Σημεία τοποθέτησης Μ. Χριστοδουλάκη γραμματέα Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ1

Για το Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη Λισαβόνα:

Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και η Ευρώπη στο σύνολο της χρειάζεται ένα νέο αφήγημα. Εδώ στη Λισαβόνα, συζητάμε και αποφασίζουμε για το πώς μπορούμε να προβάλλουμε νέες πολιτικές κατευθύνσεις για την κοινωνική συνοχή και την παραγωγή νέου πλούτου, για τη θωράκιση των θεσμών της Δημοκρατίας, για να μπορέσουν ξανά οι πολίτες να εμπιστευτούν το πολιτικό σύστημα και, φυσικά, για ένα όραμα για μία περαιτέρω πολιτική ολοκλήρωση και ενοποίηση της Ένωσης. Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα και το ζητούμενο είναι πώς οι Ευρωεκλογές του Μαΐου θα έχουν και αυτά τα πολιτικά χαρακτηριστικά για να μπορέσει η Ευρώπη να γυρίσει σελίδα. Για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία γνήσια και μακριά από ακραίες και λαϊκίστικες φωνές να εκφράσει ξανά την κοινωνική βάση, τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα υπερτονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και των πολιτών.

Η Ευρώπη σήμερα έχει μπει σε ένα τρένο λαϊκισμού, δημαγωγίας και τυχοδιωκτικών πολιτικών επιλογών, τα οποία και σε συνδυασμό με τα μείζονα πολιτικά ζητήματα που υπάρχουν, την οικονομική κρίση και το προσφυγικό, έχουν οδηγήσει ακραίες φωνές σε ισχυρούς εκλογικούς συσχετισμούς. Αυτό χρειάζεται απάντηση. Η απάντηση αυτή δεν πρέπει να είναι μόνο στα ωραία λόγια, αλλά πρέπει να έχει ουσιαστική πολιτική τοποθέτηση με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις. Αυτές, λοιπόν, πρέπει να απευθύνουμε στον ευρωπαϊκό λαό.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη σε εκδήλωση των ΝΟ.Δ.Ε. Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας
Επόμενο άρθροΠώς ο Τσίπρας ναρκοθετεί τη χώρα – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος