Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ News24/7 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή -χαρά για εμάς- ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κύριε Εκπρόσωπε, καλή σας μέρα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας, κύριε Σκουρή.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα πάμε αμέσως μετά, όπως ζητούν οι ακροατές μας, στο επταήμερο. Πριν, ήθελα να σας ρωτήσω, την επόμενη ημέρα εκλογές, εάν δεν βγείτε πρώτο κόμμα, είπε ο κύριος Μητσοτάκης, αφού ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες στις κάλπες της 26ης Μαΐου. «Χάνεις-φεύγεις», είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σήμερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν χάσει, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα μείνει μέχρι τις εθνικές εκλογές.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τη δική σας θέση ήθελα να ήξερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η δική μας θέση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Σκέφτεστε, εάν χάσετε, να ζητήσετε εκλογές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε να δείτε, κύριε Σκουρή. Η απάντηση είναι πολύ σαφής: Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι έχει ένα βαθιά ριζωμένο λαϊκό, δημοκρατικό και προοδευτικό ρεύμα και αυτό θα καταγραφεί στις εκλογές της 26ης Μαΐου, οι οποίες θα είναι νικηφόρες. Ωστόσο, επιμένω ότι αυτό που πρέπει να δεσμευτεί ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι εφόσον εκείνος χάσει τις εκλογές της 26ης Μάη, πράγμα το οποίο από ό,τι φαίνεται είναι εξαιρετικά πιθανό, τότε δεν θα αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ. και θα μείνει μέχρι και τις εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να πιει ο ίδιος το πικρό ποτήρι της ήττας του.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Για εσάς, ο πήχης πού είναι; Και αμέσως μετά, να φύγουμε από αυτήν την κουβέντα, να πάμε σε θέματα που ενδιαφέρουν περισσότερο τους εργαζόμενους.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σκουρή, είναι προφανές ότι κατεβαίνουμε σε όλες τις εκλογές για να κερδίσουμε. Και ξέρετε γιατί πρέπει να κερδίσουμε; Διότι αυτό το οποίο ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης, ή μάλλον αυτό για το οποίο δεσμεύεται, δεν είναι πια η επιστροφή στο 2014 και στις πιο σκοτεινές περιόδους των μνημονίων. Είναι κάτι πολύ χειρότερο, καθώς χθες ξεπέρασε τον εαυτό του. Είναι η επιστροφή στον βαθύ εργασιακό μεσαίωνα, στον 18ο αιώνα, στη φεουδαρχία. Το επόμενο βήμα είναι να βγει ο κ. Μητσοτάκης και να καταθέσει μία ακόμη πιο ριζοσπαστική πρόταση, ας πούμε, να καταργήσουμε τις απαγορεύσεις για την παιδική εργασία. Ο άνθρωπος νομίζω ότι έχει χάσει πλέον τον έλεγχο, έχει χάσει το μέτρο, έχει χάσει την αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι σαφές ότι δεν καταλαβαίνει σε ποιους μιλάει και σε ποιους απευθύνεται. Νομίζει ότι οι συνομιλητές ή το κοινό του περιορίζεται μόνο στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στα golden boys του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ωστόσο, ξέρετε, στις εκλογές, και στις ευρωεκλογές, αλλά και σε όλες τις εκλογικές δημοκρατικές μάχες, τις απαντήσεις τις δίνει ο λαός. Και ο λαός νομίζω ότι κατανοεί απολύτως ότι το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη, οι πολιτικές του αν θέλετε, η πολιτική του στρατηγική και αυτά για τα οποία μιλά καθημερινά, θα έρθουν να κατεδαφίσουν, αν θέλετε, κεκτημένα ολόκληρων αιώνων, όχι απλά των τελευταίων τριών χρόνων. Εδώ έχει γίνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τον κατηγορείτε για κρυφή ατζέντα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, καθόλου κρυφή. Αφού τα λέει. Το ένα προς πέντε στο Δημόσιο, η επαναφορά, το ξεπερασμένο οκτάωρο, η επταήμερη εργασία, η κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Χθες, μίλησε και γι’ αυτό. Δηλαδή, είπε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα πρέπει να υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων. Ό,τι καταφέραμε, δηλαδή, να πετύχουμε από τη στιγμή της μεγάλης πολιτικής ανατροπής του 2015 και ακόμη περισσότερο από τη στιγμή της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τα ανατρέψει. Αυτή είναι η ατζέντα του. Δεν είναι καθόλου κρυφή. Είναι απολύτως φανερή και νομίζω ότι αυτό έγινε απολύτως κατανοητό και στη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Είπε, για παράδειγμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αύξηση πόρων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί από τη Ν.Δ.».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, ακούστε. Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο, ο κ. Μητσοτάκης, από τη στιγμή της συνέντευξής του στη ΔΕΘ, αυτόν τον Σεπτέμβρη, είχε απολύτως παραδεχτεί ότι το έχει εντάξει στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Ένα το κρατούμενο. Δύο: Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δεδομένο ότι πρέπει να εφαρμοστεί και δεν θα μπορέσουμε να το ακυρώσουμε. Τελικά, αποδείχτηκε ότι και το μέτρο της περικοπής των συντάξεων ακυρώθηκε και φυσικά το αφορολόγητο, πλέον, είναι απολύτως δεδομένο ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί με μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου να κρατώ τις επιφυλάξεις μου σε σχέση με την πραγματική θέση της Ν.Δ. Τώρα, σε ό,τι αφορά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το ένα δισ., ο προϋπολογισμός…
ΣΚΟΥΡΗΣ: Όταν λέτε επιφυλάξεις, τι εννοείτε; Συγγνώμη, είπατε κάτι εδώ και να μην περάσει έτσι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω, κύριε Σκουρή. Ο κύριος Μητσοτάκης, αν θυμάστε, πέρυσι το καλοκαίρι, είχε καταθέσει μία τροπολογία για τη μη περικοπή των συντάξεων, σε μια στιγμή όπου η ελληνική κυβέρνηση εξηγούσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του προϋπολογισμού της χώρας, όπως και όλων των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, και ενώ γνώριζε ότι οι συζητήσεις εξελίσσονται με πάρα πολύ θετικό τρόπο για την ελληνική πλευρά. Για να μη χάσει, αν θέλετε, την ευκαιρία να δημιουργήσει εντυπώσεις, κατέθεσε μία τροπολογία, πέρυσι το καλοκαίρι. Εμείς είχαμε πει ότι δεν θα αποδεχτούμε τον ρυθμό του κ. Μητσοτάκη στις παρεμβάσεις τις δημοσιονομικές. Αντιθέτως, θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει για να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. Και εν πάση περιπτώσει, καταφέραμε να το ακυρώσουμε ακριβώς επειδή είχαμε την αξιοπιστία, ακριβώς επειδή είχαμε την τεκμηρίωση, ακριβώς επειδή είχαμε τα επιχειρήματα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το αφορολόγητο. Ο κ. Μητσοτάκης, αυτήν τη στιγμή, καταθέτει μία τροπολογία μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, γνωρίζοντας ότι είναι δεδομένη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το ότι το αφορολόγητο ούτε χρειάζεται, ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί. Ωστόσο, ο ρυθμός των δημοσιονομικών παρεμβάσεων δίνεται από την κυβέρνηση, όχι από την επικοινωνιακή ομάδα του κ. Μητσοτάκη.
