Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Πεκλάρη και Γεωργία Λοτσοπούλου
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Είμαι η Γεωργία Λοτσοπούλου και μαζί με τον συνάδελφο, Βασίλη Πεκλάρη, θα έχουμε την ευκαιρία για μία ώρα περίπου να έχουμε μία συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Αλέξη Τσίπρα, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη στην ΕΡΤ3.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Μας φιλοξενείτε βεβαίως στο γραφείο σας και θέλω να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις στα μεγάλα μας εθνικά θέματα. Καταρχήν, είμαστε δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τα στοχευμένα μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Εσείς έχετε ήδη χαρακτηρίσει αυτές τις αποφάσεις πολύ σημαντικές και μιλάτε μάλιστα για μια σημαντική μεταστροφή της ευρωπαϊκής ηγεσίας υπέρ των ελληνικών θέσεων. Θέλω το σχόλιό σας, δύο μέρες μετά, αν υπάρχει μία εκτίμηση για το τι πρόκειται να κάνει η Τουρκία, πως βλέπετε να διαμορφώνει τη στάση της μετά από αυτή την απόφαση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς, νομίζω ότι είναι πανθομολογούμενο ότι πρόκειται για μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με απόλυτη καθαρότητα, με απόλυτη σαφήνεια και με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα καταδίκασε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Δηλαδή την προσπάθεια παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Προχώρησε και στην προαναγγελία λήψης στοχευμένων μέτρων. Στοχευμένα μέτρα, που σημαίνει ότι θα εξεταστούν το επόμενο διάστημα μέτρα που είτε θα αφορούν πρόσωπα, είτε θα αφορούν εταιρείες. Μέτρα τα οποία ενδεχομένως να αφορούν το πάγωμα πτυχών του ευρω-τουρκικού διαλόγου, που και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά, ενδεχομένως, να αφορούν και μέτρα με οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία δύσκολη κατάσταση σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας της και με δεδομένο ότι απειλείται και με κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αν προχωρήσει στην παραλαβή του πυραυλικού συστήματος s-400.
Θέλω, λοιπόν, να επαναλάβω για άλλη μια φορά, ότι αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί μια μεγάλη εθνική επιτυχία, μια μεγάλη εθνική διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα και προφανώς για την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών, αλλά και ενός στρατηγικού σχεδιασμού πολλών ετών και όχι των τελευταίων ημερών. Που έχει να κάνει με την αναβάθμιση του ρόλου και της αξιοπιστίας της Ελλάδας και της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά και της Κύπρου, μέσα από τις πολυμερείς και τριμερείς συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου με άλλες σημαντικές χώρες, αλλά βεβαίως και μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε στην Ε.Ε να αναδείξουμε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο χώρες που επιθυμούν τον διάλογο και την συνεργασία, που επιχείρησαν την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος με έναν τρόπο απολύτως μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και βεβαίως, την προσπάθεια που κάνουμε να αναδείξουμε ότι η γείτονα είναι αυτή η οποία δεν θέλει τον διάλογο και την συνεργασία, αλλά αρέσκεται σε προκλητικές συμπεριφορές.
Με ρωτήσατε, λοιπόν, τι μέλλει γενέσθαι. Εγώ αυτό το οποίο θα επαναλάβω, είναι ότι η στάση και οι αντιδράσεις των γειτόνων μας, αυτή η παραβατική συμπεριφορά δεν είναι αποτέλεσμα, αν θέλετε, της ισχύος τους αλλά είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας στην οποία βρίσκονται. Και αυτό θέλω να το επαναλάβω για να το συνειδητοποιήσει και ο ελληνικός λαός. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, με σχεδιασμό πολυετή και σοβαρό, έχει προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην χάραξη των οικοπέδων και στην έρευνα και τώρα στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην οποία αξιοποίηση συμμετέχουν μια σειρά από πολυεθνικές εταιρείες, οι σημαντικότερες στο είδος τους, οι οποίες βεβαίως αντλούν συμφέροντα σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και στις ΗΠΑ. Άρα, λοιπόν, ο ενεργειακός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήδη αξιοποιείται. Και αξιοποιείται με την συνέργεια πολυεθνικών εταιρειών, για τις οποίες σημαντικές χώρες και με στρατιωτική δύναμη, θα είχαν κάθε λόγο να υπερασπιστούν αυτά τα συμφέροντα. Ταυτόχρονα και η Ελλάδα προχωρά νότια και δυτικά της Κρήτης στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων. Την επόμενη εβδομάδα προχωράμε στη σύναψη σύμβασης με μια μεγάλη εταιρεία έρευνας και εξόρυξης φυσικού αερίου, άρα λοιπόν και η Ελλάδα δεν είναι στατική, προχωρά. Και ταυτόχρονα, η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ, έχουμε ήδη βάλει στα σκαριά ένα μεγάλο project για την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πόρων όλης της λεκάνης της ανατολικής Μεσογείου, από την περιοχή αυτή προς την Κρήτη και από την Κρήτη στην ενδοχώρα και από εκεί στην Ιταλία, που είναι ο αγωγός EastMed. Και για τον αγωγό EastMed, όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και με την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προχωρήσαμε στην ανακοίνωση αυτού του μεγαλεπήβολου έργου.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι κινήσεις οδηγούν την Τουρκία και την τουρκική ηγεσία να αισθάνονται εξαιρετικά αποδυναμωμένοι, να αισθάνονται σε αδυναμία. Αντί, λοιπόν, να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού που θα έδινε τη δυνατότητα και οι τουρκοκύπριοι, όλος δηλαδή ο κυπριακός λαός, να μοιραστεί τα οφέλη από αυτές τις σημαντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής, προτιμά να κάνει κινήσεις αντιπερισπασμού, να κάνει κινήσεις οι οποίες, κατά την άποψή μου, δεν έχουν καμία προοπτική και αποδεικνύουν αυτό ακριβώς που σας είπα. Την ένδειξη αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η Τουρκία και όχι την ένδειξη ισχύος.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Καλησπέρα και από μένα. Αυτήν ακριβώς η ένδειξη αδυναμίας που λέτε, κύριε Πρόεδρε, μήπως μπορεί και υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει σε αυτό που λέμε «ατύχημα» και ως που μπορεί να φτάσει η ελληνική αποφασιστικότητα; Μιλήσατε, χθες, σε συνέντευξή σας, ότι δεν θα επιτρέψετε καμία παραβίαση και καμία γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Μέχρι που θα φτάσει αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε, κύριε Πεκλάρη, δύο πράγματα. Άλλο πράγμα είναι το «ατύχημα» και άλλο γεώτρηση στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό δεν είναι «ατύχημα». Αυτό θα είναι μια ενέργεια άμεση, προκλητική, η οποία δεν θα συμβεί διότι θα αποτραπεί. Τελεία και παύλα. Διότι έχουμε σχέδιο να αποτραπεί και θα αποτραπεί. Δεν πρόκειται η Ελλάδα να επιτρέψει γεώτρηση εντός της υφαλοκρηπίδας της, τελεία και παύλα.