Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Τ/Σ «Αlpha» και τους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα, Σπύρο Λάμπρου και Λώρα Ιωάννου
ΤΖΙΜΑ: Καλημέρα κύριε Τζανακόπουλε. Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε. Κύριε Τζανακόπουλε ούτε μία στο εκατομμύριο δεν θα χάσετε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε μία.
ΤΖΙΜΑ: Ναι αλλά λένε στη ΝΔ και το μεταφέρω γιατί είναι πρωινό. Ούτε μία ή ντέρμπι; Ντέρμπι είναι άλλο πράγμα. Ντέρμπι είναι παιζόμενο. Ούτε μία στο εκατομμύριο είναι άχαστο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογές ωστόσο ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει η πιθανότητα ο ελληνικός λαός να επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη για επόμενο πρωθυπουργό της χώρας. Ούτε μία στο εκατομμύριο δεν υπάρχει περίπτωση ο ελληνικός λαός να δώσει την πρωτιά στη ΝΔ και στις ευρωεκλογές και θα σας πω ότι νομίζω ότι σιγά-σιγά και όσο η πολιτική συζήτηση παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικό και κατευθύνεται προς τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες δηλαδή την εργασία, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, φαίνεται ότι το πρόγραμμα, το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, είναι αντικοινωνικό, είναι ισοπεδωτικό και ακριβώς για αυτόν τον λόγο νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι για μια φορά ακόμη πρώτο κόμμα. Και ξέρετε κάτι, ήταν ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε όλο το τελευταίο διάστημα να παρακάμψει αυτά τα μεγάλα πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα, τα ζητήματα της οικονομίας και της εργασίας και να πάει την πολιτική αντιπαράθεση κάπου αλλού, δημιουργώντας μία απίστευτη τοξικότητα στην πολιτική συζήτηση. Εμείς επιμένουμε, σήμερα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο των 120 δόσεων…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Συζητείται πάρα πολύ αυτό που είπε χθες πάρα πολύ ο πρωθυπουργός και το επισημαίνει σήμερα και η αντιπολίτευση. Ότι ενώ στη Βουλή είχε πει ότι οι Ευρωεκλογές θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χθες είπε ότι είναι δημοσκόπηση. Και βγαίνει η ΝΔ και λέει «λέτε δημοσκόπηση γιατί ξέρετε ότι θα χάσετε». Τι θα είναι οι ευρωεκλογές τελικά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω πολύ απλά. Οι ευρωεκλογές θα είναι η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο τον οποίο έχει χαράξει εδώ και τέσσερα χρόνια και οδήγησε τη χώρα εκτός μνημονίου, οδηγεί την οικονομία σε μια τέτοια κατάσταση, όπου πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αποκαθιστούμε αδικίες, τις οποίες υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες.
ΤΖΙΜΑ: Σαν να μοιάζει λίγο να προκαταλαμβάνετε τη βούληση των πολιτών. Και αν υποθέσουμε ότι έχετε πέσει έξω στην εκτίμησή σας και υποστείτε μια ήττα με έξι ή επτά μονάδες;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σιγά μη χάσουμε με 18…
ΤΖΙΜΑ: Όχι, 18 δεν είπα. Είπα ένα νούμερο που παίρνω από τις δημοσκοπήσεις που έχουμε δει, που ξέρω ότι δεν τις εμπιστεύεστε. Να πούμε ότι το έξι είναι μια διαφορά παιζόμενη; Πώς θα σταθείτε μετά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ, τα εκδοτικά επιτελεία και τα δημοσκοπικά επιτελεία της ΝΔ προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια εικόνα εν πάση περιπτώσει πλαστή, μια εικονική πραγματικότητα, τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρεε, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε αποδρομή…
ΤΖΙΜΑ: Εσείς κάνετε δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επιτρέψτε μου να σας απαντήσω σε αυτό που με ρωτήσατε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι σε αποδρομή και ξαφνικά αυτό το πολιτικό αφήγημα αν θέλετε έχει αρχίσει να αλλάζει τις τελευταίες ημέρες και εκεί που μας έλεγαν ότι έχουν μια διαφορά 10-15 μονάδες, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε προχθές στη διακαναλική του συνέντευξη τον πήχη στη μία ψήφο. Και την επόμενη ημέρα είδαμε και το εξαιρετικό αυτό πρωτοσέλιδο του Φιλελεύθερου όπου έλεγε «Χάνεις φεύγεις» και από κάτω μια μεγάλη φωτογραφία του κ. Μητσοτάκη. Νομίζω ότι έχει μια διττή σημασία αυτό το πρωτοσέλιδο.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Έπαιξαν ρόλο σε αυτό και τα προεκλογικά δώρα- σύμφωνα με τη ΝΔ- που δώσατε εσείς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε ακούσει αυτή την κριτική περί δώρων και προεκλογικών παρεμβάσεων ήδη από το 2016. Δηλαδή το 2016 όταν πρώτη φορά δώσαμε κοινωνικό μέρισμα τότε με την εφάπαξ 13η σύνταξη, την οποία σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μονιμοποιήσουμε, μας είχε πει η ΝΔ ότι κάνουμε προεκλογικά κόλπα και ότι πάρα πολύ σύντομα θα προκηρύξουμε εκλογές γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Το 2017 ξαναδώσαμε κοινωνικό μέρισμα και η ΝΔ μας είπε ότι δώσαμε προεκλογικό δώρο γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και μέχρι τον Φλεβάρη θα έχουμε πάει σε εκλογές. Το 2018 έγινε πάλι το ίδιο. Το κοινωνικό μέρισμα έγινε ξαφνικά προεκλογικό δώρο. Και οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έγιναν και εκείνες προεκλογικό δώρο. Υλοποιήθηκαν όλες, να σας θυμίσω, με τον προϋπολογισμό του 2019. Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνεται από την μεριά της κυβέρνησης και για το οποίο κανένας δεν μπορεί να πει ότι έχει ακριβώς αυτόν τον προεκλογικό χαρακτήρα. Οποτεδήποτε είχαμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις, οι οποίες αποκαθιστούν αδικίες αυτό και πράξαμε.
Έτσι, λοιπόν, τι έχουμε αυτή τη στιγμή; Έχουμε έναν δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργείται για το 2019 επιπλέον από αυτόν τον οποίο είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ και προχωράμε σε κοινωνικές παρεμβάσεις στήριξης.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Υπάρχει και άλλος χώρος μέχρι τον Σεπτέμβριο; Χθες ο κ. Τσίπρας είπε όχι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα αν υπήρχε αυτή τη στιγμή περισσότερος δημοσιονομικός χώρος να είστε βέβαιοι ότι θα τον κατανέμαμε διότι αυτή είναι και μια ορθή οικονομική στρατηγική.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Θα δώσετε και 14η σύνταξη…
ΤΖΙΜΑ: Ο Πρωθυπουργός είπε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, τον Οκτώβριο…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο φανεί ότι υπάρχει και περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος για το 2019…
ΤΖΙΜΑ: Ποιος θα το δει αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το δει η κυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Τσίπρας, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, τον κύριο Τσακαλώτο.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η επόμενη κυβέρνηση, έτσι; Δηλαδή μπορεί να το δείτε τον Σεπτέμβριο όταν προκηρύξετε εκλογές και δείτε ότι υπάρχουν περιθώρια;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να δημιουργείται περισσότερος δημοσιονομικός χώρος. Εάν δημιουργούνταν, τότε αυτός θα είχε κατανεμηθεί με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και με βάση τις προτεραιοποιήσεις που κάνει η κυβέρνηση.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Πότε μπορεί…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό δεν μπορώ να το προεξοφλήσω, ούτε να το προαναγγείλω.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Μπορεί να είναι και τον Σεπτέμβριο; Αυτό θέλω να πω.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει νομίζω ότι είναι σαφής η απάντησή μου.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Κύριε Τζανακόπουλε, επειδή ξεκινήσαμε από αλλού, λέτε, λοιπόν, ότι η Ν.Δ. έχει πέσει έξω σε όλα κατά την τελευταία τριετία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όσο να΄ ναι.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Ωραία. Τώρα που έχουμε ευρωεκλογές, εσείς μπορείτε να μας πείτε, με βάση τις δικές σας μετρήσεις και τη δική σας αίσθηση, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Δηλαδή, θα είναι μικρή η διαφορά, μπορεί να είναι ντέρμπι, μπορεί να είστε μπροστά; Κάνετε και εσείς μετρήσεις που θεωρείτε αξιόπιστες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι πράγματι είναι μια πολιτική αντιπαράθεση σκληρή. Είναι μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία φέρνει αντιμέτωπα, αν θέλετε, δύο εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά προγράμματα. Από τη μια μεριά, το πρόγραμμα της Ν.