Συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή της ΕΡΤ1 « Η Επόμενη Μέρα» και τον δημοσιογράφο Σεραφείμ Κοτρώτσο (04.06.19)
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λίγα 24ωρα μετά την τριπλή εκλογική μάχη και ενώ έχουμε ήδη μπει στην τελική ευθεία για τις κρίσιμες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου έχω την τιμή και τη χαρά να φιλοξενώ στο στούντιο της «Επόμενης Ημέρας» στη δημόσια τηλεόραση τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Κύριε πρόεδρε, κύριε πρωθυπουργέ ευχαριστώ που είστε εδώ.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλησπέρα κύριε Κοτρώτσο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η συγκυρία και η στιγμή της παρουσίας σας εδώ, καθώς πρέπει μα κάνουμε αφενός μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, κυρίως όμως να περιγράψουμε πως θα πορευτείτε και εσείς ως κυβέρνηση και προσωπικά αλλά το και το πώς θα πορευτεί το πολιτικό σύστημα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου. Θέλω αρχικά να αποσαφηνίσουμε ορισμένα πράγματα. Έβλεπα νωρίτερα και τα δελτία ειδήσεων, να διαμορφώνεται ένα θρίλερ σχετικά με το πότε θα πάτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ξεκίνησε για τη Δευτέρα 10 του μηνός έχει επεκταθεί για την Παρασκευή 14, έχει κάνει ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα κάποιες αναφορές. Πότε θα προκηρυχθούν εκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακολουθώ και εγώ αυτό το θρίλερ, αλλά δεν είναι θρίλερ. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια ορισμένων κύκλων να εκμεταλλευτούν μια αυθεντική δημοκρατική ευαισθησία. Και την εκμεταλλεύονται από την πρώτη ημέρα, όπου με θάρρος και με τόλμη αμέσως μετά το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα προανήγγειλα την επίσπευση των εθνικών εκλογών, που ούτως ή άλλως το τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας ήταν για τον Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2019, δηλαδή σε τρεισήμισι τέσσερις μήνες από τώρα. Είναι η πρώτη φορά νομίζω σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που μία κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των πολιτών και επισπεύδει την εκλογική διαδικασία μετά από μια ευρωπαϊκή κάλπη. Και αυτό είναι κάτι. Δείχνει μια ευαισθησία δημοκρατική, η οποία είναι συμβατή με την περπατησιά μου ως πολιτικός και ως πρωθυπουργός. Κάθε φορά που βρέθηκα μπροστά σε μεγάλα διλήμματα ζήτησα την κρίση του ελληνικού λαού. Το έκανα μετά τον Ιούλιο του ’15 όταν βρέθηκα χωρίς μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής μου Ομάδας, τότε όλο το πολιτικό σύστημα με παρακινούσε να μείνω ως πρωθυπουργός. Είπα όχι, θα πάω στην κρίση του ελληνικού λαού διότι άλλη εντολή πήρα και άλλη συμφωνία έχω. Το κάνω και τώρα που είχαμε ένα αποτέλεσμα ευρωπαϊκής, όχι εθνικής κάλπης, το οποίο όμως έστειλε ένα μήνυμα δυσαρέσκειας των πολιτών.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ένα ηχηρό μήνυμα όμως…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το αναλύσουμε, έχουμε τον χρόνο να το αναλύσουμε. Δεν παραιτήθηκα, δεν είπα ότι φεύγω από τη μάχη. Λέω θα δώσω τη μάχη και θα δώσουμε τη μάχη με καθαρό το δίλημμα μπροστά στον ελληνικό λαό για το ποιος θέλει να κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Δεν προανήγγειλα υπηρεσιακή κυβέρνηση. Προανήγγειλα την επίσπευση των εθνικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος της θητείας και ήταν αυτός ο σχεδιασμός μου. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των αυτοδιοικητικών εκλογών και σε ένα διάστημα, που αρχικά το είχα προσδιορίσει στις 30 Ιουνίου, όμως μετά την επικοινωνία που είχα με τον υπουργό Παιδείας τον κύριο Γαβρόγλου, ο οποίος με ενημέρωσε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται στις 2 Ιουλίου, και έχοντας απόλυτη αίσθηση ευθύνης απέναντι στα νέα παιδιά και στις οικογένειές τους, μεταθέσαμε κατά μία εβδομάδα τον αρχικό μας σχεδιασμό και οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν στις 7 Ιουλίου.
Συνταγματικά, λοιπόν, κύριε Κοτρώτσο, η μέγιστη προθεσμία που ορίζει το Σύνταγμα για τη διάλυση της Βουλής από την ημερομηνία των εκλογών είναι 30 ημέρες. Συνεπώς, και να ήθελα δεν θα μπορούσα να πάω νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να διαλύσω τη Βουλή. Για αυτό σας λέω, δεν πρόκειται περί θρίλερ αλλά περί μιας συνειδητής προσπάθειας εκμετάλλευσης ακόμα και αυτής της μέγιστης δημοκρατικής ευαισθησίας, που κανένας άλλος πολιτικός – και άλλοι έχουν χάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές- δεν έχει επιδείξει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Απλώς, αν θυμάμαι καλά, είχατε πει ότι θα πάτε την επομένη του δεύτερου γύρου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι είχα πει, αμέσως μετά τη διαδικασία. Γιατί αν οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου, τότε το συνταγματικό μου περιθώριο μου έδινε τη δυνατότητα να πάω τη Δευτέρα μετά τις εκλογές του δεύτερου γύρου. Στο βαθμό που αποφασίσαμε να πάμε στις 7 Ιουλίου, η δυνατότητα που έχω να πάω είναι από το επόμενο Σαββατοκύριακο. Προφανώς και δεν θα πάω Σαββατοκύριακο στον ΠτΔ. Θα πάω τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, μέσα στο συνταγματικό περιθώριο, που ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα για την πραγματοποίηση εκλογών στις 7 Ιουλίου.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι η πρώτη είδηση λοιπόν. Την προσεχή Δευτέρα 10 Ιουνίου θα πάτε στον ΠτΔ και θα κινηθεί η διαδικασία θυροκόλλησης του Προεδρικού Διατάγματος και όλα αυτά για την προκήρυξη εκλογών, φαντάζομαι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μη φαντάζεστε. Αυτή είναι η διαδικασία και αυτό θα γίνει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ακούω πολύ έντονα και από την πλευρά της ΝΔ και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ότι ουσιαστικά εξαντλείτε όλα τα περιθώρια γιατί θέλετε να περάσετε αυτές τις ημέρες στη Βουλή μία σειρά από νομοσχέδια με τροπολογίες, που όπως λέει η αντιπολίτευση έχουν ρουσφετολογικό περιεχόμενο. Εξ ου και η απόφαση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ αλλά και των άλλων κομμάτων να απέχουν από τη διαδικασία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, η χώρα θα πάει συντεταγμένα σε εκλογές. Επαναλαμβάνω η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε. Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα εσπευσμένα, πρόωρα αλλά συντεταγμένα στην κάλπη. Και μάλιστα μέρος της απόφασης αυτής έχει να κάνει και με το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό προδίκαζε αν έπαιρνα την απόφαση να οδηγηθούμε στο τέλος της θητείας, μια μακρά και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο έντασης και πόλωσης, η οποία θα είχε πολύ επιβλαβείς συνέπειες στην εθνική οικονομία. Συνεπώς θα επισκεφτώ τον ΠτΔ τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, επικαλούμενος το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για την επίσπευση της προκήρυξης των εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος και ουσιαστικά έχοντας πλήρη την ευθύνη ότι η ελληνική οικονομία έχοντας μπει σε ένα συνεχή ανοδικό κύκλο, ενάρετο κύκλο το τελευταίο διάστημα, οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον ενάρετο κύκλο και να μη δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αναταράξεων με μια μακρά, παρατεταμένη και πολωμένη προεκλογική περίοδο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα ο λόγος είναι η οικονομία;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Είπα πιο πριν όμως ότι θα πάμε συντεταγμένα στην προκήρυξη των εκλογών, που σημαίνει ότι κάποιες αναγκαίες και θα έλεγα κοινής αποδοχής νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ήταν έτοιμες, είχαν προαναγγελθεί, είχαν προανακοινωθεί, μέχρι να διαλυθεί η Βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην –συναινετικά αν θέλετε- συμφωνήσουμε τη διεξαγωγή της νομοθετικής διαδικασίας προκειμένου να ψηφιστούν. Άκουσα βεβαίως την αντιπολίτευση για άλλη μια φορά να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική συγκυρία και ακόμα και στους Ποινικούς Κώδικες που έχει συμφωνήσει, που υπάρχει γενικότερη αποδοχή, που έχει γίνει μια προπαρασκευή έξι ολόκληρων μηνών, που δε νομοθετεί η ελληνική κυβέρνηση μόνη της αλλά μέσα από μια ειδική νομοπαρασκευαστική διαδικασία, στην οποία νομοπαρασκευαστική επιτροπή συμμετέχουν έγκριτοι νομικοί από όλο το φάσμα. Δεν μπορώ να καταλάβω για πιο λόγο αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία. Μια μεταρρύθμιση, η οποία κατά γενική ομολογία είναι θετική μεταρρυθμιστική τομή, εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα επίσπευσης των αποφάσεων κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, αν μου επιτρέπετε, εγώ ακούγοντας τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά κύριο λόγο, αυτό που επισημαίνουν δεν είναι η διαφωνία για το νομοσχέδιο π.χ. για τους Κώδικες Ποινικής Δικονομίας αλλά οι τροπολογίες που θα παρεισφρήσουν στα νομοσχέδια αυτά, όπως π.χ. η επέκταση συμβάσεων συμβασιούχων, προσλήψεις ή ενδεχομένως και άλλες τέτοιες τροπολογίες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτές οι τροπολογίες δεν αφορούν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας γιατί όπως γνωρίζετε- δεν ξέρω αν το γνωρίζετε- στον Κώδικα δεν μπορούν να υπάρξουν τροπολογίες. Όμως η Βουλή θα μείνει ανοιχτή έως την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο, ενδεχομένως και μέχρι και την τελευταία ημέρα της λειτουργίας της έχει νομοθετική αρμοδιότητα και η κυβέρνηση εκτελεστική αρμοδιότητα, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους. Και όταν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις που μπορεί αν δεν νομοθετηθούν τώρα μέχρι τη λήξη της διαδικασίας που αφορούν τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, δεν μιλάμε για ρουσφέτια, μιλάμε για κοινωνικές ανάγκες. Μιλάμε για ζητήματα, τα οποία είναι κρίσιμα για τους πολίτες. Αν, λοιπόν, υπάρχουν τέτοια ζητήματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν ένα θετικό αντίκτυπο, καλώ την αντιπολίτευση να έρθει στη Βουλή και να τα ψηφίσει. Δεν πρόκειται για φωτογραφικές τροπολογίες όταν μιλούμε για τους διορισμούς των καθαριστριών στους ΟΤΑ, που εκκρεμούσαν και πρέπει να διευθετήσουν το μέλλον τους και τη ζωή τους. Δεν μιλούμε για φωτογραφικές τροπολογίες όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για τις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ούτως ώστε να μην βρεθούμε μπροστά – για παράδειγμα στην ΕΒΖ- στον κίνδυνο διάλυσης των εργοστασίων και να μείνουν οι τευτλοπαραγωγοί χωρίς εισόδημα. Μιλάμε για τέτοιου είδους, επείγουσες νομοθετικές διατάξεις, που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα συμπολιτών μας.
Από εκεί και πέρα όμως, θα ήθελα σήμερα να σας πω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ασκήσει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει μέχρι και την τελευταία στιγμή. Όπως το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να κλείσει η Βουλή θα είμαστε εκεί προκειμένου να παράγουμε νομοθετικό έργο προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και καλούμε και όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα να συνδράμουν σε αυτό και μέχρι την ημέρα των εκλογών η κυβέρνηση ασκεί τα καθήκοντά της θέτοντας τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή τη νομοθετική διαδικασία, εγώ θα ήθελα σήμερα να απευθυνθώ προς όλα τα κόμματα και προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης που άκουσα χθες ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη διαδικασία, να κρυφτεί από τη διαδικασία της πολιτικής συζήτησης, τον καλώ να αλλάξει γνώμη.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εννοείτε για το debate ή για τη Βουλή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αφήστε το debate. Τον καλώ να αλλάξει γνώμη, να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει και τους Κώδικες αλλά και μια νομοθετική πρωτοβουλία- να και η είδηση που θα βγάλετε σήμερα- που θα προχωρήσουμε την επόμενη εβδομάδα. Ήταν στον σχεδιασμό μας να το προχωρήσουμε ούτως ή άλλως. Βεβαίως ήταν στον σχεδιασμό μας να το προχωρήσουμε τον Σεπτέμβρη καθώς οι εκλογές θα ήταν προγραμματισμένες για τον Οκτώβρη. Αλλά και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, από ότι καταλαβαίνω είναι πολιτικής αποδοχής και κοινής συναίνεσης όλων των κομμάτων, που είναι η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020, κάτι το οποίο έχουμε κερδίσει εμείς ως κυβέρνηση από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Και εφόσον ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι συμφωνεί και δεν έχω λόγους να το αμφισβητήσω, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να το αποδείξει. Την ερχόμενη Παρασκευή, την τελευταία ημέρα, θα κλείσει η κοινοβουλευτική διαδικασία και θα διαλυθεί η Βουλή για να πάμε σε εκλογές με ένα μέτρο, το οποίο είναι θετικό για τους πολίτες, είναι θετικό για την κοινωνία και είναι από αυτά που κατάφερε αυτή η κυβέρνηση μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις και μέσα από μάχες.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα έρχεται νομοσχέδιο για την κατάργηση του αφορολογήτου την τελευταία ημέρα λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τροπολογία.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θυμίζω ότι ανάλογη τροπολογία είχε προτείνει και η ΝΔ, οπότε λέτε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να μην προσέλθει να την ψηφίσει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ίσα-ίσα. Έχει σοβαρούς λόγους να εξηγήσει- αν επιμείνει στη μη προσέλευση- στο γιατί δεν έρχεται να ψηφίσει. Εμείς, λοιπόν, ολοκληρώνουμε το κοινοβουλευτικό έργο πριν την προκήρυξη εκλογών με δύο κινήσεις κοινής αποδοχής- έτσι φαίνεται να είναι και έτσι είναι μέχρι σήμερα. Η μία είναι μια μεταρρυθμιστική τομή, η οποία έχει εδώ και έξι μήνες επεξεργασία, η άλλη είναι μια τροπολογία, η οποία αφορά ένα ζήτημα που συζητήθηκε πάρα πολύ όλο το προηγούμενο διάστημα και το έχει κερδίσει μέσα από τη θετική πορεία της οικονομίας η κυβέρνηση αυτή και καλούμε, λοιπόν, την αντιπολίτευση αφού και αυτή έχει προαναγγείλει ότι συμφωνεί και είναι κοινής αποδοχής παρέμβαση να μην απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία και να έρθει στη Βουλή να αποδείξει ότι λέει αλήθεια.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα προκύπτει ένα ερώτημα. Αυτό είναι μία απόφαση της κυβέρνησης ή ενδεχομένως το έχετε συζητήσει, το έχει συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών με τους θεσμούς; Υπό την έννοια ότι γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ήδη διαμορφώνονται στις Βρυξέλλες κάποιες επιφυλάξεις για τη δημοσιονομική πορεία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, θα σας μιλήσω πολύ ειλικρινά σε αυτό το ερώτημα. Το θέμα αυτό είναι ένα θέμα, επαναλαμβάνω, το οποίο το έχουμε κερδίσει. Έχει κατατεθεί πριν από ένα μήνα στο stability program, που συζητήθηκε και κατατέθηκε στο EWG από τον Γιώργο Χουλιαράκη, και το γνωρίζουν οι θεσμοί, το γνωρίζουν οι εταίροι και είναι κάτι που είναι και συμφωνημένο. Το έχω πει εξάλλου πολλές φορές.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το έχετε πει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και είναι, αν θέλετε, κάτι που προδιαγράφεται από τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όπως είχαμε- ακριβώς χάρη στην απόδοση της ελληνικής οικονομίας, τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα υψηλά έσοδα- τη δυνατότητα 1/1/2019 να μην εφαρμόσουμε τη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ, γύρω στα 2 δισ. ευρώ που είχε επιβάλλει το ΔΝΤ και εμείς το καταφέραμε και εμείς το ψηφίσαμε, έτσι και για το 2020 όλες οι προβλέψεις, ασφαλείς προβλέψεις, βλέπουν τον δημοσιονομικό χώρο, το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μην εφαρμοστεί η κατάργηση του αφορολογήτου. Και επιπλέον αυτού του δημοσιονομικού χώρου, υπάρχει και ο χώρος ο οποίος δημιουργείται μέσα από τη χρησιμοποίηση του αποθέματος ρευστότητας, του μαξιλαριού που λέμε ρευστότητας, στον ειδικό λογαριασμό αυτά τα 5,5 δις. ευρώ, για άλλο 1,5 δις. ευρώ επιπλέον τη μη μείωσης του αφορολογήτου, 1,5 δις μόνιμα μέτρα συν τα 1,3 που ψηφίσαμε τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή για το 2019, που μεταφέρονται στο 2020.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το οποίο θα το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση .
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς. Τώρα να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια. Εγώ τις τελευταίες ημέρες πριν την κάλπη των ευρωπαϊκών εκλογών βγήκα με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό και είπα ότι ξέρετε κάτι, τα μέτρα αυτά που ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε με δημοσιονομική ασφάλεια, όχι στον αέρα και αυτό φανερώνεται από το γεγονός ότι όταν τα εξαγγείλαμε, όταν τα ψηφίσαμε, όταν τα εφαρμόσαμε δεν βγήκε κανείς να ανοίξει θέμα. Βγήκε κανείς; Ουδείς. Μόνο κάτι ψέλλισε ο κ. Βέμπερ σε ένα tweet ότι δήθεν είναι χρήματα…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Από την πρώτη μέρα κιόλας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπα στον ελληνικό λαό με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ψήφος σου νομιμοποιεί ή ανοίγει συζήτηση για αυτά τα μέτρα. Διότι όταν ο πολιτικός μου αντίπαλος, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε δεσμεύεται για αυτά τα μέτρα, αμφισβητεί αυτά τα μέτρα, έχει ένα σχέδιο στον αντίποδα αυτών των μέτρων και παίρνει αυτή τη διαφορά που πήρε- καλώς ή κακώς, θα συζητήσουμε γιατί συνέβη αυτό- τότε είναι προφανές ότι ανοίγει η όρεξη στους συντηρητικούς κύκλους των Βρυξελλών που έχουν τη δογματική εμμονή στις πολιτικές της λιτότητας, που ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και που ήξεραν πάρα πολύ καλά ότι η παράταξη της ΝΔ και το κόμμα της ΝΔ ήθελαν και την ιδιοκτησία αυτών των μέτρων, αποδεχόντουσαν την ιδιοκτησία αυτής της λιτότητας και αυτών των μέτρων. Έβγαινε ο κ. Γεωργιάδης και έλεγε δεν θα μας κλέψει τη δόξα το ΔΝΤ. Και ο κ. Μητσοτάκης τότε ήταν υπουργός και προχωρούσε σε απολύσεις. Είναι προφανές ότι αυτοί οι κύκλοι, οι ακραία συντηρητικοί κύκλοι θα αναθαρρήσουν. Και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εφαρμογή των μέτρων ή η αμφισβήτησή τους κρίνεται σε μεγάλο βαθμό σήμερα που μιλάμε από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να το διευκρινίσουμε αυτό γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν το καταλαβαίνω σωστά, λέτε ότι αυτά που διατυπώνονται ως επιφυλάξεις ή ενστάσεις από κύκλους Βρυξελλών τις τελευταίες ημέρες ή που βλέπουμε να γράφονται σε μερίδα και του ελληνικού αλλά και του διεθνούς τύπου, έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και το πολιτικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το είπα πριν τις εκλογές. Πριν τις εκλογές κάποιοι με κατηγόρησαν. Και στο κόμμα μου. Γιατί σηκώνεις τόσο ψηλά τον πήχη βρε αδελφέ; Ευρωπαϊκές εκλογές είναι. Αλλά εγώ τι είπα; Με τόλμη και ευθυκρισία είπα την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και είπα στους Έλληνες πολίτες έχετε και εσείς ευθύνη διότι οι εκλογές αυτές ακριβώς επειδή έτσι ήρθαν τα πράγματα και εμείς μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακής λαίλαπας βγήκαμε σε ξέφωτο και τώρα είχαμε την ευκαιρία, από τον Σεπτέμβριο και μετά να εφαρμόσουμε μέτρα ανάσας, μέτρα που δίνουν μία προοπτική ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης. Είπα στον ελληνικό λαό ότι είναι δημοψήφισμα. Είναι δημοψήφισμα για το αν τα μέτρα αυτά θα πάρουν την έγκρισή σου ή δεν θα πάρουν την έγκριση. Δυστυχώς το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα αποτέλεσμα που αμφισβήτησε τη νομιμοποίηση αυτών των θετικών μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης. Ο πολιτικός μου αντίπαλος ήταν αυτός, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε. Ίσα-ίσα σε συνεντεύξεις του έλεγε ότι θεωρεί ανέφικτο και λαϊκισμό το να δώσουμε χρήματα σε συνταξιούχους. Είπε και άλλα πολλά στις πολιτικές του παρεμβάσεις…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βέβαια χθες στον ΑΝΤ1 και στον κ. Χατζηνικολάου είπε και κάποια άλλα πράγματα που θέλουμε να τα συζητήσουμε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα συζητήσουμε όλα κ. Κοτρώτσο. Αλλά θέλω ο ελληνικός λαός να έχει πλήρη γνώση της αλήθειας και πλήρη γνώση του διακυβεύματος. Διότι εμείς το 2015 παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία. Παραλάβαμε μία χώρα στη χαράδρα της χρεοκοπίας και αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος ήταν επώδυνος.
Πήραμε την ευθύνη να συνεχίσουμε αυτή τη δύσκολη πορεία για να βγάλουμε τη χώρα σε ξέφωτο. Και με ασφάλεια να μπορούμε να έχουμε ένα μείγμα ισορροπημένο και κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης και ελάφρυνσης των ανθρώπων που επιβαρύνθηκαν άδικα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα λοιπόν που υπάρχει αυτή η δυνατότητα εμείς λέμε ότι πάλι με ασφάλεια θέλουμε να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό και τη χώρα σε μία σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση. Η άλλη πορεία είναι μία πορεία, η οποία είναι επισφαλής και εγώ αυτό οφείλω να το πω στον ελληνικό λαό. Και θέλω -αν θέλετε- να κάνουμε συζήτηση και για όσα εξαγγέλθηκαν και για τις δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως και θέλω…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ξέρετε κάτι κύριε Κοτρώτσο; Εμάς μας κατηγορούν αυτοί που επιβάρυναν, αυτοί που λεηλάτησαν τη μεσαία τάξη. Αν δείτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η συνολική φορολογική επιβάρυνση που επιβλήθηκε στην ελληνική κοινωνία από το 2010 έως και σήμερα, το 83% των φόρων ήταν το 2010 με 2014-15. Από το 2015 και μετά ήταν μόνο το 17%.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ναι, αλλά εσείς δεν αισθάνεστε ότι υπερφορολογήσατε τμήματα της κοινωνίας όπως για παράδειγμα τη μεσαία τάξη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Ασφαλώς…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Η έννοια μεσαία τάξη δεν είχε ακουστεί τόσο έντονα όσο τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πούμε και για το τι κάναμε εμείς. Με μεγάλη ειλικρίνεια θα σας πω ότι εμείς αναγκαστήκαμε, χωρίς να υιοθετούμε την ιδιοκτησία αυτών των πολιτικών, να μοιράσουμε με δικαιοσύνη τα βάρη προκειμένου να βγούμε από τη χαράδρα και να είμαστε τώρα σε ξέφωτο. Αλλά αυτό που σας λέω το περνάτε λίγο ντούκου. Σας λέω τι; Ότι το 83% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης για τη μεσαία τάξη επεβλήθη από αυτούς που έρχονται σήμερα και μας παρουσιάζονται ως λυτρωτές της. Από ποιους; Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ, ποιος έφερε την εισφορά αλληλεγγύης, ποιος έφερε τον φόρο επιτηδεύματος, ποιος αύξησε τον φόρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες;
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Για να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου. Καταδικάστηκαν εκλογικά το 2015 στις δύο αναμετρήσεις.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα κάποιοι πίστεψαν ότι εσείς δεν θα είστε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μπούμε στη δικιά μας ευθύνη. Μια ευθύνη την οποία έχουμε αναλάβει από το 2015. Δεν είναι τωρινή ευθύνη. Η κόπωση της κοινωνίας όμως είναι διαρκής και η κόπωση της κοινωνίας είναι αυτή που ήρθε να εμφανιστεί στην πρώτη εκλογή, χαλαρή εκλογή. Άλλο αν εγώ έλεγα δημοψήφισμα τα μέτρα, δεν με πολυάκουγε ο κόσμος γιατί έλεγε, εντάξει την επόμενη ημέρα ξέρουμε ότι θα είναι η ίδια κυβέρνηση, δεν θα αλλάξει. Αυτό έλεγε ο κόσμος. Όμως η αλήθεια είναι ότι πράγματι υπήρξε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα συσσωρευμένη και παρατεταμένη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης και πράγματι σήμερα χρειαζόμαστε ένα σχέδιο και αυτό το σχέδιο θέλουμε να παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό, μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής ασφάλειας όμως και όχι εκτροχιασμού, που θα μοιράσει πιο δίκαια τα βάρη, θα δώσει προοπτική δίκαιης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, την οποία την έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουμε ξαναγυρίσει στην ανάπτυξη και στον ενάρετο κύκλο της οικονομίας. Και θα δώσει και την προοπτική μιας εξισορρόπησης. Διότι, κοιτάξτε να δείτε κύριε Κοτρώτσο, οι προτάσεις που έχει καταθέσεις η ΝΔ για τις φορολογικές ελαφρύνσεις είναι προτάσεις, κάποιες από αυτές ήδη εμείς τις έχουμε εξαγγείλει στο πρόγραμμά μας, κάποιες τις έχουμε εφαρμόσει ήδη, κάποιες όλες όμως αν στο σύνολό τους εφαρμοστούν θα έχουν ένα κόστος υπέρβασης από τα δημοσιονομικά πλαίσια, τα οποία έχει σήμερα η χώρα, γύρω στα 7 δις. Αυτά τα 7 δις θα είναι ταυτόχρονα περικοπές. Αυτό θα πρέπει να καταλάβει ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν λέω, μπορεί να είναι ειλικρινείς και να τα κάνουν όλα αυτά. Δύο τινά υπάρχουν. ‘Η δεν είναι ειλικρινείς και δεν θα τα κάνουν λέγοντας το γνωστό- αν εκλεγούν γιατί εγώ θεωρώ ότι η αναμέτρηση είναι ανοιχτή…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από την ανάπτυξη
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα τα δούμε όλα αυτά. Αλλά πριν φτάσουμε στο πως με έναν μαγικό τρόπο η ανάπτυξη θα πάει από το 2,5-3% στο 13% για να μπορέσουν όλα αυτά να υλοποιηθούν. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ σε πολλές στιγμές της προεκλογικής περιόδου ήταν απολύτως ειλικρινείς ως προς τις προθέσεις τους, είπαν ένα πάρα πολύ απλό πράγμα. Είπαν μείωση φόρων έναντι μείωσης δαπανών. Τι σημαίνει μείωση δαπανών; Γιατί πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός. Και εμείς αυτό που θα επιχειρήσουμε αυτές τις 30 ημέρες είναι να γίνει ένας ουσιαστικός προγραμματικός διάλογος, όσο και αν θέλει να κρυφτεί ο κ. Μητσοτάκης. Μείωση δαπανών. Ποιες είναι οι δαπάνες; Οι δαπάνες είναι οι μισθοί. Οι δαπάνες είναι οι συντάξεις. Οι δαπάνες για την παιδεία και την υγεία, τα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία μας, η εθνική άμυνα και τα επιδόματα. Ποια είναι τα επιδόματα; Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης που έδωσε μία πρώτη στήριξη σε 600-700.000 συνανθρώπους μας που έτρωγαν από τα σκουπίδια. Κάναμε καλά ή κακώς που το πράξαμε αυτό; Επιδόματα, είναι τα οικογενειακά, τα αναπηρικά, το επίδομα στέγασης , που δίνουμε σε 400.000 νοικοκυριά, που είναι μεσαία τάξη, δεν είναι φτωχοί. Στο σχέδιό μας είναι η μείωση φόρων, που βεβαίως πρέπει να γίνει. Και εμείς τους έχουμε ήδη εξαγγείλει. Έχουμε εξαγγείλει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έχουμε εξαγγείλει την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ. Αλλά, προσέξτε, μόνο η μείωση από 29% σε 20% άμεσα της φορολογίας των επιχειρήσεων, προφανώς είναι κάτι το οποίο όλος ο επιχειρηματικός κόσμος θα χαιρετίσει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Σε βάθος τετραετίας, αν θυμάμαι καλά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς το είπαμε σε βάθος τετραετίας. Η ΝΔ λέει ότι θα το κάνει αύριο. Μόνο αυτό ισοδυναμεί με όλα τα μέτρα που έχουμε εξασφαλίσει εμείς για το 2020, που είναι η εισφορά αλληλεγγύης, είναι για τους νησιώτες μας, για τους αγρότες μας, είναι για τους νέους, άρα πρέπει να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εννοείτε ότι υπάρχει μία κρυφή ατζέντα που δεν ομολογεί η ΝΔ;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Αλλά πολλές φορές τους ξεφεύγει και το ομολογούν. Η κ. Ξαφά το είπε. Ο κ. Στουρνάρας το είπε. Σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη είναι η κ. Ξαφά. Ο κ. Βρούτσης το είπε. Για τις 120 δόσεις. Ότι είναι μια παρέμβαση, η οποία δημιουργεί πρόβλημα…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εγώ άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ χθες να λέει στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι δεν πρόκειται να καταργήσουν τις 120 δόσεις. Ένα μέτρο, που ξέρετε πολύ καλά ο Τάσος Πετρόπουλος τέσσερα χρόνια το προσπαθούσε και το εφαρμόζει.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τις καταργήσουν δεν μπορούν…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δεν θα τις καταργήσουν λέει. Όπως και δεν θα κάνει καμία απόλυση στο Δημόσιο, είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Χαμογελάτε, αλλά το είπε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαμογελάω διότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο υπουργός ο οποίος έκανε 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και σχολικών φυλάκων και έβγαινε όταν αντιπαρατίθετο με τους συνδικαλιστές και έλεγε για ποιο λόγο να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί. Με πάθος. Είναι οι απόψεις του αυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός, ο οποίος θέσπισε ένα χαρακτήρα αξιολόγησης τιμωρητικής. Που είχε το 15% στάνταρ κάτω από το όριο για να απολύονται. Για να είναι η δεξαμενή μόνιμων απολύσεων. Αυτές είναι πολιτικές που τις ζήσαμε. Τις ξέρει ο ελληνικός λαός. Αλλά πριν τις εκλογές τι θα βγει να πει ο κ. Μητσοτάκης. Εδώ βλέπουμε μια σειρά από αντιφάσεις τις οποίες ας έχει γνώση ο ελληνικός λαός. Βγήκε πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές και μίλησε για επταήμερο εργασίας.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Διευκρίνισε όμως ότι είναι επταήμερο λειτουργίας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Μα με συγχωρείτε, είναι δυνατόν να μη γνωρίζει o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- και ένας άνθρωπος που εν πάση περιπτώσει έχει και οικονομικές γνώσεις είναι στην πολιτική ζωή χρόνια- ότι το επταήμερο λειτουργίας των επιχειρήσεων είναι θεσπισμένο εδώ και δεκαετίες και μιλούσε για τη μέγιστη καινοτομία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένος στο χθες και εμείς θα έρθουμε να ταυτιστούμε με τις τάσεις της οικονομίας και τις αγορές εργασίας τις σύγχρονες. Το είπε όμως.
Εγώ δεν πιστεύω ότι το έκανε κατά λάθος. Το είπε. Αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα έρθει να πει εγώ τα είχα πει αυτά κύριοι. Εγώ τα είπα, είμαι συνεπής. Όπως είπε ότι το οκτάωρο είναι ξεπερασμένο. Εγώ θέλω, εγώ τον προκαλώ, αυτά να τα συζητήσουμε δια ζώσης. Γιατί αρνείται τον διάλογο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πριν πάμε σε αυτό. Βάλατε το θέμα του ρόλου των συντηρητικών κύκλων των Βρυξελλών και νωρίτερα είπατε ότι ο λόγος που θα επικαλεστείτε για να πάμε σε εκλογές είναι η οικονομία.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Μην πάτε στις Βρυξέλλες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών δεν βγήκε ο κύριος Στουρνάρας και αμφισβήτησε τη δυνατότητα της οικονομίας να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις;
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω εσάς. Υπάρχει κίνδυνος μετά τις εκλογές και αν ναι κάτω από ποιες συνθήκες; Διότι άκουσα τον κύριο Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά βλέπουμε και τα στοιχεία ότι έχουμε επιβράδυνση στο πρώτο τρίμηνο. Μήπως αυτή η επιβράδυνση υποκρύπτει ενδεχομένως έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τις εκλογές, που θα πρέπει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών η ανάπτυξη το 2019 θα κινηθεί γύρω στο 2,3% και με τα επικαιροποιημένα στοιχεία.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα επιβεβαιωθεί ο στόχος δηλαδή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ: Θα επιβεβαιωθεί ο στόχος, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι για τρίτη συνεχή χρονιά έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σήμερα έχουμε τον μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Από εκεί και πέρα το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη ημέρα…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το 3,5% θα το πιάσουμε; Γιατί πολλοί το αμφισβητούν και αυτό.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για την ελληνική και σε σχέση με την επόμενη ημέρα είναι να μπορέσει να συνεχιστεί η θετική πορεία και να μπορέσει ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, η μεσαία τάξη που δικαίως διαμαρτύρεται και δικαίως είναι δυσαρεστημένη να σας πω…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το εκλαμβάνω και ως μια πολιτική αυτοκριτική σε σχέση με το ότι ενδεχομένως ότι δεν προσέξατε τόσο την μεσαία τάξη τα προηγούμενα χρόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντι σας και απέναντι στον ελληνικό λαό που μας ακούει.
Ήμασταν υποχρεωμένοι τα πρώτα τρία χρόνια να ασκήσουμε μία πολιτική, η οποία δεν ήταν η δική μας πολιτική. Και ήμασταν υποχρεωμένοι, αν θέλαμε η χώρα να βγει από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, να δεχτούμε την άρση ενός σημαντικού μέρους της εθνικής της κυριαρχίας. Όχι μόνο η δική μας κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σχεδίαζαν μαζί με τους ευρωπαίους το τι θα κάνουν. Έτσι δεν είναι; Αυτό δεν είναι αλήθεια;
Τα τρία αυτά χρόνια λοιπόν κυβερνάγαμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Και τα τρία αυτά χρόνια είχαμε μία διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση στις διαπραγματεύσεις για να πετύχουμε νίκες. Πετύχαμε σημαντικές νίκες όμως. Δεν είναι μόνο το κατόρθωμα ότι τελειώσαμε τα μνημόνια επιτυχώς, ότι καταφέραμε να βγάλουμε πλεονάσματα, που θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα το καταφέρουμε ποτέ, αλλά ότι ταυτόχρονα προστατέψαμε τους πιο αδύνατους. Λένε κάποιοι, και το ακούω αυτό το επιχείρημα, ότι εντάξει προστατεύσατε αυτούς τους αδύναμους αλλά για να τους προστατεύσετε εμάς μας υπερφορολογήσατε.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ακριβώς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ λοιπόν δέχομαι αυτή την κριτική. Αλλά θέλω ταυτόχρονα να εξηγήσω σε αυτόν τον κόσμο ότι οι επιλογές μας εκείνη την περίοδο ήταν επιλογές απολύτως περιορισμένες. Η επιλογή μας, λοιπόν, να κατανείμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη και να μπορέσουμε προσωρινά- γιατί αυτός ο κύκλος έχει κλείσει τώρα- να ζητήσουμε από αυτούς που είχαν τη δυνατότητα απέναντι σε αυτούς που δεν είχαν καθόλου να βάλουν πλάτη έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε δημόσια σχολεία και δημόσια νοσοκομεία που να λειτουργούν κανονικά. Ούτως ώστε να μπορέσουμε να ξαναγίνουμε μια κανονική χώρα. Αυτή η επιλογή ήταν μια δίκαιη επιλογή δεδομένων των συνθηκών εκείνη την περίοδο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αντιλαμβάνομαι με βάση αυτά που λέτε κύριε πρόεδρε πως πάμε προς τις 7 Ιουλίου με μια διόρθωση πορείας, εντός εισαγωγικών, από τη δική σας πλευρά και με ένα αφήγημα πλέον που εγώ θα το ονομάσω αφήγημα μεσαίας τάξης.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι αφήγημα μεσαίας τάξης. Είναι υποχρέωση μας να στραφούμε στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία έβαλε πλάτες στα δύσκολα και σήμερα δικαιούται να έχει τον πρώτο ρόλο στην προσπάθεια στήριξης, ελάφρυνσης, ανάκαμψης. Αλλά σας είπα κάτι και θέλω να επιμείνω σε αυτό. Η δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους των πολιτών που αυτοαποκαλούνται μεσαία τάξη, την οποία εγώ θεωρώ δικαιολογημένη, είναι σαν η δυσαρέσκεια, ξέρετε ξεχειλίζει το ποτήρι, έχει γεμίσει το ποτήρι και πέφτει μία σταγόνα και ξεχειλίζει. Σας έδωσα το παράδειγμα με το 83%-17%. Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αυτά. Η μεγάλη φορολογική επιβάρυνση έγινε τα πρώτα χρόνια.
