Πώς θα ξεκλειδώνουν οι κατασχεμένοι λογαριασμοί – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Καμία αύξηση στο ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού τους δεν θα έχουν όσοι οφειλέτες χρωστούν στην εφορία και η μηνιαία τους δόση είναι μικρότερη των 416,6 ευρώ. Ετσι εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσουν να διευρύνουν το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από 2 εκατομμύρια οφειλέτες από τους περίπου 4 εκατομμύρια που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Κερδισμένοι αναμένεται να είναι όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους και έχουν υψηλή μηνιαία δόση, οι οποίοι θα μπορέσουν να «χτίσουν» το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού τους μέχρι και 4,5 φορές μεγαλύτερο από την μηνιαία δόση. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί η σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ποσού από τους δεσμευμένους λογαριασμούς θα διευκολύνει κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και υψηλότερες οφειλές στην εφορία σε σχέση με τα νοικοκυριά. Δεν είναι τυχαίο ότι και στην τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρεται ότι «η επιβράβευση έχει τη μορφή εξασφάλισης μεγαλύτερης ρευστότητας, προκειμένου οι οφειλέτες να εξυπηρετήσουν καλύτερα τις ανάγκες λειτουργίας της επιχείρησής τους καθώς και τις ανάγκες διαβίωσης του νοικοκυριού τους».

  • Ποιοι μπορούν να διευρύνουν το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού άνω των 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα;

Όλοι οι φορολογούμενοι. Φυσικά και νομικά πρόσωπα που είτε έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε πρόκειται να τις ρυθμίσουν, υποβάλλοντας ηλεκτρονική αίτηση στο taxisnet.

  • Πόσες δόσεις θα πρέπει να έχει πληρώσει ο φορολογούμενος για να αυξήσει το ακατάσχετο ποσό;

          Θα πρέπει πρώτα να έχει πληρώσει τις πρώτες δύο δόσεις για να μπορέσει στον τρίτο μήνα να αιτηθεί σταδιακή αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

  • Πόσο αυξάνεται το ακατάσχετο ποσό όταν πληρωθούν οι δύο πρώτες δόσεις;

 Η αύξηση του ακατάσχετου ορίου μπορεί να κυμανθεί από το τριπλάσιο (συντελεστής 3) της μηνιαίας δόσης έως το τετραπλάσιο και μισό (συντελεστής 4,5).

  • Τι γίνεται δηλαδή στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει χρέη 4.800 ευρώ στην εφορία και ένας άλλος 12.000 ευρώ;

Στην περίπτωση που κάποιος έχει συνολική οφειλή στην εφορία 4.800 ευρώ και έχει ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, έχει μηνιαία δόση 400 ευρώ. Το τριπλάσιο των 400 ευρώ  είναι 1.200 ευρώ, ποσό που υπολείπεται των 1.250 ευρώ που είναι ο το σημερινό όριο του ακατάσχετου λογαριασμού. Συνεπώς ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα μπορέσει να αυξήσει το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού.

Στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος έχει συνολικό χρέος προς την εφορία 12.000 ευρώ, η μηνιαία δόση 1.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει τις δύο πρώτες δόσεις και στη συνέχεια να κάνει αίτηση προκειμένου να αποδεσμεύεται σταδιακά ο τραπεζικός του λογαριασμός. Ο φορολογούμενος εφόσον καταβάλλει έγκαιρα τις δόσεις στην εφορία θα μπορέσει να «χτίσει» από την τρίτη κιόλας δόση ακατάσχετο όριο ύψος 3.000 ευρώ (3×1.000 ευρώ).

  • Πως αυξάνονται οι συντελεστές προκειμένου ο φορολογούμενος να «χτίσει» ακατάσχετο ποσό μεγαλύτερο έως και 4,5 φορές της μηνιαίας δόσης;

Με προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης τηρεί ευλαβικά την καταβολή των δόσεων θα μπορεί να αυξήσει το ακατάσχετο όριο μέχρι και 4,5 φορές της μηνιαίας δόσης, όταν καταβάλλει την προτελευταία δόση της ρύθμιση. Για παράδειγμα εάν κάποιος έχει μηνιαία δόση 1.000 ευρώ τον μήνα, στην καταβολή την τρίτης δόση μπορεί, όπως προαναφέρθηκε να «χτίσει» ακατάσχετο ποσό 3.000 ευρώ (3×1.000 ευρώ) ενώ για παράδειγμα στην έκτη δόση ο συντελεστή αυξάνεται στο 3,8 με το ακατάσχετο όριο να φθάνει τα 3.800 ευρώ.

  • Πως κλιμακώνονται οι συντελεστές για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 120 δόσεις;

 Σύμφωνα με πληροφορίες εάν κάποιος έχει ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 12 δόσεις ο συντελεστής θα αλλάζει κάθε μήνα ενώ εάν κάποιος έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων ο συντελεστής θα διαφοροποιείται κάθε 7 με 8 μήνες.

  • Για πόσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα νέα όρια του ακατάσχετου λογαριασμού.

 Τα όρια καθορίζονται για έναν μήνα και αλλάζουν ανάλογα με την πρόοδο της καταβολής των δόσεων;

  • Πότε μπορεί κάποιος να χάσει την δυνατότητα να αυξήσει το ακατάσχετο όριο;

 Εάν ένας φορολογούμενος δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες δόσεις. Ο συγκεκριμένος μάλιστα φορολογούμενος δεν έχει ποτέ ξανά το δικαίωμα να αυξήσει το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση της καταβολή των δόσεων αποδεσμεύεται ο τραπεζικός λογαριασμός;

  • Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος έχει πολλές ρυθμίσεις;

 Σε αυτές τις περιπτώσεις το ύψος του ακατάσχετου ορίου θα διαμορφώνεται ξεχωριστά σε κάθε ρύθμιση ανάλογα πάντα με το ύψος της μηνιαίας δόσης.

  • Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν δηλώσει συγκεκριμένο λογαριασμό ο οποίος σταδιακά θα αποδεσμεύεται.

 Ναι. Εναν και μοναδικό λογαριασμό. Είναι βασική προϋπόθεση για να αυξήσει ένας φορολογούμενος το ακατάσχετο ποσό.

Προηγούμενο άρθροΟ ΔΕΔΔΗΕ συζητά την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος
Επόμενο άρθροΤο παραδοσιακό κιλό πέθανε και επίσημα, ζήτω το νέο άυλο κιλό
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