ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Σχολιασμοί της τρέχουσας επικαιρότητας

 Α. Για Σκοπιανό

Οι πηγές του Μαξίμου στέρεψαν από ιδέες και καταφεύγουν ακόμη και στην αλβανική μειονότητα των Σκοπίων για να εξωραΐσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δυστυχώς το κακό έχει ήδη γίνει και καμία τροπολογία δεν μπορεί να αλλάξει όσα υπέγραψαν οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς. Αν μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο, ο κ. Ζάεφ και οι Σκοπιανοί συμπολίτες του δεν θα πανηγύριζαν ήδη ότι τους αναγνωρίστηκε η δήθεν Μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Η δουλειά έχει γίνει. Ο Τσίπρας ματαίως ψάχνει για λωτοφάγους. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν.

Οι Μακεδόνες, τους οποίους ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη βουλή αποκάλεσε «Μακεδόνες του ελληνικού κομματιού της Μακεδονίας», δεν αντέχουν άλλα ψέματα. Οι λεκτικές πιρουέτες που επιχειρεί ο απερχόμενος πρωθυπουργός, προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από τροπολογίες που δήθεν αλλάζουν κάτι, μαρτυρούν μόνο τον πανικό του. Γιατί ο κ. Τσίπρας ξέρει τι υπέγραψε και ο κ. Καμμένος που του κρατούσε το στυλό γνωρίζει κι αυτός πολύ καλά. Όσες στρώσεις μακιγιάζ κι αν επιχειρήσουν να προσθέσουν η αλήθεια είναι μια: ο κ. Τσιπρας είπε ναι εκεί που όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας έλεγαν όχι. Και για όσους έχουν την παραμικρή αμφιβολία ότι η συμφωνία των Πρεσπών υποδαυλίζει τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, ας ρίξουν μια ματιά στο προοίμιο του Σκοπιανού Συντάγματος και στο άρθρο 36 το οποίο αναφέρεται ακόμη και σε «μακεδονικό» κράτος. Δεν είναι μια αλλά επτά οι τροπολογίες που κατατέθηκαν.

Οι τροπολογίες αυτές έχουν κατατεθεί από βουλευτές αλβανικής καταγωγής που θεωρούν ότι στη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει ταύτιση της υπηκοότητας και της εθνότητας και ζητούν να αρθεί η ταύτιση αυτή. Επισημαίνουν δηλαδή ότι η συμφωνία εντάσσει και εκείνους στην «μακεδονική εθνότητα» κάτι που δεν επιθυμούν. Συμπέρασμα; Αυτό που φωνάζει όλους αυτούς τους μήνες η Ν.Δ. και αρνείται να παραδεχθεί η Κυβέρνηση Τσίπρα, ότι δηλαδή η συμφωνία των Πρεσπών δίνει στους γείτονές τη δυνατότητα, όχι μόνο να αυτοαποκαλούνται, αλλά και να ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες», το αναδεικνύουν πλέον Αλβανοί βουλευτές των Σκοπίων, φοβούμενοι την αφομοίωση της αλβανικής μειονότητας. Τέσσερις από τις επτά προτάσεις τους δείχνουν την ενόχληση των Αλβανών από τη χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους πολίτες της χώρας. Με απλά λόγια θεωρούν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει σε όλους «μακεδονική» εθνότητα.

Αυτό που είδαν και καταγγέλλουν ακόμη και Αλβανοί βουλευτές, δεν το είδε – κι αν το είδε προσπάθησε να το κρύψει- η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά επιχειρεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζει ολόκληρη την πολιτική του διαδρομή. Νομίζει τώρα ότι έχει πάρει το κολάι και στα εθνικά θέματα και ότι κάποιοι θα τσιμπήσουν. Όμως και εδώ του γύρισε μπούμερανγκ. Προβάλλει ως κάτι πολύ θετικό τις τροπολογίες των Αλβανών βουλευτών. Με αυτό το τρόπο όμως επιβεβαιώνει μια από τις μεγάλες αδυναμίες της συμφωνίας που δέχτηκε ο ίδιος με τον κ. Καμμένο να του βάζει πλάτη.

Δηλαδή τη δυνατότητα των Σκοπιανών όχι απλώς να αυτοαποκαλούνται αλλά να ονομάζονται από όλο τον κόσμο «Μακεδόνες». Ακόμη και να γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες δεν αλλάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί το κακό έχει γίνει. Γι’ αυτό άλλωστε και όλους αυτούς τους μήνες οι μόνοι που πανηγυρίζουν για τη συμφωνία είναι ο κ. Ζάεφ και οι συμπολίτες του επειδή κέρδισαν αυτό που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να τους εκχωρήσει. Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μόνο προβληματική, αλλά και εθνικά επιζήμια.

 

Β. Για τον νέο διορισμό της κ. Θάνου

Δεν πρόκειται εν προκειμένω για έναν ακόμη κομματικό διορισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Θάνου διορίστηκε αρχικά νύχτα από τον κ. Τσίπρα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου παρακάμπτοντας με σκανδαλώδη τρόπο την επετηρίδα. Προσπάθησε στη συνέχεια να παρατείνει τη θητεία της αντισυνταγματικά, θέλοντας να παραμείνει στη θέση της και μετά τα 67 της χρόνια. Λόγω της καθολικής κατακραυγής οπισθοχώρησε και τότε ο κ. Τσίπρας την τακτοποίησε στο Μαξίμου ως σύμβουλό του. Ως φαίνεται της έχει τόσο μεγάλη αδυναμία που τώρα φροντίζει και για το μέλλον της.

