Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στη Βουλή

Ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στη Βουλή για την Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τη Συμφωνία, αλλά και από τη στάση του κάθε χώρου, του κάθε βουλευτή, αναδείχθηκε πιο καθαρά από ποτέ ότι συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο τελείως διαφορετικές εθνικές και πολιτικές αντιλήψεις. Συγκρούεται το χθες με το σήμερα και το μέλλον, αναμετράται η σύγχρονη Ελλάδα που γίνεται πρωτοπόρος χώρα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, με την ψωροκώσταινα της μιζέριας.

Θα ήθελα να απευθυνθώ στους συμπολίτες μας και στα μέλη του Κοινοβουλίου που είναι ενάντια στη Συμφωνία και δεν ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο ή σε πατριδοκάπηλες λογικές και τακτικές. Αξίζει τον κόπο να δούμε ποια αποτελέσματα είχαμε με την τακτική που ακολουθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Εκατόν σαράντα χώρες αναγνώρισαν τους γείτονές μας ως Μακεδονία, σε λίγο όλος ο πλανήτης, εκτός από εμάς, θα αναγνωρίζει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως Μακεδονία σκέτο, χωρίς καμία πρόβλεψη για την ιστορία μας, για το όνομα της Μακεδονίας, για τους δρόμους, για τη γλώσσα που τόσο κόπτεστε, για την εθνότητα.

Σε κάθε διεθνή συνάντηση, σε κάθε πρωτοβουλία, σε κάθε συνεδρίαση που είναι καλεσμένη η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, δίνεται μια τεράστια μάχη από εμάς, προκειμένου να συμμετέχουμε με την επιφύλαξη ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν αναγνωρίζεται από μας και μόνο ως Μακεδονία. Σε κρίσιμες συναντήσεις για τις υποδομές, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, την πληροφορική, σε πρωτοβουλίες για επενδύσεις, για επενδυτικά σχήματα η χώρα μας δεν ασχολείται με το να δομήσει συνεργασίες, αλλά με την ονομασία της γείτονος χώρας. Είναι δε αρκετές οι περιπτώσεις που έχουμε ακυρώσει τη συμμετοχή μας σε τέτοιες συνεδριάσεις.

Όταν συμμετέχουμε στο τέλος στα πρακτικά, στα συμπεράσματα, στις αποφάσεις, δίνεται μια δεύτερη μάχη, όχι για να κατοχυρώσουμε καλύτερες διατυπώσεις και προβλέψεις που εξυπηρετούν τη χώρα σε κάθε τομέα, αλλά για να μη γραφτεί η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως Μακεδονία ή για να βάλουμε τον αστερίσκο της ένστασής μας για το όνομα της γείτονος χώρας.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι πως οποιοδήποτε θέμα προκύπτει στα σύνορά μας δεν μπορεί να λυθεί, μιας και δεν μπορούμε να έχουμε διμερείς σχέσεις και διμερείς συμφωνίες με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ίδρυση τελωνείου, η λειτουργία σιδηροδρομικών γραμμών, οι διαδικασίες στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, η υλοποίηση κάθε κατηγορίας δικτύου, ενεργειακού, τηλεπικοινωνιακού, οτιδήποτε.

Είναι προφανές ότι αυτά τα γνωρίζει η Νέα Δημοκρατία, τα γνωρίζει και το ΚΙΝΑΛ και όσοι έχουν υπηρετήσει σε κυβερνητικές θέσεις. Είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να συνεχίσουμε έτσι;

Το δικό μας όραμα για τη χώρα, για τα Βαλκάνια, για τους λαούς μας είναι άλλο. Να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες στη γειτονιά μας που λειτουργούν, που υπάρχουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Να περνάς από τη μία χώρα στην άλλη και να μην καταλαβαίνεις πού είναι τα σύνορα, να αναπτύσσονται κοινές παραγωγικές δραστηριότητες, καθημερινές μετακινήσεις πολιτών και εμπορευμάτων, ζωντάνεμα των παραμεθόριων περιοχών.

