Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτήν τη θερμή υποδοχή, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας Παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία.
Αναλογίζομαι, βλέποντάς σας σήμερα, χαμογελαστούς, αισιόδοξους, πολλούς και ενωμένους, πόσο βελτιωμένο είναι το κλίμα για την Παράταξή μας, για τη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση με την προηγούμενη φορά, που είχα πάλι βρεθεί εδώ στη Θράκη. Κάτι το οποίο είχα την ευκαιρία και σήμερα να επιβεβαιώσω, σ’ αυτό το πολύ όμορφο οδοιπορικό στην ενδοχώρα της Ροδόπης και της Ξάνθης, που με έφερε σε επαφή με απλούς πολίτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Το μήνυμα το οποίο εισπράττω από κάθε γωνιά της χώρας και εδώ από την Θράκη και τη Ανατολική Μακεδονία, είναι το ίδιο: Είμαστε έτοιμη για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή. Είμαστε έτοιμοι, στις εκλογές, που θα γίνουν εντός του 2019. Σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν, εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, να στείλουμε ένα μήνυμα: Αξίζουμε καλύτερα, η Ελλάδα μπορεί καλύτερα, μπορούμε να πάμε μπροστά, με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία και με άξιους αυτοδιοικητικούς συνεργάτες, θα οδηγήσουμε τον τόπο μας σε ένα καλύτερο αύριο.
Είμαι εδώ σήμερα, φίλες και φίλοι, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να παρέχω την αμέριστη στήριξη μου στον Χρήστο Μέτιο, για να είναι ο επόμενος εκλεγμένος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και ο δεύτερος είναι για να σας μιλήσω συνοπτικά για το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα της χώρας. Για το σχέδιό μου για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και για το πώς η αντίληψή μου για το μέλλον της Πατρίδας μας έρχεται και κουμπώνει με το αναπτυξιακό πρόταγμα το οποίο παρουσίασε ο Χρήστος Μέτιος.
Διότι, φίλες και φίλοι, έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δίνουμε πολιτικό χρώμα στις Περιφερειακές εκλογές, όχι γιατί θέλουμε απλά να καταγράψουμε κάποιες εκλογικές νίκες το βράδυ των εκλογών, για να βαφτούν γαλάζιες όσο το δυνατόν περισσότερες Περιφέρειες της χώρας. Θα γίνει αυτό και δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά, δεν μας αρκεί αυτό. Διότι έχουμε πει ότι από τη στιγμή που υπάρχει η αιρετή Περιφέρεια, με σημαντικές αρμοδιότητες, με σημαντικότατους πόρους στη διάθεσή της, το αναπτυξιακό σχέδιο της αιρετής Περιφέρειας πρέπει να συμβαδίζει με το σχέδιο της κυβέρνησης. Η κοινωνική πολιτική της αιρετής Περιφέρειας πρέπει να συμβαδίζει με την δική μας αντίληψη για το πώς θα στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.
Στηρίζουμε, λοιπόν, αιρετούς Περιφερειάρχες ακριβώς για αυτό το λόγο, για να εξασφαλίσουμε αυτή τη συνέχεια και αυτή τη συνέργεια μεταξύ κεντρικής διοίκησης, Περιφέρειας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό, μιλώντας για Περιφερειακές διαδρομές να κάνω μία ξεχωριστή μνεία σε ένα ξεχωριστό άνθρωπο, στον Γιώργο Παυλίδη. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την τελευταία μας συνάντηση στο γραφείο της Περιφέρειας. Ήταν ήδη εμφανώς καταβεβλημένος. Όμως, το πάθος και η αγάπη του για τον τόπο του ξεχείλιζε από μέσα του. Η επιθυμία του να μπορέσει να κάνει πράγματα για τον τόπο του βρίσκει συνέχεια στην ομάδα της οποίας ηγείται ο Χρήστος Μέτιος. Το ίδιο όραμα υπηρετεί ο Χρήστος Μέτιος και οι συνεργάτες του με το όραμα το οποίο είχε ο Γιώργος Παυλίδη. Μαρίνα, έχεις κάθε λόγο να είσαι πολύ υπερήφανη για τον πατέρα σου και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μας αφήνει παρακαταθήκη ένα αναπτυξιακό οραματικό και φιλόδοξο σχέδιο.