Παρά την διαμαρτυρία όλων των κομμάτων ότι είναι αδιανόητο στην προεδρία μιας ανεξάρτητης Αρχής να μπαίνει ένα κομματικό επί της ουσίας στέλεχος την διόρισε χθες Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χθες η κ. Θάνου με περίσσεια αλαζονεία, δήλωσε ότι κανείς δεν θα την κουνήσει από τη νέα της θέση. H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποκαταστήσει την αμερόληπτη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών που ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να μετατρέψει σε τσιφλίκι του. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι -νομικοί αλλά και πολιτικοί- για να αποκατασταθεί η αμεροληψία των Ανεξάρτητων Αρχών τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής προσπάθησε να ελέγξει.

Οι εκλογές άλλωστε όλα δείχνουν ότι δεν θα αργήσουν. H άλωση του κράτους και η προσπάθεια χειραγώγησης των θεσμών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει προηγούμενο. Γι’ αυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη τοποθέτηση έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις αφού μέχρι και οι Financial Times ασχολήθηκαν χθες με τον νέο διορισμό της κ. Θάνου. Μάλιστα σε αυτό το άρθρο παραθέτουν παλαιότερη δήλωση της με την οποία τάσσεται ενάντια στους διορισμούς συνταξιούχων δικαστών: Ακούστε τι είχε πει η κ. Θάνου και την εξευτελίζουν πλέον και διεθνώς. «Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται κομματικά γραφεία και να αποδέχονται νέες θέσεις, ειδικά καλά αμειβόμενες όπως επικεφαλής ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών» έλεγε σε συνεδρίαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων το 2009. Και προσέθετε: “Οι συνταξιούχοι δικαστές θα πρέπει να διαφυλάσσουν την προσωπική τους αξιοπρέπεια αλλά κυρίως το κύρος και την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος”. Ας πει εκείνη τι άλλαξε από τότε. Και βεβαίως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι την κ. Θάνου την υπερψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΧΑ. Μετά τις πλατείες των αγανακτισμένων, την καταψήφιση του Σταύρου Δήμα και την απόπειρα αλλαγής του εκλογικού νόμου, η κυβέρνηση συμπλέει για άλλη μία φορά με τους νεοναζιστές. Απλώς να τονιστεί ότι η δίκη της ΧΑ ακόμη εκκρεμεί, 4 χρόνια μετά την εκλογή της πρώτης φοράς αριστερά.

Γ. Για τον Πρόεδρο της Βουλής

Ας μην ξύνεται ο κ. Βούτσης στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ο κ. Βούτσης έλαβε ένα σαφές μήνυμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πράξεις του θα δείξουν αν το κατάλαβε. Γνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος ότι συμπεριφέρεται συστηματικά με τρόπο εξόφθαλμα μεροληπτικό σε βάρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας προκλητικά την θεσμική κοινοβουλευτική παράδοση των ίσων αποστάσεων.

Στην τελευταία συζήτηση, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκστόμισε μια άκρως προσβλητική φράση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ο κ. Βούτσης προσποιήθηκε πως δεν τον άκουσε και δεν τον ανακάλεσε ονομαστικά στην τάξη, όπως πάντοτε κάνει όταν πρόκειται για βουλευτές της Ν.Δ. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό:

  • Αρνείται να προγραμματίσει τις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για το προσφυγικό και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που έχει ζητήσει εδώ και μήνες η Ν.Δ.
  • Ανέχεται τη συστηματική απουσία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου.
  • Μεροληπτεί προκλητικά σε βάρος δικαιωμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως η κλήτευση μαρτύρων στις εξεταστικές επιτροπές.
  • Αρνείται κατ’ επανάληψη την κλήτευση προσώπων στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Και μόνο η φράση που εκστόμισε ο κ. Βούτσης –«είστε 4 χρόνια σε προεκλογική περίοδο»- απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένδειξη κατάχρησης εξουσίας. Ενήργησε ως κομματάρχης και όχι ως Πρόεδρος της Βουλής δείχνοντας ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν το θεσμικό αξίωμα που κατέχει. Ο κ. Βούτσης συμπεριφέρεται ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, όπως επισήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και για τους έχοντες κοντή μνήμη ο κ. Βούτσης έφτασε το καλοκαίρι του 2016 στο σημείο, πάλι ως κομματάρχης, να φλερτάρει ακόμη και με τη Χρυσή Αυγή προσπαθώντας να βρει τις ψήφους που έψαχνε ο κ. Τσίπρας για να ψηφίσει την απλή αναλογική. Είχε πει το αμίμητο ότι «στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι» για να αναγκαστεί να ανασκευάσει μόνο μετά τη γενική κατακραυγή.

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικη γιορτή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην Παιδιατρική και Παιδοογκολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ανακοίνωση Μιχάλη Τζελέπη Υπεύθυνου ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης