόνον σε οικονομικούς όρους, ούτε μόνον σε απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας, μέσω –ενδεικτικά- της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας για 99 έτη. Οι συνέπειες είναι μεγάλες σε πολλούς τομείς, την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την ασφάλεια των πολιτών. Και εκεί θα είναι οι πρώτες παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο νομοσχέδιο, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα αφορά την οργάνωση του κράτους. Θα συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν στην κυβερνησιμότητα των δήμων, έτσι ώστε δήμαρχοι οι οποίοι εκλέχτηκαν, αλλά έχουν ισχνές μειοψηφίες στο Δημοτικό τους Συμβούλιο, να διευκολυνθούν να πάρουν αποφάσεις για να μπορέσουν οι δήμοι να κυβερνηθούν. Θα συμπεριλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις που αφορούν στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, διότι ο Ποινικός Κώδικας εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου και δημιουργεί τεράστια ζητήματα, όπως έχουν επισημάνει και πολλοί εισαγγελείς, με αθρόες αποφυλακίσεις και με μια εξαιρετικά χαλαρή ποινική αντιμετώπιση κακοποιών. Έχει γίνει μια πολύ σοβαρή νομοτεχνική προετοιμασία, όχι μόνο για το νομοσχέδιο αυτό, αλλά για μια σειρά από νομοσχέδια. Απαιτείται ταχύτητα και αποφασιστικότητα καθώς η περίοδος είναι κρίσιμη.

Ερ. Αναφορικά με τον τομέα Πολιτισμού, καθώς είστε η αρμόδια τομεάρχης, ποιες είναι οι προτεραιότητες;

Απ. Πρώτη προτεραιότητα η κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό πολιτισμό. Για να αποκτήσει ο ελληνικός πολιτισμός την εξωστρέφεια που του αρμόζει. Η στρατηγική αυτή, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατευθύνσεις για την άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας. Στόχος είναι η προώθηση της αξίας του πολιτιστικού αποθέματος αλλά ταυτόχρονα και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Στη συνέχεια βάσει της στρατηγικής αυτής, θα ακολουθήσει η οργάνωση του τομέα του πολιτισμού με την ενσωμάτωση καλών πρακτικών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και για την επίτευξη μετρήσιμων στόχων.

Ερ. Πιστεύετε ότι στη κυβέρνηση της ΝΔ θα υπάρχουν και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους;

Απ. Ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι προνόμιο του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Συνεπώς θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που, με την ψήφο των συμπολιτών μας, θα κάνει τις επιλογές. Η κρίση έχει μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική γεωγραφία. Όχι μόνον στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Κάποιοι θα σπεύσουν να ισχυριστούν ότι αμβλύνθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές. Προσωπικά θεωρώ ότι δικαιώθηκε ο ιδεολογικός πυρήνας και οι ιστορικές επιλογές της παράταξής μας. Υπό αυτή την έννοια, όσοι συμμερίζονται τις αρχές της ΝΔ, όσοι είναι έτοιμοι να δώσουν στο πλευρό της παράταξής μας τη μάχη για μία νέα, πιο φωτεινή Ελλάδα, για μία οικονομία εξωστρεφή, για μία χώρα ευκαιριών αλλά και ασφάλειας για όλους, προφανώς μπορούν να συμβάλλουν. Ένα είναι βέβαιο, και το έχει τονίσει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της, ούτε θα επιδιώξει ανίερο συνεργασίες, όπως έπραξε ο κ. Τσίπρας με τους ΑΝΕΛ.

Ερ. Κυρία Κεφαλογιάννη, έγινε πολύς λόγος για το debate το οποίο κατέληξε σε ναυάγιο. Πιστεύετε ότι, τελικώς, ήταν προσχηματικοί ή πραγματικοί οι λόγοι ματαίωσής του;

Απ. Η ΝΔ όχι μόνον συναίνεσε στην αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όταν κατέστη γνωστή η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επανήλθε με εναλλακτικές προτάσεις. Τελικά, ήταν η άρνηση ή αδυναμία των υπολοίπων κομμάτων -και όχι της ΝΔ- που οδήγησε στη ματαίωση. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί, κατά την πάγια τακτική του, να παραπληροφορήσει τους πολίτες ή να πετάξει τη μπάλα του debate των πολιτικών αρχηγών σε μία προσωπική τηλεοπτική μονομαχία με τον πρόεδρο της ΝΔ. Πρόκειται για προφάσεις. Ευτυχώς ο ελληνικός λαός, και εξαιτίας των διαδοχικών εκλογών, είναι πλήρως ενημερωμένος για τα προγράμματα των κομμάτων και, κυρίως, οι Έλληνες έχουν πλήρη γνώση των πεπραγμένων του κ. Τσίπρα. Και βάσει αυτών θα τον κρίνουν αυστηρά.

Ερ. Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την τοποθέτηση νέας ηγεσίας στο χώρο της Δικαιοσύνης, πιστεύετε ότι θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση; Με άλλα λόγια εκτιμάτε ότι τελικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα υπογράψει το διάταγμα για τις αλλαγές στην ηγεσία του Αρείου Πάγου;

Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στον κ. Προκόπη Παυλόπουλο όχι μόνον ως θεσμικού εκπροσώπου της Προεδρίας αλλά και ως καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, επί πολλά έτη, στη Νομική, όπου και η ίδια σπούδασα. Είμαι σίγουρη πως ουδέποτε θα αναιρούσε με τις πράξεις του, όσα ο ίδιος δίδασκε.

Ερ. Θα ήθελα την εκτίμησή σας για την ένταση με την Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Και ποιες πρωτοβουλίες καλείται να λάβει η κυβέρνηση που θα εκλεγεί την 7η Ιουλίου;

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνδέονται με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την πλευρά τής Τουρκίας. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η εντολή για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου κυρώσεων προς την Άγκυρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρίως γιατί η ΕΕ λαμβάνει σαφή θέση καταδίκης των παράνομων, όπως χαρακτηρίζονται, τουρκικών ενεργειών. Αυτό, ωστόσο, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει εγρήγορση και συνεχής προσπάθεια από πλευράς Κύπρου και Ελλάδας, προκειμένου αυτές οι κυρώσεις να αποκτήσουν πραγματικό νόημα. Συχνά, η αλλαγή κυβέρνησης σε μία χώρα λειτουργεί θετικά για την επανεκκίνηση του διμερούς διαλόγου σε νέα, υγιή βάση. Προσωπικά, δεν εκτιμώ ότι το τουρκικό κατεστημένο θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να επιβληθεί ως χώρα αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και να καθορίσει τις εξελίξεις σε αυτή. Απαιτείται, συνεπώς, διπλωματική εγρήγορση αλλά και ετοιμότητα εκ μέρους μας για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων στην περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΜ. Ξενογιαννακοπούλου: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι ισχυρό και καθαρό, η αναμέτρηση είναι ανοικτή»
Επόμενο άρθροΑλβανία: Εκλογές ή ψηφοφορία, δημοκρατία ή μονοκομματισμός. Ημέρα δημοτικών εκλογών στην Αλβανία