ΟΗΕ: Έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση ως απειλή στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται εδώ και καιρό ένα υγειονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα, όμως τώρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 600.000 παιδιών, επεσήμανε ο Ντέιβιντ Μπόιντ.

«Για να γίνει κατανοητός ο αριθμός των 7 εκατομμυρίων: είναι περισσότεροι θάνατοι ετησίως από όσοι προκαλούνται συνολικά από πολέμους, φόνους, τη φυματίωση, το AIDS, τον HIV και την ελονοσία», εξήγησε ο Μπόιντ μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation.

«Πρόκειται για μια παγκόσμια κρίση υγείας η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή, στην υγεία, τα δικαιώματα των παιδιών και το δικαίωμα να ζει κανείς σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», πρόσθεσε.

Σε έκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη ο Μπόιντ παρουσίασε μια σειρά μέτρων που μπορούν να λάβουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Αν και η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, με τις περιθωριοποιημένες κοινότητες να είναι μεταξύ αυτών που επηρεάζονται πιο πολύ, πολλές χώρες παραβλέπουν το πρόβλημα, τονίζει ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η εμφανής ατμοσφαιρική ρύπανση έχει καθαρίσει, αφήνοντας πίσω τη μόλυνση που είναι πιο δύσκολο να δει κανείς και πιο εύκολο να την αγνοήσει.

«Έχουμε αντιμετωπίσει κάποιους τύπους μόλυνσης σε μερικά μέρη, οπότε πολλή από την ατμοσφαιρική ρύπανση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν μπορεί κανείς να την μυρίσει ή να την δει. Είναι αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια που εισπνέουν οι άνθρωποι», εξήγησε ο Μπόιντ.

Τα τελευταία 15 χρόνια γιατροί και επιστήμονες έχουν σημειώσει μεγάλες προόδους στην ανακάλυψη των βλαβερών επιπτώσεων που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία, καθώς συνδέεται με πολλές ασθένειες από καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο στον πνεύμονα ως νευρολογικές διαταραχές περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Επειδή κάθε χώρα έχει διαφορετική πηγή μόλυνσης, οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να διαφέρουν από μέρος σε μέρος, όμως «γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι λύσεις», υπογράμμισε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ.

Ένα βασικό ζήτημα είναι να σταματήσει η χρήση άνθρακα για τη λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας, κάτι που οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να μπορέσουν να κάνουν ως το 2030, ήδη πολλές χώρες από τη Βρετανία ως τον Καναδά έχουν συμφωνήσει να κάνουν αυτή την αλλαγή.

Στην έκθεσή του ο Μπόιντ παρουσίασε τα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε αποδεκτά επίπεδα». Σε αυτά περιλαμβάνεται ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής ποιότητας, ο εντοπισμός των βασικών αιτιών της ρύπανσης του αέρα και η εφαρμογή νομοθεσίας και κανόνων για τον περιορισμό της.

Αν οι κυβερνήσεις δράσουν για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όχι μόνο θα σώσουν αμέσως ανθρώπινες ζωές, αλλά θα περιορίσουν σημαντικά και την κλιματική αλλαγή, κατέληξε ο Μπόιντ, καθώς τα δύο ζητήματα συνδέονται.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΓερμανία: Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες, αλλά ήταν προς το συμφέρον τους, δηλώνει ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε (Berliner Morgenpost)
Επόμενο άρθροΓια δεύτερη φορά στον κόσμο, ασθενής φαίνεται να θεραπεύθηκε από το AIDS