Φίλες και φίλοι, σε 2,5 μήνες από τώρα έχουμε εκλογές. Το ξαναλέω: Στις 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Το λέω συχνά γιατί με ρωτάνε συμπολίτες μας, με ρωτούσαν και σήμερα στο δρόμο, στα καφενεία, πότε θα γίνουν εκλογές. Τους λέω: 26 Μαΐου έχουμε εκλογές. Ό,τι και να γίνει 26 Μαΐου θα στηθούν τουλάχιστον 3 κάλπες. Ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές. Αν ο κ. Τσίπρας επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Οκτώβριο, είναι δικαίωμά του, το μόνο που θα κάνει είναι να παρατείνει λίγο ακόμα το προδιαγεγραμμένο πολιτικό του τέλος. Δεν έχει ο κ. Τσίπρας μέλλον, έχει τελειώσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το γνωρίζει καλά. Και ίσως και αυτός είναι και ο λόγος που θα επιλέξει τελικά να απολαύσει λίγους μήνες ακόμα στην καρέκλα της εξουσίας. Εξάλλου δείχνουν πόσο χαίρονται και πόσο το απολαμβάνουν, οι δήθεν προοδευτικοί αριστεροί οι οποίοι υποτίθεται ότι είναι με τους πολλούς, αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιούν την εξουσία για να κάνουν διευθετήσεις για τους λίγους φίλους τους.
Αυτό σημαίνει, όμως, ότι στην περίπτωση αυτή η κάλπη των Ευρωεκλογών αποκτά ξεχωριστά πολιτικά χαρακτηριστικά. Σκεφτείτε ότι μετά από πάρα πολύ καιρό, μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν νομίζω ότι έχει συμβεί ποτέ στη Μεταπολίτευση να έχουν μεσολαβήσει σχεδόν 4 χρόνια χωρίς να έχει στηθεί καμία κάλπη, για πρώτη φορά θα στηθεί κάλπη μετά από το Σεπτέμβριο του 2015. Και σε αυτή την κάλπη των Ευρωεκλογών οι πολίτες θα κάνουν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι: Θα στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αποδοκιμασίας στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά. Αλλά θα στείλουν και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στη νέα ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη δύναμη η οποία μπορεί να οδηγήσει τον τόπο στην έξοδο από την κρίση. Δεν υπάρχει χώρος σε αυτές τις εκλογές για χαλαρή ψήφο. Δεν υπάρχουν εύκολες, ανέξοδες επιλογές σε μικρότερα Κόμματα διαμαρτυρίας. Το λέω αυτό, γιατί το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η κάλπη των Ευρωεκλογών, εκτός από την ανάγκη να εκλέξουμε τους καλύτερους ευρωβουλευτές, θα στείλει και ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα. Θα στείλει ένα μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι ισχυρή σε μία Ευρώπη που αλλάζει. Να είναι ισχυρή, εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης περιόδου.
Και η Νέα Δημοκρατία σήμερα είναι Κόμμα της οποίας η φωνή ακούγεται στην Ευρώπη. Έχουμε αξιοπιστία, έχουμε κύρος, μπορούμε να επηρεάσουμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Από τη νέα αγροτική πολιτική μέχρι και την πολιτική για το μεταναστευτικό για το οποίο ερχόμαστε και συντασσόμαστε με την Ευρώπη και λέμε “Κύριε Τσίπρα η Ελλάδα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται” . Γιατί τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Αλλά και από τους πόρους τους οποίους θα διεκδικήσουμε από την Ευρώπη, μέχρι τις εξελίξεις στην καινοτομία και στην τεχνολογία, που πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να είμαστε μια ισχυρή Ελλάδα, σε μια ισχυρή Ευρώπη.
Έχουμε ήδη παρουσιάσει, φίλες και φίλοι, 34 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Και σ’ αυτές τις επιλογές μας αποτυπώνεται η διάθεσή μας, να μπορέσουμε να πετύχουμε μία δημιουργική σύνθεση, μεταξύ παλαιών, έμπειρων στελεχών και νέων ανθρώπων, οι οποίοι πολιτεύονται για πρώτη φορά με τη Νέα Δημοκρατία. Πολλοί από αυτούς δεν ανήκουν παραδοσιακά στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Συμπορεύονται, όμως, μαζί μας, διότι θέλουν να στείλουν αυτό το συνολικό μήνυμα συστράτευσης με την μεγάλη προοδευτική, λαϊκή φιλελεύθερη Παράταξη.