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα την προσφορά του κ. Μακρόν που σας είπε ότι «εγώ και φρεγάτες στέλνω»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την ανάγκη καμίας συνδρομής τρίτης δύναμης για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι άρτια εκπαιδευμένες και με πολύ υψηλό ηθικό και με επαγγελματισμό και μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια. Αλλά εσείς μιλήσατε για δύο διαφορετικά πράγματα. Ένα είναι το πιθανό «ατύχημα» και το άλλο είναι μια μονομερής επιθετική ενέργεια. Σας λέω, λοιπόν, ότι το θέμα του ατυχήματος είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζουμε ως πρόβλημα και οι δύο πλευρές, και η Ελλάδα και η Τουρκία, κακά τα ψέματα. Και μας απασχολεί και πρέπει να είμαστε σε μια διαρκή επικοινωνία για να προσπαθούμε να έχουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μπας και ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους ατυχήματος, διότι όταν πετούν και υπάρχουν παραβιάσεις και υπάρχουν εμπλοκές στον αέρα ανάμεσα σε πολεμικά αεροσκάφη, το ατύχημα είναι μια πιθανότητα υπαρκτή, όχι σε καιρό έντασης, στην καθημερινότητά μας. Το άλλο που είπατε, όμως, δεν είναι ατύχημα. Και σε ό,τι αφορά το δεύτερο, σας επαναλαμβάνω και σας απαντώ ξανά, με τη μέγιστη δυνατή αποφασιστικότητα. Δεν θα συμβεί διότι θα το αποτρέψουμε να συμβεί.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Και επειδή έχει μείνει στην ελληνική ιστορία το γνωστό από δεκαετία του ’80 «βυθίσατε το Χόρα» υπάρχει περίπτωση να ακουστεί κάτι παρόμοιο και σήμερα;
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κάτι σαν «βυθίσατε το Γιαβούζ»;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πρότεινα να μην προτρέχετε, ακριβώς διότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει από την άλλη πλευρά ένα τέτοιο σχέδιο. Όμως, για άλλη μια φορά, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχέδιο και καλά θα κάνουν να μην σκεφτούν ποτέ να έχουν ένα τέτοιο σχέδιο, δηλαδή τόσο ωμής παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας η οποία δεν είναι μια χώρα χωρίς ένοπλες δυνάμεις, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι μια χώρα ισχυρή, ισχυρότερη από ποτέ είναι η Ελλάδα στο διεθνές πλαίσιο και στην Ε.Ε, άρα λοιπόν καλά κάνουν και δεν έχουν τέτοιο σχεδιασμό και καλό είναι ούτε καν να τον σκεφτούν αυτόν τον σχεδιασμό. Σε κάθε περίπτωση η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Ωραία, να πάμε, κύριε Πρόεδρε, τώρα στον βόρειο γείτονά μας. Υπήρξε μια αναβολή στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης όσον αφορά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θέλω να μου πείτε τι κλίμα εισπράξατε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Είναι κάτι το οποίο δεν αναμένετε φαντάζομαι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιας και με πάτε στον βόρειο γείτονά μας, επιτρέψτε μου ένα σχόλιο εδώ, μιας σύνδεσης των δύο αυτών ζητημάτων, διότι είναι εθνικά θέματα, δεν συνδέονται άμεσα, αλλά με την ευρύτερη έννοια έχουν μια σύνδεση. Και εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος στο ότι βλέπετε αυτή την ομόθυμη, πάνδημη στήριξη όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε αλλά και του διεθνούς παράγοντα στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που δεν την βλέπατε κάποια χρόνια πριν. Δεν την είδαμε όταν η Τουρκία είχε προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο και είχαμε απώλειες στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό το 1996, ανθρώπινες απώλειες. Δεν την είδαμε τότε από την πλευρά ούτε του διεθνούς παράγοντα, παρά τις ευχαριστίες του Έλληνα Πρωθυπουργού την επόμενη μέρα προς τους Αμερικανούς, αλλά δεν την είδαμε ούτε και από την πλευρά της Ε.Ε τότε, τόσο ξεκάθαρη καταδίκη και στήριξη της Ελλάδας. Αλλά περίπου έλεγε «βρείτε τα» η Ε.Ε τότε. Βλέπουμε, λοιπόν, αυτή τη μεταστροφή, εκτός όλων των άλλων για τα οποία αναφέρθηκα πιο πριν, και εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι δεν είναι μια χώρα η οποία δεν ζητά διευθετήσεις και επίλυση των διαφορών.
Η επίλυση του ονοματολογικού με τους βόρειους γείτονές μας έχει δυναμώσει αφάνταστα την αξιοπιστία της εξωτερικής μας πολιτικής και το κύρος της Ελλάδας, ως μια χώρα ειρήνης, διαλόγου και συνεργασίας. Και έχει βοηθήσει αφάνταστα στο να δυναμώσουμε, αν θέλετε, τη διπλωματική δύναμη πυρός στην αντιπαράθεσή μας με τον γείτονα εκείνο που είναι πραγματική απειλή. Διότι η πραγματική απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι από τα βόρεια, ούτε από τα δυτικά, ούτε από τα νότια, αλλά είναι από τα ανατολικά. Και τώρα πιστεύω ότι και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, που ευλόγως ενδεχομένως είχε ευαισθησίες, τάχθηκε με σκεπτικισμό, με προβληματισμό ή και αντίθετα σε αυτή τη συμφωνία, τώρα αρχίζει και καταλαβαίνει πόσο σημαντική ήταν αυτή η συμφωνία για τα εθνικά μας συμφέροντα. Τώρα που βλέπει, ότι αν δεν είχαμε αυτή τη συμφωνία, την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας θα την είχαν τα τουρκικά F-16. Και δεν θα είχαμε τουρκικά F-16 μόνο στο Αιγαίο, θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας. Τώρα, λοιπόν, και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, Μακεδόνας πολίτης, συνειδητοποιεί ότι όχι μόνο δεν χάσαμε από αυτή τη συμφωνία, όπως κάποιοι έσπευσαν με ψηφοθηρική διάθεση να μας πουν, αλλά κερδίσαμε. Κερδίσαμε ότι αυτή η χώρα δεν λέγεται πια Μακεδονία, γιατί Μακεδονία λεγόταν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, αλλά Βόρεια Μακεδονία. Κερδίσαμε το ότι ακόμα και όταν ο Βορειομακεδόνας ηγέτης, ο κ. Ζάεφ πηγαίνει στην Ευρώπη τον προσφωνούν, ακόμα και η Καγκελάριος, ως Βορειομακεδόνα, όχι ως Μακεδόνα, όπως μας έλεγαν ότι δώσαμε το όνομα. Και βεβαίως, κερδίσαμε το γεγονός ότι έχουμε μια σύμμαχο στην περιοχή απέναντι στην βασική μας, αν θέλετε, διεκδίκηση και αντίθεση που είναι να προασπίσουμε τα καίρια εθνικά μας συμφέροντα απέναντι σε ένα γείτονα που είναι και δυνατός και προκλητικός και παραβατικός σε σχέση με το διεθνές δίκαιο.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επιτρέψτε μου, όμως, μια μικρή παρένθεση, γιατί σας έχω ακούσει τελευταία πολλές φορές να λέτε ότι, κατανοώ πως πίκρανε πολλούς. Πιστεύετε τώρα, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος, πριν από λίγες μέρες μόλις, από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τελικά βλέποντάς το μετά από έναν χρόνο, θα μπορούσε να γίνει κάτι έστω λίγο διαφορετικά, όσον αφορά την ουσία ή τη διαχείριση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν σας είπα ότι κατανοώ πως πίκρανε πολλούς. Σας είπα άλλο πράγμα. Και μιλούσα πέντε λεπτά γι΄ αυτό και σας είπα κάτι πάρα πολύ απλό. Ότι όλος ο ελληνικός λαός σήμερα, ακόμα και αυτοί οι οποίοι ευλόγως να είχαν ευαισθησίες και να θεώρησαν ότι αυτή η Συμφωνία ενδεχομένως να μην είναι θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα τώρα κατανοούν πιστεύω, ότι είναι απολύτως θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και θέλω, γιατί προλαβαίνω το ερώτημά σας, να σας πω ότι εγώ αισθάνομαι σήμερα απόλυτα δικαιωμένος. Και αισθάνομαι ότι η απόλυτη δικαίωση, η ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση θα έρθει με το πέρασμα των χρόνων όταν όλος ο ελληνικός λαός θα συνειδητοποιήσει ότι, όχι μόνο δεν χάσαμε από αυτή την υπόθεση, αλλά κερδίσαμε ως χώρα. Κερδίσαμε δύναμη και κύρος. Κερδίσαμε, αν θέλετε, διπλωματική προστιθέμενη αξία και κυρίως σε μια εποχή όπου γύρω μας οι προκλήσεις, οι ανταγωνισμοί γίνονται ολοένα και πιο οξυμένοι, καταφέραμε να βγάλουμε από την εξωτερική μας πολιτική ένα βάρος πάρα πολύ μεγάλο και να προσθέσουμε δύναμη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πραγματικό πρόβλημα που έχουμε που είναι η σχέση μας με τους γείτονές μας στα ανατολικά.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Επειδή, βέβαια, να πούμε κιόλας ότι τη συνέντευξη την μαγνητοσκοπούμε το μεσημέρι εδώ στο γραφείο σας στο Υπ. Μακεδονίας-Θράκης και μεταδίδεται μετά το τέλος της ομιλίας σας στη Φλώρινα, όπου θα βρίσκεστε το βράδυ και θα απευθυνθείτε και στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν όπως καταλαβαίνετε μια μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως είπατε και εσείς, στο συγκεκριμένο θέμα και λόγω τις ακριτικής περιοχής και των θεμάτων που εγείρονται και τους αφορούν. Θα απευθυνθείτε συγκεκριμένα στους κατοίκους εκεί, των περιοχών αυτών για να τους πείτε για τα θετικά, για τα οφέλη της Συμφωνίας των Πρεσπών;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Και όχι μόνο αυτό, εγώ θα θελήσω να αναφερθώ, αν θέλετε, και στην μεγάλη υποκρισία των πολιτικών δυνάμεων που καταφέρθηκαν με έναν τρόπο ανεύθυνο και ψηφοθηρικό απέναντι σε αυτή τη Συμφωνία. Διότι, ξέρετε κάτι; Στα κρίσιμα, στα μεγάλα εθνικά θέματα, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα έπρεπε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Και όλη την περίοδο, από την αρχή του 2018 ως την αρχή του 2019, γιατί ένα χρόνο διήρκησε αυτή η διαπραγμάτευση για την επίλυση του ονοματολογικού, κάποιοι επιχείρησαν να διχάσουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αλλάζοντας την πάγια κομματική τους γραμμή, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να έχουν κάποια πρόσκαιρα μικροκομματικά, θα έλεγα εγώ, οφέλη. Και βλέπουμε ότι αυτοί, οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπαν σχεδόν προδότες τότε, ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησαν για μια προδοτική συμφωνία, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης τι λέει στον ελληνικό λαό; Ότι αν εκλεγεί, αυτό το οποίο θα κάνει είναι απλά να επιτηρεί την πιστή τήρηση αυτής της, κατά τα άλλα προδοτικής, συμφωνίας. Μα αν είναι για αυτόν προδοτική αυτή η συμφωνία, τότε για ποιο λόγο να επιτηρεί την πιστή της τήρηση; Βλέπουμε μια μεγάλη υποκρισία που δεν θα έπρεπε να επιδεικνύουν με τόσο μεγάλη ανευθυνότητα όσοι θέλουν να σταθούν και σε θέσεις ευθύνης, όσοι επιδιώκουν να πάρουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Εγώ, κύριε Πεκλάρη, πέραν αυτού που σας είπα πιο πριν, ότι αισθάνομαι και σήμερα με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, αλλά απόλυτη βεβαιότητα ότι ιδίως στο πέρασμα των χρόνων, θα δικαιωθώ ιστορικά για αυτή την επιλογή, θα ήθελα να πω ότι αισθάνομαι, πέραν όλων των άλλων, και απόλυτα συνεπής με τις αξίες και τις αρχές τις δικές μου, αλλά και τις αξίες και αρχές που θα έπρεπε να τηρεί οποιοσδήποτε βρίσκεται σε θέση ευθύνης και έχει στα χέρια του την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Διότι όποιος είναι στη θέση του Πρωθυπουργού της χώρας, θα πρέπει πρώτα να σκέφτεται το εθνικό συμφέρον και μετά το κομματικό συμφέρον. Και αν αυτό καταστεί απαραίτητο, να πάει και κόντρα στο ρεύμα προκειμένου να υπερασπιστεί το εθνικό συμφέρον. Εγώ, λοιπόν, αισθάνομαι ότι υπερασπίστηκα, υπερασπιστήκαμε το εθνικό συμφέρον απέναντι σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό περιβάλλον που, η μόνη σκέψη πολλών είναι το πώς θα αξιοποιήσουν και τα εθνικά θέματα για μικροκομματικό, μικροπολιτικό όφελος. Όμως, όποιος κρατά τέτοια στάση, το βρίσκει πολύ γρήγορα μπροστά του. Πάρα πολύ γρήγορα μπροστά του. Εγώ, λοιπόν, θα ήθελα να επισημάνω, ότι όλοι όσοι μας πολέμησαν και μας είπαν ακόμα και προδότες, σήμερα αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων το ότι πετύχαμε την λύση αυτού του προβλήματος και εκεί που είχαμε ένα «αγκάθι» στα βόρεια σύνορά μας, τώρα έχουμε μια φίλη χώρα, όπου οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις είναι εκεί για να τη στηρίζουν.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και για να ολοκληρώσουμε, κύριε Πρόεδρε, το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σας διέκοψα προηγουμένως, το σχόλιό σας σχετικά με την αναβολή της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχετε δίκιο, δεν σας απάντησα σε αυτό. Κοιτάξτε, η αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία, έγινε όχι με πρόφαση ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, κυρίως για διαδικαστικούς λόγους. Βασικό επιχείρημα ήταν αυτό της Γερμανίδας Καγκελαρίου, η οποία έθεσε το χρονοδιάγραμμα σε σχέση με την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας της, ότι δεν είναι επαρκές, διότι κλείνει το κοινοβούλιο για τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να συμβεί στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής. Άρα το κλίμα είναι, η ομόθυμη, όπως κατάλαβα εγώ, αντίληψη και θέση και στάση των επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ε, έτσι όπως εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι εντός του 2019 και κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία διότι η γείτονα πληροί τα όποια κριτήρια και τις όποιες μεταρρυθμίσεις. Ξέρετε, έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας βεβαίως δεν σημαίνει ένταξη. Έχει πολύ δρόμο μπροστά, πολλές μεταρρυθμίσεις και πολλά κεφάλαια να ανοίξει. Εντούτοις, όμως, το γεγονός ότι δεν έσπευσαν, έστω με αυτή την δικαιολογία, την πρόφαση, μπορεί να είναι και γεγονός, εγώ δεν θέλω να κριτικάρω τη στάση της Γερμανίας, δεν έσπευσαν να ανοίξουν τις πόρτες αμέσως μετά την επίλυση του ονοματολογικού μεταξύ της Ελλάδος και της Βόρειας Μακεδονίας, καταρρίπτει όλα εκείνα τα επιχειρήματα που είχαμε ακούσει όλες εκείνες τις μέρες που ήμασταν σε διαπραγματεύσεις, ότι δήθεν τάχα δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά επιλογή των Ευρωπαίων που πίεζαν και εμείς υποκύπταμε σε κάποιες πιέσεις. Μα αν ήταν επιλογή των Ευρωπαίων που πίεζαν διότι ήθελαν και είχαν έτοιμη την προοπτική ένταξης γιατί δεν την προχώρησαν αμέσως;
Βλέπουμε, λοιπόν, εδώ, για άλλη μια φορά, ότι μια σειρά από επιχειρήματα των πολιτικών μας αντιπάλων εκείνης της περιόδου καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. Καταρρίπτονται και από τη στάση της Ευρώπης, καταρρίπτονται και από τη στάση των ίδιων. Αυτοί οι οποίοι μας έλεγαν ότι ανταλλάξαμε το ονοματολογικό με τις συντάξεις, αυτοί οι οποίοι μιλούσαν για προδοτική συμφωνία, τώρα δεν λένε τίποτα στην καλύτερη περίπτωση. Τώρα προδικάζουν ότι ακόμα και αν εκλεγούν θα εφαρμόσουν απόλυτα τη Συμφωνία και θα προσπαθήσουν ώστε να τηρηθεί. Και οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι υποτίθεται ήταν αυτοί που μας πίεζαν, βλέπουμε ότι δεν έχουν και καμία μεγάλη, αν θέλετε, πρεμούρα για να προωθήσουν την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της γείτονος χώρας. Να καταλάβει, λοιπόν, ο ελληνικός λαός, ότι η επιλογή μου, η επιλογή μας, η επιλογή της Κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού ήταν με μοναδικά κριτήρια τη στήριξη του εθνικού συμφέροντος.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Να πάμε στις εκλογές; Σε δύο βδομάδες έχουμε κάλπες και επειδή από τη ΝΔ, κ. Πρόεδρε, έχει γίνει αρκετά σαφές ότι το διακύβευμα, όπως συνηθίσαμε να λέμε, των εκλογών και το αφήγημά της έχει να κάνει με μείωση των φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, που θα φέρει ανάπτυξη και δημιουργία καλών, όπως ονομάζουν, θέσεων εργασίας. Από τη δική σας πλευρά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιο είναι το πρόγραμμα, αυτό που λέμε το αφήγημα της επόμενης μέρας; Με ποιο πάτε στις κάλπες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πριν σας πω για το δικό μας αφήγημα θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρατήρηση; Σε αυτό το οποίο πριν από λίγο εκφράσατε ως αφήγημα της ΝΔ; Ποιές μείωσης φόρων θα κάνει η ΝΔ και πότε;
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Στους επιχειρηματίες…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ποιες και πότε; Διότι, εγώ άκουσα τον κ. Μητσοτάκη, στις τελευταίες του συνεντεύξεις να λέει ότι το 2019 δεν θα κάνει καμία παρέμβαση θετική – αρνητική μπορεί να κάνει, δεν ξέρω – αλλά είπε ότι δεν θα κάνει καμία θετική φορολογική παρέμβαση γιατί λέει ότι δεν βγαίνει το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Τον παρακολούθησα σε μία συνέντευξή του την προηγούμενη βδομάδα όπου το είπε πολύ καθαρά. Το 2019, δηλαδή από την επόμενη των εκλογών, αν εκλεγεί, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου – μεγάλο χρονικό διάστημα, έξι μήνες- αυτός ο οποίος μας λέει «ψηφίστε με για να φέρω φοροελαφρύνσεις» λέει δεν θα κάνω καμία φορολογική παρέμβαση, τίποτα. Και τι θα κάνει, είπε, αν εκλεγεί; Αυτό το διάστημα θα προωθήσει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δελεάσει, λέει, τους Ευρωπαίους εταίρους μας προκειμένου το 2020 πια να μειώσουν τα πλεονάσματα. Και εδώ θέλω να θέσω δύο ερωτήματα.
Το πρώτο ερώτημα: Ποιος ο λόγος να τους δελεάσει; Αφού εμείς ήδη έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο το οποίο το είδαν με ενδιαφέρον στην Ευρώπη, δεν το απέρριψαν, το οποίο λέει 5,5 δισ. ευρώ από τη ρευστότητα που υπάρχει στα ταμεία μας, στα δημόσια ταμεία – που εμείς τα παραλάβαμε άδεια και σήμερα έχουν πάνω από 30 δισ. ευρώ ρευστότητα – 5,5 δισ. ευρώ να κατατεθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό, προκειμένου να μειωθούν τα πλεονάσματα από το 2020 και μετά κατά 1% χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία με τους εταίρους. Αυτό ο κ. Μητσοτάκης δεν το αποδέχεται, δεν το υιοθετεί. Άρα εδώ υπάρχει ένα έδαφος στρωμένο για την ελληνική οικονομία, για να μειωθούν τα πλεονάσματα, δεν το αποδέχεται, το απορρίπτει και λέει καμία μείωση φόρων το 2019, κύμα μεταρρυθμίσεων για να τους δελεάσουμε. Ποιος ο λόγος να τους δελεάσει αφού υπάρχει σχέδιο για τη μείωση;
Και το δεύτερο ερώτημα: Τι εννοεί όταν λέει κύμα μεταρρυθμίσεων; Όταν λέει κύμα μεταρρυθμίσεων -επειδή έχουμε εμπειρία από την περίοδο 2010-2014 και όταν ακούει ο ελληνικός λαός «μεταρρύθμιση» πάει το μυαλό του στο τι έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά- είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του απολύσεις, δεν το κρύβει άλλωστε. Άλλωστε, δεν κρύβει το 1 προς 1, την επαναφορά, ειδικά στο δημόσιο τομέα, της μίας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση. Ήδη, άνοιξε η όρεξη στους εταίρους μας και στην Κομισιόν ακόμα και για πρώτη φορά από το 2015 που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ, στην τελευταία τους Έκθεση μιλούν για απολύσεις 1.550 συμβασιούχων. Σημαίνει περικοπές σε επιδόματα, δεν το κρύβουν. Θέλουν, λέει, μείωση δαπανών. Άρα περικοπές σε επιδόματα και το ερώτημα είναι ποια από τα επιδόματα θα περικοπούν; Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης; Το επίδομα ενοικίου; Τα οικογενειακά επιδόματα; Τα αναπηρικά; Και βεβαίως σημαίνει το σχέδιο αυτό και ήθελα και αυτό να το τονίσω, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και το λεγόμενο ασφαλιστικό Πινοσέτ, που θα δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στα δημόσια ταμεία και μεγάλη αβεβαιότητα για το αν οι συνταξιούχοι θα μπορούν να παίρνουν την επικουρική τους σύνταξη. Και, ταυτόχρονα, το τελευταίο, που και αυτό θέλω να το τονίσω, θα καταργήσει τις 120 δόσεις που εμείς έχουμε φέρει το τελευταίο διάστημα δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και πολίτες που χρωστούν στην εφορία, να μπορέσουν να ρυθμίσουν και να έχουν μία προοπτική. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι το κύμα των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το κύμα των μεταρρυθμίσεων για να έρθει μετά να διεκδικήσει κάτι το οποίο εμείς το έχουμε ήδη καταφέρει: τη μείωση των πλεονασμάτων. Άρα, εγώ αμφισβητώ, κύριε Πεκλάρη, στο 100% ότι αυτά που λέει για μειώσεις φόρων έχουν κανένα αντίκρισμα πραγματικό.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Έχει ενδιαφέρον ότι παρακολουθείτε τις συνεντεύξεις του κ. Μητσοτάκη. Βρίσκετε τον χρόνο αυτές τις μέρες;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφού δεν μου δίνει την ευκαιρία να αντιπαρατεθώ απευθείας μαζί του, διότι κρύβεται, τι να κάνω κι εγώ; Οφείλω να ακούω τι λέει για να τα σχολιάζω και να γίνεται ο διάλογος έστω και εξ αποστάσεως. Διότι ο πολιτικός διάλογος είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Θα ήθελα πραγματικά να είχα την ευκαιρία να τα θέσω εγώ αυτά, να απαντήσει. Μα, για αυτό δεν θέλει, όμως. Διότι θα αναγκαστεί να απαντήσει σε αυτά και αν απαντήσει θα γίνει και άλλη ερώτηση. Και θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος για να βγει ένα συμπέρασμα. Αυτόν τον διάλογο θέλει να κρύψει.