Ενδιαφέρουσες αλλά και εμπεριστατωμένες απαντήσεις σε όσους πιστεύουν ότι το κρέας δεν έχει θέση στη σύγχρονη διατροφή έδωσε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος το περασμένο Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018, στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα ήταν ότι τα περισσότερα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται υπέρ μιας αποκλειστικά χορτοφαγικής δίαιτας και εναντίον του κρέατος, στηρίζονται σε απλουστεύσεις που οδηγούν σε παραποίηση της αλήθειας και παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού.
Στην ημερίδα ενημέρωσης της ΕΔΟΚ για την διατροφική αξία του κρέατος και τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία, αυτό που υπογραμμίστηκε σε όλους τους τόνους είναι ότι η ισορροπημένη διατροφή διαμορφώνεται με γνώμονα την υγεία και τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και όχι βάσει ηθικής. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ένα ηθικό πλαίσιο, που ορίζει το πως φτάνει η τροφή και εν προκειμένου το κρέας, στο πιάτο μας. Κι αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά πραγματικότητα, και επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα αποφάσεων,
κανονισμών και νόμων, που διέπουν όλη την αλυσίδα στον τομέα του κρέατος, από την παραγωγή, μέχρι τη μεταποίηση, την εμπορία και τέλος την κατανάλωσή του.
Με το κρέας να έχει βρεθεί στο στόχαστρο ουκ ολίγες φορές ελέω της αμφισβήτησης της διατροφικής του αξίας, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, ως θεσμικός φορέας οφείλει να ξεδιαλύνει το θολό τοπίο, καταρρίπτοντας τους επικίνδυνους μύθους για το προϊόν.
Ο Γιώργος Διδάγγελος, γενικός γραμματέας της ΕΔΟΚ, Γεωπόνος, Γεωργοοικονομολόγος, στο ρόλο του συντονιστή της Ημερίδας για τη διατροφική αξία του κρέατος και τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία, ήταν εκείνος που άνοιξε τον κύκλο του διαλόγου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “το κρέας δέχεται επίθεση σε όλα τα στάδια, από τη παραγωγή μέχρι την κατανάλωση και για αυτό ήρθαμε εδώ να αντικρούσουμε αυτές τις επιθέσεις.
Ο Λευτέρης Γίτσας, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, στην εναρκτήρια ομιλία της Ημερίδας, τόνισε ότι “το κρέας, με όλη την πολεμική που έχει δεχτεί, εξακολουθεί να κατατάσσεται στα σημαντικότερα και ουσιαστικότερα είδη της μεσογειακής διατροφής. Ο τομέας του κρέατος, δε, τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, είναι ένα πολύ δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, που απαιτεί οργάνωση, προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και σωστή διαχείριση. Η λέξη κλειδί για την επιτυχία είναι η “συνεργασία”. Για αυτόν τον λόγο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων όσοι συμμετέχουν στον τομέα αυτόν, μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΔΟΚ προσφέρει ένα πεδίο συνεργασίας, που προκύπτει μέσα από την υγιή αντιπαράθεση, ακόμα και συγκρούσεις, με τελικό στόχο να ωφεληθούν όλοι”.
Ο Ανδρέας Γεωργούδης. Γενικός Διευθυντής της ΕΔΟΚ, Καθηγητής Πανεπιστημίου, στην ομιλία του υπό τον τίτλο “Τι προσδοκά η κοινωνία και ποιες οι απαντήσεις από τον τομέα του κρέατος”, παρουσίασε με επιχειρήματα και στοιχεία την επίδραση της ζωικής παραγωγής στο περιβάλλον και επεσήμανε με έμφαση ότι “οι πολέμιοι του κρέατος βασίζονται σε απλουστεύσεις και ψεύτικες “καλές” ειδήσεις. Ο τομέας του κρέατος έχει υπεύθυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που δέχεται, ζητά όμως από τους επικριτές του ανάλογη στάση. Χωρίς αγροτικά ζώα δεν μπορεί να υπάρξει μακρόβια βιώσιμη γεωργική παραγωγή και συνεπώς δεν υπάρχει το ερώτημα φυτική χωρίς ζωική παραγωγή. Χρειαζόμαστε τη συνύπαρξη των αγροτικών ζώων και των καλλιεργούμενων φυτών που αξιοποιούνται συνδυαστικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”.
Ο Ανδρέας Γιαννουλόπουλος. Ιατρός, Καρδιολόγος, Πνευμονολόγος, μιλώντας για την αξία του κρέατος για την ανθρώπινη υγεία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το υγιές διαιτόλογιο δεν πρέπει να υπακούει σε εμπορικές παραμέτρους, αλλά στην προαγωγή της υγείας και ο ανταγωνισμός πρέπει να έχει έναν κοινό παρανομαστή, τι είναι αυτό που οφελεί στην υγεία. Δεν μπορούνται να δημοσιοποιούνται απόψεις για αυστηρή χορτοφαγία, χωρίς να εξηγείται τι είδους χορτοφαγία προτείνεται. Αυτή της χημικής γεωργίας με τα φυτοφάρμακα που στερεί την τροφή από πολύτιμα ιχνοστοιχεία; Το κρέας που πρέπει να καταναλώνουμε είναι καλύτερα να εκτρέφεται έτσι ώστε να περιέχει Ω3, λιγότερα λιπαρά, 20-30% λιγότερο νερό και πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας”.
Ο Σπύρος Ραμαντάνης, καθηγητής – DVM, Dr. med vet., Dipl. ECVPH, Παν. Δυτικής Αττικής, περιγράφοντας τη διαδρομή του κρέατος από την παραγωγή στην κατανάλωση, διευκρίνησε ότι “υπάρχουν κανόνες και κοινοτικοί κανονισμοί σε όλα τα στάδια του τομέα κρέατος που περιγράφουν με σαφήνεια τις βασικές υποχρεώσεις των υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων στον τομέα της ασφάλειας. Για να διασφαλισθεί η ασφάλεια των τροφίμων εξετάζονται όλες οι πτυχές της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων ως μία συνέχεια, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι και την πώληση ή τη διάθεση του τροφίμου στον καταναλωτή”.
Η Dr. Ευαγγελία Σωσσίδου, Κτηνίατρος, Ερευνήτρια Α΄ ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην ομιλία της με αντικείμενο τις διαφορετικές προσεγγίσεις της ευζωίας των παραγωγικών ζώων, επεσήμανε ότι “τα ζώα πρέπει να είναι υγιή και να αισθάνονται καλά, να μην υποφέρουν. Αυτό δεν είναι απλώς λόγια. Έχει αναπτυχθεί έρευνα για το πως μπορούμε να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την ευζωία των παραγωγικών ζώων.
Για αυτό δημιουργούνται συνεχώς συστάσεις που μεταφράζονται σε νομοθεσία. Είναι απαραίτητη η γνώση και η συμμόρφωση στους κανονισμούς, ώστε να μην υπάρχει λόγος για καμία αντιπαλότητα”.
Ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων(ΣΕΒΓΑΠ) μιλώντας στην ημερίδα σχετικά με την παραπληροφόρηση για την ονοματολογία και τη σύσταση προϊόντων ζωικής προέλευσης, ανέφερε ότι “η συζήτηση για τα τρόφιμα που πρέπει να εμπεριέχει η διατροφή του ανθρώπου, είναι κάτι που έχει προσδιορίζει η ίδια η φύση. Η ιστορία του ανθρώπινου είδους όπως καταγράφεται στο πέρασμα του χρόνου, έχει αποδείξει ότι ο άνθρωπος είναι παμφάγος. Το πεπτικό σύστημα του ανθρώπου αποδεικνύει περίτρανα τι είδους τρόφιμα πρέπει να τρώμε. Είναι προσδιορισμένο από τη γέννηση μας και δυστυχώς ο καταναλωτής πέφτει θύμα παραπλάνησης από απόψεις ατόμων που ουδεμία επιστημονική κατάρτιση έχουν”.