Αμηχανία, παγωμένα χαμόγελα κι ερωτηματικά – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Λέγαμε πριν την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία ότι δεν είναι κατανοητός ο λόγος που έγινε αυτή τη στιγμή. Κι αυτό επειδή αυτή που ήταν προγραμματισμένη τον Δεκέμβριο είχε αναβληθεί ως «μη σκόπιμη». Τι άλλαξε, λοιπόν, μέσα σ’ ενάμιση μήνα και η προχθεσινή κρίθηκε σκόπιμη;

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Ας προσεγγίσουμε τα πράγματα όσο πιο νηφάλια γίνεται.

Χθες είδαμε μια αμήχανη συνάντηση με παγωμένα χαμόγελα που έγινε υπό το καθεστώς του τουρκικού εκβιασμού λίγο πριν αυτή ξεκινήσει. Με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα υπό τη σκέπη της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Φρονώ ότι η ηγεσία ενός σοβαρού κράτους θα είχε δώσει εντολή να επιστρέψει το αεροπλάνο που τη μετέφερε στη βάση της, αναβάλλοντας αυθωρί και παραχρήμα την επίσκεψη-συνάντηση.  Φρονώ, επίσης, ότι η επίσκεψη θα έπρεπε ήδη να είχε αναβληθεί πριν προκύψει το ζήτημα με την επικήρυξη των Τούρκων αξιωματικών, όταν την παραμονή έκανε δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Ερντογάν και ανέφερε ότι στην ατζέντα της συζήτησης Ερντογάν – Τσίπρα συμπεριλαμβάνονται το… Αιγαίο, η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά και η Μεσόγειος!

Ποιος έφτιαξε και ποιος αποδέχθηκε αυτή την ατζέντα; Κι αφού υπήρχε τέτοια ατζέντα, γιατί προηγουμένως δεν είχαν ενημερωθεί τα άλλα ελληνικά κόμματα;

Αυτή η ερώτηση προκύπτει από ένα και μόνο γεγονός. Από το γεγονός ότι εδώ και 45 χρόνια πάγια θέση της Ελλάδας και της εξωτερικής της πολιτικής είναι ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Τίποτα άλλο! Κι οτιδήποτε άλλο συζητήσουμε αποτελεί εθνική υποχώρηση.

Προκύπτει, εκ τούτων κι άλλο ερώτημα: Αναθεωρεί μόνος του ο Αλέξης Τσίπρας την ελληνική εξωτερική πολιτική; Όπως έκανε και με το Σκοπιανό κι είδαμε τα αποτελέσματα;

Πάμε παρακάτω:

Από τις δηλώσεις Τσίπρα και Ερντογάν είχαμε ως αποτέλεσμα τις εκθέσεις ιδεών του τύπου  ….καλό είναι να συζητάμε, να επενδύσουμε στην θετική ατζέντα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στο Αιγαίο που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών….

Καμιά αντίρρηση.

Με ποιον τρόπο όμως; Μήπως η Τουρκία απαρνηθεί τους στόχους της;

Θα σταματήσει να παραβιάζει τα σύνορα στο Αιγαίο;

Θα σταματήσει να διεκδικεί ελληνικά νησιά;

Θα σταματήσει ν’ αμφισβητεί τη συνθήκη Λωζάννης;

Θα σταματήσει να στέλνει πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Αιγαίου και Θράκης;

Θα σταματήσει να μας απειλεί με πόλεμο για τα χωρικά μας ύδατα;

Θα σταματήσει να διεκδικεί την κυριαρχία του Καστελόριζου, την ΑΟΖ, το FIR Αθηνών;

Θα σταματήσει να διεκδικεί τουρκοκυπριακό κράτος και να επιζητά κυριαρχία επί όλης της Κύπρου;

Ποιο κλίμα ασφάλειας και συνεργασίας, λοιπόν, πρέπει να διαμορφώσουμε.

