ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμός της τρέχουσας επικαιρότητας

 Α. Κυβέρνηση ανοχής

Σε μια περίοδο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά και οικονομικά ζητήματα, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος την βυθίζουν σε επικίνδυνη αστάθεια. Αν ο κ. Καμμένος αποχωρήσει τελικά από την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έχει δύο επιλογές: Είτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τον ίδιο, όσο και να επιθυμεί να παραμείνει για λίγο ακόμη στην καρέκλα του. Διότι Κυβέρνηση μειοψηφίας δεν υπήρξε ποτέ στη Μεταπολίτευση και δεν νοείται να υπάρξει και τώρα.

Είναι δε η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση ακόμη και να χάσει τη δεδηλωμένη, θα συνεχίσει να κυβερνά με μια πλειοψηφία ανοχής. Μια μειοψηφία, δηλαδή, των 300 βουλευτών. Ακόμη κι αυτό ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί, χρειάζεται να γίνει ψηφοφορία στη Βουλή. Διότι η κυβέρνηση ανοχής δεν μπορεί να είναι τεκμαιρόμενη. Γι’ αυτό λοιπόν, για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης ο κ. Τσίπρας έχει υποχρέωση αμέσως να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να συνειδητοποιήσει ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δεν του δόθηκε εν λευκώ, αλλά γιατί διέθετε ως τώρα τη στήριξη ενός άλλου κόμματος.

Άλλωστε  ο μόνος λόγος που ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε μια τέτοια δυνατότητα, είναι για να μην προκληθεί ακυβερνησία στη χώρα. Με άλλα λόγια ο μόνος λόγος ύπαρξης μιας κυβέρνησης ανοχής, είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Δεν μπορεί μια τέτοια κυβέρνηση να δεσμεύσει τη  χώρα καθ’ οιονδήποτε λόγο, ούτε σε ήσσονος πόσο μάλλον σε μείζονος σημασίας αποφάσεις. Πόσο μάλλον στη σημερινή συγκυρία που είναι αδιανόητο ο κ. Τσίπρας να εκβιάζει με κάθε τρόπο να μείνει στην εξουσία με μια κυβέρνηση “κουτσή πάπια”. Το ίδιο έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας κάποτε την αποχώρηση Κουβέλη από την κυβέρνηση Σαμαρά – παρόλο που η τότε κυβέρνηση δεν είχε χάσει καν τη δεδηλωμένη. Ο κ. Σκουρλέτης στις 17.6.2013 αξίωνε εδώ και τώρα εκλογές με το επιχείρημα ότι «υπάρχει θέμα πολιτικής σταθερότητας της χώρας”. Τώρα όλα αυτά τα ξέχασε παρότι η Κυβέρνηση βρίσκεται ξεκάθαρα μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τη δεδηλωμένη και να γίνει καταγέλαστη θέλοντας να μείνει για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία.

Ο δε κ Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά είχε πει επί λέξει και μάλιστα δύο φορές ότι σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας θα ζητήσει και θα πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Τι άλλαξε σήμερα και διστάζουν να το πράξουν; Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεσή της για να μην επιτρέψει στη χώρα να ξανακυλήσει στο χάος και τα ερωτηματικά. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά μια σταθερή κυβέρνηση. Και αυτό γιατί όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις επιζήμιες επιλογές του στα εθνικά θέματα, αυξάνεται η αστάθεια και η αβεβαιότητα. Δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στις επιχειρήσεις και επιδεινώνεται το γενικότερο κλίμα στην οικονομία λόγω της αδυναμίας εξωτερικού δανεισμού. Με δυο λόγια η χώρα εκπέμπει το μήνυμα ότι παραπαίει καθώς όλοι πια καταλαβαίνουν ότι βρίσκεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο λόγω της επιμονής των κυβερνώντων να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, ενώ όλοι πια τους ζητούν να φύγουν και να απαλλάξουν την Ελλάδα από την επιζήμια παρουσία τους.

 

Β. Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη

Η ΝΔ συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες που για ακόμη μια φορά έχει διατυπώσει δημόσια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σχετικά με την απαράδεκτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στα τεκταινόμενα της δικαιοσύνης.  Το κράτος δικαίου και η διάκριση των εξουσιών αποτελούν θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η δε Δικαιοσύνη αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, ειδικά των πιο αδύναμων. H εντύπωση η οποία δημιουργείται εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης και των δηλώσεων υπουργών της, ότι η Δικαιοσύνη εργαλειοποιείται, ότι χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να προωθήσει τους δικούς της κομματικούς σκοπούς, υπονομεύει ευθέως την ποιότητα της Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία, καλεί όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, πρώτα απ’ όλα, να υπερασπιστούν τη δική τους συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία. Να επιτελέσουν το καθήκον τους απερίσπαστοι χωρίς να υποκύπτουν σε κανενός είδους πολιτική πίεση.

Καλεί, επίσης, για ακόμα μια φορά την Κυβέρνηση, και τον Πρωθυπουργό να σταματήσει να αποδέχεται συμπεριφορές υπουργών του τις οποίες δυστυχώς δεν καταδικάζει. Συμπεριφορές οι οποίες στοχοποιούν ευθέως και ονομαστικά δικαστικούς λειτουργούς και δημιουργούν ένα πρωτοφανές προηγούμενο στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η χώρα βρίσκεται σε έναν ολισθηρό δρόμο υπονόμευσης των θεσμών της. Και αυτός ο ολισθηρός δρόμος θα πρέπει να σταματήσει. Και θα πρέπει να σταματήσει με μια συλλογική αντίδραση όλων των εμπλεκομένων λειτουργών της Δικαιοσύνης αλλά και των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου. Δεν γίνεται στην Ελλάδα του 2019 να λέγονται από υπουργούς  πράγματα τα οποία δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη δημοκρατική χώρα.

Γ. Γραμματείς και Συριζαίοι υποκριταί

Η Ν.Δ. έχει καταγγείλει εδώ και ένα χρόνο τις μεθοδεύσεις που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να επιβάλει, με πρόσχημα την αποκομματικοποίηση του Δημοσίου, κομματικούς εγκάθετους τετραετούς θητείας στις νευραλγικές θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Και αυτό που η Ν.Δ. καταγγέλλει εδώ και ένα χρόνο άρχισε να υλοποιείται στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Μεταναστευτικής Πολιτικής με μεθοδεύσεις που έγιναν -για προφανείς λόγους- μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων. Το σχέδιο της αποκαλύπτεται πια και με ονόματα. Το κόλπο είναι απλό: Από τους δεκάδες ικανούς υποψηφίους οι οποίοι διεκδίκησαν μια θέση γραμματέα -πιστεύοντας ότι θα ισχύσουν αξιοκρατικά κριτήρια- η αρμόδια Επιτροπή επέλεξε μόνο δύο ανά προκήρυξη. Και όλως τυχαίως, ο ένας εκ των δύο -και στα δυο υπουργεία- είναι ο σημερινός διορισμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ γενικός γραμματέας. Πρόκειται για τους κ. Δερματά (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και Κλάπα (Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής) για τους οποίους η κυβέρνηση δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα.

Οι συντάκτες των προκηρύξεων είχαν  το θράσος να κάνουν κατά κυριολεξία copy paste τα βιογραφικά  των σημερινών διορισμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ γραμματέων, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα γίνει κανένα λάθος στις προδιαγραφές των θέσεων. Και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κάθε πολίτης. Η Ν.Δ. έδωσε από χθες στη δημοσιότητα τα επίμαχα σημεία από τις δύο πρώτες προκηρύξεις και τα βιογραφικά των εκλεκτών της κυβέρνησης. Για τη θέση του κ. Δερματά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προκήρυξη μοιάζει να είναι φωτοτυπία του βιογραφικού του που υπάρχει στο site του υπουργείου:Και για δε τη θέση του κ. Κλάπα είναι απίστευτο αλλά πρόκειται για τη μοναδική προκήρυξη που ζητά από τους υποψηφίους να έχουν οκτώ χρόνια εμπειρίας σε θέση υψηλής διοικητικής ευθύνης στο Δημόσιο. Όσο δηλαδή ακριβώς -ω του θαύματος!- ο κ. Κλάπας υπήρξε δήμαρχος στην Πρέβεζα.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι εξόφθαλμος: Να υπονομεύσει μέσω του τετραετούς διορισμού των δικών της παιδιών κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια της επόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.  Αλλά δεν θα τους περάσει. Η Ν.Δ. δεν θα αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου. Κάτι που αρνούνται να αντιληφθούν τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο δυστυχώς και κάποιοι στο εξωτερικό, που κάνουν τα στραβά μάτια. Όλοι αυτοί οι διορισμοί θα ακυρωθούν.

Προηγούμενο άρθροΒραδιά STAND UP COMEDY SHOW| ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
Επόμενο άρθροΔήλωση Ανδρέα Λοβέρδου για την τροπολογία των F-16.