Αγαπητέ Νεκτάριε, Φίλες και φίλοι,
Χαίρομαι πάρα πολύ που ξαναβρίσκομαι στην Πάτρα, είκοσι ημέρες μετά την τελευταία παρουσία μου, όταν σε μια εξαιρετικά δυναμική προεκλογική συγκέντρωση, η Πάτρα είχε ήδη από τότε στείλει το μήνυμα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Το κάνατε πράξη στις 26 Μαΐου και στην κάλπη των Ευρωεκλογών. Το κάνατε πράξη, όμως, εκλέγοντας κόντρα στα προγνωστικά και στις προβλέψεις αρκετών, έναν άξιο νέο άνθρωπο ως Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Νεκτάριε, συγχαρητήρια και προσβλέπω σε μια ουσιαστική, σε μια εποικοδομητική συνεργασία.
Συναντιόμαστε και πάλι στην Πάτρα, φίλες και φίλοι, στο πλαίσιο ενός ακόμη κύκλου περιοδειών μου σε ολόκληρη τη χώρα. Ξέρετε πολύ καλά πως τα τελευταία τριάμισι χρόνια έχω γυρίσει ξανά και ξανά την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι το Λασίθι, από τις άκρες του Αιγαίου -βρέθηκα πρίν από λίγες ημέρες στο ακριτικό Καστελόριζο- έως τα Επτάνησα. Γιατί είτε βρίσκομαι στις γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης είτε σε κάποιο ορεινό χωριό, θέλω να σας ακούω «από πρώτο χέρι», και αυτό έκανα τριάμισι χρόνια τώρα. Να συζητώ μαζί σας -πρόσωπο με πρόσωπο- το σχέδιό μου για μια νέα, φωτεινή Ελλάδα. Και δεν μπορώ βέβαια να μην σχολιάσω και τον πολύ συνεργάσιμο καιρό, μετά από μια καταιγίδα, βγήκε ο ήλιος. Ο ήλιος της νέας φωτεινής Ελλάδας θα ανατείλει και εδώ στην Πάτρα.
Και αυτή η εμπειρία μου, αυτής της προσωπικής διαδρομής, αυτού του συνεχούς οδοιπορικού σε ολόκληρη την Ελλάδα, με έκανε να αποφασίσω έναν διαφορετικό προεκλογικό αγώνα. Πιο ήπιο, πιο μετρημένο,πιο ανθρώπινο. Με λιγότερα συνθήματα και φωνές και περισσότερες προτάσεις. Όμως, πάντα, με μεγάλο πάθος για να γυρίσουμε, επιτέλους, σελίδα στον τόπο. Με άλλα λόγια, αν κάποιες εκλογές στο παρελθόν είχαν αποκληθεί οι εκλογές «του καναπέ», αυτές οι εκλογές, της 7ης Ιουλίου, πρέπει να γίνουν οι εκλογές «του μυαλού και της ευθύνης». Είναι εκλογές κρίσιμες, εκλογές που εξαρτώνται απόλυτα από την κινητοποίηση και από την συμμετοχή των ίδιων των πολιτών. Σε καμία εκλογή δεν υπάρχει προεξοφλημένο αποτέλεσμα. Στις εκλογές δεν μετρούν οι δημοσκοπήσεις, μετρά μόνο το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα το διαμορφώνουν αυτοί που φτάνουν στην κάλπη. Δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που ζητά σήμερα μια μεγάλη πολιτική αλλαγή.
Έτσι, ξεκινώ λοιπόν, σήμερα τις κεντρικές παρεμβάσεις μου, με μία ομιλία για το «κλειδί» της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, που είναι και το «κλειδί» για την επόμενη μέρα της χώρας: Την ισχυρή ανάπτυξη, που σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα! Ισχυρή ανάπτυξη, αυτοδύναμη Ελλάδα, είναι το σύνθημα που θα μας πάει μέχρι τις εκλογές. Αυτό ζητά σήμερα ο ελληνικός λαός και γι’ αυτό θα διεκδικήσω τη στήριξή του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Και επέλεξα την Πάτρα γιατί αυτός ο τόπος αντιπροσωπεύει όλα όσα μας δίδαξε το χθες, αλλά και όλα όσα μας απασχολούν σήμερα. Αλλά, φυσικά, και όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί αύριο: Την επιχειρηματική πρωτοπορία που συμβολίζει αυτός εδώ ο χώρος -όπως είπε και ο Νεκτάριος- όταν πριν από σχεδόν εκατόν εξήντα χρόνια ιδρύθηκε το πρώτο οινοποιείο στο νέο ελληνικό κράτος. Από έναν χαρισματικό άνθρωπο, ο οποίος έβλεπε εκείνη την εποχή, πέρα από τον ορίζοντα της καθημερινότητας, τις πραγματικές δυνατότητες αυτού του τόπου.
