Σε συνέντευξη του στο Δορυφορικό Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στους δημοσιογράφους Θοδωρή Ψαλιδόπουλο και Γιώργο Διονυσόπουλο, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα.
Ο Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο για την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων σε δέκα μεγάλα λιμάνια της χώρας αλλά και σε άλλα θέματα του χαρτοφυλακίου του.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα:
«Θεωρώ σημαντική την επίσκεψη αυτή και αυτό ανεξάρτητα αν δε διασφαλισθεί το αποτέλεσμα που περιμένει κανείς από αυτή τη συνάντηση.
Η επίσκεψη παράγει από μόνη της το αποτέλεσμα ότι οι δύο χώρες θέλουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα τα οποία απασχολούν τη γειτνίαση, τη συνεργασία και αποτελούν στοιχεία που έχουν σχέση με την ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια η απευθείας συζήτηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου Ερντογάν αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό στοιχείο εξωτερικής πολιτικής. Βεβαίως πρέπει να αναμένει κανείς ποια θα είναι η θέση του κυρίου Ερντογάν αναφορικά με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και της Μεσογείου.
Μεγάλο ζήτημα φυσικά είναι αν η συνάντηση θα οδηγήσει στη λήψη κάποιων συγκεκριμένων αποφάσεων σε σχέση, με το κυπριακό πρόβλημα, καθώς επίσης και για τα ενεργειακά θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει από τη συνάντηση η απόφαση εκείνη που θα δρομολογήσει άμεσες διαδικασίες για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, όμως θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος. Να σημειωθεί ότι πλέον το πρόβλημα δεν είναι ανάμεσα στις δύο κοινότητες, την ελληνοκυπριακή και τη τουρκοκυπριακή, αλλά παρεμβαίνει και μάλιστα αποφασιστικά η Τουρκία , η οποία χειραγωγεί και ετεροκαθορίζει τις όποιες αποφάσεις έχουν σχέση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναφορικά με τη δρομολόγηση διαδικασιών για την επίλυση του ζητήματος.
Η επίλυση του ζητήματος έχει περιπλακεί διότι έχει ενταχθεί από τη Τουρκία και το θέμα της ΑΟΖ. Τα όσα πράττει η Τουρκία τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο δεν είναι για να ανακαθορίσουν ή να επικαιροποιήσουν τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά επειδή θέλει να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των διαπραγματεύσεων, στη προσπάθειά της να βρεθεί παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ.
Η επιλογή της Τουρκίας να επικηρύξει σήμερα του οκτώ Τούρκους αξιωματικούς δεν είναι τυχαία. Θέλει με αυτό τον τρόπο να εντάξει στην ατζέντα της συνάντησης του κυρίου Ερντογάν με το κύριο Τσίπρα και το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη θεολογική σχολή έχει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Η συνάντηση στη Χάλκη ανοίγει στο επίπεδο του συμβολισμού μια καινούρια συζήτηση και για την επαναλειτουργία της σχολής.
Για το θέμα των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων σε δέκα λιμάνια της χώρας αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε:
«Άμεση προτεραιότητα του υπουργείου τις επόμενες μέρες είναι σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί με το οποίο δέκα λιμάνια οργανισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν διεθνείς διαγωνισμούς στη βάση του εθνικού και ενωσιακού δικαίου προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις σε σχέση με συγκεκριμένες δραστηριότητες τις οποίες το κάθε λιμάνι έχει.
Με μέτρα που έχουμε λάβει έχουμε στηρίξει την ελληνική κρουαζιέρα, που παρουσίασε και μεγάλη αύξηση, στηρίζουμε τη ναυτική εκπαίδευση, έχουμε στηρίξει με συγκεκριμένες διαδικασίες τα σκάφη αναψυχής, τα οποία μετέχουν δυναμικά στη συνολικότερη τουριστική ανάπτυξη καθώς και μέτρα που έχουν σχέση με την ενίσχυση των λιμανιών μας που έχουν ανάγκη αναζωογόνησης».
Σε ερώτηση για τη σύνδεση σε προγράμματα σπουδών των ΑΕΝ του Υπουργείου με πανεπιστήμια στη Μεγάλη Βρετανία, σημείωσε:
«Έχω προωθήσει προγραμματικές συμφωνίες και με ελληνικά πανεπιστήμια, όπως έχουμε στηρίξει πολύ σημαντικά και την εκπαίδευση στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού. Θα σας πω όχι μόνο το αισιόδοξο αλλά και το ελπιδοφόρο ότι οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού με αναβαθμισμένο και το περιεχόμενο σπουδών τους βρίσκονται σήμερα σε τροχιά περαιτέρω ανάπτυξης»