Δείτε ένα άλλο στοιχείο, το οποίο επίσης έχει ενδιαφέρον. Αν πάρουμε μία μέση οικογένεια με βάση την κλίμακα εισοδημάτων, που βρίσκεται στο 50% σε σχέση με το κατώτερο και το υψηλότερο εισόδημα, αυτή η οικογένεια το 2010 – 2014 υπέστη μία αφαίμαξη της τάξης των 4.000 ετησίως στο εισόδημά της. Τα επόμενα χρόνια η αφαίμαξή αυτή σταμάτησε. Το 2015 και το 2016 σταμάτησα να χάνουν εισοδήματα. Είχαν μία αύξηση μικρή 150 ευρώ. Προφανώς το 2017 και το 2018 θα έχει γίνει μεγαλύτερη.
Την ίδια στιγμή από το 2010 έως το 2014 είχαμε την απώλεια 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας. Από το 2015 έως το 2019 έχουν επιστρέψει πίσω 380.000 θέσεις. 380.000 συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά. 1 εκατ. έχασαν τη δουλειά τους 380.000 βρήκαν δουλειά. Τώρα θα μου πείτε αυτό αρκεί για να πλέει η ελληνική κοινωνία σε πελάγη ευτυχίας; Όχι δεν αρκεί. Πρώτον διότι παραμένει ένα μεγάλο ποσοστό, μειώσαμε την ανεργία από το 28% που είχε σκαρφαλώσει στο 18,5%, αλλά παραμένει υψηλό.
Διασφαλίσαμε και προσπαθήσαμε να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και τον αυξήσαμε παρά τις αντιρρήσεις των συντηρητικών κύκλων, αυτών που διαρκώς σχολιάζουν και εδώ στην Ελλάδα και της αντιπολίτευσης, που έλεγε ότι δεν έπρεπε να αυξήσουμε 11% τον μισθό. Έλεγε να πηγαίνουμε στο διπλάσιο της ανάπτυξης. Δηλαδή 2% έχει ανάπτυξη; 4%. Όχι 11% γιατί κάνει ζημιά. Ζημιά καμία δεν έγινε. Πήγαν από 580 στα 650 αλλά πάλι αυτός ο κόσμος δύσκολα περνάει με 650. Δύσκολα βγάζει τον μήνα με 650.
Άρα πρέπει να έχουμε επίγνωση, πλήρη επίγνωση και αν θέλετε ένα στοιχείο αυτοκριτικής που θέλω να καταθέσω απέναντι στους πολίτες που μας παρακολουθούν και σε εσάς ήταν ότι έχοντας δει το τι καταφέραμε, διότι θεωρούσαμε ότι δεν ήταν βέβαιο ότι θα καταφέρναμε να βγούμε από τα μνημόνια, όταν παραλάβαμε την ευθύνη το 2015 και είπαμε θα σφίξουμε το στομάχι και τα δόντια και τις γροθιές μας για να βγούμε από αυτήν την τραγωδία για την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν βέβαιο ότι θα είχαμε αίσιο τέλος. Το ότι είχαμε αίσιο τέλος, τα καταφέραμε, πιάσαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προστατεύσαμε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εμείς το θεωρήσαμε ότι ήταν μια δική μας δικαίωση και επιτυχία.
Το μεγάλο μας λάθος, όμως είναι ότι την ίδια στιγμή, αν θέλετε, δεν συνειδητοποιήσαμε το βάθος της κούρασης, της κόπωσης, ενός λαού, που έβαλε πλάτη στα δύσκολα για να βγούμε από την κρίση και που στο τέλος της ημέρας είπε, ένα «δεν αντέχω». Και αυτό, το «δεν αντέχω», φυσικά και το εισέπραξε το κόμμα που κυβερνά, παρότι ήταν το κόμμα που κατάφερε να πετύχει εκεί που απέτυχαν τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Θα ρωτήσω εάν σήμερα, αυτήν την ώρα που μιλάμε, αν μετανιώνετε που αυτή τη διόρθωση πορείας και αυτήν την αυτοκριτική δεν την κάνατε, ενδεχομένως, λίγο νωρίτερα, ενόψει και των ευρωεκλογών και χρεωθήκατε ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν βαρύ, βαριά ήττα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, συνηθίζω να λέω στη ζωή ουδέν κακόν αμιγές καλού. Και το λέω αυτό διότι, ίσως, αυτό το μήνυμα, αυτή η έκφραση δυσαρέσκειας να είναι αυτή, η οποία θα μας οδηγήσει και εμάς αλλά και τον ελληνικό λαό, διότι την ευθύνη θα τη μοιραστούμε. Την ευθύνη για την πορεία της επόμενης ημέρας την έχει ο ελληνικός λαός και αυτός θα αποφασίσει. Και πιστεύω να αποφασίσει με ποιο σχέδιο και με ποιο πρόγραμμα. Βλέπω ότι κάνει το παν ο κ. Μητσοτάκης για να το αποφύγει αυτό. Παρουσιάζει τον ενωτικό, την ίδια στιγμή, βέβαια, όλα του τα στελέχη βγάζουν μια απίστευτη αλαζονεία. Άλλοι λένε ότι θα μας μεταχειριστούν ως αιχμαλώτους πολέμου με τη Συνθήκη της Γενεύης, άλλοι βγαίνουν και κατηγορούν την ευρωβουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εξελέγη και της ζητάνε να γίνει καθαρίστρια στο σπίτι τους, άλλοι βγαίνουν με περισσή αλαζονεία και λένε ότι θα τα ξηλώσουν όλα που έχουν γίνει στον χώρο της εκπαίδευσης, θα επαναφέρουν τα ΤΕΙ και η μεγαλύτερη αλαζονεία όλων ήταν όλα όσα έχουν συμβεί στο επίμαχο θέμα της δικαιοσύνης, όπου ζητήσαμε συναίνεση για να υπάρξει η επιλογή και μας είπαν «καμία συναίνεση». Εμείς ερχόμαστε ως εκδικητές, μας είπαν. Αλλά, εν τοιαύτη περιπτώσει, σας λέω ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού, διότι αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι εισπράττοντας αυτή την δυσαρέσκεια- και αν θέλετε- ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που κερδίζει εκλογές από το 2012. Ακόμα και όταν έχασε τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ή ανεβάζει τα ποσοστά ή…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν ουσιαστικά μια νίκη… Στο 17,στο 27, στο 36…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έξι αναμετρήσεις μαζί με το δημοψήφισμα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι. Άρα, λοιπόν δεν υπάρχει πουθενά προηγούμενο σε όλη την Ευρώπη ένα κόμμα να κερδίσει την έβδομη στη σειρά. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Και, φυσικά, στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι κάτι, το οποίο θα ήταν παράδοξο να μη συμβεί, πόσω δε μάλλον, όταν αυτό το κόμμα έχει κυβερνήσει τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια. Όμως οι εθνικές εκλογές…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, λέτε, ότι θεωρείτε φυσιολογική μία ήττα, αλλά όχι μια ήττα με 9,5 μονάδες.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ, λοιπόν ότι είναι, βεβαίως, η διαφορά των 9,5 μονάδων είναι μεγάλη διαφορά και αυτό είναι που με οδήγησε και στην απόφαση να ζητήσω την κρίση των πολιτών. Θέλω να σας πω, όμως κ.Κοτρώτσο, ότι καλό είναι να δει κανείς, να συγκρίνει, όχι ανόμοια πράγματα, να συγκρίνει τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών και των ευρωπαϊκών εκλογών με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είχε μια απώλεια σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014, περίπου 200.000 ψήφους, λιγότερο από 3 μονάδες. Είχαμε πάρει 26% τώρα πήραμε 23,8%. Είχε λοιπόν 200.000 ψήφους απώλεια. Δεν θεωρώ ότι είναι υπερβολικό. Δεν θεωρώ ότι για ένα κόμμα, το οποίο κυβέρνησε τέσσερα χρόνια μέσα σε τόσο μεγάλες δυσκολίες, είναι υπερβολικό. Αυτό το οποίο συνιστά, αν θέλετε, το αποτέλεσμα, ως αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας είναι ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κατάφεραν να έχουν ένα αποτέλεσμα το οποίο υπερέβη το δικό τους αντίστοιχο ευρωπαϊκών εκλογών κατά περίπου 10 μονάδες. Το κρίσιμο ερώτημα, όμως το οποίο απασχολεί όλους εμάς αυτές τις ημέρες, αλλά απασχολεί και τον ελληνικό λαό, είναι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να αντιστραφεί; Είναι αντιστρέψιμο; Γυρίζει το παιχνίδι;
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι το ερώτημα του ενός εκατ. δολαρίων, το οποίο θέλω, εκτενώς να το συζητήσουμε αφού σταθούμε λίγο στο θέμα της δικαιοσύνης, που θίξατε, γιατί υπάρχει μία κρίσιμη παράμετρος και ερώτηση μέσα σε όλα αυτά. Κύριε Πρόεδρε, βάλατε στο πρώτο μέρος της συζήτησης το θέμα της αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, κατά κύριο λόγο, σχετικά με τον ορισμό της νέας ηγεσίας για τη Δικαιοσύνη. Ένα ζήτημα, το οποίο έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες, έχει να κάνει με το εάν τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει ή όχι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, υπό την έννοια ότι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, θα μπορούσε να εκληφθεί ως πολύ σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που ακόμα-ακόμα θα μπορούσε να επηρεάσει και το κλίμα το προεκλογικό των τελευταίων ημερών. Γνωρίζω από το ρεπορτάζ, μου το επιβεβαιώνετε ή μου το διαψεύδετε, ότι έχετε ενημερώσει, σχετικά με τις αλλαγές και τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει πιθανότητα, κατά τη γνώμη σας, να έχουμε κάποια τέτοια κίνηση; Να μην υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα απαντήσω στο θέμα αυτό. Επιτρέψτε μου, όμως, πριν έρθω στην απάντηση αυτή να εξηγήσω, για όσους δεν καταλαβαίνουν αυτή τη συζήτηση, τι ακριβώς συμβαίνει. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί το Σύνταγμα και να τηρεί και τον νόμο. Και ο νόμος του 2010, ο κύριος Καστανίδης υπουργός…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ο νόμος Καστανίδη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …ο κώδικας λειτουργίας δικαστηρίων και δικαστικών λειτουργών, προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι η διαδικασία για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Το Σύνταγμα ορίζει ότι αρμόδιο είναι το Υπουργικό Συμβούλιο για να επιλέγει την ηγεσία, κατά τον νόμο. Και ο νόμος είναι αυτός ο συγκεκριμένος. Ο νόμος, λοιπόν, ορίζει μια διαδικασία, η οποία εκκινεί από τον Απρίλιο κάθε έτους, που τελειώνει η θητεία των ανώτατων λειτουργών, των δικαστών. Εκκίνησε αυτή η διαδικασία κανονικά. Το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε την πρώτη επιλογή και ξεκίνησε η Βουλή τη διαδικασία της προεπιλογής, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου γνωμοδότησε η Διάσκεψη των Προέδρων, σε αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν όλα τα κόμματα, και όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος, όταν τελειώνει αυτή διαδικασία, τότε ο υπουργός Δικαιοσύνης εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο ποιους από αυτούς που έχουν προεπιλεγεί, το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει. Αυτό λέει ο νόμος και αυτό λέει το Σύνταγμα.
Εγώ, κύριε Κοτρώτσο, αναρωτιέμαι: Αυτή η διαδικασία, λοιπόν, είχε τερματιστεί. Η Δικαιοσύνη, προφανώς, οι ανώτατοι λειτουργοί έχουν ένα τέλος θητείας, όπως ορίζεται από τον νόμο στις 30 Ιουνίου. Εμείς προαναγγείλαμε την επίσπευση των εκλογών, δεν παραιτήθηκε η κυβέρνηση, δεν έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά ακόμη και αν είχε διαλυθεί η Βουλή, ούτε η Βουλή έχει διαλυθεί, έτσι; Θα διαλυθεί στις 10 Ιουνίου. Αλλά ακόμη και αν είχε διαλυθεί η Βουλή, ο ίδιος ο νόμος, ο νόμος Καστανίδη, προβλέπει και λέει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα, αν έχει διαλυθεί η Βουλή -προφανώς λόγω εκλογών- ακόμη και να παρακάμψει τη διαδικασία της προεπιλογής, αν αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου να επιλέξει και να μην μείνει ακέφαλη η Δικαιοσύνη. Το λέει ο νόμος. Το βράδυ, όμως, των εκλογών, λίγα δευτερόλεπτα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, όλως παραδόξως, βγήκε ο κ. Βενιζέλος να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Και δεν είδαν το αποτέλεσμα των εκλογών, ότι, εν πάση περιπτώσει να πει ότι είχαμε αυτά τα αποτελέσματα, ήταν ενδεχομένως μια…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Επέστησαν την προσοχή, να μην προχωρήσετε στο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το αποτέλεσμα των εκλογών για τον κ. Βενιζέλο ήταν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τη Δικαιοσύνη. Καταλαβαίνετε; Και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, με νομικοφανή επιχειρήματα -διότι εγώ εκτιμώ το μυαλό του κ. Βενιζέλου, νομίζω ότι μπορεί να επιχειρηματολογήσει επαρκώς για οποιοδήποτε επιχείρημα -και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έγινε και κεντρικό θέμα της ΝΔ και μερίδας του αντιπολιτευτικού Τύπου.
Κοιτάξτε, εγώ συνταγματολόγος δεν είμαι, αλλά γνωρίζω ότι υπήρξαν αμέσως τοποθετήσεις…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Υπήρξανε συνταγματολόγοι, πάντως, που είπαν ότι δεν έπρεπε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και θέλω να είμαι ειλικρινής. Άλλοι είπαν από τη μια πλευρά, άλλοι από την άλλη. Τότε, λοιπόν, εγώ ζήτησα από τον υπουργό της Δικαιοσύνης, από τον Μιχάλη τον Καλογήρου, ο οποίος φυσικά μου εξήγησε και ο ίδιος και οι νομικοί και οι συνταγματολόγοι στους οποίους απευθύνθηκα, ότι με βάση το Σύνταγμα και με βάση τους νόμους, έχω απόλυτο δικαίωμα, έχει απόλυτο δικαίωμα και υποχρέωση η κυβέρνηση, θα έλεγα, να ορίσει και να μην μείνει η Δικαιοσύνη ακέφαλη. Αλλά, λαμβάνοντας υπόψη μου, όχι το γράμμα του νόμου, αλλά την πολιτική ηθική, του ζήτησα να προβεί σε μία κίνηση, αν θέλετε, ενωτική, μια κίνηση συναίνεσης, μια κίνηση η οποία αποδεικνύει ότι εμείς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να αφήνεται να εννοηθεί μέσα από το δημόσιο διάλογο ότι η Δικαιοσύνη, δηλαδή μία από τις εξουσίες, με βάση τη διάκριση των εξουσιών, η δικαστική εξουσία είναι έρμαιο και χειραγωγήσιμη της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και στέλνει, λοιπόν, αυτή την επιστολή και απορρίφθηκε…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι εκεί πήγαινε η συζήτηση. Ποιος θα βάλει τους δικούς του. Δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Τουλάχιστον εγώ δεν το έβλεπα έτσι, τεσσεράμισι χρόνια που ήμουν Πρωθυπουργός. Και είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί τους δικαστές. Είναι ανοησίες όλα αυτά τα πράγματα και είναι κρίμα και ντροπή. Αδικούμε τη Δικαιοσύνη, αδικούμε τον θεσμό.
Ζήτησα, λοιπόν, από τον υπουργό, βάσει αυτής της προεπιλογής στην οποία είχαν συμμετάσχει όλα τα κόμματα, να φωνάξει, να ζητήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ελάτε, να ορίσουμε μαζί». Ξέρετε, αυτό ήταν μια ένδειξη, ήταν ένδειξη –αν θέλετε- μεγαλοφροσύνης, με την έννοια ότι δεν υποχρεούμαστε να το κάνουμε αυτό. Κι όμως το κάναμε, ακριβώς για να δείξουμε ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα, ούτε να φοβηθούμε ούτε να διεκδικήσουμε. Και απαντάει την επόμενη μέρα «όχι, δεν θέλουμε συναινετικά. Θέλουμε να κατεβάσετε κάτω τα μολύβια, να μην εφαρμόσετε τον νόμο, να μην εφαρμόσετε τις κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητές σας, διότι θέλουμε εμείς να έρθουμε ως εκδικητές». Τι κρύβει, λοιπόν, αυτή η στάση και θέση της ΝΔ; Τι ακριβώς κρύβει; Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Πάντως, συνταγματολόγοι που παρενέβησαν στο θέμα αυτό…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λένε ότι είναι αντισυνταγματικό από την πλευρά σας. Αυτό λέω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εντάξει. Κοιτάξτε, κ. Κοτρώτσο. Δεν θέλω να μπω σε μια συζήτηση, διότι από την άλλη μεριά ο κ. Λαζαράτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή των Αθηνών, έχει κάνει εκτενές άρθρο, μπορείτε να το διαβάσετε στο διαδίκτυο…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Βεβαίως, βεβαίως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχουν μόνο μιας κοπής συνταγματολόγοι.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το ξέρω.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο κ. Σταθόπουλος, ο οποίος ήρθε στην ΕΡΤ…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, βεβαίως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων και τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ όλοι αυτοί.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και από την άλλη, ο κ. Μανιτάκης…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, εντάξει, ναι. Προφανώς. Δεν θέλω να σχολιάσω. Εγώ τους εκτιμώ όλους. Και ιδιαίτερα ορισμένους εξ αυτών. Δεν θέλω να θέσω τέτοιο ζήτημα. Εγώ θέλω να θέσω το πολιτικό σκέλος, για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Και ο καθένας παίρνει και τις πολιτικές του ευθύνες.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και πάμε τώρα στο δια ταύτα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ, κ. Κοτρώτσο, γιατί θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, βλέποντας και την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά σήμερα, ο οποίος συνεχίζει αυτή τη λογική κατατρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών και ο Σαμαράς είναι αυτός που λέει «θα σας πάω μέχρι τέλους» λέει στους δικαστές, «θα σας πάω μέχρι τέλους» στους πολιτικούς του αντιπάλους. Εμείς, κ. Κοτρώτσο, αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές τις αφήνουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στελέχη του που να κοσμούν τα ονόματά τους στις δικογραφίες που κατά πάκους είναι στοιβαγμένες στα συρτάρια της Βουλής. Ούτε έχει στελέχη του που βρίσκονται υπό την κρίση των δικαστών σε κρίσιμες υποθέσεις, που αφορούν το δημόσιο χρήμα. Ούτε έχω εγώ χορηγούς ή εν πάση περιπτώσει φίλους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι υπόδικοι ή είναι υπό δίωξη για βαρύτατα κακουργήματα. Άλλοι, λοιπόν, έχουν λόγους να θέλουν και να θεωρούν ότι θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να είναι χειραγωγήσιμη. Εδώ, λοιπόν, συντελείται ένα ατόπημα, ένα ατόπημα εις βάρος της ίδιας της Δικαιοσύνης και εις βάρος της ίδιας της θεσμικής συγκρότησης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και νομίζω ότι το πρώτο μέγιστο ατόπημα είναι ότι δεν διστάζουν να πυροβολήσουν τη Δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία της και το δεύτερο, δεν διστάζουν να εμπλέξουν και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη βαρύτατη σκοπιμότητα, την οποία έχουν. Και σας μιλάω πολιτικά τώρα. Δεν σας μιλάω ούτε νομικά ούτε ως συνταγματολόγος, γιατί δεν είμαι. Έτσι; Μιλάω με τη γλώσσα που καταλαβαίνει και ο τελευταίος πολίτης στον τόπο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Εσείς έχετε πεισθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν. Ακούστε, ακούστε. Εγώ θεωρώ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεσμός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει μία μεγάλη υποχρέωση. Το πρώτο είναι να είναι ο εγγυητής της ενότητας του Έθνους. Το δεύτερο είναι να είναι ο εγγυητής του Συντάγματος και της τήρησής του. Και το τρίτο, εξ αυτού –αν θέλετε- ορμώμενο, είναι να είναι και εγγυητής της ανεξαρτησίας των θεσμών και της Δικαιοσύνης, εν προκειμένω.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ειδικά ο συγκεκριμένος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι τιμά με την παρουσία και τη στάση του αυτό που ορίζει το Σύνταγμα για τον θεσμικό του ρόλο, θα πράξει με βάση αυτές τις τρεις εγγυητικές –αν θέλετε- αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και θα βρει τον τρόπο.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Έχετε συνομιλήσει μαζί του για το θέμα αυτό;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα βρει τον τρόπο. Εγώ είμαι ο τελευταίος, όμως, που θα ήθελα να εμπλέξω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή την πολιτική αντιδικία, που, επαναλαμβάνω, κρύβει βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες. Βαρύτατες πολιτικές σκοπιμότητες. Και οι μάσκες έπεσαν. Είναι απολύτως προφανές το ποιος είναι ο λόγος.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, νομίζετε ότι δεν θα υπάρξει -επανέρχομαι εγώ, γιατί αυτό ήταν και το αρχικό μου ερώτημα- θεωρείτε ότι δεν θα υπάρξει πολιτικό ζήτημα παραμονές της εκλογικής αναμέτρησης με την υπόθεση αυτή;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πιστεύω ότι το πολιτικό ζήτημα είναι εμφανές, ξεκάθαρο στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία. Και επαναλαμβάνω, είναι η μέγιστη θεσμική παρεκτροπή, η μέγιστη θεσμική παρεκτροπή, το να θέλει κανείς να εμπλέξει σε αυτή τη σκοπιμότητα τον ύπατο θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Μάλιστα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και πιστεύω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εμπειρία και τη γνώση να βρει τον τρόπο αυτό να το αντιμετωπίσει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα, επειδή, ούτως ή άλλως το είπαμε και εξαρχής, αυτή είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνετε μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, νομίζω περιγράψαμε με αρκετή σαφήνεια και με μεγάλη επάρκεια ποια θα είναι τα διλλήματα που θα τεθούν ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου και αν θέλετε, μπορούμε να επιστρέψουμε. Θα περίμενε κάποιος να ακούσει από εσάς πολύ καθαρά απόψε, κ. Πρόεδρε, τι ήταν εκείνο που έφταιξε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αυτές τις εννιάμισι μονάδες, και το λέω γιατί βεβαίως είναι το ζήτημα της μεσαίας τάξης, που θίξατε προηγουμένως, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Έχει ειπωθεί π.χ. –και θέλω να τα πάρουμε ένα-ένα και να μου πείτε τη γνώμη σας- ότι υπήρξαν αλαζονικές συμπεριφορές εκ μέρους της κυβέρνησης, συμπεριφορές οι οποίες προκάλεσαν το κοινό αίσθημα και «τιμωρηθήκατε» και για αυτό. Είπαν άλλοι ότι το Μακεδονικό και η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν, επίσης, ένα ζήτημα που επιβάρυνε το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα και εκφράστηκε στην κάλπη. Και, επίσης, μια άλλη παράμετρο που έχω ακούσει και θέλω να τη θέσω υπόψη σας, είναι ότι το δίπολο αριστερά – δεξιά, στο οποίο βασιστήκατε ως αριστερή κυβέρνηση, είχε αναιρεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, εξαιτίας της συγκυβέρνησής σας με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο και το κλίμα το βαρύ που υπήρξε, από την πλευρά του κ. Καμμένου μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θέλω την άποψή σας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, σίγουρα υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα, τα οποία θα μπορούσε κανείς να αναδείξει ως πιθανά αιτία μιας τάσης δυσαρέσκειας των πολιτών σε μια ευρωπαϊκή κάλπη, σε ένα κυβερνών κόμμα, που κυβερνά τέσσερα χρόνια σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Όμως, εγώ δεν θέλω αυτή τη στιγμή να υποπέσω στο ολίσθημα να αναδείξω δευτερεύουσες αιτίες, υπαρκτές και σημαντικές, τις οποίες οφείλω και να παραδεχτώ με μία αυτοκριτική διάθεση, μπροστά στις πρωτεύουσες, όμως, αιτίες. Και οι πρωτεύουσες αιτίες δεν είναι άλλες, από αυτές που αναλύσαμε ήδη στην προηγούμενη συζήτησή μας. Έχει να κάνει με την κόπωση ενός μεγάλου μέρους και ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, από μία περίοδο η οποία ήταν δύσκολη περίοδος για τη χώρα. Ένας κόσμος είχε προσδοκίες ότι θα καλυτέρευε πολύ πιο γρήγορα το βιοτικό του επίπεδο, ένας άλλος κόσμος θεωρούσε ότι δεν αρκεί να σταθεί η χώρα όρθια, αλλά αυτό που θέλει είναι αλλαγή στη ζωή του άμεσα, να τη νιώσει. Και ένας τρίτος, μια τρίτη μερίδα ανθρώπων, και είναι αυτοί στους οποίους εμείς αυτή τη στιγμή εντείνουμε την προσοχή μας. Είναι όλοι εκείνοι οι οποίοι βρέθηκαν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, δεν πήγαν να ψηφίσουν, δεν πήγαν, λοιπόν, στην κάλπη της ΝΔ, δεν έχουν πεισθεί ότι η ΝΔ θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη, δεν έχουν πεισθεί από το αφήγημα αυτό που, εν πάση περιπτώσει, για άλλους μπορεί να είναι ελκτικό, πιστεύω, όμως, ότι για μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας είναι αποκρουστικό, έχοντας γνώση των προγραμματικών τους επιλογών. Και για έναν κόσμο, ο οποίος επέλεξε αυτή τη δυσαρέσκεια από την κόπωσή του και από την διάψευση, ενδεχομένως, των προσδοκιών, να την εκφράσει με την επιλογή μικρότερων δημοκρατικών κομμάτων.
Όμως, τώρα, κ. Κοτρώτσο, και είπατε και για το Μακεδονικό, εγώ δεν θα το αποφύγω αυτό. Θα σας πω: Η εικόνα είναι ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες όλων όσοι είχαν προεξοφλήσει πάρα πολύ χαμηλά ποσοστά στη Β. Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι;
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Για συντριβή μιλούσαν στη Β. Ελλάδα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπήρξε αυτό. Από την άλλη μεριά, εγώ οφείλω να παραδεχθώ ότι ήταν μια γενναία και δύσκολη πολιτική απόφαση, για την οποία, όμως, είμαι υπερήφανος. Είμαι υπερήφανος και εγώ και η κυβέρνησή μου, και προφανώς είμαι βέβαιος, και ο υπουργός τότε, ο Νίκος ο Κοτζιάς, που πήγαμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής, προκειμένου να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον, το εθνικό συμφέρον. Διότι, κ. Κοτρώτσο, όλοι όσοι θεωρούσαν ότι θα είναι το κεντρικό θέμα της εκλογικής αντιπαράθεσης, δεν ήταν. Και δεν ήταν διότι καμία Μακεδονία δεν χάσαμε. Και δεν ήταν γιατί όχι μόνο δεν χάσαμε, αλλά αναβαθμίστηκε το κύρος της χώρας. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να μπορούμε να προσανατολιστούμε εκεί που πραγματικά υπάρχει εθνικός κίνδυνος. Και είναι στα ανατολικά μας. Όχι με τους βόρειους γείτονες μας οι αντιπαραθέσεις. Και ταυτόχρονα, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη είναι αυτά τα οποία επιτηρούν το FIR, τον εναέριο χώρο της γείτονος, η οποία είναι στρατηγικός μας σύμμαχος και όχι τα τούρκικα. Άρα, λοιπόν, να πω ότι πήραμε μια δύσκολη πολιτική απόφαση, μια απόφαση την οποία δεν θα τολμούσαν προκάτοχοι μου να την πάρουν, κόντρα σε ένα ρεύμα λαϊκισμού, το οποίο πυροδότησε η στάση της ΝΔ και του αρχηγού της, του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πήγε σε σύγκρουση και με την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είμαι περήφανος, λοιπόν, για αυτό. Θεωρώ, όμως, ότι ναι, είχε επίπτωση. Μπορεί να μην φαίνεται στη Β. Ελλάδα, είχε πανελλαδικά όμως. Διότι δημιούργησε την κρίσιμη περίοδο, που η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και η χώρα ανάσαινε -και εγώ στη ΔΕΘ, για πρώτη φορά Πρωθυπουργός μετά από οκτώ χρόνια, εξήγγειλα θετικά μέτρα- δημιούργησε ένα κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης και πόλωσης, εκτεταμένης πόλωσης, με κυρίαρχο το θέμα το ταυτοτικό και όχι το οικονομικό, που έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ανάσα, την ανάκαμψη, την προοπτική, την ελπίδα που ήρθε ξαφνικά, όχι ξαφνικά, μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες, ήρθε επιτέλους για τον τόπο. Άρα, μας έκανε ζημιά. Είχε πολιτικό κόστος. Όχι αυτό το κόστος της διαίρεσης, ανάμεσα σε βορρά και νότο που προεξοφλούσαν κάποιοι, αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο υπήρχε. Τώρα, όμως…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να ρωτήσω κάτι. Να ρωτήσω κάτι, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε, εγώ τουλάχιστον το ακούω πρώτη φορά, ότι, βεβαίως, δεν μετανιώνετε σε καμία περίπτωση που αναλάβατε το πολιτικό κόστος για τη Συμφωνία, αλλά ότι βλέπετε πως υπήρξαν επιπτώσεις. Και ρωτώ: Το γεγονός ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια περί τα τέλη Αυγούστου του 2018, που θα είχατε όλη τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε τα θετικά αυτής της Συμφωνίας, δεν το πράξατε, καθυστερήσατε μάλλον να το κάνετε, εικάζω λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και με τον Πάνο Καμμένο και με τη θέση που είχε, αυτό, εκ των υστέρων, μήπως αξιολογείτε ότι ενδεχομένως δημιούργησε πρόβλημα; Μήπως τότε θα έπρεπε να λήξει η συγκυβέρνηση, όπως έχουν πει και άλλα στελέχη σας;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε. Αν υπάρχουν μαγικοί τρόποι να λύνει κανείς δυσεπίλυτα προβλήματα, να σας πω ότι δεν υπάρχουν. Και ξέρετε ότι εμείς κυβερνήσαμε για σχεδόν τέσσερα χρόνια και την προηγούμενη περίοδο, τεσσεράμισι χρόνια, χωρίς να έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και αναγκαζόμενοι σε μία συμμαχία και συνεργασία, η οποία ήταν, αν θέλετε, και αποτέλεσμα της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή του γεγονότος ότι τα μνημόνια είχαν μεταφέρει και μεταβάλει τις διαχωριστικές γραμμές. Συμμαχήσαμε με ένα κόμμα, με το οποίο είχαμε πολύ ριζικές, μεγάλες ιδεολογικές διαφορές. Και ήταν ένα σχέδιο, αν θέλετε, σωτηρίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Και όταν βγήκαμε βεβαίως από τα μνημόνια και επήλθε αυτή η σωτηρία και άλλαξε το πολιτικό σύστημα και μεταφερθήκαμε στην κανονικότητα, αναδιατάχθηκαν ξανά οι διαχωριστικές γραμμές και για έγιναν ακόμη πιο έντονες οι διαφορές μας. Και αβίωτες. Δεν είχα την πολυτέλεια να το κάνω αυτό, κ. Κοτρώτσο. Και δεν είχα την πολυτέλεια, διότι είδατε ότι πήρα πάλι το ρίσκο και την επιλογή να πάω σε ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να έχω εξασφαλίσει τους 151. Και, αν θέλετε, οι 151 εξασφαλίστηκαν στο και πέντε, που λένε, με μία ψήφο. Άρα, λοιπόν, δεν είχα την επιλογή. Βεβαίως και έπαιξε ρόλο αυτό. Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, υπό κανονικές συνθήκες, αν είχαμε, δηλαδή, τη δυνατότητα να έχουμε ένα ομαλό πολιτικό σύστημα και αν οι προοδευτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνταν τότε στη Βουλή, δεν είχαν μπει από την πρώτη μέρα της δικής μας διακυβέρνησης στο αντιΣΥΡΙΖΑ μπλοκ, στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο -το οποίο, όμως, δεν τους ωφέλησε καθόλου στο τέλος της ημέρας, μόνο τον κ. Μητσοτάκη ωφέλησε. Όλοι τους μείωσαν ποσοστά, όλοι τους- αν, λοιπόν, υπήρχε αυτή η δυνατότητα να στηρίξουμε μια εναλλακτική προοδευτική πλειοψηφία, είτε με το ΠΟΤΑΜΙ είτε με το ΚΙΝΑΛ, βεβαίως αυτή θα έπρεπε να ήταν η επιλογή, όχι τον Αύγουστο, όταν υπογράφτηκαν οι Πρέσπες. Αλλά είδαμε, δυστυχώς, και σε πλήρη –αν θέλετε- έκπληξη όλων των προοδευτικών ευρωπαϊκών δυνάμεων, το ΚΙΝΑΛ, ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας, να τοποθετείται απέναντι σε μια καθαρά προοδευτική επιλογή.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Νομίζω ότι έχει πολύ ενδιαφέρον αυτό που λέτε κι εγώ το ακούω πρώτη φορά. Ότι, υπό κανονικές συνθήκες, θα έπρεπε να είχε λήξει η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Άρα λέτε ότι δεν μπορούσε να συμβεί αυτό τότε, λόγω της συγκυρίας και της πίεσης που δεχόταν η κυβέρνηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς και αυτό το οποίο διακυβεύονταν, εάν τότε πηγαίναμε σε διάλυση της Βουλής και εκλογές δεν ήταν αυτό που μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση, οι καρέκλες μας…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ήταν η έξοδος από τα μνημόνια.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …ήταν η έξοδος από τα μνημόνια. Δεν θα επέρχονταν.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, περιγράψαμε και τα αίτια, μια πρώτη αποτίμηση τουλάχιστον της εκλογικής ήττας, αλλά βάλαμε και τους στόχους και τα διλήμματα για την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι, αυτό που λέγαμε πριν, εάν γυρίζει το παιχνίδι. Εννιάμιση μονάδες είναι μεγάλη διαφορά. Άκουγα, χθες, τον κ. Μητσοτάκη να βάζει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Υπάρχουν σενάρια που λένε ότι είναι κοντά η αυτοδυναμία για τη Ν.Δ. με βάση το ποσοστό των ευρωεκλογών. Και επίσης, να βάζει ο κ. Μητσοτάκης και μια παράμετρο, που νομίζω θα την βρείτε μπροστά σας, θα είναι από την πλευρά της Ν.Δ., εικάζω, το βασικό θέμα, ότι εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ., θα πάμε πιθανότατα σε επαναληπτικές εκλογές, με τον εφιάλτη, όπως είπε, της απλής αναλογικής και εκεί δεν θα σταθεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κοτρώτσο, κατ΄ αρχάς στο πρώτο ερώτημα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Αν γυρίζει το παιχνίδι.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρωί της 7ης Ιουλίου όταν θα ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα, οι κάλπες θα είναι άδειες, δεν θα έχουν μέσα ψηφοδέλτια. Και θα γεμίσουν από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ. Άρα, στα χέρια των πολιτών και του ελληνικού λαού που θα προσέλθει στις κάλπες, είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι προδιαγεγραμμένο τίποτα απολύτως.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Είναι από μηδενική βάση εννοείτε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα μεταφερθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στις κάλπες και θα προστεθούν νέοι ψήφοι. Θα είναι άδειες οι κάλπες το πρωί. Και θα ξαναγεμίσουν. Το πώς θα ψηφίσει ο κόσμος στις 7 Ιουλίου -και ας το έχουν στο μυαλό τους και κάποιοι οι οποίοι βγαίνουν απόλυτα αλαζονικά, απόλυτα, παρά τη γραμμή που έχει πέσει «κρατηθείτε» και κάνει ορισμένους να εμφανίζονται και με αγγελικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι συνήθως φωνακλάδες στα ΜΜΕ, αλλά η αλαζονεία βγαίνει- να ξέρουν όλοι, είναι μια άλλη αναμέτρηση αυτή. Είναι η αναμέτρηση που έχει ως βασικό διακύβευμα ποιος θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ποια κυβέρνηση, ποιος πρωθυπουργός και άρα με ποιο σχέδιο, με ποιο πρόγραμμα. Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι το κρίσιμο να συνειδητοποιήσουμε. Και σε αυτή τη μάχη, το κοντέρ μηδενίζει και ξαναρχίζουμε από την αρχή. Και έχουμε επίγνωση αυτή την ώρα εμείς και των δυσκολιών της και των τάσεων που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, αλλά και των δυνατοτήτων που έχουμε. Γιατί; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του 2014 με τις εκλογές του 2015 κατάφερε μέσα σε έξι μόλις μήνες να κερδίσει 670.000 ψηφοφόρους. Το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ του 2014 ήταν κοντά στο αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τους οποίους έχασε με το παραπάνω η Ν.Δ. ως κυβερνών κόμμα τότε.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Έχει σύγκριση αυτό που λέτε;
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όχι, το λέω υπό την έννοια ότι τώρα και εσείς κυβέρνηση είστε και ενδεχομένως χρεώνεστε αυτό που περιγράψατε εσείς προηγουμένως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αλλά με τη διαφορά, όμως, κύριε Κοτρώτσο, ότι τότε η Ν.Δ. συνέχιζε μια πολιτική, η οποία οδηγούσε στον γκρεμό και στον αδιέξοδο. Δεν έκλεινε καμία αξιολόγηση. Είχε 28% ανεργία. Ήταν τα spreads στις 7 μονάδες. Ήταν η ανάπτυξη κάτω από τον πάτο. Δεν είχαμε πλεονάσματα, δεν είχαμε ελπίδα, δεν είχαμε προοπτική. Και ροκάνισε τον χρόνο για να αφαιμάξει τα ταμεία και να μας οδηγήσει στην αριστερή παρένθεση. Εμείς εισπράξαμε τη δυσαρέσκεια, αλλά έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε συνθήκες προοπτικής για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Όχι ότι θα αλλάξει η ζωή από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά έχουμε μια πορεία προς τα μπρος. Έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο τις επόμενες ημέρες προγραμματικό, συμβατό και ρεαλιστικό, που θα αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία και κυρίως τη μεσαία τάξη. Και έχουμε τη δυνατότητα να λέμε ότι πετύχαμε πέντε πράγματα, τα οποία διακυβεύονται. Πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου και του κύρους της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. Πετύχαμε την αξιοπιστία της χώρας που το 2015 που παραλάβαμε ήμασταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Πετύχαμε να φύγει η επιτροπεία πάνω από το κεφάλι μας. Πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε να σώσουμε τους πιο αδύναμους. Και τώρα, ήρθε η ώρα και για τη μεσαία τάξη να εισπράξει και να, αν θέλετε, γευτεί τις θετικές συνέπειες αυτής της θετικής πορείας. ΄
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, λέτε, λοιπόν, ότι το παιχνίδι γυρίζει με το κοντέρ μηδενισμένο…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ αυτό που λέω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα, διότι το έχει ξανακάνει, να πάρει τους ψηφοφόρους εκείνους που χρειάζεται για να ανατρέψει το αποτέλεσμα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Να το δούμε λίγο μαθηματικά πώς μπορεί να προκύψει αυτό; Είχατε μια πολύ χαμηλή συσπείρωση. Δεν κατορθώσατε, στις ευρωεκλογές εννοώ, να ανεβάσετε τη συσπείρωσή σας, παρά το γεγονός ότι έγιναν με όρους δημοψηφίσματος οι ευρωεκλογές αυτές. Η αύξηση της συσπείρωσης είναι το μεγάλο ζητούμενο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου; Και επίσης, είναι το μεγάλο ζητούμενο η ανάταξη αυτής της ήττας που υπεστήκατε σε ειδικά εκλογικά κοινά; 17ρηδες, 17 plus.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκεί δεν ήταν μεγάλη η ήττα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ήταν μικρότερη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν ίσα-ίσα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, παρά το γεγονός ότι πήρατε αυτά τα θετικά μέτρα. Μπορεί σε αυτά τα ειδικά εκλογικά κοινά να υπάρξει ανάταξη;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς και μπορεί. Αλλά εγώ θέλω να εδραιώσω και με τη γλώσσα των αριθμών αυτό το οποίο είπα πριν, ότι οι κάλπες θα είναι άδειες και θα γεμίσουν. Και το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας από όλους τους πολίτες, έχει να κάνει με τις συνθήκες που θα διαμορφώσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλω, όμως, να σας πω κάτι: Εάν οι εκλογές αυτές έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και όχι μικρότερη συμμετοχή, δηλαδή εάν οι περίπου 600.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν στις εκλογές του 2015 τις κρίσιμες και δεν πήγαν στην κάλπη τώρα και εγώ εκτιμώ ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν πήγαν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εάν η μεγάλη τους επιθυμία ήταν να τιμωρήσουν το ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα είχαν πειστεί από τη Ν.Δ., θα πήγαιναν εκεί. Και αν, επίσης, δημιουργηθεί ένα αίσθημα του διακυβεύματος των εκλογών σε όλους εκείνους, επίσης ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που επέλεξαν μικρότερα κόμματα και είναι γύρω στους 400.000 ψηφοφόρους, έχουμε αμέσως-αμέσως ένα εκατομμύριο ψηφοφόρων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι ένα διακύβευμα ανοιχτό. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ένα εύκολο διακύβευμα. Ισχυρίζομαι, όμως, ότι είναι ανοιχτό και απολύτως επιτεύξιμο, απολύτως εφικτό με βάση τη γλώσσα των αριθμών. Άρα, λοιπόν, στο ερώτημά σας «εάν γυρίζει», θα σας απαντήσω με το ρητό του Γαλιλαίου «και όμως γυρίζει».
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ωραία. Επειδή, λοιπόν, σας αρέσουν οι αριθμοί ως μηχανικός άλλωστε, θέλω να σταθούμε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό. Και έχει να κάνει με αυτό το περίπου 3% που σχεδόν από το πολιτικό πουθενά μέσα σε μερικές εβδομάδες άρχισαν να το ανιχνεύουν οι δημοσκόποι και αποτυπώθηκε και στις κάλπες, το περίπου 3% του κόμματος του κ. Βαρουφάκη. Εικάζω ότι είναι ψηφοφόροι που το 2015 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Άκουσα τον κ. Βαρουφάκη προχθές να προτίθεται, εάν συγκεντρώσει το 3% και περάσει στην επόμενη Βουλή, να συνεργαστεί, εάν χρειαστεί, και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα τους πάρετε πίσω αυτούς τους ψηφοφόρους;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη κρίση των δημοκρατικών πολιτών. Και έχω απόλυτη κατανόηση στο γιατί αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στο ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας μικρότερα κόμματα στις ευρωεκλογές. Επίσης, πρέπει να πω ότι ακόμα-ακόμα και από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ότι «η μόνη χαμένη ψήφος είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορώ να συνεργαστώ και με τη Ν.Δ.» είναι σαν να υποτιμά τη νοημοσύνη αυτών των ανθρώπων. Διότι, δεν υπάρχει κανείς πιστεύω που, ακόμα κι αν έχει δυσαρεστεί, εάν έχει απογοητευτεί, εάν περίμενε περισσότερα από μας, που να μην καταλαβαίνει τις χαοτικές, τις ριζικές διαφορές που έχει το δικό μας πρόγραμμα από αυτό του κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει κανένας δημοκρατικός πολίτης, πιστεύω, που θα τιμήσω, τιμώ τη στάση του στις εκλογές και θα την τιμήσω και στις εθνικές εκλογές, που δεν καταλαβαίνει, όμως, ότι η προγραμματική αντίθεση είναι χαοτική και ότι η χώρα, εάν αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, αν θα συνεχίσει μια θετική πορεία προς τα μπρος με ένα ισορροπημένο μίγμα ελαφρύνσεων, αλλά και κοινωνικής στήριξης ή αν θα βρεθεί μπροστά σε πολύ επικίνδυνους ατραπούς σε ό,τι αφορά την κοινωνική σταθερότητα, σε ό,τι αφορά και τη δημοσιονομική πορεία της, εγώ θέλω να επισημάνω αυτό, αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την κοινωνική σταθερότητα. Φοβάμαι ότι εάν επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές, όπως πρεσβεύει το πρόγραμμα της Ν.Δ., ακόμα και χωρίς μνημόνια, τότε θα γυρίσουμε πολύ σύντομα στην περιπέτεια που ζήσαμε το 2010-2014 και είναι κρίμα για τη χώρα. Αντίστοιχης προγραμματικής τοποθέτησης ήταν η επιλογή στην μακρινή Αργεντινή ενός νεοφιλελεύθερου δεξιού προέδρου, του κ. Μάκρι, ο οποίος είχε υποσχεθεί και τότε δήθεν ραγδαίες μειώσεις φορολογίας, φοροελαφρύνσεις κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά διάλυση της κοινωνικής προστασίας. Οι αγορές τον επικρότησαν, τον χειροκρότησαν. Όλος ο διεθνής Τύπος ύμνους για τον κ. Μάκρι. Μέσα σε ένα χρόνο, τι έγινε στην Αργεντινή; Επέστρεψε το ΔΝΤ. Εάν εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό οποιαδήποτε κυβέρνηση, το οποίο έχει ο κ. Μητσοτάκης, θα μας ξαναοδηγήσει στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Γιατί, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, είναι ουσιαστικά ένα σύστημα -γιατί λέμε και εμείς καμιά φορά «τι θα πει Πινοσέτ, γιατί το ονομάσατε Πινοσέτ, τι είναι;»- που είναι η εκχώρηση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Το σύστημα, όμως, στην Ελλάδα το συνταξιοδοτικό, είναι ένα σύστημα που ό,τι πληρώνουν οι εργαζόμενοι από εισφορές, είναι τα χρήματα που παίρνουν συντάξεις οι συνταξιούχοι μας. Αν, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος των εισφορών από επιλογή φύγει από τις εισφορές και πάει στις ιδιωτικές για να φτιάξουν εκεί έναν κουμπαρά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, θα δημιουργηθεί τεράστια τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο με χίλια βάσανα και χίλια ζόρια καταφέραμε από ελλειμματικό να το κάνουμε βιώσιμο. Ενώ είχαμε 1,1 δις ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, σήμερα έχουμε πάνω από 800 εκατομμύρια πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Θα έρθει, λοιπόν, αυτό το σύστημα για να ευνοήσει ποιον; Τους ιδιώτες στον χώρο της ασφάλισης, τα κέρδη κάποιων ιδιωτών. Και θα δημιουργήσει τεράστιες τρύπες, κενά στη δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων. Ποιος θα τα καλύψει αυτά τα κενά; Θα κληθεί να τα καλύψει το Δημόσιο ή θα κοπούν οι συντάξεις. Εάν δεν έχει να τα καλύψει το Δημόσιο, θα έρθουν μετά να μας προσφέρουν πάλι προγράμματα σωτηρίας. Αυτός ο φαύλος κύκλος, πέραν της επιπλέον επικινδυνότητας όταν δίνουμε έναν τομέα, που αφορά, αν θέλετε, την κοινωνική αλληλεγγύη, στη λογική του ιδιωτικού κέρδους, δηλαδή θα υπάρχει ο επενδυτικός κίνδυνος. Είδαμε τι έγινε με την Ασπίς Ασφαλιστική, την Ασπίς Πρόνοια και πόσοι άνθρωποι έχασαν τις αποταμιεύσεις τους. Είδαμε τι έγινε στις ΗΠΑ με την AIG, η οποία κατέρρευσε το 2008 και κλήθηκε από το αμερικανικό Δημόσιο να τη διασώσει. Αυτές είναι οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που δεν τις κρύβει ο κ. Μητσοτάκης και αυτό, ίσως, αν θέλετε, μέχρι τώρα ήταν ένα στοιχείο ευθύτητας από την πλευρά του. Κρύβεται τώρα και δεν θέλει να συγκρουστούμε πάνω σε αυτά και να αντιπαρατεθούμε με διάλογο. Αλλά, αυτές οι επιλογές θα μας οδηγήσουν ξανά σε μια περίοδο που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Και είναι παράδοξο να λέει ο κ. Βαρουφάκης ιδίως ότι θα συνεργαστεί και με τον κ. Μητσοτάκη. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όντως, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι ακριβώς εννοεί…
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αλλά, εδώ ήθελε να συνεργαστεί με τον κ. Σόιμπλε, οπότε δεν είναι και παράδοξο ίσως.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Τώρα, μου δίνετε το έναυσμα, το έχετε ξαναπεί, αλλά πώς αισθάνεστε για το γεγονός ότι μια συνεργασία που είχατε και η οποία ήταν επώδυνη, αυτή η συνεργασία του πρώτου εξαμήνου του 2015, για την οποία ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι πρέπει να διερευνηθεί, ότι είναι ένα θέμα που ως κυβέρνηση η Ν.Δ. θα το διερευνήσει, είπε, πώς αισθάνεστε για το ότι εκείνος ο συνεργάτης εκείνης της περιόδου, ο πρώην συνεργάτης σας, έχει τώρα ένα κόμμα, που ουσιαστικά παίρνει ένα περίπου ένα 3% από το εκλογικό ακροατήριο που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Δημοκρατία δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να διεκδικήσει, να κερδίσει τους πολίτες με τον πολιτικό του λόγο. Δεν με ξαφνιάζει αυτό. Και επαναλαμβάνω: οι ευρωπαϊκές εκλογές κατ΄ εξοχήν είναι μια αναμέτρηση που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες είτε να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους στο κόμμα που κυβερνά, είτε να εκφράσουν, να τοποθετηθούν με βάση την πιο συγγενική τους προτίμηση. Όταν, όμως, το διακύβευμα που τίθεται είναι το διακύβευμα του ποιος θα κυβερνήσει, τότε αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και τοποθετούνται στην κάλπη οι πολίτες. Θα έμοιαζε λίγο, αν θέλετε, αλαζονικό αυτό που λέω, αλλά δεν είναι για τον εξής λόγο: Διότι δεν ευθυνόμαστε εμείς γι’ αυτό. Εγώ ήμουν αυτός ο οποίος και εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι επιχειρήσαμε να αλλάξουμε αυτόν τον εκλογικό νόμο. Αυτό υπάρχει σήμερα ξανά, όπως υπήρχε και σε όλες τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις από το 1974 και μετά, το ότι ο κόσμος τοποθετείται με βάση το ποιος θα κυβερνήσει και άρα βλέπαμε άλλα αποτελέσματα στις εθνικές και άλλα στις ευρωπαϊκές εκλογές. Αυτό υπάρχει και σήμερα, διότι το ΚΙΝΑΛ κυρίως, που είχε κάθε λόγο να συνταχθεί με την άποψη μου, η κυρία Γεννηματά αρνήθηκε να ψηφίσει την απλή αναλογική. Και σήμερα, πιστεύω ότι όλα τα μικρά κόμματα θα δεχθούν, αν θέλετε, τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη φορά είναι πολύ σκληρό αυτό το διακύβευμα, αυτό το δίλημμα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Επειδή έχουμε ελάχιστο χρόνο, έχουμε ήδη περάσει τον χρόνο που υπολογίζαμε να αφιερώσουμε σε αυτή τη συζήτηση, εγώ το χαίρομαι και μακάρι να είχαμε ακόμη περισσότερο χρόνο, δύο-τρία ερωτήματα πολύ γρήγορα. Είπε χθες στον Νίκο Χατζηνικολάου ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Ν.Δ., εξηγώντας γιατί είναι εφιάλτης η απλή αναλογική, ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, εάν πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική, να προκύψει συνεργασία Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλω την άποψή σας. Εσείς θεωρείτε ότι κάτω από ένα σενάριο επαναληπτικών εκλογών με απλή αναλογική, μπορεί να προκύψει μεγάλος συνασπισμός, μπορεί να προκύψει τέτοια κυβέρνηση;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ας μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Αυτά τα διλήμματα, τα ψευτοδιλήμματα, τα βάζει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί έχει την αλαζονεία και την επιθυμία, αφού καθάρισε όλους με τους οποίους συμπορεύτηκε στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, το οποίο στήθηκε από το 2015, τους καθάρισε όλους. Δεν έμεινε κανένας, δεν έμεινε η Ένωση Κεντρώων, δεν έμεινε ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, το ΚΙΝΑΛ έχει χαμηλότερα ποσοστά από αυτά που είχε στις προηγούμενες ευρωπαϊκές εκλογές, παρότι τότε είχε λογική φθορά ενόσω ήταν στην κυβέρνηση, ενώ τώρα ήταν στην αντιπολίτευση. Όλοι συντάχθηκαν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο μόνος που κέρδισε ήταν ο κ. Μητσοτάκης. Και τώρα, θέλει να τους ξεκάνει τελείως, γιατί τα λέει αυτά για να δημιουργήσει τον δήθεν κίνδυνο της ακυβερνησίας για να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. Αυτό πιστεύει. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Έχει κανείς αμφιβολία ότι όποιος πάρει τις 50 έδρες μπόνους από τους δύο μας, γι΄αυτό λέω ότι εξαιτίας του εκλογικού νόμου υπάρχει αυτό, το ότι είναι απόλυτος ο διλημματικός χαρακτήρας της επόμενης κάλπης ή Ν.Δ. κυβέρνηση ή ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Όποιος πάρει τις 50 έδρες;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όποιος πάρει τις 50 έδρες θα σχηματίσει κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι απολύτως σαφές.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Με κάποια συνεργασία προφανώς.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Άλλωστε και κυρίως θα μπορούσε να πει κανείς αυτό ότι είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε το έχει δηλώσει και η κυρία Γεννηματά, από ό,τι είδα, δεν άφησε κανένα τέτοιο περιθώριο. Είναι απόλυτα σαφές. Δεν θα υπάρξουν σε αυτή την αναμέτρηση, σε αυτή τη φάση εκλογές επαναληπτικές με την απλή αναλογική. Και αυτή την ευκαιρία τη χάσαμε, γιατί εγώ είμαι υπέρμαχος της απλής αναλογικής. Θεωρώ ότι και τα δημοτικά συμβούλια και οι περιφέρειές μας, τώρα που εκλέχθηκαν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα διαφορετικό πνεύμα και σε ένα διαφορετικό κλίμα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, λέτε ότι η 7η Ιουλίου θα βγάλει κυβέρνηση, ούτως ή άλλως.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: …και διαμορφώνονται συναινέσεις πάνω από το τραπέζι με προγραμματικές συγκλίσεις. Προφανώς, λοιπόν, οι δύο πόλοι του πολιτικού συστήματος και στην απλή αναλογική δεν μπορούν να είναι σε πλαίσιο συνεργασίας, παρά μονάχα κάτω από πολύ ακραίες συνθήκες, που αυτό ορίζει η ανάγκη της χώρας, αν υπάρχει κάποιο μεγάλο εθνικό θέμα. Αλλά σε συνθήκες ομαλές και κανονικότητας, οι δύο βασικοί πόλοι αριστεράς και δεξιάς δεν είναι μαζί, έχουν αντίθετα σχέδια, πόσο δε μάλλον που τώρα τα δικά μας είναι πολύ-πολύ αντίθετα.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, επαναλαμβάνω την ερώτηση: Πιστεύετε ότι η 7η Ιουλίου θα βγάλει κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, και δεν θα χρειαστεί να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απολύτως. Το ερώτημα είναι αν θα είναι κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι άρα κυβέρνηση που θα συνεχίσει αυτή την προοδευτική πορεία, θα είναι προοδευτική διακυβέρνηση με θετική πορεία εξόδου από την κρίση, με ένα ισορροπημένο μίγμα και κοινωνικής προστασίας και ελαφρύνσεων των μεσαίων στρωμάτων ή θα είναι μια κυβέρνηση, η οποία θα γυρίσει τη χώρα πίσω. Μια κυβέρνηση συντηρητική, η οποία θα κυβερνήσει, από ό,τι φαίνεται, με όρους ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, η οποία θα εφαρμόσει ακραίες πολιτικές που ούτε το ΔΝΤ σκέφτηκε να μας τις προτείνει, όπως αυτές που αφορούν την κατάργηση, ελαστικοποίηση της εργασίας, το επταήμερο εργασίας και ο ελληνικός λαός θα έχει να επιλέξει.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Το γεγονός της αποχώρησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ, ρωτώ ευθέως, διευκολύνει την πιθανότητα μιας τέτοιας μετεκλογικής, αν είστε εσείς πρώτο κόμμα και πάρετε το μπόνους, συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ και την κυρία Γεννηματά;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν μου αρέσει να υπεισέρχομαι σε εσωτερικά άλλων κομμάτων. Εγώ, όμως, βλέπω ότι ο κ. Βενιζέλος έφυγε, η γραμμή Βενιζέλου έμεινε στο ΚΙΝΑΛ. Διότι, παρά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου, η στρατηγική της μονομέτωπης και ακόμα πιο έντονης επίθεσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει. Και άρα, δίνεται η εντύπωση στον ελληνικό λαό ότι όλο αυτό γίνεται, εφόσον δεν υπάρχει καμία διαφορά στρατηγικής, για το ποιος θα βγει βουλευτής, σε ποια θέση θα είναι, για τη διαχείριση και το μοίρασμα μικροεξουσιών. Έχοντας μια εμπειρία, γιατί και ο δικός μας ο χώρος κάποτε ήταν σε αντίστοιχα ποσοστά και βρέθηκε και σε παρόμοιες καταστάσεις, θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι, το οποίο είναι, απέναντι στους πολίτες που αντιλαμβάνονται το διακύβευμα που είναι η ζωή τους και με ποιο σχέδιο θα κυβερνηθούν, αποκρουστικό. Από εκεί και πέρα, θέλω να πω ότι θα ήμουν ευτυχής, πράγματι θα ήμουν πολύ ευτυχής, εάν η αποχώρηση Βενιζέλου σήμαινε και αλλαγή στρατηγικής σε ό,τι αφορά ένα κόμμα, το οποίο ανήκει στον προοδευτικό χώρο και η διάθεσή μας για συνεννόηση και διάλογο είναι διαρκής και διατυπώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από τη δική μας πλευρά, χωρίς καμία ανταπόκριση.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Λοιπόν, το εκλαμβάνω και ως ένα μήνυμα αυτό προς τον χώρο του ΚΙΝΑΛ. Φαντάζομαι ότι εσείς δεν θεωρείτε ότι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ, όπως ακούστηκε από τον κ. Μητσοτάκη πριν τις ευρωεκλογές, είναι χαμένη ψήφος.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν θα πω ποτέ κάτι τέτοιο για καμία πολιτική δύναμη.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και για να κλείσουμε, επειδή αναφερθήκατε δύο-τρεις φορές στο θέμα αυτό, ο κ. Μητσοτάκης χθες είπε «debate, αλλά όλοι μαζί», όχι οι δύο σας. Το απέκλεισε. Λοιπόν, πώς θα αντιδράσετε σε αυτό; Θα επαναδιατυπώσετε την πρόσκληση με κάποιον τρόπο ή θα πάτε όλοι μαζί;
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ τον καλώ να αναθεωρήσει αυτή τη θέση.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και εγώ αυτοπροτείνομαι να σας φιλοξενήσω κιόλας.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τον καλώ να αναθεωρήσει αυτή τη θέση και αυτή τη στάση. Πρώτα απ΄ όλα γιατί δεν τον τιμά τον ίδιο. Και ιδίως εάν θεωρεί ότι έχει και την υπεροχή του ευρωεκλογικού αποτελέσματος, τι φοβάται; Δεύτερον, δεν αδικεί μόνο τον ίδιο, αδικεί και τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση σε κανονικότητα έξω από τα μνημόνια, τώρα που βγάλαμε το κεφάλι έξω από το νερό, να αποφασίσει με νηφαλιότητα, με βάση τα προγράμματα, τις θέσεις, τις διαφορές, τις αντιθέσεις, ποια επιλογή θα κάνει. Ο Κώστας ο Καραμανλής με τον Κώστα Σημίτη είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν με πολιτισμό τις θέσεις τους…
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Και εσείς νομίζω με τον κ. Μεϊμαράκη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Κώστας Καραμανλής με τον Γιώργο Παπανδρέου είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν με πολιτισμό τις θέσεις τους. Εγώ με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε με πολιτισμό πολιτικό τις διαφορές μας και τις θέσεις μας, να κρίνει ο ελληνικός λαός. Γιατί το αρνείται; Γιατί το αρνείται αυτό; Δεν θέλω να δώσω εγώ τις απαντήσεις σε αυτό. Ας τις δώσει ο ελληνικός λαός. Εγώ θέλω, αν θέλετε, με απόλυτη νηφαλιότητα και ειλικρίνεια, να του ζητήσω να αναθεωρήσει, γιατί κάνει κακό και στον ίδιο. Αλλά κυρίως είναι άδικο για τον ελληνικό λαό, για τους πολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε και θέλουμε να κρίνουν με βάση τις θέσεις μας και όχι με βάση τα συνθήματά μας.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Άρα, εσείς λέτε και βεβαίως «στο debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», αλλά επιμένετε στο ότι πρέπει να γίνει ένα debate μεταξύ υμών και του κ. Μητσοτάκη.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ασφαλώς.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ γι΄ αυτή τη μεγάλη συζήτηση. Μία ώρα και 45 λεπτά.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είχαμε πολλά να πούμε.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχουν και θέματα, τα οποία αναλαμβάνω την ευθύνη ότι δεν πρόλαβα να τα θίξω. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, δώσατε πολλές ειδήσεις. Συνοψίζω: Δευτέρα πάτε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητάτε την προσφυγή στις κάλπες. Το θέμα θα είναι η οικονομία. Και την επόμενη Παρασκευή, τροπολογία στη Βουλή για την κατάργηση της μείωσης στο αφορολόγητο. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις που διατυπώθηκαν. Και βεβαίως, το αφήγημα είναι, όπως το λέω εγώ τουλάχιστον, η μεσαία τάξη. Η μεσαία τάξη, θα είναι αυτό που θα ακουστεί πολύ έντονα από τη δική σας την πλευρά στην πορεία προς τις εκλογές. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που είσαστε εδώ, στη Δημόσια Τηλεόραση και στην Επόμενη Μέρα.
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ να σας ευχαριστήσω, κύριε Κοτρώτσο. Κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση. Το αφήγημα δεν ξέρω ποιο είναι. Το διακύβευμα, όμως, είναι το μέλλον της χώρας.
ΚΟΤΡΩΤΣΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά.