Σχολιασμοί τρέχουσας επικαιρότητας
Α. Υπόθεση Novartis
Αυτό το οποίο συμβαίνει δεν έχει προηγούμενο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανέφερε πριν από 10 μήνες πως πρόκειται για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Όλο το επικοινωνιακό show που έστησε τότε η Κυβέρνηση βασιζόταν σε 3 προστατευόμενους μάρτυρες που ανώνυμα είχαν κάνει μερικές αόριστες καταγγελίες. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τους είχε χαρακτηρίσει ήρωες, ενώ σύσσωμη η Κυβέρνηση τους είχε μετά πάθους υπερασπιστεί ως απολύτως αξιόπιστους και είχε αποδώσει βαρύνουσα σημασία στις καταγγελίες τους. Σήμερα ξαφνικά, και αφού εν τω μεταξύ απεδείχθη φιάσκο η υπόθεση της Novartis, η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον του ενός εκ των τριών μαρτύρων τον οποίο μάλιστα κατηγορεί ως ένοχο, επειδή αυτός καταγγέλλει πως δέχεται πιέσεις από την εισαγγελία διαφθοράς για να ψευδορκήσει και να ενοχοποιήσει τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά καθώς και τους κ. Γεωργιάδη και Στουρνάρα. Το ερώτημα λοιπόν είναι απλό. Πώς ακριβώς ένας ηρωικός και αξιόπιστος -σύμφωνα με την κυβέρνηση- μάρτυρας στον οποίο βασίστηκαν τόσο σοβαρές καταγγελίες ακόμη και έναντι πρώην πρωθυπουργών σήμερα ξαφνικά κατηγορείται από την ίδια κυβέρνηση ως εντελώς αναξιόπιστος. Τι απάντηση δίνουν σε αυτό οι βουλευτές της κυβέρνησης και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας;
Επίσης, για να μπει ένας μάρτυρας σε καθεστώς προστασίας πρέπει εκ του νόμου να έχει διασφαλισθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα σε βάρος του. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύεται ότι για τον κ. Μανιαδάκη υπήρχαν μαρτυρίες που τον ενέπλεκαν στο σκάνδαλο. Το ερώτημα είναι αμείλικτο και προφανώς απευθύνεται στην κ. Τουλουπάκη, αλλά και σε όσους στην κυβέρνηση εμφανώς πλέον συνδέονται μαζί της. Πώς και γιατί δόθηκε στον κ. Μανιαδάκη η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα ενώ κάτι τέτοιο ήταν παράνομο καθώς υπήρχε άλλη μαρτυρία που τον ενοχοποιούσε;
Β. Κυβέρνηση Ανοχής
Ο κ. Τζανακόπουλος -ερωτηθείς για το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης- τον Ιούνιο είπε τα ακριβώς αντίθετα, δύο μάλιστα φορές . Είπε επί λέξει στο μπρίφινγκ: «Kαι θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης». Ξαναρωτήθηκε μάλιστα και πρόσθεσε επί λέξει -και μάλιστα ενοχλημένος- ότι «εφόσον τεθεί οποιοδήποτε θέμα αμφισβήτησης του κοινοβουλίου από τον οποιοδήποτε στην ελληνική κυβέρνηση, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης».
Τι άλλαξε έκτοτε; Δεν θίγεται πια ο κ. Τσίπρας από την απειλή απώλειας εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του; Έχει ξανασυμβεί στην μεταπολίτευση να ισχυρίζεται μια κυβέρνηση ότι θα παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας με την ανοχή των πολιτών; Αλήθεια δεν ντρέπονται να κάνουν τέτοιες δηλώσεις; Και τι άλλη απόδειξη χρειάζεται για να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι η χώρα ζει πια σε μια θεσμικά πρωτοφανή κατάσταση με μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρόλα αυτά έχει το θράσος να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην εξουσία για λίγους ακόμη μήνες ακόμη κι αν χάσει τη δεδηλωμένη; Είναι τόσο τυφλωμένοι από την εξουσία που δεν καταλαβαίνουν ακόμη και την γελοιότητα της φράσης «κυβέρνηση ανοχής». Ασυνείδητα παραδέχονται ότι ελπίζουν να μείνουν για λίγους ακόμη μήνες στις θέσεις τους.
Γ. Διεθνές Πανεπιστήμιο
Μετά τα εγκαίνια του Μουσαμά, αυτό είναι άλλο ένα επίτευγμα της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει να γκρεμίζει ό,τι είναι ξένο με τις ιδεοληψίες της. Τώρα βάλθηκε να διαλύσει το μοναδικό Διεθνές Πανεπιστήμιο της χώρας που λειτουργεί υποδειγματικά από το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Το μόνο πανεπιστήμιο που παρέχει μαθήματα στα αγγλικά σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές, προσελκύοντας καθηγητές διεθνούς φήμης απ’ όλον τον κόσμο. Η διάλυση του πανεπιστημίου επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από την παραίτηση του διακεκριμένου καθηγητή Κώστα Γραμμένου από τη θέση του Προέδρου του ΔΣ του ιδρύματος ο οποίος αρνείται να μετατραπεί το πανεπιστήμιο σε ινστιτούτο, ενσωματώνοντας τμήματα ΤΕΙ χωρίς καμία αξιολόγηση, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων της χώρας. Οι αλλαγές που προωθούνται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα ιδρύματα χωρίς καμία επεξεργασία, αξιολόγηση και διαβούλευση, απλά δεν θα υλοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.