«Το πρώτο κύμα μείωσης των φόρων που περιλαμβάνει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις είναι αδιαπραγμάτευτο και θα ενταχθεί στον Προϋπολογισμό του 2020» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου για το αν υπάρχουν μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν από τη νέα κυβέρνηση χωρίς να προηγηθεί συζήτηση με τους εταίρους.
Ο κ. Μητσοτάκης, σε διάλογο που είχε με τον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Παπαδημητρίου στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόνισε ότι στα άμεσα αυτά μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση του «ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 30% εντός μιας διετίας», καθώς και η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 20% εντός δύο ετών. Στο ίδιο πακέτο άμεσης εφαρμογής θα βρίσκεται και η μείωση στα μερίσματα από το 10% στο 5% καθώς και μια σειρά από γενναία φορολογικά κίνητρα για το μέλλον.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μειώσεις φόρων που θα δώσουν ανάσα στη μεσαία τάξη και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη είναι απαραίτητες, προσθέτοντας ότι και οι εταίροι της χώρας αντιλαμβάνονται πως «το χρέος θα αποπληρωθεί με μεγαλύτερη ευκολία αν η Ελλάδα αναπτύσσεται με 4%».
Ο κ. Τσίπρας παίρνει πίσω το επίδομα
Μιλώντας για το επίδομα που η κυβέρνηση ονομάζει «13η σύνταξη», ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η ΝΔ δεν είναι ποτέ αντίθετη σε κάποιο επίδομα και σε κάποια βοήθεια «που μπορεί να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας» αλλά ανέδειξε την υποκρισία του κ. Τσίπρα εξηγώντας τα εξής:
-Επίδομα, όχι σύνταξη. «Αυτό το οποίο ανακοινώθηκε από τον κ. Τσίπρα, είναι κάτω από 1 δισ. ευρώ, άρα, δεν είναι 13η σύνταξη» καθώς η 13η σύνταξη κοστίζει πάνω από 2 δισ. «Είναι ένα έκτακτο επίδομα. Είναι αυτό το οποίο, ενδεχομένως, θα έδινε στο τέλος του χρόνου, το έφερε τώρα και από χριστουγεννιάτικο το έκανε πασχαλινό, για να δώσει κάτι 18 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές. Νομίζω ότι το καταλαβαίνουν όλοι» σημείωσε.
-Ο κ. Τσίπρας το παίρνει πίσω. Παρ’ ότι όμως ανακοινώθηκε αυτό το επίδομα «με το αφορολόγητο, το οποίο έχει ψηφίσει, θα στερήσει από τον χαμηλοσυνταξιούχο μία σύνταξη. Άρα, θα δώσει κάτι το οποίο θα το πάρει πίσω» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης καθώς χθες στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ψηφίσει και την τροπολογία της ΝΔ για να μη μειωθεί το αφορολόγητο.
-Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η έμφαση πρέπει να δοθεί σε μία επιθετική πολιτική μείωσης φόρων, που θα δημιουργήσει νέο πλούτο, έτσι ώστε τελικά και για τους συνταξιούχους, αυτά τα οποία θα μένουν καθαρά στην τσέπη τους, να είναι περισσότερα από αυτά που παίρνουν σήμερα».
«Επέλεξα να απαντήσω, δεν μετανιώνω»
Στην αρχή του διαλόγου ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε τι δεν θα έκανε ο ίδιος αν είχε τη δυνατότητα να ξανακάνει τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή. «Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί μερικές φορές αυτές οι συζητήσεις αφήνουν μια άσχημη γεύση σε πολίτες οι οποίοι ενοχλούνται από την ένταση και από τους υψηλούς τόνους» ανέφερε απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Η Βουλή, όμως, ξέρετε έχει συχνά τη δική της δυναμική. Και θα πρέπει να σας πω ότι τα 3,5 χρόνια που είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχω προσπαθήσει, με πάρα πολύ μεγάλη επιμονή, να κρατήσω το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην ουσία. Όταν κάποιος ξεκινάει έναν καυγά, ο άλλος έρχεται, μερικές φορές, σε μια δύσκολη θέση εάν πρέπει να απαντήσει ή αν πρέπει απλά να παραμερίσει την απάντηση και να μιλάει για άλλα θέματα. Επέλεξα χθες στη Βουλή να κάνω κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνω συνήθως: να απαντήσω. Δεν μετανιώνω για αυτό το οποίο έκανα, σε καμία περίπτωση, γιατί θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις μου ήταν πολιτικές και η κριτική την οποία άσκησα ήταν πολιτική κριτική».
Παράλληλα, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο πυρήνας της συζήτησης είναι «ποιός μπορεί να μιλήσει για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, ποιός μπορεί να δημιουργήσει δουλειές, ποιός μπορεί να μειώσει τους φόρους, ποιός μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια» αλλά κανείς δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορα απέναντι σε ζητήματα κρίσιμα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ηθική της πολιτικής.