Η έκθεση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ήρθε στη δημοσιότητα τη Τρίτη, 2 Απριλίου 2019 στις Βρυξέλλες.
Πάνω από 113 εκατομμύρια, είναι ο αριθμός των ατόμων στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, σε 53 χώρες, ειδικά στην Αφρική.
Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, η Συρία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, το βόρειο τμήμα της Νιγηρίας, η Υεμένη και το Αφγανιστάν είναι οι οκτώ χώρες του κόσμου που αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση τροφίμων, αυτό αναφέρει η έκθεση που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Οι χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες
Η έκθεση αυτή εξετάζει λεπτομερώς κάθε χρόνο, για τρία χρόνια, τις πενήντα περίπου χώρες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στη διατροφή του πληθυσμού τους. Οι αφρικανικές χώρες επηρεάζονται δυσανάλογα από την οξεία πείνα, με περίπου 72 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πληγεί, δήλωσε ο Dominique Burgeon, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης του FAO.
Οι ένοπλες συγκρούσεις είναι η κύρια αιτία της επισιτιστικής ανασφάλειας το 2018: περίπου 74 εκατομμύρια άνθρωποι, ή τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει οξεία πείνα, η έρευνα βασίστηκε σε 21 χώρες ή εδάφη που βρίσκονται σε πόλεμο. Ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό σε σύγκριση με το 2017.
“Αναζωογόνηση της τοπικής γεωργίας”
“Σε αυτές τις χώρες, το 80% των πληθυσμών εξαρτάται από τη γεωργία”, δήλωσε ο Dominique Burgeon. «Πρέπει να τους προσφέρουμε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα, αλλά και βοήθεια και για την τόνωση της γεωργίας και την παραγωγή τροφίμων », παραδέχθηκε.
Το 2018, ο αριθμός των ανθρώπων στα πρόθυρα της πείνας έχει ελαφρώς μειωθεί σε σύγκριση με το 2017 (124 εκατ. Ευρώ). «Η μείωση αυτή σε απόλυτους αριθμούς είναι λόγω της απουσίας του Ελ Νίνιο, το οποίο είχε επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες στη Νότια Αφρική και στη Νοτιοανατολική Ασία το 2017, είπε ο Dominique Burgeon. Λόγω των ισχυρών τυφώνων στη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι φέτος, είναι ήδη γνωστό ότι αυτές οι χώρες θα είναι στην έκθεση του επόμενου έτους».
Στο Αφγανιστάν, η επισιτιστική ανασφάλεια έχει «επιδεινωθεί» το 2018 μετά από έντονες ξηρασίες. “Συνάντησα οικογένειες αγροτών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα βόδια τους, που χρησιμοποιούσαν για όργωμα, για να τρέφουν οι ίδιοι. Αυτό είναι το ύψος της ευπάθειας των τροφίμων όταν δεν υπάρχουν περισσότεροι σπόροι και κανένας τρόπος καλλιέργειας. Πρέπει να τους βοηθηθούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους. Για παράδειγμα αναπτύσσοντας την παραγωγή σαφράν. “
«Το Ιράκ και η Συρία υπέστησαν την ίδια ξηρασία. Συν, ότι οι Σύριοι αγρότες, μειώθηκαν κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών πολέμου», λέει ο Dominique Burgeon. Συνεπώς, η παραγωγή σιτηρών στη Συρία έπεσε πέρυσι σε 1,2 εκατ. Τόνους, ενώ κατά μέσο όρο ήταν 4,1 εκατ. Τόνους, από το 2002 έως το 2011, πριν από την έναρξη των συγκρούσεων. Η σημερινή παραγωγή είναι η χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 30 ετών».
ΑΠΕ-ΜΠΕ