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, για να ολοκληρώσουμε λίγο για την οικονομία, θέλω να μου πείτε κάτι. Πείτε ότι είμαι ένας ψηφοφόρος από τη μεσαία τάξη. Σας έχω ψηφίσει τον Ιανουάριο του 2015, και στη συνέχεια δεν έχω επωφεληθεί από επιδόματα, δεν είμαι στα εισοδηματικά ίσως κριτήρια για να πάρω επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, έχω ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν είμαι άνεργος –αυτή την μεταρρύθμιση που κάνετε – και έρχομαι τώρα πριν τις εκλογές, δεν έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ που ήταν ίσως ένας από τους λόγους για τους οποίους ψήφισα τον Ιανουάριο του 2015 και επίσης, θα συνεχίσω να πληρώνω μία εισφορά αλληλεγγύης γιατί δεν έχω εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ. Τι θα μου πείτε για να με πείσετε;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, καταρχάς, είναι πολύ ωραίο το ερώτημά σας. Διότι, μου λέτε για μία κατηγορία πολιτών που, παρότι δεν έχει μεγάλα εισοδήματα, εντούτοις δεν περιλαμβάνεται σε εκείνους οι οποίοι στηρίχθηκαν με μία σειρά από επιδόματα, την επιδοματική, κοινωνική πολιτική, που εμείς υλοποιήσαμε προκειμένου να μην βαλκανοποιηθεί η Ελλάδα, να μην γίνει μία χώρα σαν τις υπόλοιπες των Βαλκανίων, με το 1/3 στον κοινωνικό Καιάδα. Διότι αυτός ήταν ο κίνδυνος το 2014. Το 2014 ο κίνδυνος ήταν να γίνουμε σαν τη Βουλγαρία. Διαρκείς περικοπές και μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνική στήριξη και 28% ανεργία είχαμε το 2014. Όμως, όντως, πολύ σωστά το λέτε, υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος της λεγόμενης μεσαίας τάξης, ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού, το οποίο δεν είδε, δεν ανήκε – με βάση την ΕΛΣΤΑΤ 800.00 συμπολίτες μας πέρασαν, με βάση τα εισοδήματά τους, από την λεγόμενη μεσαία τάξη στην κατώτερη τάξη. 800.000 συμπολίτες από το 2010 ως το 2014. Και κάτι ακόμα να πω, διότι είδαμε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τι λέει; Ότι πέραν αυτών των 800.000 που φτωχοποιήθηκαν, οι υπόλοιποι που μείνανε στη μεσαία τάξη, την πενταετία 2010-2014, τι είδαν; Είδαν να έχουν μία απώλεια τους εισοδήματός τους και αυτοί γύρω στο 35%. Συνολικά, καταγράφει μέση απώλεια, 5.280 ευρώ ετησίως για τη μεσαία οικογένεια, από το 2010 ως και το 2015. Και από το 2015 ως και το 2017, μη συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του 2018 και του πρώτου τετραμήνου του 2019 που έχουμε πολύ καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, όχι μόνο δεν είχαμε απώλεια εισοδήματος, όχι μόνο σταμάτησε η απώλεια εισοδήματος, αλλά είχαμε αύξηση κατά 680 ευρώ του μέσου εισοδήματος ετησίως.
Γιατί τα λέω αυτά, κυρία Λουτσοπούλου; Τα λέω για να αποδείξω με αριθμούς ότι τη μεγάλη καταστροφή, τη μεγάλη λεηλασία, της μεσαίας τάξης την είδαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά και ΝΔ. Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην αρχή και ΝΔ μετά, 2010-2014. Και τώρα έρχονται οι «γδάρτες» της μεσαίας τάξης, οι θύτες, να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως λυτρωτές. Και αυτοί οι οποίοι οδήγησαν σε μία φορολογική λεηλασία, βάζοντας το 83% των φόρων που έχουν επιβληθεί και στα τρία μνημόνια επί των ημερών τους, να παρουσιάζονται ως σωτήρες. Δεν ξέρω αν ο ελληνικός λαός έχει τόσο φτωχή μνήμη, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και εγώ οφείλω να το πω. Οφείλω να πω, δηλαδή, ότι είναι παράλογο να επενδύει κανείς ελπίδες σε αυτούς που οδήγησαν στα 300.000 λουκέτα και στο 1 εκατ. ανεργίας.
Με ρωτήσατε, όμως, τι θα περιμένουν από εμάς. Από εμάς θα περιμένουν την συνέχιση αυτής της προσπάθειας να βγούμε από την κρίση όλοι μαζί, και τώρα που όλοι μαζί βγαίνουμε σε ξέφωτο και τώρα που έχουμε τα χέρια, όχι δεμένα πίσω από την πλάτη όπως τα είχαμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018, πέρσι τον Αύγουστο που ήμασταν στα μνημόνια, και που έχουμε δημοσιονομικό χώρο και έχουμε περιθώρια, να δώσουμε φοροελαφρύνσεις στοχευμένες σε αυτούς. Σε αυτήν την κατηγορία ακριβώς που εσείς μου είπατε πιο πριν. Και ποιες είναι αυτές οι στοχευμένες ελαφρύνσεις; Ανακοινώσαμε από 1/1/2020 την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ. Και την ριζική μείωση για ακόμα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ανακοινώσαμε – και ήδη ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε για το 2019 και θα φανεί στα εκκαθαριστικά τα οποία το καλοκαίρι θα λάβουν οι πολίτες- τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. 10% μεσοσταθμικά το 2019, αυτό θα το δουν στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν, και άλλο 20% από 1/1/2020. Και όχι οριζόντια, αλλά, με βάση μία προοδευτική λογική μία προοδευτική κλίμακα. Το 30% μεσοσταθμικά θα είναι 50% για τα μέσα και φτωχά νοικοκυριά και θα είναι αντιστοίχως λίγο λιγότερο για τα πλούσια νοικοκυριά. Διότι, εμείς δεν θέλουμε αυτός που έχει ένα διαμέρισμα στην Καλαμαριά να έχει ίση ελάφρυνση με αυτόν που έχει, ενδεχομένως, μία βίλα σε μία πλούσια περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Πανόραμα ή δεν ξέρω πού αλλού.
Αλλά, επίσης, έχουμε εξαγγείλει, έχουμε ήδη εφαρμόσει, τη μείωση από τον Σεπτέμβρη του 2018, από τη ΔΕΘ, όπου εξαγγείλαμε για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια θετικά μέτρα για τη μεσαία τάξη. Δεν μας πίστευαν τότε οι δημοσιογράφοι, οι συνάδελφοί σας, και λέγανε σιγά μην εφαρμοστούν. Κι όμως, εφαρμόστηκαν όλα. Εφαρμόστηκε η μείωση των εισφορών σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, μία πολύ σημαντική μείωση εισφορών για να αντιμετωπιστεί μία ανισομέρεια που υπήρχε στο νόμο Κατρούγκαλου, που ήταν όμως ένας νόμος που πρέπει να παραδεχτούμε ότι για το 90% των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, κυρίως, είχανε μικρότερες εισφορές. Ένα κομμάτι που είχε μεγαλύτερα εισοδήματα είδε πράγματι μία επιβάρυνση, πήγαμε στο 13% από το 20%. Εφαρμόστηκε, πέραν αυτού που σας είπα για τον ΕΝΦΙΑ, προχωρήσαμε άμεσα, λίγο πριν τις εκλογές, στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, στη μείωση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα. Όλες αυτές οι στοχευμένες φοροαπαλλαγές συν βεβαίως και η συνέχιση της στήριξης των μεσαίων και των κοινωνικά αδύναμων είναι η πολιτική μας και είναι αυτό που έχουμε να προσφέρουμε, αν θέλετε, στους ανθρώπους αυτούς. Η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για το εισόδημα από το 22% στο 20%. Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία έχουμε εξαγγείλει και τα οποία αφορούν, ακριβώς, στοχευμένα αυτές τις κοινωνικές κατηγορίες των μεσαίων στις οποίες αναφερθήκατε.