Εδώ λειτούργησε το πρώτο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Και η ακμή εκείνης της εποχής μπορεί να επιστρέψει μόνο με νέες επενδύσεις. Εδώ βρίσκεται ένα σπουδαίο Πανεπιστήμιο, της έρευνας και της γνώσης. Η καινοτομία, σε σύνδεση με την οικονομία, είναι αυτή που θα δώσει πνοή στις πολλές νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεπηδούν μέσα από ερευνητικά προγράμματα. Το μεγάλο λιμάνι σας, που σηματοδοτεί την εξωστρέφεια που πάντα χαρακτήριζε τους Πατρινούς και την οποία, σήμερα, χρειαζόμαστε περισσότερο παρά ποτέ. Συμβολίζει, όμως, αυτός ο σπουδαίος τόπος και τη δύσκολη εποχή της κρίσης, που κατεξοχήν βίωσαν οι χιλιάδες άνεργοι τις περιοχής. Άνεργοι που θα βρουν δουλειά, ελπίδα και μέλλον μόνο αν σπάσει ο φαύλος κύκλος. Αν αντικατασταθεί η σημερινή καθήλωση από μία έκρηξη ανάπτυξης. Η αγάπη μου για την Πάτρα, η αγάπη μου για την Αχαΐα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό μπορώ να σας ανακοινώσω, σήμερα, ότι επέλεξα, προσωπικά, να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, στην Αχαΐα. Για να γίνει και η Αχαΐα, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, γαλάζια. Όπως της αξίζει . Και αυτό θα είναι και για μένα, αλλά και για όλους σας πιστεύω, ένα προσωπικό στοίχημα.
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα ξεκινά και τυπικά ο προεκλογικός αγώνας. Χθες το βράδυ ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, απερχόμενος Πρωθυπουργός, επανέλαβε όλα όσα οι πολίτες παταγωδώς απέρριψαν, πριν από δύο εβδομάδες. Δεν είχε, ουσιαστικά, τίποτα καινούργιο να πει. Είναι δε τέτοια η φτώχεια τους ώστε και τις περισσότερες προτάσεις τους τις δανείστηκαν από το δικό μας πρόγραμμα. Και βέβαια είναι μοιραίο, μη έχοντας τίποτα θετικό να επιδείξουν, να επιμένουν να διαστρεβλώνουν τις δικές μας θέσεις. Κατασκευάζουν, συστηματικά, μία Νέα Δημοκρατία που υπάρχει μόνο στο δικό τους το μυαλό, μόνο στη δική τους προπαγάνδα. Ένα σκιάχτρο, το οποίο δήθεν, θα τρομάξει τους πολίτες. Λες και δεν έμαθαν τίποτα από το μήνυμα των πολιτών την 26η Μαΐου. Βάζουν ψέματα στο στόμα μου. Ψέματα, μήπως και παραπλανήσουν κάποιον ανύποπτο. Θα το ξαναπώ για άλλη μια φορά: Δεν θα τους ακολουθήσουμε. Είναι μάταιο ν’ απαντάς σε ένα χαλασμένο μαγνητόφωνο συνθημάτων.
Οι πρόσφατες ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές απέδειξαν την ωριμότητα του λαού μας. Οι πολίτες καταδίκασαν την προπαγάνδα των ανύπαρκτων απειλών και του τεχνητού φόβου. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό, φίλες και φίλοι, η ελπίδα θα νικάει πάντα τον φόβο. Η ελπίδα, όμως, της αλήθειας, όχι η ελπίδα των ψεύτικων υποσχέσεων. Η ελπίδα της αποτελεσματικότητας, η ελπίδα της ειλικρίνειας. Οι πολίτες γύρισαν, όμως, και τις πλάτες τους στις προσφορές της τελευταίας στιγμής, ώστε να εξαγοραστεί η ψήφος τους. Η σκουριά της δημαγωγίας, η σκουριά των παλαιοκομματικών ρουσφετιών -τα οποία συνεχίστηκαν με προκλητικό τρόπο, μέχρι και λίγες ώρες πριν κλείσει η Βουλή, από αυτούς που σήμερα αναπαράγουν τις χειρότερες παθογένειες του χθες- όχι απλά δεν τους αγγίζει, αλλά τους απωθεί. Δεν θα επιτρέψουν οι πολίτες να τους κοροϊδέψει ξανά κανείς, όσα και αν τους τάξει. Γιατί οι Έλληνες δεν ζητούν πλέον μέτρο ανευθυνότητας στα λόγια, αλλά μέτρο ευθύνης στην πράξη. Και αυτό το μέτρο ευθύνης το εγγυάται μόνο η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη πατριωτική Φιλελεύθερη Παράταξη, της οποίας έχω την τιμή να ηγούμαι.
Φίλες και φίλοι,
Υπάρχουν λέξεις που η κατάχρηση τους από τους πολιτικούς τις έχει απομακρύνει από τον απλό πολίτη. Στην ουσία τους, όμως, είναι απλές και συνδέονται απόλυτα με την καθημερινότητά μας. Και πρώτη ανάμεσα σε αυτές, είναι η λέξη «Ανάπτυξη». Στόχος μου μέχρι τις κάλπες -ξεκινώντας εδώ από την Πάτρα- είναι να εξηγήσω, με όσο πιο απλά λόγια μπορώ, πώς εννοώ την ανάπτυξη για την αναγέννηση της χώρας. Γιατί αυτό, τελικά, είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών. Και εξηγούμαι: Ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κουβαλά ένα μεγάλο χρέος. Και κουβαλά, δυστυχώς, ακόμα και βαριές δεσμεύσεις. Και έχει δύο επιλογές: Η πρώτη είναι αυτή που ζήσαμε, που ζήσατε, όλοι σας: Φόροι, φόροι και πάλι φόροι για να παράγονται υπερβολικά μεγάλα πλεονάσματα από τον στραγγαλισμό της οικονομίας και από τον αφανισμό της μεσαίας τάξης. Έτσι, όμως, ο εθνικός πλούτος δεν μεγαλώνει, ολοένα και συρρικνώνεται. Και όταν αυτή η συρρίκνωση συνεχίζεται, οι πολίτες φτάνουν να φυτοζωούν με σποραδικά επιδόματα. Το χρέος παραμένει βουνό. Και η χώρα, δυστυχώς, βυθίζεται διαρκώς στην εξάρτηση. Είναι το καθοδικό σπιράλ της στασιμότητας και της μιζέριας που ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η δεύτερη επιλογή είναι το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότεροι φόροι και κίνητρα για πολλές επενδύσεις που θα φέρουν καινούργιες δουλειές. Δηλαδή περισσότερους μισθούς που τονώνουν την κατανάλωση και νέες εισφορές που θα ενισχύσουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αλλά και πρόσθετα δημόσια έσοδα από τη λογική φορολόγηση των κερδών. Γιατί ανάπτυξη, τελικά, σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα για όλους, μικρότερη ανεργία, υψηλότερη απασχόληση, και τελικά πιο υγιή δημόσια οικονομικά.
Πώς θα έχουμε, λοιπόν, αυτήν την έκρηξη επενδύσεων την οποία διεκδικούμε; Με τέσσερις σαφείς τρόπους: Πρώτον, με μείωση φόρων για όλους για να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για να επενδυθούν ξένα χρήματα και ελληνικά κεφάλαια σε αυτή τη χώρα. Η μείωση των φόρων, ξέρετε, δεν αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες και τις μεγάλες επενδύσεις. Αφορά τον κάθε μικρομεσαίο επιχειρηματία ο οποίος σήμερα σκέφτεται αν θέλει να επενδύσει λίγα χρήματα στην δουλειά του, αλλά δεν γνωρίζει, αν αξίζει πραγματικά να το κάνει. Γιατί δεν θέλει το κράτος συνέταιρο στην επιχειρηματική του επιτυχία. Και αυτοί οι επιχειρηματίες υπάρχουν παντού. Και υπάρχουν σε πάρα πολλούς τομείς: Απ’ τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, την Αγροδιατροφή, τις Μεταφορές, την ενέργεια, τη μεταποίηση, τις Υπηρεσίες, τη Διαχείριση Απορριμμάτων. Παντού υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα πολλές επενδυτικές ευκαιρίες που περιμένουν το κατάλληλο πλαίσιο για να γίνουν πράξη.
