«Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους – Τον Φεβρουάριο αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο»
Μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσε ότι εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους Δήμους, βάσει του πορίσματος, που συντάσσει η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών (με συμμετοχή επιστημόνων και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων των εργαζομένων, της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ ) και θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των αλλαγών που θα περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:
- Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, διασυνδεδεμένη με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπ. Εργασίας, αλλά και με το ΥΠΕΣ, ώστε να μπορεί να διαπιστώνεται σε πραγματικό χρόνο, ο βαθμός συμμόρφωσης κάθε Ο.Τ.Α. στις σχετικές του υποχρεώσεις.
- Μέριμνα και συγκεκριμένες προτάσεις παρεμβάσεων για την πλήρη στελέχωση των απαιτούμενων θέσεων Τεχνικών Ασφαλείας και Ιατρών Εργασίας στους ΟΤΑ, τη θεσμική θωράκιση της λειτουργικής τους ανεξαρτησίας, την παροχή σε αυτούς των μέσων και τη διασφάλιση των συνθηκών αποτελεσματικής άσκησης των καθηκόντων τους.
- Πλήρης, λεπτομερής και εκτεταμένη αναθεώρηση της απαρχαιωμένης ΚΥΑ για τα Μ.Α.Π. και πρόβλεψη υποχρεωτικής προμήθειας των αναγκαίων, σύγχρονων μέσων για κάθε ειδικότητα και χώρο εργασίας.
- Παροχή της δυνατότητας αλλά και της υποχρέωσης διενέργειας, ανά ειδικότητα και χώρο εργασίας, των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και εμβολιασμών.
- Θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων.
- Αυστηροποίηση και αποτελεσματικοποίηση του συστήματος κυρώσεων για τους Ο.Τ.Α. και τους αιρετούς που παραβιάζουν τις σχετικές υποχρεώσεις τήρησης της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Δημιουργία οργανικής μονάδας στο ΥΠΕΣ με αντικείμενο την παρακολούθηση της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας από τους ΟΤΑ και την επεξεργασία προτάσεων για τη διαρκή βελτίωσή της
Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για την άρση των αδικιών σε βάρος των εργαζομένων στην ΤΑ, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και στο πλαίσιο προχώρησε, μετά από χρόνια, στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας με όλες τις ομοσπονδίες εργαζομένων και στους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο για τους μόνιμους εργαζόμενους όσο και για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δίνει ένα διαρκή αγώνα για την άρση της εργασιακής επισφάλειας και τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στην Τ.Α.
- Με τις 8.166 μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας
- Την άρση της υποχρέωσης των δήμων να εξαντλούν (μόνο για τις εργατικές υποθέσεις) τα ένδικα μέσα και τη, μέσω αυτής, παροχή της δυνατότητας σε χιλιάδες εργαζόμενους να αναγνωριστεί επιτέλους ο πραγματικός χαρακτήρας της εργασιακής τους σχέσης.
- Τη μετατροπή του «Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι» σε μόνιμο θεσμό του κοινωνικού κράτους και την εξασφάλιση περισσότερων από 3.200 θέσεων μόνιμης και σταθερής απασχόλησης, με τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα.
- Την παροχή της δυνατότητας σε εκατοντάδες εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να επιτύχουν τη μετατροπή τους σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
O Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ακόμη ότι εδώ και δύο χρόνια το ΥΠΕΣ έχει προχωρήσει σε σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία όλων των εργαζομένων στην ΤΑ, όπως το ότι:
- Νομοθετήθηκε το αυτονόητο, ότι τα ΜΑΠ τα δικαιούνται, πέρα από τους μόνιμους εργαζόμενους, και οι συμβασιούχοι.
- Δόθηκαν αναδρομικά για τη μη χορήγηση των ΜΑΠ παρελθόντων ετών, με ταυτόχρονη νομοθέτηση όμως ότι στο εξής απαγορεύεται η αποτίμηση των ΜΑΠ σε χρήμα.
- Επεκτάθηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε σειρά ειδικοτήτων που δεν το λάμβαναν (εργαζόμενοι σε αποχετευτικές εγκαταστάσεις, απολυμαντές κ.α.).
- Και προβλέφθηκε ότι και οι ΟΤΑ, όταν παραβιάζουν τη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, θα επιβαρύνονται με σοβαρά διοικητικά πρόστιμα.
Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι εκτός από αυτές τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει υπέρ των εργαζομένων, χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα, γι΄ αυτό και δημιουργήθηκε η ειδική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία λειτουργεί πολύ συστηματικά για τη συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.