Η Ιρλανδία ανακοινώνει ότι έχει εντατικοποιήσει τα μέτρα αντιμετώπισης μιας εξόδου χωρίς την έγκριση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια άσχημη προοπτική για την χώρα..!!
Το Δουβλίνο, του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία “διαχείρισης κρίσεων” με την ανάγκη θέσπισης 45 νομοθεσιών έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με ένα σχέδιο 133 σελίδων.
Γεωργία μεταξύ των απειλούμενων τομέων
Για την Ιρλανδία, ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει σοβαρές μακροοικονομικές, εμπορικές και τομεακές επιπτώσεις, ειδικά για τις ροές του εμπορίου, τις αλυσίδες εφοδιασμού, την αγορά εργασίας, την εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών .
Οι οικονομικοί τομείς που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι η γεωργία, η αλιεία, η αεροπορία, τα φαρμακευτικά χημικά προϊόντα και το εμπόριο. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται είναι η αγορά γης κοντά στα λιμάνια του Δουβλίνου και του Rosslare για να αντιμετωπιστούν η κυκλοφοριακή συμφόρηση που φοβούνται λόγω των νέων τελωνειακών διατυπώσεων που θα πρέπει να επιβληθούν.
Στην έκθεση συζητείται επίσης η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για τα Υπουργεία Εσόδων και Γεωργίας και η δέσμευση για στενή συνεργασία με τη γειτονική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.
Το φάσμα των φυσικών συνόρων
Κάτοικοι και επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίες θα γίνουν το μόνο χερσαίο σύνορο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, φοβούνται την επιστροφή φυσικών συνόρων σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία μεταξύ του Λονδίνου και Βρυξέλλες, την οποία η ιρλανδική κυβέρνηση αρνείται να εξετάσει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα μέτρα που προβλέπει σε περίπτωση μη συμφωνίας σχετικά με συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους μια ξαφνική διακοπή στις 29 Μαρτίου 2019 θα αποτελούσε πηγή «σημαντικών διαταραχών» τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις. (Υπηρεσίες στη χρηματοδότηση, τις αεροπορικές μεταφορές, την πολιτική τελωνείων και του κλίματος).
Το Λονδίνο ανακοίνωσε ακόμη, την ενδεχόμενη κινητοποίηση 3.500 στρατιωτικών «έτοιμων» για επέμβαση στις κυβερνητικές υπηρεσίες σε περίπτωση μη συμφωνίας, καθώς και τη χορήγηση προϋπολογισμού 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ιδίως για την πρόσληψη προσωπικού, για τη συνοριακή αστυνομία και τα τελωνεία.