Πλαίσιο προστασίας στην πρώτη κατοικία σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, προσφέρει ο νέος νόμος «Κατσέλη» που βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαβούλευσης πριν την νομοθέτηση του, μετά και τη συμφωνία κυβέρνησης- τραπεζιτών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπό διαμόρφωση τελικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το «νόμο Κατσέλη», που παύει να ισχύει από τα τέλη Φεβρουαρίου, θα έχει ως αποτέλεσμα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των κόκκινων δανείων που συνδέονται με πρώτη κατοικία, να πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στον νέο νόμο, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται για τους δανειολήπτες το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από αυτά που θα ενταχθούν στον νέο νόμο σχεδόν όλα θα είναι επιλέξιμα για επιδότηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από μέρους των τραπεζών, από τα περίπου 240.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», τα 200.000, περίπου, εκτιμάται ότι θα εγκριθούν προς ρύθμιση μέσω της νέας πλατφόρμας, η οποία θα αντικαταστήσει τις δικαστικές αίθουσες.
Η πλατφόρμα αυτή θα λειτουργεί με έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα εξετάζει εάν πληρούνται ταυτόχρονα κριτήρια όπως το ανεξόφλητο υπόλοιπο οφειλής να είναι έως 130.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 250.000 ευρώ και το οικογενειακό εισόδημα από 12.500 έως 30.000 ευρώ, περίπου, για ένα άτομο και πενταμελή οικογένεια, αντίστοιχα. Επίσης θα υπολογίζονται κριτήρια όπως εάν ο οφειλέτης έχει καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή έχει περιουσιακά στοιχεία που ενδέχεται να αποφέρουν εισόδημα.
Στην περίπτωση που η αίτηση πληροί τις προϋποθέσεις, η τράπεζα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα κάνει πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιμήκυνση δανείου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 30%, μείωση του επιτοκίου καθώς και κούρεμα της οφειλής, το οποίο δεν θα είναι οριζόντιο αλλά θα εξετάζεται υπό προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εφόσον ένας οφειλέτης πληροί τα ανωτέρω κριτήρια, θα είναι επιλέξιμος για κρατική επιδότηση.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συμφωνία που έχει επέλθει και θα οδηγήσει στο νέο «νόμο Κατσέλη» κρίνεται θετική καθώς επιλύεται μια βασική εκκρεμότητα. Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον σχηματισμό νέων προβλέψεων, επισημαίνουν ότι εάν και είναι νωρίς ακόμη να υπολογισθούν με ακρίβεια θα είναι διαχειρίσιμες.
Οι τράπεζες γενικότερα, όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνουν μεγάλη έμφαση στη διαφύλαξη της κουλτούρας πληρωμής και ειδικότερα στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουν στη μάχη των στρατηγικών κακοπληρωτών, δηλαδή όσων έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις αλλά συνειδητά δεν το κάνουν αποκρύπτοντας εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις αποτελούν το 20-25% του συνόλου των δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια. Αριθμός, όμως, που μειώνεται σημαντικά με την έναρξη των πλειστηριασμών ακινήτων μετά από πάγωμα ετών που είχε προηγηθεί.
Με την επίλυση και του ζητήματος του θέματος του «νόμου Κατσέλη» οι τράπεζες στρέφουν πλέον με μεγαλύτερη ένταση την προσοχή τους στο πραγματικό τους έργο, που δεν είναι άλλο παρά η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για τη διατήρηση και ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών της χώρας.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας: «Καμία συμφωνία, κανένας νέος νόμος και καμιά πρωτοβουλία δεν πρόκειται να πιάσουν τόπο εάν δεν εδραιωθούν οι θετικοί αναπτυξιακοί ρυθμοί που έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα λυθεί οριστικά από τα οφέλη που θα υπάρξουν στην οικονομία και στα εισοδήματα των πολιτών από τους βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Για το λόγο αυτό το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί με τη συμβολή όλων είναι η διατήρηση και ενίσχυση της ανάπτυξης που έχει ήδη ξεκινήσει μετά μια δεκαετή, σχεδόν, περίοδο ύφεσης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