Δεύτερον, θα προκαλέσουμε αυτή την έκρηξη επενδύσεων με την ουσιαστική απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Kαι αυτό αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα, προσωπική μου δέσμευση: Αδειοδοτήσεις μεγάλων επενδύσεων που σέρνονται από γραφείο σε γραφείο θα έχουν πια ρητές προθεσμίες, θα επιβλέπονται από το Γραφείο Πρωθυπουργού. Ενώ σε περιπτώσεις προσφυγών, οι υποθέσεις επενδύσεων θα εκδικάζονται γρήγορα σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό, χρειάζεται και πολιτική βούληση.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα μόνο: Το Ελληνικό είναι σήμερα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να γίνει στη χώρα. Ύψους συνολικά 7 δις ευρώ. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Και σήμερα εκτός από την άδεια του καζίνο εκκρεμούν δύο υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσει αυτή η επένδυση. Δεσμεύομαι, λοιπόν, ότι αυτές οι δύο υπουργικές αποφάσεις θα υπογραφούν την πρώτη εβδομάδα εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πολλά δεν είναι πέντε και δέκα. Εκατοντάδες μικρές διοικητικές αποφάσεις που συχνά θέλουν ελάχιστο χρόνο ενασχόλησης από έναν υπουργό, από έναν περιφερειάρχη, από έναν δήμαρχο, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα και δυναμικά. Και εφόσον με εμπιστευτείτε θα έχω υπουργούς, και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στα άλλα κρίσιμα για τις επενδύσεις υπουργεία που θα υπηρετούν με απόλυτη αφοσίωση έναν πρωταρχικό στόχο: Να σαρώσουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να προκαλέσουμε μια πραγματική έκρηξη επενδύσεων.
Τρίτον, το κράτος παύει πια να είναι αντίπαλος της ανάπτυξης. Τον 21ο αιώνα δεν γίνεται να «ανακαλύπτουμε» δασικές εκτάσεις εντός του Ελληνικού που για 60 χρόνια ήταν αεροδρόμιο. Και βέβαια δεν γίνεται να κηρύσσεται, με καθυστέρηση, αρχαιολογικός χώρος ολόκληρος ο Πειραιάς, όταν είναι έτοιμος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα, τα πιο ανταγωνιστικά λιμάνια του κόσμου.
Τέταρτον, θα στηρίξουμε τις επενδύσεις με μια ουσιαστική αποκατάσταση της ρευστότητας. Αυτή η ρευστότητα για τις επιχειρήσεις που σήμερα είναι μεγάλο ζητούμενο για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις θα αποκατασταθεί μαζί με την εμπιστοσύνη στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ήδη βλέπετε πως οι προσδοκίες των αγορών για μια καλύτερη, πιο σοβαρή, πιο αποτελεσματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές, μείωσαν εντυπωσιακά τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών ομολόγων. Τάση που εκτιμώ ότι θα ενισχυθεί και θα μειώσει ευθέως όχι μόνο το κόστος δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά το κόστος δανεισμού κάθε ελληνικής επιχείρησης, είτε είναι μεγάλη, είτε είναι μεσαία, είτε είναι μικρή. Και έτσι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», ώστε οι τράπεζες να μπορούν να ξαναδανείσουν τις παραγωγικές επενδύσεις που διεκδικούν σήμερα κεφάλαια και δεν μπορούν να τα βρουν. Για να μπορέσουν να ξανακάνουν τη δουλειά τους απαλλαγμένες πια από το βάρος του χαρτοφυλακίου των «κόκκινων δανείων».
Φίλες και φίλοι,
Πίσω από αυτήν την τόσο σημαντική λέξη -την «Ανάπτυξη»- κρύβεται τελικά και η απάντηση στο ποιος είναι με τους πολλούς και ποιος με τις ελίτ. Γιατί είναι αυτό ακριβώς το πεδίο, στο πεδίο της ανάπτυξης, που δοκιμάζονται τελικά οι δυνάμεις της κοινωνικής προόδου με εκείνες της καθυστέρησης και του πτωχευμένου κρατισμού. Γιατί τι φέρνουν πάνω απ’ όλα οι επενδύσεις και η ανάπτυξη; Πρώτα από όλα καινούργιες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Το Ελληνικό, για παράδειγμα, μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 60.000 θέσεις εργασίας καθόλη τη διάρκεια κατασκευής του έργου. Ο πρώτος μισθός στην COSCO είναι, πλέον, 1.100 ευρώ. Ενώ, από την άλλη, υπάρχουν σήμερα και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις -πολλές από τις οποίες βρίσκονται εδώ σήμερα στην Πάτρα και εκπροσωπούνται από το πολύ δραστήριο Επιμελητήριό σας- οι οποίες αντιμετώπισαν την κρίση, προσέλκυσαν επενδυτές, έγιναν διεθνώς ανταγωνιστικές. Είναι αυτές οι επιχειρήσεις που δίνουν το μέτρο της ελληνικής δημιουργικότητας και των πραγματικών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.
Μία επένδυση, όμως, δεν αφορά μόνο τον επιχειρηματία και τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην επιχείρηση. Δημιουργεί πρόοδο και ανάπτυξη για ολόκληρη την περιοχή, την ευρύτερη αγορά. Παράγει τελικά εισοδήματα για δεκάδες επαγγέλματα. Πάρτε για παράδειγμα, ένα νέο εργοστάσιο το οποίο παράγει φέτα ή ένα καινούριο οινοποιείο. Το χρήμα που θα δημιουργήσει μια επιτυχημένη τέτοια επένδυση κυκλοφορεί παντού: στον κτηνοτρόφο που θα δώσει το γάλα, τον αμπελουργό, τον γεωπόνο, τους μεταφορείς του προϊόντος, τον γραφίστα που επιμελείται την ιστοσελίδα της εταιρείας, τον τυπογράφο που τυπώνει τις ετικέτες που θα μπουν πάνω στη φιάλη του κρασιού. Και η επιρροή βέβαια μιας επιτυχημένης επένδυσης, μιας καλής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, δεν σταματά εδώ. Απλώνεται έως το βενζινάδικο της περιοχής, που εφοδιάζει τον στόλο διανομής. Φτάνει μέχρι τα εστιατόρια και τα καφέ της γειτονιάς, που ζωντανεύουν από τους εργαζόμενους, μετά τη βάρδιά τους.
Και βέβαια, αυτές οι επενδύσεις, επιμένω να το λέω, φέρνουν χρήμα υπέρ του Δημοσίου. Χρήματα, τελικά, για τα δημόσια νοσοκομεία, για το κοινωνικό κράτος, για στοχευμένες προσλήψεις, εκεί που πραγματικά τις χρειαζόμαστε, για τους αστυνομικούς στις συνοικίες μας, για να μπορούμε να αισθανόμαστε όλες και όλοι ασφαλείς. Προσθέτουν βέβαια και έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα από τις εισφορές των εργαζόμενων, για να έχουμε αξιοπρεπείς συντάξεις. Αν δεν αλλάξει, φίλες και φίλοι, ο λόγος συνταξιούχων προς εργαζόμενους, αν δεν υπάρχει μια μεγάλη έκρηξη στην απασχόληση, αν με απλά λόγια δεν έχουμε περισσότερους εργαζόμενους να μπορούν να συντηρούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Αυτή την κοινωνική διάσταση της επιχειρηματικότητας καλείται να την υπηρετήσει αυτο το συμβόλαιο εργαζομένων και επιχειρήσεων το οποίο εισηγείται η Νέα Δημοκρατία. Διότι όποιος απολαμβάνει κίνητρα για να δράσει, θα πρέπει βέβαια να αναλαμβάνει και υποχρεώσεις.
Αν εμείς προσφέρουμε στους επιχειρηματίες φορολογικά κίνητρα για να επενδύσουν, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερη ρευστότητα, έχουμε την απαίτηση η εργατική νομοθεσία να τηρείται. Και θα ελέγχεται με την καθιέρωση λευκού μητρώου για τους συνεπείς εργοδότες, όπως ήδη είχαμε δρομολογήσει το 2014. Και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις θα ενθαρρύνονται να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζόμενους που πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους: Με δωρεάν μεταφορά στην εργασία τους, με επιπλέον ασφαλιστικά προγράμματα, με συμμετοχή στα κέρδη στο τέλος κάθε χρονιάς. Αν μια επιχείρηση σήμερα θέλει να δώσει ένα μπόνους από την επιτυχία της, αυτό το μπόνους θα φορολογηθεί εξοντωτικά. Σχεδόν δεν έχει νόημα να το κάνει. Ενώ το κράτος, βέβαια, θα στέκεται πάντα στο πλευρό των εργαζόμενων γονέων, εξασφαλίζοντας ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού.
Με λίγα λόγια: Ανάπτυξη τελικά σημαίνει πολιτική για όλους, κυρίως για τους πιο αδύναμους, διότι σήμερα στην παγίδα της φτώχειας στη χώρα μας έχουν πέσει κατεξοχήν οι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτοί είναι που υποφέρουν σήμερα περισσότερο και αυτοί θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι από μια μεγάλη αναπτυξιακή έκρηξη. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πλούτου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι τα επιδόματα. Τα επιδόματα μπορεί να είναι ένα μέτρο το οποίο χρειάζεται, μια προσωρινή ανακούφιση. Μεγάλη μας διαφορά, όμως, ότι εμείς δεν θέλουμε πολίτες εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της δικής τους ζωής και της ζωής των οικογενειών τους. Αυτός είναι ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου που οδηγεί τελικά τον καθένα ξεχωριστά σε μία καλύτερη ζωή. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να προσφέρει η Ελλάδα ευκαιρίες στα παιδιά της που έφυγαν στο εξωτερικό και τα οποία σήμερα θέλουν να γυρίσουν στην Πατρίδα μας και θα γυρίσουν μόνο αν υπάρχουν πολλές καλές νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό και η ισχυρή ανάπτυξη αποτελεί την «καρδιά» του δικού μας οράματος για μια πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα.
