Το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019, στις 11.00, στο Λύκειο Νέας Μάκρης με πρωτοβουλία του Δήμου Μαραθώνα διοργανώνεται εκδήλωση όπου ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» θα δείξει την πατροπαράδοτη τέχνη της τυροκόμησης.
Οι κτηνοτρόφοι Αττικής είναι κυρίως Αρβανίτες, και κάποιοι Σαρακατσάνοι και μερικοί Βλάχοι. Το γάλα που παρήγαγαν, όσο δεν καταναλώνονταν αμέσως (επειδή το γάλα είναι ευαλλοίωτο), έπρεπε να το μεταποιήσουν, ώστε να διατηρηθεί και για τους μήνες που δεν θα υπήρχε γάλα. Έτσι μέσα στην καθημερινότητά των Αρβανιτών (και των άλλων κτηνοτρόφων) έχουν ενταχθεί τεχνικές και τρόπος ζωής στην ύπαιθρο της Αττικής, ώστε το γάλα να γίνει τυρί ή μυζήθρα, ή άλλα προϊόντα που μπορούσαν να αποθηκευθούν και να καταναλωθούν τους επόμενους μήνες.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ανταποκρινόμενος στην ισχυρή επιθυμία πολλών Αθηναίων, αλλά και συμπολιτών να ξαναενημερωθούν για την διαδικασία παραγωγής τροφής, εδώ και οκτώ χρόνια κάνει ενημερώσεις, αφού απέκτησε έναν παστεριωτήρα-ψύκτη από την INOX STEEL TECHNICAL και ένα μικρό αρμεκτήριο από την VENDER, τόσο για ενημέρωση κτηνοτρόφων, όσο και για όσους συμπολίτες ενδιαφέρονται για τυροκόμηση.
Ήδη έχουν γίνει ενημερώσεις στα Μέγαρα, στην «Μεγάρων Γη», στο Επιμελητήριο Άρτας, στην Ανθοκομική Κηφισιάς, στον Δήμο Αιγάλεω, στην Λέσβο (Παπάδος), στο Μαρκόπουλο (Αττικής), στην Αίγινα, στο Μενίδι (Βουστάσιο Κοντογιάννη), στην έκθεση DAIRY (Αττική), στην Σχολή Κρέατος Αθηνών, στο Κτήμα Βασιλείου (Κορωπί), στο ΙΙΕΚ MASTER, στην BeFOOD (Τεχνόπολη), στο Φεστιβάλ Hobby (Αθήνα), στο Enducation Festival (Αθήνα), στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής (Πειραιώς 73), στον Πειραιά (Πασσαλιμάνι), σε πολλά Δημόσια ΙΕΚ Αττικής, σε σχολεία, σε εκπομπές στην τηλεόραση και αλλού.
Η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Μαραθώνα προσκαλεί όλους, στις 23 Μαρ 2019, στις 11.00, στο Λύκειο Ν. Μάκρης, να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που έχει ο κάθε ένας να κάνει το τυρί του, με τον παραδοσιακό τρόπο, από την κα Μάγδα Κοντογιάννη (Γραμματέα Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ενώ η κα Στέλλα Βαλούρδου (διατροφολόγος) θα μιλήσει για την αξία του γάλακτος και των τυροκομικών προϊόντων, στη διατροφική μας αλυσίδα.
«Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται πολύ λόγος για την ανάδειξη της τοπικότητας, ιδιαίτερα των τοπικών παραδοσιακών τροφών και του διατροφικού πολιτισμού. Δεν ξεχνάμε την UNESCO και στην Σύμβαση του 2006 για την Άυλη Πολιτισμική Κληρονομιά (Intangible Heritage), η οποία αναφέρεται πρωτίστως στην προστασία των τοπικών πολιτισμικών στοιχείων και μάλιστα της διατροφής. Μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτή την πραγματικότητα με φαντασία και μεθοδικότητα και να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για ένα καλύτερο μέλλον». Απόσπασμα από «Αιγοπροβατοτροφία: παραδοσιακή απασχόληση με μέλλον», Επετηρίδα Κέντρου Λαογραφίας, του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών (2009-2013), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.
«Η έμφαση στη μικρή γεωργική και ποιμενική εκμετάλλευση και μεταποίηση τροφίμων, στην ανάπτυξη τοπικών αγορών και δικτύων διανομής τοπικών προϊόντων και κυρίως στην προβολή της ταυτότητας αγροτικών περιοχών προσιδιάζει στην φυσιογνωμία των μικροδομών, η οποία ίσχυε πάντοτε στον ελληνικό χώρο, με την μικρής κλίμακας παραγωγή, και χάρη στην οποία διασώθηκε το πλούσιο αγροδιατροφικό κεφάλαιο, το οποίο μπορούμε ακόμη να διαχειριζόμαστε, με τον ανεξάντλητο, παρά τη μικρή και φτωχή μας γεωγραφική έκταση, την λειψυδρία μας, κατάλογο των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ) και τους δυνατούς πολιτισμικούς και οικογενειακούς δεσμούς των αστών με τον αγροτικό χώρο.
Η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα στους αγρότες και τον τόπο τους, τα έθιμα και τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την οικογενειακή και συλλογική κατανάλωση τροφών, και συνακόλουθα την παραγωγή προϊόντων και τροφίμων αποτελεί σημαντικό βήμα για μια αγροτική ανάπτυξη, η οποία θα ενσωματώνει όχι μόνον τις φυσικές πηγές, αλλά και τους πολιτισμικούς πόρους για όλη την κοινωνία, αγροτική και αστική. Ο πολιτισμικός θησαυρός, που ενσωματώνει με την μακρά θητεία του στους αιώνες ο ποιμενικός βίος ως διαχρονική αξία, είναι καιρός να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί για ένα καλύτερο μέλλον». Απόσπασμα από «Αιγοπροβατοτροφία: παραδοσιακή απασχόληση με μέλλον», Επετηρίδα Κέντρου Λαογραφίας, του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών (2009-2013), Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.
Η κτηνοτροφία και μάλιστα η νομαδική διατήρησε βιώσιμο το περιβάλλον και τις κοινωνίες της υπαίθρου της Αττικής μέχρι πριν λίγα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια η ιμπεριαλιστική επέλαση της τσιμεντοποίησης με πρωτεργάτες του νεοαστούς, και την τεράστια αστυφιλία, που υποστηρίχθηκε περίεργα, και όχι πάντα με νόμιμο τρόπο, συγκέντρωσε σε ένα λεκανοπέδιο περίπου 6.000.000 ανθρώπους (και πολλούς ακόμα μη εγγεγραμμένους). Για να επιβιώσει αυτή η μαζική συγκέντρωση των ανθρώπων έχει ανάγκη από υγιώς λειτουργούσα και βιώσιμη ύπαιθρο, και βέβαια από αγρότες. Αυτήν την ανάγκη για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ με Συνεργασία παρουσιάζει σε κάθε ευκαιρία ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής κ Γιάννης Κοντογιάννης.
Μάλιστα τώρα τελευταία κατέγραψε Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής τις αναγκαίες συνθήκες για Βιώσιμες Κοινωνίες με Συνεργασία στην ύπαιθρο της Αττικής και τις παρουσιάζουν σε όλους όσους θέλουν να έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους & Περιφέρεια).
Την Κυριακή, 7 Απρ 2019, στις 11.00, στην τοποθεσία «Βουστάσιο Κοντογιάννη», όπως αναφέρεται στο google map, δίπλα στα γραφεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής (Λάμπρου Πορφύρα 4, γωνία με Πλήθωνος Γεμιστού 14, Μενίδι, Αχαρναί) με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής προσκαλούνται τυπικά και κινηματικά συλλογικά σχήματα για μια κατ αρχήν συζήτηση για την συγκρότηση Ομάδας Τοπικής Δράσης με συλλογικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την Τοπική Ανάπτυξη στην ύπαιθρο της Αττικής με ορίζοντα την προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, μεταξύ άλλων, ενισχύεται όταν τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, μεταποιούνται τοπικά, με τοπικές συνταγές (πολιτιστική κληρονομιά) και καταναλώνονται τοπικά. Πληρ: Μ. Κοντογιάννη-6906962549, Α. Μόσχος-6937368380, Κ. Μαντζουράνης-6948250720 & Α. Σαρχόσογλου-6936939924.