Τελικά ποιος είναι ο υπεύθυνος που χάσαμε τη φέτα; – Tης Ειρήνης Αιμονιώτη

Μεγάλος καυγάς γίνεται πάλι, για το ποιος είναι ο υπαίτιος που χάσαμε τη προστασία της «φέτας» στις εμπορικές συμφωνίες  με τη  Ν. Αφρική, και το Καναδά.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

Η υφυπουργός κυρία Τελιγιορίδου δείχνει με το δάχτυλο, όσους έλληνες ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας CETA τον Φεβρουάριο του 2017,και λέει πως αυτοί με τη θετική τους ψήφο έριξαν τη ταφόπλακα σε ένα από τα πιο εξαγώγιμα προϊόντα, με τη μεγαλύτερη ιστορία, στην ιστορία της Ελλάδας.

Σε μια συνέντευξη που είχαμε με την υφυπουργό, είπε, πως το συμβούλιο των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει ευθύνη, ο ρόλος του είναι καθαρά εισηγητικός, και πως τη τελική ευθύνη την έχει το ευρωκοινοβούλιο.  Κάτι που είναι εντελώς ανακριβές, γιατί ακριβώς το αντίθετο είναι αυτό που ισχύει !!

Στη συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων του συμβούλιου γενικών υποθέσεων των υπουργών εξωτερικών  της Ε.Ε., για την εμπορική συμφωνία της Ν.Αφρικής, στις 24 Μαΐου του 16,είχε παρευρεθεί το υπουργείο Εξωτερικών με εκπρόσωπο του κυρίου Κοτζία, τον κύριο Παπασταύρου, το πρέσβη της Ελλάδος στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ΑΠΟΔΕΧΤΗΚΕ  το αποτέλεσμα της εν λόγο διαπραγμάτευσης,που ήταν καταστροφικό για τη φέτα.

Στη συνέχεια ο κύριος Σταθάκης στις 18 Οκτωβρίου του 16, αποδέχτηκε με τη σειρά του, το ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, στο συμβούλιο υπουργών εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για τη συμφωνία με το Καναδά (CETA).

ΣΥΝΕΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΗΣΒΗΤΙΤΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ.

Και γιατί στις διαπραγματεύσεις που είχαμε δεν ασκήσαμε «βέτο» όπως έκαναν άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., και κατάφεραν έτσι να κερδίσουν όλα τα σημαντικά αιτήματά τους ;

Σημειωτέον  πως  υπήρχε το σταθερό  «βέτο» του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίου Αποστόλου, από το Μάρτιο του 15 έως το τέλος Μαΐου του 16.  Γιατί η κυβέρνηση ήρε το εν λόγο βέτο του αρμοδίου υπουργού, και χάσαμε τη προστασία της φέτας;

Επιπροσθέτως, πριν το παραπάνω συμβούλιο, υπήρξε μια κατά αρχήν συμφωνία, μεταξύ  του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κύριου Hogan και  του υπουργού κυρίου Αποστόλου. Γιατί η «υπόσχεση» του κυρίου Hogan, πως η «φέτα» θα κέρδιζε «μερική» προστασία στο Καναδά, όπως στο Βιετνάμ, έμεινε μόνο στα λόγια; Τι ήταν αυτό που έκανε το κύριο Hogan να αναιρέσει το λόγο του;

Ερωτήματα, που δε ξέρω ποτέ αν απαντηθούν, ή αν θελήσει κάποιος να τα απαντήσει από τη πλευρά της κυβέρνησης..!

Το αποτέλεσμα πάντως παραμένει το ίδιο. Η Ελλάδα, το κράτος μέλος, με το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στην Ευρώπη, δεν πήρε αυτά που έπρεπε να πάρει αναλογικά με όσα πήραν αλλά κράτη μέλη.

 Το εμπορικό όνομα «φέτα» μπορούν πλέον να το χειρίζονται και άλλα κράτη, με την υπογραφή μάλιστα και την δική μας..!!
Εύχομαι τουλάχιστον να μας μείνει η ιστορία….

 

Παρακολουθήστε την συνέντευξη με την υφυπουργό κυρία Τελιγιορίδου.

Προηγούμενο άρθρο«Η γνώση είναι ασπίδα» – Καμπάνια ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών από την ΕΙΕ
Επόμενο άρθροΙωάννινα: Ένοπλη συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και εμπόρων ναρκωτικών σε δύσβατη δασική περιοχή της Βήσσανης Πωγωνίου Ιωαννίνων