Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών στον νωτιαίο μυελό δημιουργεί πρωτοποριακή μελέτη Σουηδών επιστημόνων του πανεπιστημίου Karolinska, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell».
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν να επιμηκύνουν νευρικές απολήξεις και να τις ενώσουν με άλλα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού.
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της κινητικότητας στα πειραματόζωα, με σοβαρό τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό. Γεννά δε μελλοντικά ελπίδες για τη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων με σοβαρό τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό.
«Πράγματι τα πρώτα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και θέλω να πιστεύω ότι οι μελέτες που θα ακολουθήσουν θα δώσουν τη δυνατότητα, κάποια στιγμή στο μέλλον, να εφαρμόσουμε το επίτευγμα αυτό για ανάρρωση ασθενών έπειτα από βλάβες του νωτιαίου μυελού» αναφέρει ο στρατιωτικός γιατρός, νευροχειρουργός σπονδυλικής στήλης στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Παναγιώτης Κυριακόγγονας.
Εξηγεί ότι στον νωτιαίο μυελό αναπτύσσεται ένας ειδικός ουλώδης ιστός, ο οποίος εμποδίζει την αναγέννηση των νευρικών αξόνων. Οι Σουηδοί ερευνητές βρήκαν ότι η ιδιότητα αυτή του ουλώδους ιστού οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων κυττάρων γύρω από τα νεοδημιουργούμενα αιμοφόρα αγγεία. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τμήματος του ουλώδους ιστού.
Έτσι, σε πειράματα σε ποντίκια στόχευσαν τα κύτταρα αυτά με ειδικούς αναστολείς, μειώνοντας την ποσότητα του δημιουργούμενου ουλώδους ιστού και έτσι κατάφεραν να επιμηκυνθούν νευρικές απολήξεις, οι οποίες διαπερνώντας τον ουλώδη ιστό ενώθηκαν με άλλα νευρικά κύτταρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την άμεση βελτίωση της κινητικότητας στα πειραματόζωα.
Η ολοκλήρωση της πρωτοποριακής μελέτης των Σουηδών επιστημόνων ανοίγει νέους ορίζοντες στην νευροχειρουργική, ωστόσο μέχρι τότε οι νευροχειρουργοί προτείνουν ότι η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού μειώνει τους κινδύνους παράλυσης.
«Η όσο το δυνατόν γρηγορότερη και πληρέστερη αντιμετώπιση των παθήσεων (τραυματισμοί-ασθένειες) του νωτιαίου μυελού, περιορίζει τη δημιουργία ουλώδους ιστού και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις» προσθέτει ο κ Κυριακόγγονας και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάμε για τραυματισμό του νωτιαίου μυελού- μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα για παράδειγμα- μεταφράζεται σε άμεση χειρουργική επέμβαση σε διάστημα λίγων ωρών. Αντίθετα, όταν μιλάμε για την πιο συνηθισμένη περίπτωση της μυελοπάθειας- από κάποια δισκοκήλη ή στένωση (πιο χρόνιες δηλαδή καταστάσεις)- όσο πιο νωρίς γίνεται η αντιμετώπιση, από την στιγμή της διάγνωσης της πάθησης τόσο το καλύτερο».
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια, έχει βοηθήσει καθοριστικά στην ανάπτυξη της νευροχειρουργικής. Σήμερα, οι νευροχειρουργοί έχουν στη διάθεσή τους για την πραγματοποίηση περίπλοκών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα εξελιγμένα τεχνικά μέσα. Η σημαντική αυτή βοήθεια έχει αυξήσει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητα των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιεί ο νευροχειρουργός, με αποτέλεσμα την καλύτερη πορεία και βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