Τώρα, για να επιστρέψω σε αυτό το οποίο με ρωτήσατε, δηλαδή σε σχέση με τον προϋπολογισμό για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, πρέπει να γνωρίζετε το εξής: Ο κοινωνικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο προϋπολογισμός των επιδομάτων αν θέλετε, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού κράτους, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2015, ήταν στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Και εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για τι πράγμα μιλάμε όταν αναφερόμαστε στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Αναφερόμαστε στα οικογενειακά επιδόματα, αναφερόμαστε στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, αναφερόμαστε στα επιδόματα αναπηρίας. Ο προϋπολογισμός, λοιπόν, αυτός το 2015 ήταν περίπου στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, ο προϋπολογισμός είναι στα 3,2 δισ. ευρώ. Επομένως, εάν κάποιος ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για αυτού του τύπου τις εξελίξεις, για αυτού του τύπου την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, την οποία εμείς έχουμε επιτύχει με μια χρηστή δημοσιονομική πολιτική και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ακριβώς επειδή το κοινωνικό κράτος αποτελεί και το επίκεντρο της δικής μας πολιτικής, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα είναι πιο φειδωλός όταν μιλά για την υποτιθέμενη αύξηση του προϋπολογισμού για την οποία μίλησε και χθες στη διακαναλική του συνέντευξη.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, η Ν.Δ. λέει ότι το επταήμερο, ο νόμος Αχτσιόγλου, αυτή η υπουργός Εργασίας ήταν….
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται περί κορυφαίου ψέματος…
ΣΚΟΥΡΗΣ: …που υπέγραψε. Βέβαια, εδώ είχαμε τον αντιπρόεδρο της Παπαστράτος και μας είπε ότι είναι 37,5 ώρες την εβδομάδα, το άκουσαν οι ακροατές.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι ένα πολύ μεγάλο ψέμα αυτό το οποίο είπε χθες η Ν.Δ. για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Για να μπορέσει, εν πάση περιπτώσει, να μαζέψει το μεγάλο αυτό λάθος, τη μεγάλη αυτή, αν θέλετε, αποκάλυψη που έκανε ο κ. Μητσοτάκης για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα εργασιακά δικαιώματα. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα το να δουλεύουν εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή να καταργηθούν όλες, αν θέλετε, οι ρυθμίσεις που προβλέπει το Εργατικό Δίκαιο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, και εντελώς διαφορετικό πράγμα να έχουμε επταήμερη λειτουργία επιχείρησης. Πάρα πολλές επιχειρήσεις, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοί τους εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο κ. Μητσοτάκης αυτό το οποίο είπε είναι ότι πρέπει να αντικατασταθεί το πενθήμερο με επταήμερη εργασία, εφόσον οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι φτάσουν σε συμφωνία. Λες και αγνοεί, και μάλλον το αγνοεί, ότι όταν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος βρίσκονται σε διαπραγμάτευση ή σε συζήτηση δεν έχουμε να κάνουμε με μια συζήτηση μεταξύ ίσων μερών, αλλά έχουμε μια ετεροβαρή σχέση.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Τώρα, κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει δυνατότητα ο δημοσιονομικός χώρος και για εξαγγελία νέων μέτρων; Αυτό άφησε ο Πρωθυπουργός να εννοηθεί. Και πότε, αν υπάρχει;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω πολύ καθαρά, κύριε Σκουρή, το εξής: Από τη δική μας πλευρά χρησιμοποιήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο μέχρι το 2018, τον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος δημιουργούνταν, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό τις θυσίες του. Από τη στιγμή που βγήκαμε από το μνημόνιο, αυτό το οποίο έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε είναι να σχεδιάζουμε τον προϋπολογισμό και να επανασχεδιάζουμε και να αναδιαμορφώνουμε τον προϋπολογισμό με βάση τις προβλέψεις, τις οποίες κάνουμε για το κάθε έτος. Για το 2019, είχαμε υπολογίσει τον Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ, ότι δημιουργείται ένας χώρος περίπου 1,1 δισ. Αυτό το 1,1 δισ. το κατανείμαμε, κατά τη γνώμη μου, με απολύτως δίκαιο τρόπο, στα μέτρα για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, για το επίδομα ενοικίου, για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους αγρότες, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και 10% για τις μικρές περιουσίες μεσοσταθμικά.
Από εκεί και πέρα, στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, αυτό το οποίο είδαμε με βάση τις, αν θέλετε, τρέχουσες προβλέψεις, τις σημερινές προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, είναι ότι δημιουργείται άλλο 1 δισ. δημοσιονομικός χώρος για το 2019. Εκεί θα είχαμε δύο επιλογές: Είτε να μην κάνουμε καμία παρέμβαση και άρα να δημιουργηθεί για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ένα υπερπλεόνασμα ή να προχωρήσουμε σε μια δημοσιονομική παρέμβαση, η οποία θα κατένειμε αυτόν τον χώρο για να ελαφρύνει την κοινωνία, για να στηρίξουμε τους πολίτες. Και ακριβώς επιλέξαμε τη δεύτερη αυτή γραμμή. Κατανείμαμε στη βάση ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου αυτόν τον νέο δημοσιονομικό χώρο, που είδαμε ότι δημιουργείται με τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του πριν από μερικές ημέρες. Δηλαδή, με τη 13η σύνταξη, με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Από εκεί και πέρα, αν δούμε ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά δημιουργείται περαιτέρω δημοσιονομικός χώρος, τον οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε για ελάφρυνση της κοινωνίας, για στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, είναι δεδομένο ότι θα το κάνουμε.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Κάτι ακόμα. Είπε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν είπα τίποτα ανακριβές, δεν έχω λόγο να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα», όταν ρωτήθηκε για τον πατέρα του Πρωθυπουργού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς αυτό είναι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει το σθένος να αναγνωρίσει το μέγιστο πολιτικό και ηθικό ατόπημα στο οποίο υπέπεσε, να ζητήσει έστω μία συγγνώμη για το γεγονός ότι αναπαρήγαγε τις ψευδείς ειδήσεις φασιστικών φυλλάδων, οι οποίες κυκλοφορούν στη χώρα από το 2008, 2009. Έχουν διαψευστεί εκατοντάδες φορές. Όλος ο κόσμος ξέρει ότι πρόκειται για μια απίστευτη θεωρία συνωμοσίας. Και νομίζω ότι είναι πραγματικά ενδεικτικό του πανικού του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιεί τέτοιου τύπου ψευδείς ειδήσεις στην πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα. Νομίζω ότι αναδεικνύει με τον καθαρότερο δυνατό τρόπο το τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο, τη στρατηγική αμηχανία στην οποία βρίσκεται. Διότι, ξέρετε, ο κ. Μητσοτάκης θεωρούσε, ή τουλάχιστον έτσι του έλεγαν οι σύμβουλοί του, έτσι του έλεγαν τα εκλογικά επιτελεία και τα δημοσκοπικά επιτελεία, με τα οποία συνηθίζει να συνομιλεί, ότι θα κερδίσει τις εκλογές με 15, 20, 25, 40, δεν ξέρω και εγώ πόσες μονάδες. Αυτό το οποίο βλέπει είναι το ενδεχόμενο της ήττας του να πλησιάζει. Και σε αυτήν τη συνθήκη είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή του, ακόμη κι αν αυτό είναι ψευδές και πολιτικά ανήθικο. Νομίζω, όμως, ότι ο ελληνικός λαός κατανοεί απολύτως αυτό το πολιτικό αδιέξοδο, κατανοεί απολύτως αυτήν τη στρατηγική αμηχανία, κατανοεί απολύτως τον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης και το επικοινωνιακό του επιτελείο.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Στην πρόταση να μείνουν οι οικογένειες εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης, συμφωνείτε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε. Από τον κ. Μητσοτάκη δεν έχουμε απλώς τη χρήση μίας είδησης, η οποία είναι αληθής και την οποία τον εγκαλούμε για το γεγονός ότι χρησιμοποίησε. Έχουμε μία ψευδή καταγγελία. Έχουμε μία ψευδή είδηση. Έχουμε μία είδηση, η οποία παρήχθη και αναπαρήχθη από φασιστικές φυλλάδες επί επτά-οκτώ χρόνια. Άρα, εδώ δεν έχει να κάνει μόνο με το θέμα της οικογένειας. Δεν νομίζω ότι μπορούν να συμψηφιστούν, αν θέλετε, οι καταγγελίες, οι οποίες γίνονται για οικονομικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με τη δραστηριότητα της οικογένειας Μητσοτάκη με την ψευδή είδηση μίας φασιστικής φυλλάδας. Εδώ πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές, αν θέλετε, περιπτώσεις, για εντελώς διαφορετικές καταγγελίες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμψηφιστούν. Νομίζω ότι αφορά τους Έλληνες πολίτες, για παράδειγμα, η καταγγελία ότι η συγκεκριμένη εταιρεία της συζύγου του κ. Μητσοτάκη φέρεται να έχει χρηματοδοτηθεί από τον χρηματοδότη του «Πρώτου Θέματος», και μάλιστα από μία offshore εταιρεία. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο απασχολεί την κοινή γνώμη; Δεν είναι κάτι το οποίο αποτελεί εκ των πραγμάτων θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης;
ΣΚΟΥΡΗΣ: Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι με τον κ. Τσακαλώτο μπορεί να συνεργαστεί. Με τον κ. Τσίπρα καμία συνεργασία.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Τσακαλώτος του απάντησε με τον χαρακτηριστικό και χιουμοριστικό τρόπο του. Του έδωσε την απάντηση που του αρμόζει. Δηλαδή, ότι θα τον εκπλήξει με το μέγεθος της αχαριστίας του. Νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης, έτσι και ολίγον ανόητα, προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στη βάση ακριβώς αναλύσεων που γίνονται από τα εκδοτικά επιτελεία, με τα οποία –όπως σας είπα και προηγουμένως- συνομιλεί. Είναι αστείο για μας στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αστείο για μας στην κυβέρνηση να ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένας καλός ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί και ένας κακός ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο δεν μπορεί να συνεργαστεί. Με κανέναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να συνεργαστεί ποτέ ο κ. Μητσοτάκης και ούτε θα χρειαστεί. Διότι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής στις δύο επόμενες εκλογές και ο κ. Μητσοτάκης θα γυρίσω πίσω στα αζήτητα της ιστορίας.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα και ένα σχόλιο για τη φράση του πρώην πρωθυπουργού -βέβαια την είπε και στη Βουλή στην τελευταία συνάντηση- του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σαμαράς έχει στήσει την πολιτική του καριέρα, κ. Σκουρή, με αυτήν την πατριδοκάπηλη και ακραία ρητορική, η οποία οδήγησε σε ένα διπλωματικό αδιέξοδο την Ελλάδα. Προκάλεσε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στη διεθνή πολιτική, μόνο και μόνο γιατί ο ίδιος ήθελε να οικοδομήσει την καριέρα του σε έναν ψευτοπατριωτισμό, τον οποίο υποτίθεται ότι υπερασπίζεται. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο κ. Σαμαράς, πλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί να λέει ή εν πάση περιπτώσει, ιδιαίτερα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Το ζήτημα της ονομασίας έχει πλέον κλείσει. Ανήκει στο παρελθόν και πλέον γυρίζουμε σελίδα χωρίς να ασχολούμαστε με τις πατριδοκάπηλες αναφορές του κ. Σαμαρά.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Έχει τελειώσει ο χρόνος, αλλά οφείλω μία ερώτηση. Τι μήνυμα στέλνετε στην Άγκυρα; Λέει αποστρατικοποιημένα και τα νησιά του Αιγαίου, του ανατολικού Αιγαίου.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς έχουμε πει πάρα πολλές φορές: Η Άγκυρα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε μία φάση όξυνσης της ρητορικής της, εξαιτίας και εσωτερικών πολιτικών εντάσεων. Από τη δική μας μεριά, με αποφασιστικότητα, υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κρατάμε, βεβαίως, την πόρτα του διαλόγου ανοιχτή. Ωστόσο, ο διάλογος δεν μπορεί να γίνει στη βάση ακατανόητων, αν θέλετε, επιθέσεων και ρητορικής όξυνσης. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη σελίδα στις διμερείς μας σχέσεις είναι και η Τουρκία να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο της διπλωματίας, του διαλόγου, της πολιτικής συζήτησης, χωρίς να επαναφέρει στην ατζέντα πράγματα τα οποία είναι εδώ και καιρό λυμένα.
ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ.