Εκτός όμως από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές φορολόγησης των εταιρικών κερδών, ιδιαίτερα υψηλός στην χώρα μας είναι και ο ΦΠΑ.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον ΦΠΑ που πρέπει να αποδώσουν… ως εργαλείο εσωτερικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και ενίσχυσης της ρευστότητάς τους. Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο για την μέτρηση της φοροδιαφυγής είναι το λεγόμενο «κενό ΦΠΑ». Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό που συγκεντρώνεται ετησίως στα ταμεία του δημοσίου και του ποσού που θα έπρεπε να συγκεντρώνει η χώρα, το πλαίσιο του υφιστάμενου καθεστώτος ΦΠΑ.
Ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ανέρχεται σε 12,3%, το ελληνικό «κενό ΦΠΑ» είναι σημαντικά υψηλότερο, ανέχεται στο 29,2% κι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ με πρώτο της Ρουμανίας και τρίτο της Ιταλίας. Επίσης, σημαντική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις αποτελεί η φορολόγηση των μερισμάτων, η οποία ακόμη και μετά την πρόσφατη μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες βρίσκεται σήμερα στο 10%.
Η υψηλή φορολόγηση των εταιρικών κερδών είναι ένας από τα βασικά εμπόδια για την υλοποίηση επενδύσεων στην χώρα μας. Εκπρόσωποι του επιχειρηματικούς κόσμου σχολιάζοντας τα προβλήματα που δημιουργούν στην επιχειρηματικότητα και στην ελληνική οικονομικά οι υψηλοί φόροι τονίζουν ότι «η υπερφορλόγηση «τιμωρεί» τις υγιείς επιχειρήσεις ενώ αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην προσέλκυση επενδύσεων».