Έχουμε τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές μαζί μας σήμερα, τον Κώστα Δέρβο τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ που σηματοδοτεί την ποιοτική ανανέωση. Τον Μιχάλη Αγγελόπουλο Δήμαρχο Σάμου και γνωστό σας. Και την Καλυψώ Γούλα από τη Θεσσαλονίκη τέως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάνουμε πράξη και επιμένουμε να έχουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική. Έχουμε μόλις 16% συμμετοχή στο εθνικό Κοινοβούλιο και στηρίξαμε και στηρίζουμε την ποσόστωση των γυναικών ώστε να μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση.
Στέλνουμε λοιπόν ένα μήνυμα ποιοτικής ανανέωσης στις ευρωεκλογές. Οι λόγοι για τους οποίους οι συμπολίτες μας θα αποδοκιμάσουν τον κ. Τσίπρα είναι προφανείς. Δεν χρειάζεται καν να τους απαριθμήσω ούτε χρειάζεται να αφιερώσω πολύ χρόνο. Λέω συχνά ότι τέσσερα πράγματα θα θυμούνται οι Έλληνες πολίτες από τον κ. Τσίπρα. Το πρώτο είναι ότι τους κορόιδεψε, τους ενέπαιξε, τους εξαπάτησε, άλλα τους είπε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και του Ιανουαρίου και άλλα τελικά έκανε. Το δεύτερο που θα θυμούνται είναι ότι σας έπνιξε όλους στους φόρους και στις εισφορές. Έλιωσε, διέλυσε τη μεσαία τάξη για να μπορεί να μοιράζει λίγα επιδόματα σε κομματικούς του φίλους. Το τρίτο, που θα θυμούνται -και λυπάμαι που το λέω αυτό γιατί είναι μια εξέλιξη πολύ άσχημη για τη χώρα- είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Που είπε “ναι” εκεί που ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είχε πει “όχι”. Εκεί που 6 Πρωθυπουργοί είχαν πει “όχι”, δεν δέχτηκαν ποτέ να αναγνωρίσει η Ελλάδα “μακεδονική” εθνότητα και “μακεδονική” γλώσσα. Και ξέρω πόσο ευαίσθητοι είστε στα ζητήματα αυτά και πόσο ενοχλείστε και προσβάλλεστε όταν κάποιοι σας λένε ότι επειδή έχετε αυξημένη ευαισθησία στο ζήτημα της δικής σας ταυτότητας είστε, είμαστε, όλοι εθνικιστές, υπερπατριώτες, γραφικοί, ακροδεξιοί. Όχι, κ. Τσίπρα, το 70% της ελληνικής κοινωνίας που είναι απέναντι στη συμφωνία είναι πραγματικοί πατριώτες που νοιάζονται για τον τόπο τους, γνωρίζουν την ιστορία τους, γνωρίζουν τι σημαίνει Μακεδονία και πως συγκροτήθηκε το Ελληνικό Έθνος.
Και ενοχλούμαστε βαθιά όταν ακούμε τον Υπουργό Παιδείας να σφυρίζει αδιάφορα και να μην στηρίζει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος του λέει “όχι δεν θα διδάσκεται η “μακεδονική” γλώσσα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας”. Και ο κ. Γαβρόγλου σφυρίζει αδιάφορα, λέγοντας ότι είναι ένα θέμα που αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αλλά βέβαια μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό, οι άνθρωποι αυτοί το 2008 υπέγραφαν όταν δίναμε τη μάχη στο Βουκουρέστι, επιστολές να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως “Μακεδονία” σκέτη. Αυτό πίστευαν, αυτό ήθελαν, δεν κατάλαβαν ποτέ τις δικές μας ευαισθησίες, τις θεωρούσαν περίπου γραφικές και για αυτό αυτοί υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία.
Το τέταρτο που θα θυμόμαστε από τον κ. Τσίπρα είναι αυτή την αφόρητη και άκρως προσβλητική για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου προσπάθεια να διχάσει τους Έλληνες. Να μπολιάσει την πολιτική ζωή με ένα κλίμα τοξικότητας και διχασμού που μας πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω. Αν ο κ. Τσίπρας ήταν πραγματικά υπερήφανος για το έργο του και αν είχε σχέδιο για την επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν θα αναλωνόταν σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου. Δεν θα χρησιμοποιούσε όλο το παρασύστημα του Μαξίμου στο να πετάει λάσπη και να στήνει θεωρίες συνομωσίας και σκευωρίες. Τα κάνει όλα αυτά επειδή δεν έχει να πει τίποτα για αυτά τα οποία έκανε και δεν έχει να σας πει τίποτα για το δικό σας μέλλον, για το δικό σας αύριο. Για αυτό και καταφεύγει σε αυτές τις πρακτικές. Και ξέρετε πολλοί έχασαν εκλογές. Στην Δημοκρατία όλοι κάποια στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της ήττας. Το πώς χάνεις όμως εκλογές, αν δέχεσαι την ετυμηγορία, τη βούληση του λαού, με αξιοπρέπεια και με σεβασμό ή αν καταλήγεις να χρησιμοποιείς κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να παραμείνεις στην εξουσία αυτό τελικά σε χαρακτηρίζει. Και χαρακτηρίζει προσωπικά τον κ. Τσίπρα το γεγονός ότι σήμερα που περισσότερο παρά ποτέ η Πατρίδα μας χρειάζεται ενότητα και καθαρό μυαλό, αυτός επιλέγει τη λάσπη και το διχασμό. Θα τιμωρηθεί όμως και για αυτό. Τέσσερα πράγματα θα θυμάστε, λοιπόν, από τον κ. Τσίπρα: φόροι, ψέματα, Πρέσπες και διχασμός.
Εδώ, όμως, επιτρέψτε μου μία κουβέντα για αυτό: Είχα την ευκαιρία να μιλήσω αναλυτικά σήμερα εδώ για ένα θέμα που αφορά ειδικά τη Θράκη, τη Ροδόπη και την Ξάνθη. Υπάρχει ένα τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, και αναφέρομαι στην μειονότητα, που θα τον θυμάται και για ένα πράγμα ακόμα: για τις προσδοκίες τις οποίες διέψευσε. Διότι η μειονότητα στήριξε τον κ. Τσίπρα με τέτοια ποσοστά που έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 50%, αν θυμάμαι καλά, και στην Ροδόπη και στην Ξάνθη στις πρόσφατες εκλογές. Επιτρέψτε μου, όμως, μία προσωπική αναφορά, αν και δεν το συνηθίζω. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός. Άφησε με τον τρόπο του τη σφραγίδα του και στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Εδώ η περιοχή σας τον θυμάται για δύο λόγους, ανάμεσα σε πολλούς άλλους: Ο πρώτος, θέλω να τον μνημονεύω γιατί έχει τη σημασία του, αναφέρθηκε και ο Χρήστος σε αυτό, είναι ότι η Εγνατία Οδός είναι έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και η Εγνατία Οδός είναι ο δρόμος που άλλαξε την όψη της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Και ο δεύτερος λόγος που τον θυμάται η Θράκη είναι ότι είχε το θάρρος το 1990 να μιλήσει και να κάνει πράξη την πολιτική της ισονομίας και της ισοπολιτείας, αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο ίσα δικαιώματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Και είναι μία πολιτική την οποία, φίλες και φίλοι, δεσμεύομαι να συνεχίσω. Γιατί σήμερα, δυστυχώς παντού στον κόσμο φαίνεται να κυριαρχεί το μίσος. Ένα μίσος το οποίο φτάνει να εκδηλώνεται και με ακραία, με βάρβαρα, με αποκρουστικά περιστατικά, όπως αυτό που είδαμε σήμερα στην άλλη άκρη του κόσμου, με έναν ένοπλο δολοφόνο να εισβάλλει σε ένα χώρο λατρείας και να σκοτώνει αθώους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Απέναντι σε αυτό το μίσος πρέπει να έχουμε το θάρρος να πούμε ότι εδώ στη Θράκη είμαστε ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν και παρά τις εκκρεμότητες τις οποίες πρέπει να λύσουμε. Να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το οποίο όλοι μας έχουμε πετύχει. Να το διαφημίσουμε στην Ευρώπη, να διεκδικήσουμε για αυτό περισσότερους πόρους για να αποδείξουμε ότι οι θρησκείες δεν μας χωρίζουν. Μπορούν να μας ενώσουν. Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία ήταν πάντα γέφυρα πολιτισμών και σημείο όσμωσης θρησκειών.
Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να πω πολλά για το σχέδιό μου για την επόμενη μέρα, διότι όντως ο Χρήστος Μέτιος με την παρουσίασή του κάλυψε τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες έχουμε για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ακουσα ένα συγκροτημένο και κοστολογημένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού, κεντρική εξουσία και περιφερειακή διοίκηση, για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη. Θα πω ότι στην Περιφέρειά σας, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη συμπυκνώνονται όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία έχει η Ελλάδα και τα οποία, εφόσον αναδειχθούν σωστά, μπορούν να προσφέρουν σταθερή και διατηρήσιμη ευημερία, καλές θέσεις απασχόλησης και υψηλότερα εισοδήματα. Από όπου και αν ξεκινήσετε, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη είναι ένας ανεκμετάλλευτος θησαυρός ευκαιριών. Όπως είναι ο πρωτογενής τομέα, ο οποίος αποτελεί τη βάση της οικονομίας και ο οποίος αντιμετωπίζει, όμως, μεγάλα προβλήματα, όπως ξέρουν και οι εκλεκτοί συνάδελφοι, οι οποίοι διαχειρίστηκαν επιτυχημένα το χαρτοφυλάκιο αυτό σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα. Όμως, εδώ, στην περιοχή σας, είναι πολύ σημαντικό, εκτός από τις οριζόντιες πολιτικές που θα εφαρμόσουμε, να ολοκληρώσουμε και μια σειρά από βασικά έργα υποδομής, τα οποία τα χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας, προκειμένου πράγματι να είναι ανταγωνιστικός. Θα περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Περιφέρειας για το ζήτημα της άρδευσης της λεκάνης του Νέστου, μετά την τελική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κλείνει -δυστυχώς μετά από μια δεκαετία- μία εκκρεμότητα και μας επιτρέπει να ξαναδούμε αυτό το έργο από την αρχή, με μία φρέσκια ματιά. Είναι ένα έργο που είναι απαραίτητο για τους αγρότες ολόκληρης της περιοχής.
Θα δώσουμε περισσότερα κίνητρα για σχήματα συνεργασίας, τα οποία θα αυξάνουν την κρίσιμη μάζα και τη δυνατότητα των αγροτών μας να συνεργαστούν. Όχι στη λογική των παλιών συνεταιρισμών, που πολύ συχνά, μην κοροϊδευόμαστε, ήταν ένας μηχανισμός απορρόφησης δανεικών και αγύριστων, αλλά στη λογική σύγχρονων σχημάτων, που θα προτάξουν τα ποιοτικά προϊόντα της Περιφέρειας, θα τα βάλουν στις ξένες αγορές, θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα αξιοποιήσουν τη σύγχρονη τεχνολογία. Και θα υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, ειδικά στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για να στηρίξουμε τους αγρότες μας σε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα παράδειγμα μόνο για το πώς μπορούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής-αναφέρθηκε και ο Χρήστος Μέτιος: Καθόμαστε πάνω στην περιοχή με το πιο πλούσιο γεωθερμικό δυναμικό στη χώρα. Τζάμπα ενέργεια είναι αυτό. Είναι τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για τα θερμοκήπιά μας που μειώνει το κόστος. Αυτές είναι οι τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε από κοινού, Κεντρική Διοίκηση και Περιφέρεια, για να δώσουμε μία νέα προοπτική στον πρωτογενή τομέα. Μαζί με πολιτικές που έχουν μείνει πίσω, όπως οι αναδασμοί, η στήριξη του μικρού κλήρου και του καπνού, που αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν για τις περιοχές τις δικές σας, από το οποίο ζουν πολλές χιλιάδες οικογένειες.
Τουρισμός. Για την περιοχή σας είναι ένα μεγάλο αναξιοποίητο πλεονέκτημα. Έβλεπα τα στατιστικά στοιχεία. Αν δεν κάνω λάθος, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας έχει τη μικρότερη συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, παρ’ ότι έχει τόσους αναξιοποίητους θησαυρούς. Γι’ αυτό και έχουμε σχέδιο για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο. Δεν πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στον καλοκαιρινό τουρισμό, στις όμορφες παραλίες μας, στη Θάσο, στη Σαμοθράκη. Αλλά μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή σας, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, την πλούσια ιστορία της, αυτό τα σταυροδρόμι πολιτισμών, ως έναν τόπο, τον οποίον θα επισκέπτονται τουρίστες 12 μήνες τον χρόνο, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Από πού να ξεκινήσει κανείς σε αυτή την πλούσια πολιτιστική διαδρομή; Από τους Φιλίππους; Από τη διαδρομή του Αποστόλου Παύλου; Από την πλούσια βυζαντινή παρακαταθήκη; Από τα ιστορικά τζαμιά στον Έβρο και τη Ροδόπη; Όλα αυτά συνθέτουν μια πολιτιστική διαδρομή μοναδική, που σε συνδυασμό με ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε -τα δάση της Ροδόπης, τη Δαδιά, το Δέλτα του Έβρου, τον Νέστο- μπορεί να δημιουργήσει ένα μοναδικό αναπτυξιακό προϊόν, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόληση. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα, με τα προϊόντα μας, με την ιδιαίτερη κουζίνα σας.
Έχουμε να μιλήσουμε για μία αναπτυξιακή ιστορία εξαιρετικά πειστική, που θα διευρύνει το πλαίσιο των ευκαιριών για τους ανθρώπους της περιοχής, ειδικά για τα νέα παιδιά. Ώστε να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Παραγωγικές επενδύσεις. Βιομηχανία. Βιομηχανικές περιοχές, οι οποίες μαραζώνουν. Έχουμε πει ότι θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, όταν μπαίνουν σε μια βιομηχανική περιοχή, να μην χρειάζονται καμία πρόσθετη αδειοδότηση. Η ίδια η βιομηχανική περιοχή θα μεριμνά για την αδειοδότηση και η επιχείρηση η οποία εντάσσεται σε αυτή, θα μπορεί να ξεκινάει πολύ γρήγορα την παραγωγική της δραστηριότητα. Έχουμε παραδείγματα επιχειρήσεων που -κόντρα στο ρεύμα- ήρθαν και επένδυσαν. Και είναι πολύ ευχαριστημένες και διευρύνουν τον κύκλο τους και αυξάνουν τους αυτούς που απασχολούνται από την περιοχή.
Ενέργεια, τεράστιες δυνατότητες. Στηρίζω ανεπιφύλακτα -και θα δουλέψουμε μαζί με τον Χρήστο Μέτιο- την προσπάθεια το φυσικό αέριο να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όχι μόνο στις 6 στις οποίες αναφέρθηκε αλλά στο Διδυμότειχο και σε άλλα αστικά κέντρα, τα οποία και αυτά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια. Υποδομές, ευκαιρίες στα λιμάνια μας: Αλεξανδρούπολη, Καβάλα. Με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη να γίνει ένα πραγματικό διαμετακομιστικό κέντρο, μια πύλη εισόδου για προϊόντα που μπορεί να έρχονται από την Ασία μέχρι την Αφρική για να τροφοδοτήσουν στη συνέχεια τις αγορές της Ευρώπης. Μια Περιφέρεια όχι μόνο υποδοχέας επισκεπτών αλλά μια περιφέρεια η οποία βρίσκεται στο κέντρο διαδρόμων, ενέργειας, προϊόντων, ανθρώπων αλλά και ιδεών. Ιδεών, διότι έχετε την τύχη να έχετε ένα σπουδαίο πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο αναφορά για την περιοχή της Θράκης. Και έχω πολύ φιλόδοξα σχέδια για το πώς θα στηρίξουμε τη δημόσια ανώτατη παιδεία και το πώς θα αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο του Δημοκριτείου πανεπιστημίου ως περιφερειακού πόλου αριστείας στην εκπαίδευση.
