Οι παγετώνες της Γης έχουν χάσει πάνω από 9.600 δισεκατομμύρια τόνους πάγου μετά το 1961, αυξάνοντας τη στάθμη της θάλασσας κατά σχεδόν τρία εκατοστά

Οι παγετώνες της Γροιλανδίας, της Ανταρκτικής και άλλων περιοχών του πλανήτη, που λιώνουν σταδιακά λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, συμβάλλουν κατά 25% έως 30% στη συνολική άνοδο της στάθμης των θαλασσών, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Ευρωπαίων επιστημόνων.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Nature” και ανέλυσε στοιχεία για πάνω από 19.000 παγετώνες διεθνώς, εκτιμά ότι περισσότεροι από 9.600 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου χάθηκαν από τους παγετώνες της Γης μεταξύ 1961-2016, ανεβάζοντας συνολικά κατά 27 χιλιοστά (σχεδόν τρία εκατοστά) τα επίπεδα των θαλασσών.

Οι παγετώνες σήμερα καλύπτουν μια έκταση της Γης περίπου 706.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχουν ένα συνολικό όγκο πάγου 170.000 κυβικών χιλιομέτρων. Η ετήσια απώλεια των πάγων τους σήμερα εκτιμάται σε περίπου 335 δισεκατομμύρια τόνους, ένας όγκος πάγου που αντιστοιχεί σε άνοδο των υδάτων κατά σχεδόν ένα χιλιοστό το χρόνο (συνολικά η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει κατά περίπου τρία χιλιοστά ετησίως, σύμφωνα με τη NASA).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ειδικό στους παγετώνες, Μίκαελ Ζεμπ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη απώλεια πάγων διαχρονικά έχει συμβεί σε παγετώνες της Αλάσκας και ακολουθούν εκείνοι της Παταγονίας στη Νότια Αμερική, καθώς και στις αρκτικές περιοχές.

Σημαντικές απώλειες είχαν επίσης οι παγετώνες των Ευρωπαϊκών Άλπεων, του Καυκάσου και της Νέας Ζηλανδίας, όμως χάρη στη σχετικά περιορισμένη έκταση τους έπαιξαν μικρό μόνο ρόλο στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

«Κάθε χρόνο παγκοσμίως χάνουμε περίπου τριπλάσιο όγκο πάγου από αυτόν που βρίσκεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές ‘Αλπεις», δήλωσε ο Ζεμπ, ο οποίος εκτίμησε ότι μερικοί παγετώνες στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους θα έχουν εξαφανιστεί τελείως έως το 2100.

Μια άλλη έρευνα φέτος τον Ιανουάριο, στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι παγετώνες του πλανήτη είναι στην εποχή μας οι μικρότεροι σε έκταση σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nature.com/articles/s41586-019-1071-0

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑρχίζει την επόμενη εβδομάδα το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία
Επόμενο άρθροΑιματουρία: γιατί είναι σοβαρό σύμπτωμα; – Του Βάιου Παπαδημητρίου, Ουρολόγου, Λαμία