Φίλες και φίλοι,
Αυτήν την αντίληψη που μόλις σας περιέγραψα υποστηρίζουν τέσσερις δέσμες φορολογικών μέτρων του κυβερνητικού μας προγράμματος: 1ον. Διατήρηση του αφορολόγητου εκεί που βρίσκεται σήμερα. Καταργούμε οριστικά την μείωση που μόνος του ψήφισε -και υποκριτικά ξεψήφισε- ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνοι το είπαν γιατί ήξεραν ότι δεν θα το κάνουν. Ενώ εγώ το λέω γιατί ξέρω ότι θα το κάνω πράξη. 2ον. Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9% και θα έχουμε αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε Ελληνόπουλο το οποίο θα γεννιέται στην Πατρίδα μας για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού που αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. 3ον. Ο φόρος στις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, θα πέσει από το 28% στο 20%, εντός μια διετίας. Και ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Και πλην του υπερ κατώτατου συντελεστή Φ.Π.Α. ο οποίος διατηρείται, θέλουμε να καταλήξουμε σε δύο συντελεστές Φ.Π.Α. στο 22% και στο 11%. Και 4ον. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται οριζόντια κατά 30% για όλους τους Έλληνες, για όλες τις ιδιοκτησίες. Και δίνουμε φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με κέρδη, ώστε αυτές να έχουν περισσότερα ουσιαστικά κίνητρα για να μπορούν να επενδύουν.
Φίλες και φίλοι,
Μπορούμε αυτά να τα κάνουμε πράξη! Αυτό είναι το μήνυμα και πρέπει να το πιστέψουμε. Χάρη στη μεσαία τάξη των πατεράδων μας, των παππούδων μας, η χώρα μπόρεσε να σταθεί όρθια, να ξεφύγει από τα ερείπια και τον πόνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του εμφυλίου και να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Η προηγούμενη γενιά το έκανε με πολύ κόπο, με πολύ μεράκι, με πολύ φιλότιμο. Και ήταν αυτή η δημιουργικότητα και η επιχειρηματικότητα του Έλληνα που ενέταξαν τελικά τη χώρα μας, στα αναπτυγμένα κράτη. Και, παρά την κρίση, οι δυνάμεις αυτές παραμένουν σήμερα ζωντανές. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ξεχωριστών επιχειρήσεων, τα οποία έχω συναντήσει καθ’ όλη τη διαδρομή μου στην επικράτεια. Είδα επιχειρήσεις στη Λάρισα -στο Αλουμίνιο- που ξεκίνησαν από το μηδέν μέσα στην κρίση, όταν δεν θα περίμενε κανείς ότι μια μεταποιητική μονάδα θα μπορούσε να πετύχει και σήμερα έχουν τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων.
Εξαγωγικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Είδα επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα. Μια εξαγωγική συνεργατική προσπάθεια με 350 μέλη-παραγωγούς ακτινιδίων στη Μακεδονία. Αγρότες οι οποίοι οργανώθηκαν γιατί κατάλαβαν ότι μόνοι τους δεν πάνε πουθενά και ότι πρέπει οι παραδοσιακοί συνεταιρισμοί να μετατραπούν σε σύγχρονα επιχειρηματικά σχήματα για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Και αυτός ο νέος συνεταιρισμός, αυτή η ομάδα παραγωγών, έχει το δικό της ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με Ιταλούς παραγωγούς και αναπτύσσουν σήμερα καινούριες ποικιλίες, καινούρια προϊόντα.
Το βλέπουμε στον κλάδο της τεχνολογίας, με επιχειρήσεις που κάνουν εντυπωσιακά πράγματα. Έχουμε εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν ειδικό λογισμικό που μετατρέπουν το κείμενο σε φυσική ανθρώπινη φωνή σε διαφορετικές γλώσσες. Και οι επιχειρήσεις αυτές είναι τόσο επιτυχημένες, που εξαγοράζονται από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις του εξωτερικού. Αλλά, το πιο σημαντικό, είναι ότι αυτές οι ομάδες ερευνητών, επιμένουν να παραμένουν στην Ελλάδα και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία εδώ. Και το Πανεπιστήμιο εδώ στην Πάτρα, το οποίο έχει τόσο ουσιαστική συνεισφορά στην εφαρμοσμένη έρευνα, μπορεί να γίνει πεδίο ανάπτυξης για πολλές τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Θα μπορούσα να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα, που συνάντησα ο ίδιος στο οδοιπορικό μου στην Ελλάδα, αυτά τα τριάμισι χρόνια. Αυτής της παραγωγικής Ελλάδας, που η απερχόμενη κυβέρνηση -δυστυχώς- κράτησε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Όμως, αυτές οι επιχειρήσεις, αυτές οι δυνάμεις, υπάρχουν και ζητούν ένα μόνο πράγμα: Την ευκαιρία να αναπτυχθούν. Με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερη ιδεοληψία. Μπορούμε να το πετύχουμε, μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτήν την δημιουργικότητα του Έλληνα. Έχουμε και το ταλέντο, έχουμε και την εργατικότητα, έχουμε και τη θέληση. Και μπορούμε. Μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε πραγματικά μια νέα αρχή.
Δείτε εδώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της δικής σας περιοχής, αγαπητέ κ. Περιφερειάρχα. Εδώ στη Δυτική Ελλάδα, θα την επισκεφτώ αύριο, βρίσκεται η Ολυμπία. Ίσως το ισχυρότερο brand name του ελληνικού Πολιτισμού. Κάθε 2 χρόνια -στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες- διαφημίζεται δωρεάν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια περιοχή με καταπληκτικά τοπία, υπέροχες παραλίες, θάλασσες, υποδομές πρόσβασης που θα ολοκληρωθούν. Ο δρόμος από τον Πύργο στην Πάτρα, θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, για να σπάσει και η απομόνωση της Ηλείας. Ένας δρόμος που κακοφόρμισε για λόγους που τους γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Αυτό, λοιπόν, το οποίο πέτυχε σε μεγάλο βαθμό η Μεσσηνία, μπορεί να το πετύχει και η Ηλεία. Με πολιορκητικό κριό την Ολυμπία. Δείτε εδώ τον πλούτο τον οποίο έχει η Αιτωλοακαρνανία. Βάση οι λίμνες της, που με μεγάλες επενδύσεις στην αντλησιοταμίευση, μπορούν να αποθηκεύσουν πια το περίσσευμα ηλεκτρικού ρεύματος που δημιουργούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορούν να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας σε νέα πεδία, τα οποία δεν τα φανταζόμασταν καν πριν από κάποια χρόνια. Ενώ φυσικά και οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη από τέτοιες επενδύσεις και εδώ στην Πάτρα. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Το Πανεπιστήμιο Πάτρας, 3ο σε αριθμό δημοσιεύσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, με σχεδόν 1.600 ερευνητές, αναγνωρίζεται διεθνώς, ειδικά στις θετικές επιστήμες. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των δημόσιων Πανεπιστημίων. Να τα απαλλάξουμε από αυτόν τον βραχνά του Υπουργείου Παιδείας που τα περιορίζει. Να δώσουμε περισσότερα κίνητρα στα Πανεπιστήμια να συνεργαστούν με την αγορά. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ερευνητικό πλούτο που παράγουν προς όφελος των ιδίων των Πανεπιστημίων και των ερευνητών. Δεν σας λέω πράγματα τα οποία δεν γίνονται αλλού στον κόσμο. Δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα. Πολλά από αυτά για τα οποία σας μιλάω σήμερα είναι τα ελάχιστα τα οποία απαιτούνται για να γίνει η Ελλάδα επιτέλους μια κανονική χώρα. Κι όλα αυτά, βέβαια για τη Δυτική Ελλάδα, θέλουμε να τα κάνουμε πράξη, προσβλέπω να τα κάνω πράξη, με τον καινούριο σας Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, που εφόσον με εμπιστευτείτε ως Πρωθυπουργό της χώρας, θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία.
Όμως, φίλες και φίλοι, προσέξτε! Όλα τα παραπάνω για τα οποία σας μίλησα δεν σημαίνουν ότι ο δρόμος την επόμενη μέρα θα είναι ένας δρόμος εύκολος. Διότι, δυστυχώς, είναι σπαρμένος με πολλές νάρκες που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση. Από την Δ.Ε.Η. -τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας- η οποία βρίσκεται σήμερα σχεδόν στα πρόθυρα χρεοκοπίας μέχρι τα εκατοντάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Θα χρειαστεί, λοιπόν, απ’ όλους μας σκληρή δουλειά για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Και θα τα καταφέρουμε! Ένα, όμως, θέλω να γνωρίζετε: όπως υπήρξα πάντα μετρημένος ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, έτσι θα είμαι και ως πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευτείτε. Θα μείνω πάντα πιστός σε αυτή τη Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε μαζί! Βαδίζοντας λοιπόν προς τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, θα σας το ξαναπώ ο αγώνας θα είναι σκληρός. Και απευθυνόμενος ειδικά στα κομματικά μας στελέχη, θα σας πω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.
Μπορεί στις 26 Μαΐου οι πολίτες να έστειλαν το πρώτο βροντερό μήνυμα πολιτικής αλλαγής και ελπίδας. Όμως μόνο στις 7 Ιουλίου το μήνυμα αυτό μπορεί να γίνει -και θα γίνει- χειροπιαστή πραγματικότητα. Γι’ αυτό θέλω να είμαι καθαρός απέναντι στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα την επόμενη μέρα είναι, πάνω απ’ όλα, μια σταθερή κυβέρνηση, μια αποφασισμένη κυβέρνηση που θα υλοποιήσει ταχύτατα και χωρίς αναστολές ένα τολμηρό πρόγραμμα μεγάλων αλλαγών. Η οικονομία μας προπαντός απαιτεί όχι απλά σωστές, αλλά γρήγορες αποφάσεις. Και εσείς όλοι απαιτείται και με το δίκιο σας, γρήγορα αποτελέσματα. Για να το πετύχω αυτό, χρειάζομαι και σας ζητώ ισχυρή εντολή την 7η Ιουλίου. Την εντολή αυτή την ζητώ από όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από παλαιότερες κομματικές επιλογές. Γιατί σήμερα, περισσότερο ακόμα και από τις 26 Μαΐου, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαμένες ψήφους, ούτε για πειράματα για τα οποία θα μετανιώσουμε αύριο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είναι, μόνο η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας. Είναι ταυτόχρονα ένα ευρύ πατριωτικό ρεύμα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Το δημιουργικό κύμα που καλείται να φέρει σιγουριά κι ανάπτυξη στον τόπο. Σας ζητώ λοιπόν, και εδώ από την Πάτρα, μια ισχυρή εντολή για να μπορώ να τα κάνω όλα αυτά πραγματικότητα.
Φίλες και φίλοι,
Γνωρίζετε ότι ποτέ δεν δίστασα να παραδεχθώ λάθη και αστοχίες του παρελθόντος. Τώρα, όμως, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πιο ώριμη και πιο έτοιμη από ποτέ για να κυβερνήσει τη χώρα. Με ένα σαφές, μετρημένο, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, αλλά και με στελέχη που συνδυάζουν την εμπειρία με την ανανέωση στη σκέψη και τη δράση. Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ενωμένη και ανανεωμένη. Γνωρίζετε επίσης και κάτι ακόμα: Ότι πάντα υπήρξα ήπιος κι η διάθεσή μου είναι συναινετική. Και αυτές οι αρχές δεν αλλάζουν, με χαρακτηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαπενταετούς πια πολιτικής μου διαδρομής. Τώρα, όμως, σας διαβεβαιώνω ότι οι καιροί απαιτούν ένα δυνατό χέρι στο τιμόνι της Πατρίδας, με διάθεση να συνεργαστεί με κάθε άξιο Έλληνα και ανοιχτό σε κάθε γόνιμη ιδέα. Αλλά και με ρητή την εντολή του λαού να προχωρήσουμε μπροστά, γρήγορα και αποτελεσματικά και σε αυτό δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω καμία έκπτωση εφόσον με εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.
Γνωρίζετε, τέλος, ότι ανέκαθεν απέφευγα τα μεγάλα λόγια. Είχα πάντα και εξακολουθώ να έχω μια φυσική αλλεργία στο λαϊκισμό, τις εύκολες, τις ανέξοδες υποσχέσεις. Τώρα, όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω: Αισθάνομαι απόλυτα έτοιμος να αναλάβω την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Παίρνω δύναμη από την αγάπη σας, από την εμπιστοσύνη σας, από το χαμόγελό σας, από τη στήριξή σας στη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια. Σας ζητώ, λοιπόν, να μου δώσετε την ευκαιρία να υπηρετήσω όλους εσάς. Να μπω πρώτος στη μάχη. Στη μάχη με ένα στόχο: Ισχυρή ανάπτυξη για μια αυτοδύναμη Ελλάδα. Το μέλλον της χώρας είναι στο χέρι μας. Το μέλλον της χώρας είναι για την Ελλάδα που αξίζουμε. Για να πάμε επιτέλους όλοι μαζί μπροστά. Να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα. Ενωμένοι μπορούμε. Και θα το κάνουμε πράξη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με την Πάτρα μπροστά, με τη Δυτική Ελλάδα μπροστά! Μπροστάρη στη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Και με την Αχαΐα και με την Ηλεία και με την Αιτωλοακαρνανία γαλάζιες περιφέρειες. Να είστε καλά, καλή δύναμη, καλό αγώνα σε όλες και σε όλους! Σας ευχαριστώ πολύ!