Προσέξτε:

Εμείς δεν κατέχουμε το παραμικρό που ν’ ανήκει στην Τουρκία. Ίσα –ίσα, οι Τούρκοι είναι εκείνοι που παραβιάζουν καθημερινά τα ελληνικά σύνορα, τις συμφωνίες για τους Έλληνες που ζούσαν και ζουν εκεί, τις συμφωνίες για την Τένεδο και την ίμβρο αλλά και την κυριαρχία μας σε χωρικά ύδατα και ΑΟΖ.

Υπό αυτή την λογική δεν κατάλαβα για ποια προβλήματα ανάμεσα στις δυο χώρες αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάμε παρακάτω:

Ακούσαμε μεν τις εκθέσεις ιδεών αλλά δεν μάθαμε τι συζήτησαν το μεγάλο χρονικό διάστημα που συζητούσαν ΜΟΝΟΙ τους.

Άρα, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι κι αν  μάθουμε περισσότερα. Πολύ περισσότερο αφού στην περιοχή μας διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα.  Τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρώπης και κυρίως της Γαλλίας. Που αφορούν τους αγωγούς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή, την Κύπρο και το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Προσέξτε:

ΗΠΑ και Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γάλλοι,  θέλουν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το ενεργειακό παιχνίδι των αγωγών. Και να την παρακάμψουν χρησιμοποιώντας Τουρκία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σκόπια, Κόσσοβο, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία για τη μεταφορά των καυσίμων από Ιράκ και Συρία. Είναι ένας πόλεμος ενεργειακός, οικονομικός και γεωπολιτικός. Ταυτοχρόνως, ΗΠΑ και Ευρωπαίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αποκλειστικά τα υποθαλάσσια αποθέματα από το Ισραήλ μέχρι την Κύπρο και το Αιγαίο.

Άρα, η περιοχή πρέπει να μην έχει εντάσεις. Άρα, βρείτε τα Τουρκία και Ελλάδα.

Με ποιον υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ελληνικών υποχωρήσεων; Μα με τον πρόθυμο Αλέξη Τσίπρα.

Υπό αυτή την λογική δεν μπορεί να δημιουργεί έκπληξη η χθεσινή δήλωση του γιού του Ανδρέα, Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος είπε ότι δεν θα εκπλαγεί αν ο κ Τσίπρας υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ερντογάν για τη Θράκη, προκειμένου να καρπωθεί τις ψήφους των εκεί μουσουλμάνων.

Προσέξτε τώρα:

Α. Επί τέσσερα χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας έχει γίνει ο πιο πιστός εφαρμοστής των διεθνών απαιτήσεων επί του πλούτου της χώρας.  Τον οποίο έχει υποθηκεύσει χωρίς ντουφεκιά για 99 χρόνια. Επιπλέον, έκλεισε κατά τις θελήσεις ξένων συμφερόντων το ζήτημα των Σκοπίων και μάλιστα εις βάρος των συμφερόντων της χώρας μας.

Β. Οι ίδιες οι ΗΠΑ αποκάλυψαν με την έκθεση του State Department (όρα άρθρο με τίτλο «State Department για κυβέρνηση και Ελλάδα», 29-1-2019) ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στη συμφωνία των Πρεσπών, μετά από «επιθυμία» και «προτροπή» της αμερικανικής κυβέρνησης. Στην έκθεση τον αποθεώνουν, γιατί επί της πρωθυπουργίας του η ελληνική κυβέρνηση «εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της αμερικανικής πατρίδας»!

Εν κατακλείδι ήταν μια συνάντηση της οποίας τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου και υπό τη μορφή που θα πάρουν οι συζητήσεις των ξένων ενδιαφερομένων.

Ως επίλογο αναφέρουμε ότι αυτή η συνάντηση έγινε λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Ε.Ε. για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκας Μογκερίνι. Η οποία, όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ανέφερε ότι αν ξαναβγεί ο Τσίπρας θα λυθεί το Κυπριακό!!!!

Αλίμονο. Τώρα που βρήκαμε παππά να θάψουμε πέντε –έξι…

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 07 Φεβρουαρίου 2019
Επόμενο άρθροΛάρισα: Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αποκλεισμό της εθνικής οδού στις σήραγγες των Τεμπών, προσανατολίζονται οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.