Ο δικός μας πατριωτισμός βασίζεται στην ειρήνη, βασίζεται στο να υπάρχει μηδενικό αίσθημα ανασφάλειας των συμπολιτών μας που μένουν, που κατοικούν εκεί. Η δική μας πολιτική τέσσερα χρόνια είναι να υλοποιήσουμε, όπου μπορούμε, όσους περισσότερους κάθετους άξονες μπορούμε μεταξύ των χωρών μας στα βόρεια σύνορά μας. Με έμφαση στην ηλεκτροδοτούμενη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Ειδομένης, που γίνονται δοκιμές αυτές τις μέρες και μετά τη Συμφωνία, γιατί δεν θα μπορούμε πριν, θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τη συμφωνία για το σιδηροδρομικό δίκτυο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη-Σκόπια-Βελιγράδι, το πώς θα φθάνουν γρήγορα τα προϊόντα μας και το πώς θα αναβαθμιστούν τα λιμάνια μας προς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά ολοκληρώσαμε την ανάταξη και τη συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα-Μοναστήρι. Μετά την ψήφιση της Συμφωνίας μπορούμε να προχωρήσουμε στη λειτουργία για να ιδρυθεί τελωνείο εκεί, για να μπορούν τα χωριά της περιοχής να ζωντανέψουν, για να μην λέμε πόσο ωραίες είναι οι Πρέσπες μια φορά τον χρόνο που πηγαίνουμε στα Πρέσπεια που κάνει ο Γιώργος Λιάνης και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά. Πώς θα ξεπεράσουμε τα διασυνοριακά θέματα στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές όταν δεν μπορούμε να έχουμε διμερείς σχέσεις και όταν διαιωνίζεται αυτή η πολιτική;

Μέλημά μας είναι να αναπτύξουμε, λοιπόν, κοινά δίκτυα υποδομών, κοινά σιδηροδρομικά δίκτυα, δίκτυα ενέργειας, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, διαλειτουργικά συστήματα, να υλοποιήσουμε τον δακτύλιο συνδυασμένων μεταφορών στη Βαλκανική, να αναβαθμίσουμε τη χώρα μας. Αυτός είναι ο δικός μας πατριωτισμός που δε σχετίζεται με τα χωριά φαντάσματα, τις ερειπωμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως τις κατάντησε η Νέα Δημοκρατία. Χθες ανησυχήσετε για τα ροδάκινα. Χθες! Τόσα χρόνια που σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα, στην Αριδαία, στην Έδεσσα, παντού, οι πολιτικές σας έβαζαν να θάβουν τα ροδάκινα οι αγρότες και να εγκαταλείπουν την πρωτογενή παραγωγή, δεν ανησυχούσατε!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου το ξεκίνησε. Τότε ήσασταν μαζί.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ

Ναι, ναι. Θα πω και για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τιμή μου και καμάρι μου, άλλοι δεν είναι τιμή μου και καμάρι μου που ήταν αρχηγοί μου.

 Όσο κι αν κρύβατε, λοιπόν, κάτω από το χαλί ότι αλλάξατε αυτές τις μέρες, τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες μέρες, αναδείχθηκαν όλα τα κρυμμένα σας μυστικά, της εθνικής διαπαιδαγώγησης του κινδύνου από Βορρά. Δυστυχώς!

Θα ήθελα να θυμίσω και στο ΚΙΝ.ΑΛ, μια και το είπατε, ότι στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ όταν συζητούσαμε για τα εθνικά θέματα, δεν μας απασχόλησε ποτέ το θέμα των αλυτρωτικών διαθέσεων της Γιουγκοσλαβίας ή της τότε Δημοκρατίας της Μακεδονίας της Γιουγκοσλαβίας, ούτε της Βουλγαρίας.

Μας είχε απασχολήσει ο τουρκικός επεκτατισμός, ιδιαίτερα μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μας είχε απασχολήσει το εγχείρημα της συγκρότησης μουσουλμανικού τόξου στα βόρεια σύνορά μας, που ήταν μία προσπάθεια που επιχειρούσαν οι δυνάμεις του τουρκικού επεκτατισμού. Σήμερα με τη στάση τους, και η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛ, προφανώς βρίσκονται στον αντίποδα αυτής της ανησυχίας. Θέλουν να κάνουμε δώρο τη FYROM στις δυνάμεις του τουρκικού επεκτατισμού. Ποιοι εναντιώνονται, λοιπόν, στο να βρεθεί λύση; Θέλω να καταθέσω δύο έγγραφα για να βοηθήσω τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, μια και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι διαχρονικά για το πρόβλημα που έχουμε με τους βόρειους γείτονές μας.

Χθες ο Πρωθυπουργός ανέφερε τι είπε ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ για τη μακεδονική γλώσσα το 1959. Για να συμβάλλω, λοιπόν, στον εμπλουτισμό, θα καταθέσω ένα φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης του Βασιλείου της Ελλάδος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν Υπουργός Εσωτερικών και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Πρωθυπουργός.

Στο άρθρο 7 αναφέρει τα Υπουργεία Δικαιοσύνης των Λαϊκών Δημοκρατιών της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της  Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου. Προφανώς, από εκεί θα επηρεάστηκε η Τασία και οι σύντροφοι που είχαν πει μετά να τη λένε «Μακεδονία», από τη συμφωνία που είχατε γράψει. Γιατί εσείς ως παράταξη τη λέγατε από πολύ παλιότερα «Μακεδονία». Επιπλέον, να σας δώσω και ένα άρθρο. Τον ξέρετε αυτόν τον κύριο, είναι σοβαρός άνθρωπος. Είναι ο Μιχάλης Πεγκλής. Δεν είχε τη φωτογραφία του. Πρόκειται για ένα άρθρο του στην «Καθημερινή».Το καταθέτω και αυτό.

Σ’ αυτό εξηγεί από τη δική του οπτική γιατί η Συμφωνία είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα μας. Ο Μιχάλης Πεγκλής, διδάκτορας, διετέλεσε σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χειρίστηκε για δέκα χρόνια το θέμα της ονομασίας στα Όργανα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και σε άλλα διεθνή φόρα. Αυτά, όμως, τα κρύβετε.  Και επειδή κάποιοι έβγαλαν ξανά, αγαπητοί συνάδελφοι, ή θέλουν να βγάλουν ξανά τα τρίκυκλα στους δρόμους, κάποιοι βγήκαν αυτές τις μέρες από τη ναφθαλίνη, εκεί που τους είχαν κρύψει, κάποιοι στέλνουν μηνύματα με τα τηλέφωνά μας, κάποιοι μας παίρνουν και μας απειλούν και βρίζουν τις οικογένειές μας, κάποιοι επιτίθενται  στις οικίες των συντρόφων μας. Για να μην τους αναφέρω έναν-έναν, θα ήθελα να στείλουμε ένα μήνυμα. Όσοι από εσάς έχετε σχέση με αυτούς, να τους το μεταφέρετε: Από τους παππούδες, τους πατεράδες μας, τις οικογένειές μας και την ιδεολογία της παράταξής μας έχουμε μάθει να μη φοβόμαστε, να μη λιποψυχούμε σε απειλές, τραμπουκισμούς και διωγμούς. Να αγωνιζόμαστε για την ιδεολογία μας και στο τέλος να νικάμε.

Είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την ιστορική Συμφωνία -κρίμα που έφυγε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά είναι ο κ. Βορίδης εδώ, που το είπε- όχι μόνο γιατί την υλοποιούμε και την κάνουμε, αλλά γιατί την πιστεύουμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Υπουργού εδώ:

Προηγούμενο άρθροΣχέδιο δράσης Σ.ΕΠ.Ε. με χρήση εργαλείων ανάλυσης κινδύνου για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο»