ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου.

boht spitΥιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει φόρο τιμής στους ηλικιωμένους αλλά και για να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της Ελληνικής Κοινωνίας.

Παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο: «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού διαδραματίζουν έναν σημαντικότατο ρόλο μέσω του εθελοντικού τους έργου, της μετάδοσης εμπειριών, της βοήθειας που προσφέρουν στα παιδιά τους και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα που συνδέεται άμεσα με την Τρίτη Ηλικία και τα ΑΜΕΑ και λειτουργεί από την δεκαετία του 2000 είναι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Ένα πρόγραμμα που έγινε θεσμός και συνεχίζει χωρίς διακοπή έως σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Στόχος είναι η παροχή οργανωμένης και συστηματικής πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε μη αυτοεξυπηρετούμενους πολίτες, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σε αυτούς που διαβιούν μόνοι τους και το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες εξυπηρέτησης, ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή και μέσω της ενδυνάμωσης να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή αυτονομία και την κοινωνική ευημερία.

Η ομαλή λειτουργία του προγράμματος εξασφαλίζεται από μία εξειδικευμένη και καλά οργανωμένη ομάδα δράσης σε κάθε δομή και αποτελείται από κοινωνικό επιστήμονα, νοσηλεύτρια και οικογενειακή βοηθό.

Ο κοινωνικός επιστήμονας του προγράμματος έχει τη συνολική εποπτεία των ωφελούμενων, αξιολογώντας τα περιστατικά, παρέχοντας κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, ερχόμενος σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμποντας περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος. Επίσης πραγματοποιείται διαμεσολάβηση με υπηρεσίες όταν η μετακίνηση είναι δύσκολη έως και αδύνατη.

Οι εξυπηρετούμενοι ωφελούνται των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει η νοσηλεύτρια του προγράμματος και οι οποίες αφορούν σε κατ΄οίκον επισκέψεις για τη μέτρηση και καταγραφή των ζωτικών σημείων, έλεγχος σακχάρου, ενεσοθεραπεία, αιμοληψίες, αλλαγές τραυμάτων, περιποίηση κατακλίσεων, χορήγηση εμβολίων, τη συνταγογράφηση των φαρμάκων καθώς και την συνοδεία τους σε χώρους υγείας.

Η οικογενειακή βοηθός του προγράμματος αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών (π.χ. εξόφληση λογαριασμών κτλ), την προμήθεια των ηλικιωμένων με είδη άμεσης ανάγκης, την καθαριότητα της οικίας τους και την παροχή συντροφιάς αποδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Στον Δ. Αλεξάνδρειας λειτουργούν τέσσερις δομές «Βοήθεια στο Σπίτι» στις Δ. Ενότητες Αλεξάνδρειας, Αντιγονιδών, Μελίκης και Πλατέος οι οποίες εξυπηρετούν τις τοπικές κοινότητες της εκάστοτε Ενότητας. Αποτελούνται από τρεις Κοινωνικούς Επιστήμονες, τέσσερις Νοσηλεύτριες και επτά Οικογενειακούς Βοηθούς. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας του Δ. Αλεξάνδρειας με πρόεδρο τον κ. Παντόπουλο Αθανάσιο.

Η Ελληνική Κοινωνία και η Ελληνική Πολιτεία, έχουν βαθύτατη υποχρέωση απέναντι στους ανθρώπους αυτούς, όχι μόνο για τη συνεχιζόμενη προσφορά τους, αλλά και για λόγους ευαισθησίας απέναντι σε μία ομάδα πολιτών που καθίσταται εκ των πραγμάτων όλο και πιο αδύναμη.

Έχουμε λοιπόν όλοι την υποχρέωση να φροντίζουμε για την ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση τους.

Προηγούμενο άρθροΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
Επόμενο άρθροΑΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΛΟΣ: Επίσκεψη καλαθοσφαιριστή Εθνικής Ομάδας Εφήβων Βασίλη Χρηστίδη