Αλλά, εδώ θέλω να κλείσω και με ένα ακόμα παράδειγμα. Δεν είναι μόνο τα μέτρα ελάφρυνσης τα στοχευμένα και αφορούν τους μεσαίους. Διότι οι μεσαίοι είναι και αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, όταν βρεθούν σε μία δύσκολη στιγμή. Οι μεσαίοι είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα ιδιωτικό σχολείο, όπως έχουν ενδεχομένως τη δυνατότητα κάποιοι άλλοι. Οι μεσαίοι είναι αυτοί που, αν για παράδειγμα, έχουν κάποια παιδιά με ειδικές ανάγκες, δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και να έχουν την ειδική αγωγή που χρειάζονται τα παιδιά τους δίνοντας κάποια χρήματα. Οι μεσαίοι είναι επίσης αυτοί, οι ηλικιωμένοι ή που έχουν κάποιους γονείς ηλικιωμένους που χρειάζονται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Όλα αυτά είναι κοινωνική πολιτική που εμείς υλοποιήσαμε διότι δεν υπήρχε στα δύσκολα χρόνια των περικοπών και των μνημονίων. Όλα αυτά δεν είναι προνόμια, είναι αναγκαίες προϋποθέσεις στήριξης της κοινωνίας, εγώ θα πω. Όλα αυτά έρχεται να απειλήσει τώρα ο κ. Μητσοτάκης στο όνομα της μείωσης κάποιων φορολογικών συντελεστών. Εκεί, λοιπόν, κ. Πεκλάρη, και έρχομαι στο τι θα κάνουμε εμείς, είναι η διαφορά μας. Εμείς λέμε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις χωρίς να διαλυθεί το κοινωνικό κράτος, χωρίς να κλείσουν σχολεία, χωρίς να κλείσουν νοσοκομεία, χωρίς να φύγουν γιατροί από τα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να φύγουν καθηγητές και δάσκαλοι από τα δημόσια σχολεία. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Κάποιοι όμως χτυπάνε το καμπανάκι για αυτά που λέτε. Ότι μπορεί να μην επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα – ακούσαμε τον κ. Στουρνάρα πριν από λίγες μέρες – και επίσης κάνουν κριτική στην εφαρμογή της αναλογίας ένα προς ένα. Ότι μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που ζήσαμε στο παρελθόν, ενός κράτους γίγαντα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ενδιαφέρον και το πρώτο και το δεύτερο θέμα που βάζετε στο τραπέζι. Ας ξεκινήσω από το πρώτο. Ο κ. Στουρνάρας, αλλά όχι μόνο ο κ. Στουρνάρας αλλά και ο φιλικός προς την αξιωματική αντιπολίτευση Τύπος και κάποιες φωνές ακραίων στο εξωτερικό, όπως ο κ. Βέμπερ που έσπευσε, το ίδιο βράδυ που εγώ ανακοίνωσα στο Ζάππειο μέτρα ελάφρυνσης για τους Έλληνες πολίτες να με καταγγείλει, όλοι αυτοί οι οποίοι βγαίνουν τις τελευταίες μέρες, και μιλάνε για την κατάρρευση της ΔΕΗ, φτιάχνουν ένα κλίμα. Έχει ανοίξει η όρεξή τους από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου εγώ πρώτος είχα αναλάβει το ρίσκο και είχα πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι αν δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσα θα τεθούν σε αμφισβήτηση. Και ετοιμάζονται τώρα αυτοί να δώσουν από τώρα ένα στίγμα, προετοιμάζοντας τη δικαιολογία για την επιστροφή στις πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά. Αυτό κάνουνε. Μας λένε ότι η ΔΕΗ καταρρέει. Γιατί; Διότι το σχέδιό τους είναι να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Και να πουλήσουν το πιο σημαντικό asset της ΔΕΗ που είναι τα νερά. Να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες, δηλαδή, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ. Αυτό είναι το σχέδιό τους. Και για αυτό βγαίνουν αριστερά και δεξιά και λένε ότι καταρρέει η ΔΕΗ. Καταρρέει η ΔΕΗ, καταρρέει η οικονομία, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Μα, είμαστε με τα καλά μας; Σε μία χώρα, που την παραλάβαμε το 2015 όχι στο χείλος του γκρεμού, στον γκρεμό μέσα, ριγμένη στον γκρεμό και σήμερα έχει το χαμηλότερο επιτόκιο δανεισμού από ποτέ στην ιστορία της. Έχει φτάσει το δεκαετές ομόλογο στο 2,5%. Για μια χώρα που δεν είχε ούτε 1 ευρώ στα δημόσια ταμεία το 2015 και σήμερα έχει 35 δισ. Για μια χώρα που έχει για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που πιάνει πλεονάσματα εδώ και 4 χρόνια, που δεν είχαν πιάσει ούτε 1 φορά. Μας μιλάνε για καταστροφή και για χάος το οποίο δήθεν και καλά θα τους αναγκάσει να οδηγηθούν σε περικοπές;
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Δεν ισχύει αυτό για την ΔΕΗ; Τονίζετε, λέτε, ότι δεν διαλύεται η ΔΕΗ; Τα χρέη της είναι αντιμετωπίσιμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς και είναι αντιμετωπίσιμα. Κοιτάξτε, η ΔΕΗ δεν είναι μια εταιρεία που δεν έχει προβλήματα, πάντοτε είχε προβλήματα. Αλλά η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, δεν είναι το να ξεπουλήσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι. Και εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση έχει σχέδιο και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση όλων αυτών των ζητημάτων που είναι λογιστικής φύσεως ζητήματα αυτά, τα οποία μπορεί κάλλιστα να τα αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα, χωρίς να ξεπουλήσει σε ιδιώτες το πιο σημαντικό της περιουσιακό στοιχείο, επαναλαμβάνω, που είναι τα υδροηλεκτρικά της εργοστάσια. Το σχέδιο του κ. Σαμαρά ήταν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ. Δηλαδή να φτιαχτεί μια δεύτερη ανταγωνιστική ιδιωτική που θα είχε όλα τα δυναμικά στοιχεία της ΔΕΗ, δυναμικά σε ό,τι αφορά την παραγωγή κερδών.
Αυτό το σχέδιο, λοιπόν, θέλουν να εφαρμόσουν, τώρα, εάν εκλεγούν. Και αυτό πρέπει να το ακούσουν σήμερα, που το λέω από εδώ, από την ΕΡΤ3, να το ακούσουν εκεί στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ, ότι αυτό το σχέδιο θέλουν να ξαναφέρουν στο τραπέζι. Αυτό το οποίο αποτρέψαμε με αγώνες και γι’ αυτό κάνουν όλη αυτή την συζήτηση. Όπως, επίσης, και ο κ. Στουρνάρας δεν βγαίνει τυχαία τώρα να μιλήσει δήθεν ότι έχουμε πρόβλημα να πιάσουμε τους στόχους. Διότι όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα φέρουν, περικοπές θα φέρουν, στο όνομα ότι δήθεν δεν πιάσαμε τους στόχους.
Ενώ εμείς έχουμε καταθέσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το 2020 με 5,5 δισ. που βάλει στην άκρη για να μειωθούν τα πλεονάσματα. Αυτοί λένε ότι θα διαπραγματευτούν την μείωσή τους παρουσιάζοντας κύμα μεταρρυθμίσεων. Ποιες θα είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει, εγώ δεν μιλώ και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, κάποιοι θα πουν ότι βγάζεις το φόβο, όχι τη λογική βγάζω, διότι αυτά τα ζήσαμε, δεν είναι κάτι το οποίο λέω ότι θα ζήσουμε, τα ζήσαμε 2010-2015. Και λέω, επίσης, με βάση τα ερωτήματα που μου κάνετε, ποια είναι τα σημάδια που αναδεικνύουν αυτόν το σχεδιασμό. Ότι ψάχνουν από τώρα να βρουν δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τον Αρμαγεδώνα που έχουν έτοιμο στα συρτάρια να φέρουν για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία προς όφελος της εξυπηρέτησης κάποιων συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με τους οποίους έχουν ήδη κλείσει deals.
Στην Υγεία, για παράδειγμα, το είδαμε αυτό με την συμπεριφορά των ιδιωτών των βιοδιαγνωστικών κέντρων. Βγήκε ο κ. Μητσοτάκης, και είπε πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές, ότι το σχέδιο του είναι να δώσει σε ιδιώτες, σε μεγάλα βιοδιαγνωστικά κέντρα τις υποδομές του δημοσίου. Δηλαδή τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και την υλικοτεχνική υποδομή που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος σε ιδιώτες. Για να βγάζουν κέρδη οι ιδιώτες. Και τους άνοιξε τόσο πολύ την όρεξη που βγήκαν την επόμενη μέρα και άρχισαν να κάνουν και απεργία δημιουργώντας αυτό το τεράστιο πρόβλημα στους πολίτες που ήθελαν να εξυπηρετηθούν. Διότι ήθελαν από τον ΕΟΠΥΥ μπροστά λεφτά που δεν τους ανήκουν. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι εδώ αυτό το οποίο έχει γίνει στην Υγεία έχει γίνει και στην ενέργεια, ήδη κάποιοι ακονίζουν μαχαίρια και πιρούνια για τα asset της ΔΕΗ. Και βεβαίως και σε μια σειρά από άλλους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπου εδώ, πράγματι, έχουν στα συρτάρια, και τα κρύβουν, πολιτικές οι οποίες για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία θα είναι πολιτικές επανάληψης των οδυνηρών χρόνων που ζήσαμε και εγώ λέω ότι δεν πρέπει να τις ξαναζήσουμε, το 2013-2014 με την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Επειδή πάμε προς το τέλος και δεν έχουμε χρόνο και αφήσαμε πάρα πολλά θέματα εκτός. Πάρα πολύ σύντομα να σας ρωτήσω, γιατί η αγορά περιμένει την πλατφόρμα για τις 120 δόσεις στις επιχειρήσεις, αν έχουμε κάτι νεότερο να πούμε ως προς αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Να πω, ότι καταρχάς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία 15 μέρες πριν τις εκλογές και πραγματικά εγώ δεν έχω καταλάβει, γιατί άκουσα τον κ. Βρούτση να μιλάει για μια λάθος τακτική, για μια λάθος πολιτική επιλογή που ήταν οι 120 δόσεις, που θα αλλάξει την κουλτούρα πληρωμών και δεν πρέπει να αλλάξει αυτή η κουλτούρα, δεν ξέρω ποια είναι η θέση των πολιτικών μας αντιπάλων.
Εμείς πιστεύουμε, πως όχι μόνο, αυτό ήταν ένα αναγκαίο μέτρο που δίνει ανάσα στους ασφαλισμένους, διότι υπάρχει και κούρεμα βασικού κεφαλαίου, αλλά είναι και ένα μέτρο που δίνει ανάσα και σε εκατομμύρια συμπολίτες μας με χρέη. Όχι για να σταματήσουν να πληρώνουν, αλλά για να μπορέσουν επιτέλους να τα εξυπηρετήσουν. Και η δική μας θέση και στάση είναι ότι πρέπει να επεκταθεί και στις επιχειρήσεις, με κάποια κριτήρια βεβαίως, όχι ενδεχομένως σε όλες τις επιχειρήσεις, αλλά στη μεγάλη πλειοψηφία, ίσως με τζίρο έως 2 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να επεκταθεί. Το βάζω στο τραπέζι, θα ζητήσω και τη θέση των άλλων πολιτικών κομμάτων και αν υπάρξει συμφωνία σε αυτό, εγώ είμαι έτοιμος ακόμα και τώρα, με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να νομοθετηθεί. Αν υπάρξει διαφωνία, να μας εξηγήσουν γιατί έχουν διαφωνία. Και, επιτέλους και ο κ. Μητσοτάκης σε αυτό το θέμα να πάρει θέση, για τις 120 δόσεις. Διότι άφησε υπονοούμενα, επίσης σε συνέντευξη του, ότι όσοι μπήκανε μπήκαν, θα καταργηθούν οι 120 δόσεις, εάν εκλεγεί. Εγώ θεωρώ ότι δεν θα εκλεγεί και ότι όλα αυτά θα προχωρήσουν, διότι στο τέλος της ημέρας πρέπει να καταλάβουμε, ότι ξενοδόχος που λένε, είναι ο λαός, δεν πρέπει να λογαριάζουμε χωρίς τον ξενοδόχο. Και ο ελληνικός λαός δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Άλλο ήταν οι ευρωπαϊκές εκλογές, που ήθελε να δώσει και ένα μήνυμα δυσαρέσκειας, διότι μας πιστώνει ο κόσμος ότι βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια, αλλά ταυτόχρονα μας καταλογίζει ότι αυτό άργησε να γίνει και ότι έγινε με επιπρόσθετο πόνο. Και το μήνυμα το πήραμε. Αλλά όταν εδώ έρχεται να αποφασίσει για το μέλλον του και για τη ζωή του, έρχεται, δηλαδή, να αποφασίσει αν θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός, παρά τα όποια λάθη τις όποιες δυσκολίες, αλλά θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός όλοι μαζί ή θα γυρίσουμε πίσω στις μαύρες και σκοτεινές μέρες, νομίζω πως η απόφαση του θα είναι ξεκάθαρη.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Αυτή είναι μια κριτική που σας ασκείται και από τα αριστερά, θα λέγαμε, και από το ΚΚΕ, αλλά τελευταία και από τον κ. Βαρουφάκη και από άλλους και από πρώην συντρόφους σας, ότι δηλαδή μετά το καλοκαίρι του 2015, είχατε ακολουθήσει μια πολιτική «από τα ίδια», που είχε μικρές διαφορές, έτσι σε κάποια επιδόματα, μια δεξιά, ας το πούμε, πολιτική. Τι απαντάτε σε αυτούς;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απαντώ, ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος κάποιοι, απαντώ προς το ΚΚΕ, γιατί ο κ. Βαρουφάκης είναι μια διαφορετική περίπτωση, σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ να πω ότι η λογική του «Τι Πλαστήρας, Τι Παπάγος» ήταν μια επιζήμια λογική για το κομμουνιστικό κίνημα, για το κομμουνιστικό κόμμα και για την Αριστερά. Και είναι σε όλους μας σαφές και προφανές, ότι η διαφορά της Ελλάδας του 2014 με την Ελλάδα του 2019 είναι η μέρα με τη νύχτα. Και ότι μια σειρά από μεγάλες τομές προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας έγιναν από την κυβέρνηση της Αριστεράς, με το πιστόλι στον κρόταφο. Και αυτό είναι πιο δύσκολο και πιο αξιέπαινο, από το να γίνονταν αυτά τα πράγματα σε συνθήκες κανονικότητας.
Όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί, πριν από το 2010, για να είμαι δίκαιος, πριν δηλαδή από την χρεοκοπία της χώρας, είχαν την ευτυχία να κυβερνούν με παροχές, είχαν την ευκαιρία να κυβερνούν μοιράζοντας κράτος και μοιράζοντας ενισχύσεις. Αυτό είναι πολύ εύκολο. Ξέρετε πόσο εύκολα θα το έκανα κι εγώ; Ξέρετε, τι ωραία θα ήταν η Αριστερά, η πρώτη φορά Αριστερά, αν εγώ βρισκόμουν στην θέση που ήταν ο Κώστας Καραμανλής, που άφησε με 24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα την χώρα το 2009; 24 δισ., ούτε 1 ούτε 2.
Εμείς, λοιπόν, βρεθήκαμε στη δύσκολη θέση να νοικοκυρέψουμε τα δημόσια οικονομικά, να σταματήσουμε τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, τη διαφθορά, να βάλουμε τάξη για να βγει η χώρα απ’ αυτή την μέγγενη, να βγάλουμε τη θηλιά από τον λαιμό μας και το πετύχαμε αυτό. Και το πετύχαμε αυτό προσπαθώντας ταυτόχρονα τα όποια λίγα βάρη είχαμε να μοιράσουμε, γιατί είχαμε βάρη να μοιράσουμε, να το κάνουμε με δικαιοσύνη, να μην μείνει κανένας πίσω, να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση. Και τι θα έκανε πιστεύω οποιοσδήποτε άλλος που βρισκόταν σε αυτή την θέση και είχε αυτές τις αξίες, την αξία της κοινωνικής δικαιοσύνης. Απευθύνομαι σε έναν οικογενειάρχη, ο οποίος έχει 3 παιδιά και τα βγάζει πέρα δύσκολα, και το 1 από τα 3 παιδιά έχει ανάγκες, ιδιαίτερες ανάγκες, προβλήματα υγείας, πρέπει να στηριχθεί, δεν θα πάρει από τα άλλα δύο για να δώσει στο τρίτο, θα το αφήσει μόνο του, αβοήθητο; Αυτή ήταν η στρατηγική μας. Άρα, λοιπόν, απέναντι στο ΚΚΕ, η απάντηση είναι ότι είναι μεγάλο λάθος, και δεν νομίζω ότι κερδίζουν και στρατηγικά συγκρίνοντας και ταυτίζοντας τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη, ο οποίος είναι η συνέχεια του Σαμαρά, με την πολιτική που ακολουθήσαμε εμείς.
Τώρα, στον κ. Βαρουφάκη, κ. Πεκλάρη, να σας πω. Ο κ. Βαρουφάκης είναι συστημική προσωπικότητα, δεν είναι αντισυστημική προσωπικότητα. Και δεν θα αναφερθώ σε όσα έπραξε εκείνη την δύσκολη περίοδο, που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας καλούσε να υιοθετήσουμε το σχέδιο του κ. Σόιμπλε, αυτά θα τα γράψει η ιστορία και δεν θα αφήσω και να τα γράψει με την δική του αφήγηση, κάποια στιγμή θα μιλήσω κι εγώ για όλες αυτές τις κρίσιμες μέρες του 2015. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης τώρα, είναι φανερό ότι ξαφνικά από το πουθενά παρουσιάστηκε από τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, και παρουσιάζεται, και έχει τεράστια προβολή, για έναν και μοναδικό λόγο, διότι πιστεύουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, ότι μπορεί να κόψει την δυναμική της ανατροπής και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές. Από εκεί που κανείς δεν ασχολείτο με τον κ. Βαρουφάκη και όχι μόνο δεν ασχολείτο, που οι ίδιοι άνθρωποι που επί χρόνια τον εξύβριζαν, τον έλεγαν υπεύθυνο για τα 100 δισ., που τόσα του καταλογίζανε ότι έχασε την περίοδο που ήταν Υπουργός Οικονομικών, ξαφνικά, μας τον παρουσιάζουν ως ένα δυναμικό πολιτικό που πρέπει να μπει στη Βουλή. Και την ίδια στιγμή τον Βελόπουλο που, βεβαίως, έχω πλήρη αντίθεση με τις απόψεις και τις θέσεις του και δεν θα τον υπερασπιστώ επ’ ουδενί, αλλά εν πάση περιπτώσει πήρε 4,5% στις ευρωεκλογές και μπήκε στην Ευρωβουλή, τον έχουν εξαφανισμένο, γιατί αυτός κόβει από τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Βαρουφάκης, λοιπόν, δεν είναι μόνο ότι υποστηρίζεται σήμερα από το σύστημα ως μια εφεδρεία για να ανακοπεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και να εξασφαλιστεί η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι έχει το θράσος να βγαίνει και να μιλάει για χαμένη ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα το οποίο εγώ δεν έχω τολμήσει να το πω ούτε για τον ίδιο ούτε για κανένα άλλο κόμμα, είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Και κάτι πολύ σύντομα, για το Κίνημα Αλλαγής, θέλω να μου πείτε, πολλοί θεωρούν ότι μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, ενδεχομένως να υπάρξει μια μικρή γεφύρωση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Επίσης σας είδαμε, προχθές, μετά από πολύ καιρό βρεθήκατε στις Βρυξέλλες σε μία Προσύνοδο, βεβαίως, με την κα Γεννηματά. Θέλω να μου κάνετε λίγο το σχόλιο σας πάνω σ’ αυτό και παράλληλα πως βλέπετε το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το μέλλον της Προοδευτικής Συμμαχίας, πιστεύω, ότι θα το διαφυλάξουμε και θα το προωθήσουμε, θα το υπερασπιστούμε ως κόρην οφθαλμού, διότι πραγματικά πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή εκφράζει τον κορμό μιας μεγάλης παράταξης, μιας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Και θα το δείτε αυτό, όπως το είδατε, αν θέλετε, και το 2014 ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές. Ακριβώς αυτό είδαμε, ότι ο κορμός που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, όταν συσπειρώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ η πλατιά προοδευτική δημοκρατική παράταξη για να δώσει την προοπτική της νίκης. Το ίδιο θα γίνει και τώρα.
Σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, το μόνο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το εξής, ενώ είδαμε την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, δεν είδαμε καμία στρατηγική αλλαγή, καμία διαφορά σε ό,τι αφορά την επιχειρηματολογία, τη ρητορική και τη στρατηγική στόχευση του Κινήματος Αλλαγής. Δηλαδή ο Βενιζέλος έφυγε, αλλά ο βενιζελισμός έμεινε. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που είναι ένας πολιτικός, που εν πάση περιπτώσει έχω πολύ μεγάλες διαφορές μαζί του, εν τούτοις κανείς δεν αμφισβητεί τις ικανότητες του και το μυαλό του, ήταν ο εμπνευστής της άποψης, της στρατηγικής, μάλλον, για το ΚΙΝΑΛ, ότι πρέπει να επενδύσει στην στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η άποψη, αυτή η στρατηγική παραμένει στο ΚΙΝΑΛ παρά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου. Αυτή η στρατηγική, όμως, παραβλέπει κάτι το οποίο είναι απολύτως κατανοητό και στον τελευταίο πολίτη, ότι ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ή στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαίνει νίκη της Νέας Δημοκρατίας ή στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Άρα, λοιπόν, όσο το ΚΙΝΑΛ παραμένει σ’ αυτή την στρατηγική, κατά την άποψη μου, αυτοακυρώνει το ρόλο του ως κόμμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς και το μετατρέπει σε μια δύναμη, η οποία την αντιλαμβάνονται οι πολίτες ως δύναμη υποστυλώματος, στήριξης του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας να ξαναέρθει στην εξουσία.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Φτάνουμε προς το τέλος και ο Βασίλης Πεκλάρης θέλει οπωσδήποτε να σας κάνει μια ερώτηση ποδοσφαιρικού περιχεομένου.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Όχι, θα θέλαμε κι άλλες για την πόλη να ρωτήσουμε, αλλά δεν έχουμε δυστυχώς τον χρόνο, άλλη φορά θα αναφερθούμε σε θέματα της Θεσσαλονίκης και του Γραφείου σας, εδώ, στην Θεσσαλονίκη που πήρε και το double, φέτος, έτσι για πρώτη φορά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μας τα πήρατε όλα, δεν μας αφήσατε τίποτα.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Θα έρθετε σε κανένα αγώνα του Champions League, με τον κ. Τσακαλώτο?
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Ευκλείδης σίγουρα θα έρθει, εγώ δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Πάντως, εγώ να σας πω το εξής. Σε κάποια Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, νομίζω ήταν το 2015 ή το 2016, με ρώτησαν για το Μετρό και αστειευόμενος τους είπα «ε, το Μετρό θα γίνει όταν πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ», ε, λοιπόν να, τα πετύχατε και τα δύο και πρωτάθλημα πήρε ο ΠΑΟΚ και το Μετρό δεν είναι πια το ανέκδοτο της πόλης, αλλά ολοκληρώθηκε και είναι αυτή τη στιγμή στην διαδικασία των δοκιμών και θα είναι ένα μεγάλο έργο πνοής για την πόλη.
ΛΟΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΕΚΛΑΡΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να είστε καλά, κι εγώ ευχαριστώ.