Δεν πρέπει να μάθουμε ποιοι είναι οι 151; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Σήμερα έρχεται στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Θα την υποδεχτεί με τιμές κι υποκλίσεις ο πρωθυπουργός που πριν λίγα χρόνια της φώναζε από μπαλκόνια, πλατείες και πεζοδρόμια «go back madam Merkel»… Αποδεικνύοντας ότι όλος αυτός ο κυβερνητικός συρφετός είναι για γέλια και για κλάματα… Ανερμάτιστος και ορισμός του καιροσκοπισμού!

Σακελλαρόπουλος Γ. Νίκος
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος

Μα ας αφήσουμε τη Μέρκελ να έρθει πρώτα και μετά να σχολιάσουμε και να προσεγγίσουμε τα δρώμενα της επίσκεψής της. Κι ας ασχοληθούμε με όλα όσα ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες αναφορικά με το τι θα συμβεί αν οι ΑΝΕΛ (δηλαδή μέρος τους) φύγουν από την κυβέρνηση, με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι ήδη διαθέτει τους 151 βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία αλλά και για κυβερνήσει στη συνέχεια.

Με γεια της με χαρά της!

Μα δεν πρέπει να τους μάθουμε κι εμείς;  Το επιτάσσουν στοιχειώδεις δημοκρατικές ευαισθησίες. Δεν πρέπει να ξέρουμε ποιοι είναι εκείνοι οι πρόθυμοι που θ’ αψηφήσουν  τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας για το Σκοπιανό;

Λένε, επιπλέον, οι κυβερνητικοί παράγοντες, ότι αν θέλει η Νέα Δημοκρατία μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για δει ποιοι είναι αυτοί!!!

Από πού κι ως πού; Για ποιον λόγο να καταθέσει πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία αφού δεν διαθέτει τις απαραίτητες 151 ψήφους για να την κερδίσει;

Αντιθέτως, η ίδια η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν φύγουν οι ΑΝΕΛ; Αυτό δεν επιτάσσει η πολιτική δεοντολογία κι οι κανόνες της δημοκρατίας;

Αυτή η δήθεν πρόκληση προς την αξιωματική αντιπολίτευση, να καταθέσει δηλαδή πρόταση μομφής, αποτελεί κούφιο επικοινωνιακό τέχνασμα που μπορεί να εντυπωσιάσει μόνο τους Νεάτερνταλ της πολιτικής.

Η αρχή της δεδηλωμένης – ένας από τους θεμέλιους λίθους της αστικής φιλελεύθερης δημοκρατίας-  πιστοποιείται μέσα στην βουλή με ψηφοφορία. Το ίδιο και η κυβέρνηση μειοψηφίας. Οι πλειοψηφίες δεν διαμορφώνονται με δηλώσεις και συνεντεύξεις στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Τα πράγματα είναι δεδομένα. Η νέα κυβέρνηση που θα είναι υποχρεωμένος να σχηματίσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ οφείλει να πάει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης κατά την διαδικασία του άρθρου 84 του Συντάγματος. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα φανεί τι μορφής κυβέρνηση είναι : κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Προσέξτε:

Αν φύγουν οι ΑΝΕΛ κι ο Αλέξης Τσίπρας προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δεν θα έχουμε να κάνουμε μ’ έναν απλό ανασχηματισμό, επειδή δυο κυβερνητικά στελέχη (Ηλιόπουλος και Νοτοπούλου) είναι υποψήφιοι δήμαρχοι κι ήδη θα έπρεπε να έχουν παρατηθεί ή αντικατασταθεί από την κυβέρνηση. Έχουμε να κάνουμε μ’ έναν ανασχηματισμό λόγω αποχώρησης κυβερνητικού εταίρου. Συνεπώς η ύπαρξη δεδηλωμένης είναι προς απόδειξη.

Προσέξτε κι αυτό:

Μπορεί κάποιοι (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης) να υπερψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά αυτό, όπως δηλώνουν, δεν σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης.

Εξ ου και η ψήφος εμπιστοσύνης είναι επιβεβλημένη.

Επειδή μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την δεδηλωμένη, δεν διαθέτει ηθική και δημοκρατική νομιμοποίηση. Μπορεί μεν Συνταγματικά να μπορεί να κυβερνά, μα δεν μπορεί να βλέπει τους Έλληνες στα μάτια.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 10 Ιανουαρίου 2019
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Προβλήματα λόγω ομίχλης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Κλειστά σήμερα όλα τα σχολεία στον νομό. Δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια της πόλης
*Ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας («Hellas Special Άφιλτρο», «Ο Γέρος του Βοριά» που αποτελεί τη λαϊκή βιογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Οι Μύθοι και το Παραμύθι»). Θεωρείται εκ των πρωτεργατών της «ελεύθερης ραδιοφωνίας» και επί χρόνια ασχολήθηκε με την πολιτική αρθρογραφία και ανάλυση σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοπτικούς σταθμούς. Για πολλά χρόνια συνδύασε την εργασία με τα χόμπι του (αθλητισμός) , με την ιδιότητά του ως Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Sportime» και της «Αθλητικής Ηχούς», ενώ έχει γράψει στίχους σε τραγούδια σημαντικών Ελλήνων δημιουργών και τραγουδιστών.