Την τελευταία τριετία το ζωικό κεφάλαιο μειώθηκε κατά 550.000 αιγοπρόβατα σε όλη την Ελλάδα, έτσι η παραδοσιακή κτηνοτροφία οδηγείται σε μαρασμό.
Αιτίες η υψηλή φορολόγηση και το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με το κατώτερο επίπεδο τιμών γάλακτος.
Το καρτέλ του γάλακτος υποχρεώνει τους κτηνοτρόφους να υπογράψουν συμβόλαια χωρίς καν να αναγράφεται η τιμή. Στη Θράκη υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα αφού το γιδινό γάλα ξεκινά από 40 λεπτά το λίτρο και το πρόβειο 60-70 λεπτά. Η τιμή βέβαια μέχρι τον Φεβρουάριο θα πέσει…
Τα χρήματα που δίδονται στον κτηνοτρόφο δεν επαρκούν ούτε για την πληρωμή του ΕΦΚΑ οπότε έχουμε το φαινόμενο κοπάδια να οδηγούνται στο σφαγείο και να πωλούνται αντί 60 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. ΄Ετσι μειώνονται τα κοπάδια αφού οι εταιρίες έχουν βρει «παραθυράκια». Το περίεργο είναι να μην πιάνει τιμή ένα προϊόν, που δεν είναι σε επάρκεια. Οι κτηνοτρόφοι είναι έτοιμοι να δηλώνουν σύμφωνα με τη νέα διαδικασία κάθε μήνα το γάλα που παράγεται, αρκεί να λειτουργήσει το σύστημα. Πλέον ζητούν αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές γάλακτος από το εξωτερικό και καταγγέλουν ότι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έρχεται γάλα και έτοιμη φέτα. Εάν υπάρχει επόπτευση στο τελωνείο είναι εύκολο να ελέγξουν ποιος έδωσε την παραγγελία, ποιος πληρώνει και που παραδίδεται το γάλα… Συγκεκριμένη εταιρία μάλιστα διακινεί τη φέτα στη Μεγάλη Βρετανία και η τιμή πώλησης φθάνει το 1 ευρώ τα 200 γρ.
Η μάχη κτηνοτρόφων και καρτέλ γάλακτος είναι άνιση αφού όποιος πληρώνει αποφασίζει και από πού θα αγοράσει γάλα και με ποιους όρους. Έτσι υπάρχουν φαινόμενο οι εταιρίες να πιέζουν τους κτηνοτρόφους να υπογράψουν συμβόλαια χωρίς καν να αναγράφεται η τιμή.
Πρέπει να ληφθούν μέτρα πριν εξαφανιστεί ο κλάδος της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.