Χάσαμε μια ευκαιρία στη συζήτηση που έγινε για τη συνταγματική αναθεώρηση, χάσαμε μια ευκαιρία λόγω των ιδεοληψιών των σημερινών κυβερνώντων να μπορέσουμε να αλλάξουμε το άρθρο 16 για να μπορέσουμε επιτέλους στη χώρα μας να αποκτήσουμε μη κρατικά και -γιατί όχι- ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πήγαμε πίσω σε αυτό, είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη και η μόνη χώρα στον κόσμο από όσο ξέρω. Ακόμη -δεν ξέρω αν το γνωρίζετε- και στη Βόρειο Κορέα υπάρχει ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Αλλά στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα απαγορεύεται το ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Χάσαμε και θα χάσουμε 8 χρόνια με αυτή την περιπέτεια. Αυτό, όμως, αυξάνει την ευθύνη μας να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Θα το κάναμε ούτως ή άλλως διότι ο πυρήνας της παιδείας είναι η δημόσια παιδεία. Και πανεπιστήμια τα οποία συνδέονται με την τοπική οικονομία, παράγουν έρευνα, παράγουν καινοτομία είναι πανεπιστήμια στην κατεύθυνση που τα θέλουμε. Και εδώ, η Θράκη, η Ανατολική Μακεδονία θα γίνει ένα κέντρο περιφερειακής εκπαιδευτικής ανάπτυξης. Και, ναι, θα στηρίξουμε και τη νομική σχολή στην Κομοτηνή. Επειδή είμαι άνθρωπος που τα λέει λίγο έξω από τα δόντια, έγινα δυσάρεστος στους φίλους μου τους Πατρινούς λέγοντάς τους ότι η χώρα δεν χρειάζεται 4η νομική σχολή.
Αλλά, φίλες και φίλοι, και κλείνω με αυτό, όπως καταλαβαίνετε έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Έχουμε άποψη, έχουμε θέσεις, έχουμε προτάσεις για όλα τα πεδία πολιτικής και θέλουμε να δουλέψουμε με τους τοπικούς άρχοντες. Γι’ αυτό και σας ζητώ να στηρίξετε ανεπιφύλακτα τον Χρήστο Μέτιο. Γιατί ξέρω ότι θα δουλέψω καλά μαζί του προς όφελος δικό σας. Προς όφελος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Αλλά δεν σας ζητώ να στηρίξετε μόνο τον Χρήστο. Σας ζητώ να στηρίξετε και εμένα προσωπικά στις μεγάλες εκλογικές μάχες οι οποίες έρχονται. Γιατί η μάχη που έρχεται θα είναι μια μάχη κρίσιμη, θα είναι μια μάχη για την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πάει η Ελλάδα. Θα είναι μια μάχη στην οποία θα επαναπροσδιορίσουμε όλοι πως φανταζόμαστε το μέλλον μας, τι είναι τελικά πρόοδος και τι είναι συντήρηση. Ποιος έχει άποψη για το μέλλον και ποιος θέλει να γυρίσει τη χώρα πίσω στο παρελθόν. Και σε αυτή τη μάχη σας χρειαζόμαστε όλους. Ευχαριστώ προσωπικά όλους τους παλιούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας που κράτησαν την παράταξή μας όρθια σε δύσκολες στιγμές. Τώρα που κερδίζουμε υπάρχει ενθουσιασμός και χαμόγελο αλλά δεν ξεχνώ ότι σταθήκατε κοντά μας στις δύσκολες στιγμές, στις ήττες. Εκεί που κάποιοι έσπευδαν να μας ξεγράψουν, η Νέα Δημοκρατία απέδειξε πως έχει ρίζες και πως έχει στήριξη. Και για αυτό είναι σήμερα εδώ ενωμένη και δυνατή, για να δώσει τη μάχη για μια μεγάλη εκλογική επικράτηση. Καλωσορίζουμε, όμως, και τους νέους φίλους μας. Ανθρώπους οι οποίοι για πρώτη φορά έρχονται κοντά μας και τους χρειαζόμαστε. Γιατί κάθε φορά που η Νέα Δημοκρατία έφτασε σε υψηλά ποσοστά, άνοιξε τις πόρτες και τα παράθυρα για να υποδεχθεί νέους φίλους. Σε αυτό τον αγώνα, λοιπόν, σας ζητώ όλοι να δώσουμε το παρόν για μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, να εκλέξουμε τον Χρήστο Μέτιο Περιφερειάρχη, να εκλέξουμε τη Νέα Δημοκρατία Κυβέρνηση, να πάμε επιτέλους μπροστά με χαμόγελο, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση. Να είστε καλά, καλό αγώνα, καλή δύναμη. Στο επανιδείν. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.