Επιστολή Νίκου Χουντή στην Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Marianne Thyssen:
- «Παραμένουν οι αδικίες στην απονομή συντάξεων χηρείας σε εργαζόμενους/ες και συνταξιούχους/ες»
- «Μόνο το 35% θα λαμβάνουν ως σύνταξη χηρείας, όσοι/ες εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή»
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε, σήμερα, στην Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, Marianne Thyssen, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας – Μέτωπο Ανατροπής, Νίκος Χουντής, αναφορικά με τη διατήρηση του άδικου καθεστώτος στην απονομή συντάξεων χηρείας, αφού όσοι/ες εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή, θα παίρνουν μόνο το 35% της αρχικής σύνταξης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην επιστολή του, περιγράφει τον σπουδαίο αγώνα που έδωσαν οι συλλογικότητες για τη διεκδίκηση των συντάξεων χηρείας όλο το προηγούμενο διάστημα, αγώνας που τελικά ανάγκασε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει πίσω και να διορθώσει τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου, όσον αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης και τα ηλικιακά όρια.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νίκος Χουντής στην επιστολή του, διατηρείται το άδικο καθεστώς ειδικών ποσοστών αναπλήρωσης, που ‘πετσοκόβει’ τις συντάξεις χηρείας για όσους/ες εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή, εφαρμόζοντας σε αυτές τις περιπτώσεις, ποσοστό αναπλήρωσης 35% της αρχικής σύνταξης.
Καταλήγοντας στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, υπογραμμίζει ότι το ειδικό καθεστώς που προβλέπεται στην ελληνική νομοθεσία για εργαζόμενους/ες, συνταξιούχους/ες, αφορά μια μεγάλη μερίδα των συντάξεων χηρείας και ουσιαστικά καταργεί όποια ευνοϊκή ρύθμιση ήθελε να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ακολουθεί η επιστολή του Νίκου Χουντή:
Αγαπητή κ. Marianne Thyssen,
Η ελληνική κυβέρνηση, μετά από τον σπουδαίο αγώνα που έδωσαν συλλογικότητες για τη διεκδίκηση των συντάξεων χηρείας, έκανε επιτέλους πίσω και διορθώνει, με νομοθετική ρύθμιση, τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου αναφορικά με τα κριτήρια χορήγησης και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων χηρείας.
Πιο συγκεκριμένα, καταργεί τα ηλικιακά κριτήρια χορήγησης σύνταξης χηρείας που ίσχυαν με τον νόμο 4387/2016, καθώς επίσης, αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης από το 50% στο 70% της σύνταξης του/της θανόντος/θανούσης.
Την ίδια στιγμή, όμως, διατηρεί το άδικο καθεστώς των ειδικών ποσοστών αναπλήρωσης, μειώνοντας τις συντάξεις χηρείας για όσους/ες εργάζονται, αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν σύνταξη από άλλη πηγή, εφαρμόζοντας σε αυτές τις περιπτώσεις, ποσοστό αναπλήρωσης 35% της αρχικής σύνταξης.
Η ελληνική κοινωνία παραμένει σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, αυξημένων ποσοστών κοινωνικού αποκλεισμού, αυξημένης ανεργίας, ιδιαίτερα των γυναικών. Με τη διατήρηση αυτού του άδικου ποσοστού αναπλήρωσης 35% – που αν συνυπολογιστεί και η φορολογία φτάνει το 29% – πλήττεται η κοινωνική συνοχή, δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων και ουσιαστικά τιμωρούνται όσοι/ες εργάζονται ακόμα.
Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει άμεσα αυτή την κοινωνική αδικία που αφορά μια μεγάλη μερίδα των δικαιούχων συντάξεων χηρείας και που ουσιαστικά καταργεί όποια ευνοϊκή ρύθμιση ήθελε να περάσει αρχικά η ελληνική κυβέρνηση.
Με την επιστολή μου αυτή σας ζητώ να διερευνήσετε το ζήτημα και να το εξετάσετε υπό το πρίσμα του άρθρου 34 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, αναφορικά με την Κοινωνική Ασφάλεια και την Κοινωνική Αρωγή.
20.05.2019
Με εκτίμηση
Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας