Ο πολυχώρος της Εληάς αποδείχτηκε πολύ μικρός για να φιλοξενήσει το πλήθος κόσμου που συνέρευσε το απόγευμα της Δευτέρας 18/2 για να παραστεί στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη ¨Δικαίωμα για νέα Βέροια¨ και ο πολιτιστικός σύλλογος Μακεδονικός Ρόδακας.
Δείτε το βίντεο:
Με την αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη, πολλούς όρθιους και δεκάδες πολίτες να παρακολουθούν την εκδήλωση ακόμη και από τον προθάλαμο, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, του Άγιου Καθηγούμενου της Ι.Μ. Καλλίπετρας π. Παλαμά και του τέως Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καραπαναγιωτίδη, ο κεντρικός ομιλητής, στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στις Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσηρίων στις αρχές του 20ου αιώνα. «Ενώ οι γενοκτόνοι πίστευαν θα μας αφανίσουν, εμείς ακόμα θυμόμαστε» τόνισε καταχειροκροτούμενος, και συνέχισε «Πολλοί όταν μιλάνε για Γενοκτονία μιλάνε για τα θύματα. Εμείς, όμως, δεν πεθάναμε. Και είναι δικαίωμα μας, δικαίωμα όλης της Ανθρωπότητας, να αγωνιστούμε ώστε να μην υπάρξουν άλλες γενοκτονίες».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Λυγερός στο φλέγον θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους, επισημαίνοντας με ιδιαίτερη έμφαση πως «το προσύμφωνο (των Πρεσπών) θα το ακυρώσουμε και δεν θα μείνει τίποτα από αυτό», προκαλώντας τον ενθουσιασμό του ακροατηρίου.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου αφού συνεχάρη τον υποψήφιο δήμαρχο Βέροιας Γιάννη Παπαγιάννη για την πρωτοβουλία που ανέλαβε, αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες της ΟΠΣΕ για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ενημέρωσε για την επικείμενη ανέγερση δύο μουσείων αφιερωμένων στον Μικρασιατικό Ελληνισμό, ενός στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά. «Δεν απεμπολούμε το δικαίωμα μας στη μνήμη, συνεχίζουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας» κατέληξε ο κ. Οραήλογλου.
Στο μαρτύριο των Αρμένιων συμπατριωτών του στάθηκε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής κοινότητας Παύλος Γκιούλογλου, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα τις διώξεις, τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τις «λευκές πορείες», για τη «μηχανή θανάτου» όπως χαρακτήρισε τη γενοκτονική πολιτική που εφήρμοσαν οι Νεότουρκοι, με σημείο αναφοράς την 24η Απριλίου του 1915. «Οι Αρμένιοι σφαγιάστηκαν γιατί πολύ απλά δεν ήταν Τούρκοι και γιατί ήταν Χριστιανοί», συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλόγλου.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο διοργανωτής, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας Γιάννης Παπαγιάννης αφού αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα λόγω της μικρασιατικής του καταγωγής, επισήμανε πως οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων δεν ανήκουν στις γκρίζες ζώνες της Ιστορίας.
«Πρόκειται», όπως τόνισε, «για δύο αδιαμφισβήτητα, απόλυτα τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, για μια φρικιαστική πραγματικότητα, που προσβάλει ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα και συμπεριλαμβάνεται στις πιο μαύρες σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, το διαρκές έγκλημα που διεπράχθη σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας δεν αλλοιώνεται, δεν παραγράφεται, δεν ξεχνιέται», συμπλήρωσε.