Δ., που είναι σαφώς προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης, αν θέλετε, των ισχυρών αυτής της κοινωνίας, των λίγων. Νομίζω ότι αυτό φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να θεσπιστεί, να υιοθετηθεί η 7ήμερη εργασία. Αυτό είναι, ξέρετε, ένα…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Επιμένετε, κύριε Τζανακόπουλε, σε αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΛΑΜΠΡΟΥ: …τρεις φορές το βίντεο. Επταήμερη εργασία λέει ή επταήμερη λειτουργία;
ΤΖΙΜΑ: Δεν λέει ούτε εργασία, ούτε λειτουργία. Λέει να συμφωνήσουν να κάνουν το πενθήμερο επταήμερο. Το πρόβλημα ήταν ότι δεν το εξήγησε, αν θέλετε. Δεν εξήγησε εκείνη την ώρα αν εννοούσε λειτουργία ή εργασία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, δηλαδή το ότι υπάρχουν τουριστικές μονάδες ή μεγάλες βιομηχανίες, οι οποίες λειτουργούν…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Και εμείς λειτουργούμε επτά ημέρες την εβδομάδα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς. Η επταήμερη, λοιπόν, λειτουργία είναι κάτι το οποίο ισχύει από καταβολής καπιταλισμού. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για μια εξαγγελία όταν κάτι ήδη ισχύει, η επταήμερη λειτουργία. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες. Επομένως, οι νέες ανάγκες, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν μπορούν να αφορούν την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων, αλλά την επταήμερη εργασία. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης…
ΤΖΙΜΑ: Ότι δεν σας έχει πείσει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …ότι εννοούσε την επταήμερη εργασία. Επί της ουσίας, επαναλαμβάνοντας, ένα από τα κύρια αιτήματα που έχουν οι μεγάλοι εργοδότες και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δηλαδή να καταργήσουμε ένα κεκτημένο του Εργατικού Δικαίου, ένα κεκτημένο των ανθρώπων της εργασίας, ότι, δηλαδή, έχουν τη δυνατότητα πέντε ημέρες να δουλεύουν και δύο ημέρες να αναπαύονται. Αυτό νομίζω ότι είναι…
ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Ν.Δ. κάνει λόγο για μονταζιέρα, κύριε Τζανακόπουλε. Και δεν το δέχεται.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καμία μονταζιέρα. Βάλτε τη δήλωση. Εντάξει, δεν το δέχεται. Προφανώς τώρα προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα ενός αρχηγού, του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θεωρεί ότι οι ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι και κοινωνικά αποδεκτές. Εγώ δεν κατηγορώ τον κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι είπε…
ΤΖΙΜΑ: Απλώς λέτε ότι είναι οι απόψεις του.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω ότι είναι απολύτως εντός του πεδίου, αν θέλετε, των απόψεών του και των ιδεολογικών του τοποθετήσεων. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτές οι απόψεις είναι και κοινωνικά αποδεκτές, αν θέλετε, ότι είναι και απόψεις της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, δεν ισχύει αυτό το πράγμα. Και ακριβώς γι΄ αυτό, η Ν.Δ. τρέχει να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και μάλιστα με ψευδείς αναφορές, με ψευδείς αποκαλύψεις. Έβλεπα χθες τον κ. Βρούτση στη Βουλή, ο οποίος πραγματικά τον κατανοώ και τον κοιτώ με συμπάθεια. Καταλαβαίνω ότι πρέπει και εκείνος να υπερασπιστεί τον αρχηγό του με ό,τι μέσα έχει στη διάθεσή του. Ωστόσο, νομίζω ότι αποδείχθηκε χθες περίτρανα ότι επιχείρησε μια πολιτική λαθροχειρία.
ΤΖΙΜΑ: Κύριε Τζανακόπουλε, να πάμε λίγο και στο θέμα με τη θαλαμηγό. Να ρωτήσω ευθέως: Γνωρίζετε εσείς εάν υπάρχουν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησής σας ή στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που έχουν βρεθεί σε αυτήν ή σε άλλη θαλαμηγό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν το γνωρίζω, κυρία Τζίμα.
ΤΖΙΜΑ: Δεν το γνωρίζετε, παρά τον θόρυβο; Δηλαδή, γίνεται όλος αυτός ο θόρυβος, υπάρχει όλο αυτό που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία και εσείς δεν έχετε αναρωτηθεί μεταξύ σας «βρε, παιδιά, έχει πάει κανείς άλλος με αυτό το κότερο;».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό κυκλοφορεί στα επικοινωνιακά επιτελεία της Ν.Δ., που σε συνεργασία με συγκεκριμένους δημοσιογράφους θέλησαν και δημιούργησαν αυτό το πολιτικό θέμα…
ΤΖΙΜΑ: Άρα, λέτε, ότι δεν υπάρχει άλλος.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Όχι, λέει δεν το ξέρει.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το γνωρίζω. Και νομίζω ότι χθες δόθηκαν, πλέον, εξαντλητικές απαντήσεις. Στην τριήμερη συζήτηση στη Βουλή προσπάθησε ο κ. Μητσοτάκης να εκτρέψει την κουβέντα προς αυτή την κατεύθυνση.
ΤΖΙΜΑ: Εμένα μου φάνηκε σαν ο κ. Τσίπρας να προσπάθησε προκαταβολικά να καλύψει κάποιον. Σας το λέω όπως ακριβώς το άκουσα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια…
ΤΖΙΜΑ: Ρωτήθηκε και είπε, αν μου επιτρέπετε, ότι και να υπάρχει κάποιος, δεν με ενδιαφέρει η ιδιωτική ζωή του καθενός.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, προφανώς και καλώς το είπε.
ΤΖΙΜΑ: Να συμφωνήσουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Συμφωνούμε. Ιδιωτικότητα αριστερών πολιτικών σε κότερα, όμως; Γιατί είναι ένα πράγμα η ιδιωτικότητα, είναι άλλο πράγμα το κότερο.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχουμε ήδη εξαντλήσει το θέμα. Ο Πρωθυπουργός φιλοξενήθηκε από μια συνεργάτη του, η οποία δεν είναι συνεργάτης του τώρα, είναι τρία χρόνια συνεργάτης του. Και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί, κατά κανένα τρόπο, να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα εναντίον της αριστεροσύνης του, της κοινωνικής του ευαισθησίας, της πολιτικής του τοποθέτησης υπέρ των συμφερόντων των πολλών. Τελεία και παύλα.
ΤΖΙΜΑ: Δηλαδή, αν υπάρξει και άλλος, δεν θα έχετε πρόβλημα;
ΛΑΜΠΡΟΥ: Είπε πριν από λίγο, ο κ. Χατζηδάκης, τον είχαμε στο ραδιόφωνο, λέει τις διακοπές του στο Ροδάκινο και στα κάμπινγκ τις διαφήμιζε ο κ. Τσίπρας. Σας το μεταφέρω. Το κότερο το έκρυψε, λέει, ο κ. Χατζηδάκης.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω το εξής: Μπορούμε να συζητάμε για το κότερο όση ώρα θέλετε. Αν θεωρείτε ότι αυτό είναι ένα θέμα, το οποίο εγείρει τόσα πολλά ερωτηματικά και προσελκύει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, εγώ έχω τη δυνατότητα να σας απαντώ για 20 λεπτά, μισή ώρα, μέχρι τις 12 και τέταρτο και το τέλος…
ΤΖΙΜΑ: Μία ερώτηση ήταν μέσα στις δέκα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα: Η Ν.Δ. ακριβώς επειδή έχει αδυναμία αντιπαράθεσης στα πραγματικά προβλήματα εκτρέπει διαρκώς την κουβέντα στον κιτρινισμό, στην τοξικότητα, στις προσωπικές επιθέσεις, στις ad hominem επιθέσεις. Προσπαθεί, δηλαδή, να μετατρέψει, αν θέλετε, αυτή την προεκλογική αντιπαράθεση σε αντιπαράθεση σκανδαλοθηρικών εφημερίδων. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη λογική. Εμείς επιμένουμε οι πολιτικές μας καταγγελίες είναι πολιτικές καταγγελίες που αφορούν, αν θέλετε, πραγματικά σκάνδαλα. Δηλαδή, τα σκάνδαλα της Novartis, τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα σκάνδαλα των θαλασσοδανείων. Τα σκάνδαλα, δηλαδή, που έχουν να κάνουν με την κατάχρηση πολιτικής εξουσίας, ενώ την ίδια στιγμή επιλέγουμε να κάνουμε προγραμματική αντιπαράθεση με τη Ν.Δ.. Να τους ρωτήσουμε για ποιο λόγο υποστηρίζουν για πρόεδρο της Κομισιόν τον κ. Βέμπερ. Δεν μας έχουν απαντήσει. Τον ανθέλληνα κ. Βέμπερ, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατακεραύνωσε τα μέτρα της κυβέρνησης και στη συνέχεια η Ν.Δ. μας είπε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν μια κακή αντιγραφή, αν θέλετε, του προγράμματός τους. Εδώ υπάρχουν δύο πιθανά ενδεχόμενα. Είτε ο κ. Βέμπερ έχει δίκιο και τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα, είτε η Ν.Δ. θα πρέπει άμεσα να αποκηρύξει τον κ. Βέμπερ και να πει ότι δεν τον στηρίζει για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Σας είπα ένα παράδειγμα. Να σας πω δεύτερο; Έχει να κάνει, όπως λέγαμε προηγουμένως, με την εργασία. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, πριν από περίπου δέκα ημέρες, είχε πει ότι δεν δύναται –σε μια πρωινή τηλεοπτική εκπομπή- ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί, δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι, το οποίο είναι αδύνατο να συμβεί. Δηλαδή, την 13η σύνταξη. Η 13η σύνταξη, λοιπόν, είναι εδώ. Τώρα, θα κληθεί…
ΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν είναι ακριβώς 13η…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι απολύτως 13η σύνταξη και θα σας πω γιατί.
ΙΩΑΝΝΟΥ: Το απάντησε χθες ο Πρωθυπουργός αυτό. Απλά, κύριε Τζανακόπουλε, να προλάβουμε να πούμε λίγο και για τα εθνικά. Και λίγο θέλουμε να μας πείτε, γιατί βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία τις κινήσεις της Τουρκίας στη νοτιανατολική Μεσόγειο, και θέλω να μου πείτε, πραγματικά, εάν και εσείς έχετε την εικόνα ότι είναι απρόβλεπτος ο κύριος Ερντογάν και όλα είναι πιθανά, από εδώ και πέρα.
ΤΖΙΜΑ: Εάν θα ζητήσουμε μέτρα, εάν θα πιέσουμε για μέτρα συγκεκριμένα και εγώ άκουσα τον κύριο Τσίπρα να λέει χθες «η γεώτρηση που θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι». Το θεωρούμε βέβαιο; Διότι αυτό, εσείς ξέρετε πολύ καλά ότι είναι …
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι θα επιχειρήσουν …
ΤΖΙΜΑ: Επιχειρούν και να ανακατέψουν τον βυθό, ξέρετε τι σημαίνει αυτό.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Θα σας πω το εξής: Από τη δική μας πλευρά, έχουμε κινητοποιήσει όλο το πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρώπη. Έχετε δει ότι η ρητορική των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών, απέναντι στην αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του κυρίου Ερντογάν και της Τουρκίας, έχει αρχίσει να οξύνεται. Νομίζω ότι ο δρόμος, λοιπόν, είναι ο δρόμος των πολιτικών πιέσεων, τα όρια των οποίων θα πρέπει να καθοριστούν στη βάση συλλογικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από σοβαρή διαβούλευση και συζήτηση. Δεν πρέπει, λοιπόν, να προτρέχουμε και –αν θέλετε- να υπερθεματίζουμε σε σχέση με τον τρόπο της αντιμετώπισης. Από τη μεριά της Ελλάδας, η εξωτερική πολιτική μας, το δόγμα της, έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Από τη μία μεριά, θέλουμε διαρκώς να κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του πολιτικού διαλόγου, διότι διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε άκρα, τα οποία κανένας δεν θέλει. Άρα, λοιπόν, ανοιχτή η πόρτα του πολιτικού διαλόγου, ανοιχτή η πόρτα των διπλωματικών επαφών. Την ίδια στιγμή, αποφασιστικότητα, κινητοποίηση του πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πιέσεις στην Τουρκία, για να αλλάξει αυτή την αλλοπρόσαλλη τακτική. Και υπενθύμιση διαρκώς στον κύριο Ερντογάν, αλλά και στις τουρκικές αρχές, ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας. Δεν είναι προς όφελος της Τουρκίας. Την απομονώνει στο διεθνές πεδίο, δημιουργεί όρους συγκρούσεων οι οποίες στην πραγματικότητα την απομακρύνουν -αν θέλετε- από την ευρωπαϊκή της προοπτική και από την ευρωπαϊκή της πορεία. Άρα, λοιπόν, αυτή είναι μια γενική στρατηγική, στη βάση της οποίας μπορούμε να παίρνουμε κάθε φορά και τις συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις.
ΛΑΜΠΡΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.