Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στο ρ/σ Realfm 97.8

«Τώρα ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα»

 Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm97.8» και στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε:

– Οι εθνικές εκλογές απέχουν ακόμη αρκετά παρότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχώς επικαλείται την επίσπευσή τους. Τώρα ξεδιπλώνεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταφέρει στους απλούς πολίτες τις θετικές επιπτώσεις της εξόδου από τα μνημόνια που τόσο πολύ πλήγωσαν την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα προχωρούν τα μέτρα για τη θεσμική θωράκιση και την ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας, γιατί η περίοδος των μνημονίων έφθασε το πολιτειακό και πολιτικό μας σύστημα στα όριά του. Από την άλλη πλευρά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιδίδεται σε μία ακατάσχετη καταστροφολογία που την εκθέτει πολιτικά καθώς διαψεύδεται καθημερινά στην πράξη.

-Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους το σχέδιο για την επόμενη μέρα, το οποίο αφενός διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα  και  αφετέρου περιλαμβάνει μέτρα ελάφρυνσης της λαϊκής πλειοψηφίας, γιατί όλοι συνομολογούν – και στην Ευρώπη – ότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά το λογαριασμό των μνημονίων. Από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης συνεχίζεται μία λογική καταστροφολογίας. Εγώ θα συνιστούσα σε όλους ψυχραιμία. Καταλαβαίνω τον πανικό κάποιων αφού βρισκόμαστε πλέον σε μία νέα φάση και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που μπορεί να ορίσει τους όρους του παιχνιδιού.

-Στο δρόμο για τις εκλογές αυτό που θα κυριαρχήσει είναι η σύγκρουση δύο διαφορετικών σχεδίων. Το κατά πόσο δηλαδή, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, θα μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά και να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνίας και της δημοκρατίας ή αν θα επιστρέψουμε στο παρελθόν και σε όσα μας οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή περιπέτεια.

-Αποτελεί καθολικό αίτημα  των  πολιτών να χυθεί άπλετο φως και να επιληφθεί η Δικαιοσύνη όλων των υποθέσεων κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Προφανώς δεν θα μπούμε σε κυνήγι μαγισσών, αλλά επειδή αυτό που συνέβη ήταν εκτός από οικονομική κρίση και μία κρίση αξιών, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει η ελληνική κοινωνία πως φθάσαμε μέχρι εδώ και να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημά μας για να μην υπάρχει δυνατότητα διασπάθισης δημόσιου χρήματος τα επόμενα χρόνια.

-Πολιτικά η θέση μας είναι ότι πρέπει να εξαντλήσουμε την τετραετία. Όχι από κομματικό γινάτι, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υλοποιηθούν οι πολιτικές ελάφρυνσης των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και να θωρακιστεί θεσμικά το πολιτικό μας σύστημα. Σε τεχνικό επίπεδο όμως, υπάρχει πλήρης  ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο.

*Ακολουθεί ο σύνδεσμος της συνέντευξης του Υπουργού Εσωτερικών και επισυνάπτεται η απομαγνητοφώνηση.

https://www.mixcloud.com/alexischaritsis/

 

Συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στο ρ/σ  Realfm97.8

 

 Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πώς βλέπετε την πολιτική ατζέντα με την οποία θα φτάσουμε μέχρι τις εκλογές. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οδηγεί τη χώρα στις εκλογές εν μέσω δικαστικών διώξεων ή απειλών για δικαστικές διώξεις και δεκάδων υποσχέσεων για προσλήψεις παροχές κλπ, τι απαντάτε;

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Επειδή οι εθνικές εκλογές απέχουν ακόμα αρκετά, παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση εδώ και 3 χρόνια επικαλείται την επίσπευση των εκλογών, αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται είναι ακριβώς το σχέδιο της κυβέρνησης για αυτό που ονομάζουμε μεταμνημονιακή φάση της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η προσπάθεια δηλαδή για να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στους απλούς πολίτες τις θετικές επιπτώσεις της εξόδου από τα μνημόνια και τα προγράμματα, τα οποία τόσο πολύ «πόνεσαν» την ελληνική κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια.

Με αυτήν την έννοια οι πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα από τη Βουλή, όπως το πρώτο μέτρο για την επιστροφή των αναδρομικών, θα συνεχιστούν και τις αμέσως επόμενες μέρες. Μα σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις υλοποιούν τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αίρουν βασικές αδικίες που συνέβησαν την μνημονιακή περίοδο. Δείχνουν ακριβώς και την κατεύθυνση την οποία θέλουμε να ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, πέρα από τα θετικά αυτά μέτρα, τα μέτρα ελάφρυνσης και τα μέτρα άρσης αδικιών, προχωρούν και οι διαδικασίες για τη θεσμική θωράκιση. Η περίοδος των μνημονίων δεν αποτέλεσε μόνο μία μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία και δεν πόνεσε μόνο η ελληνική κοινωνία με υλικούς όρους, αλλά και θεσμικά έφτασε το πολιτικό μας σύστημα στα όριά του. Με αυτή την έννοια η θεσμική θωράκιση και η ενίσχυση της Δημοκρατίας είναι βασική προτεραιότητα. Σε αυτούς τους άξονες κινείται και η πρόταση της κυβέρνησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Δημιουργείται λοιπόν ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη μέρα, έτσι ώστε ο Έλληνας πολίτης να κατανοήσει πλήρως και σε όλη την έκταση τι σημαίνει η μετάβαση σε αυτή τη νέα ιστορική φάση.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση αντί να προσπαθεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια, κινείται ακριβώς στον αντίποδα. Βλέπουμε να συνεχίζεται -αυτό το οποίο ζήσαμε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια και μέσα δηλαδή στην περίοδο των μνημονίων- μια ακατάσχετη καταστροφολογία η οποία -παρότι διαψεύδεται συνεχώς στην πράξη- συνεχίζει να την επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που νομίζω ότι πολιτικά την εκθέτει.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Φαίνεται όμως ότι εδώ υπάρχει και ανησυχία στις Βρυξέλλες, ιδίως με το θέμα των αναδρομικών. Η κομισιόν στέλνει μηνύματα ότι δεν πρέπει να ξηλωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προηγούμενου διαστήματος και ανησυχεί, καθώς οι υπολογισμοί είναι ότι τα αναδρομικά μπορεί να αποδειχθούν δημοσιονομική βόμβα ύψους πάνω από 7 δις ευρώ. Και από την άλλη πλευρά διαβάζω επίσης σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ότι στο Βερολίνο δόθηκε το μήνυμα προς την κυβέρνηση να διασωθούν από την περικοπή μόνο οι χαμηλές συντάξεις και όχι οι μεσαίες ή οι υψηλές. Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, αν ανησυχείτε για το ενδεχόμενο οι αγορές, οι οποίες φαίνεται ότι καμιά φορά είναι αυστηρότερες και από την τρόικα, αυστηρότερες και από τους δανειστές, λάβουν ένα μήνυμα «απειθαρχίας» που θα μας στοιχίσει στην ικανότητά μας να δανειζόμαστε.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Επιτρέψτε να σας πω ότι εγώ έχω εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στο Βερολίνο και το Παρίσι και είχε συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους αυτό το σχέδιο για την επόμενη ημέρα, το οποίο διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτά τα οποία πετύχαμε τα τρία τελευταία χρόνια, μετά από τον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της προηγούμενης περιόδου 2009-2014, δεν θα τα θέσουμε υπό καμία αμφισβήτηση και διακινδύνευση. Αυτό είναι δεδομένο προς όλους. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν πειστεί και οι ευρωπαίοι εταίροι ότι αυτή η συνταγή που ακολουθήθηκε ειδικά τα πρώτα χρόνια του μνημονίου, με εμμονή σε πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, είναι μία πολιτική αδιέξοδη.

Τώρα που η κοινωνία έχει περάσει σε μία νέα φάση, μετά τα μνημόνια, είναι χρέος και καθήκον μας και θα το κάνουμε πράξη -ήδη ξεκίνησε όπως σας προανέφερα με τα νομοθετικά μέτρα τα οποία ψηφίζονται από τη Βουλή- να προχωρήσουμε σε μέτρα ελάφρυνσης, γιατί όλοι συνομολογούν -και στην Ευρώπη- ότι η ελληνική κοινωνία έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον λογαριασμό των μνημονίων τα προηγούμενα χρόνια και δικαιούται αυτό το οποίο είπαμε στην αρχή. Από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μέρους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συνεχίζεται μία λογική καταστροφολογίας. Εγώ θα συνιστούσα σε όλους ψυχραιμία. Καταλαβαίνω τον πανικό κάποιων, όταν βρισκόμαστε πλέον σε μία νέα φάση και η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία μπορεί να ορίσει τους όρους του παιχνιδιού. Σε λίγες μέρες θα καταλήξει αυτή η διαδικασία και όλοι θα γνωρίζουμε τι θα συμβεί και με τις συντάξεις όπως και με όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επανέρχομαι στο ερώτημά μου για το αν θα πάμε και μέσα σε ένα κλίμα σκανδαλολογίας στις εκλογές. Για παράδειγμα σήμερα βλέπω στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τις φωτογραφίες του κ. Βορίδη, του κ. Σαλμά, του κ. Σκανδαλάκη και του κ. Πατούλη, με τίτλο «Και οι τέσσερις ήταν υπέροχοι» και αναφορές στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τις αρθροσκοπήσεις.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Στον δρόμο προς τις εκλογές αυτό το οποίο θα κυριαρχήσει είναι ακριβώς η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων για την επόμενη μέρα της ελληνικής κοινωνίας. Το κατά πόσο δηλαδή η έξοδος από τα μνημόνια θα μας οδηγήσει σε μία επιστροφή στις κακές συνήθειες του παρελθόντος που μας έβαλε μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή περιπέτεια ή θα μπορέσουμε να φύγουμε μπροστά, θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε αυτά τα επώδυνα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Μέσα σε αυτή τη σύγκρουση των δύο διαφορετικών σχεδίων προφανώς εντάσσεται και το «κλείσιμο» των λογαριασμών με το παρελθόν. Για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας -δεν είναι κομματική προτεραιότητα,  αλλά αποτελεί πανθομολογούμενο αίτημα των Ελλήνων πολιτών- είναι να χυθεί φως και να επιληφθεί δικαιοσύνης όλων αυτών των φαινομένων κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημοσίου χρήματος που ζήσαμε στα προηγούμενα χρόνια και σε σημαντικό βαθμό συνετέλεσαν και στην κρίση την οποία βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα. Προφανώς και δεν θα μπούμε σε μία λογική κυνηγιού μαγισσών. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Κατά τη γνώμη μου πέρα από την οικονομική κρίση, αυτό το οποίο συνέβη τα προηγούμενα χρόνια ήταν και μία κρίση αξιών, μια έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτογνωσίας της ελληνικής κοινωνίας μέσα στην επώδυνη περίοδο του μνημονίου, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε στη νέα φάση να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση, να επέλθει και αυτό το οποίο θα χαρακτήριζα Νέμεσις. Δηλαδή να μπορέσουμε επιτέλους να κατανοήσει και η ελληνική κοινωνία πώς φτάσαμε σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση. Και με αυτή την έννοια υποθέσεις στις οποίες αναφέρεστε, όπως και άλλες, και βεβαίως η περίπτωση της υγείας η οποία είναι η κορωνίδα όλων αυτών των υποθέσεων διασπάθισης χρήματος και διαφθοράς, δίνουν την ευκαιρία να καταλάβει και η ελληνική κοινωνία πώς φτάσαμε μέχρι εδώ και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δυνατότητες τέτοιων φαινομένων τα επόμενα χρόνια. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και όχι προσωπικές διώξεις ή λογικές πολιτικού ρεβανσισμού οι οποίες δεν μας εκφράζουν.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι γιατί αυτές οδηγούν σε φαύλο κύκλο και μπαίνει η χώρα σε αρρωστημένη περίοδο.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας, αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η θεσμική θωράκιση, αλλά επαναλαμβάνω, και για την ελληνική κοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντικό να νιώσει ότι αυτοί, οι οποίοι με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν τα δημόσια πράγματα τα προηγούμενα χρόνια που μας οδήγησαν σε αυτή την κρίση, τιμωρούνται  και για αυτή τη συμπεριφορά.

Ν.ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ είπατε πριν από λίγο ότι οι εθνικές εκλογές αργούν ακόμη. Παρόλα αυτά υπάρχει μπροστά μας η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία φαίνεται ότι οδηγεί τον κυβερνητικό σας εταίρο, τους ΑΝΕΛ, εκτός κυβέρνησης. Ανεξάρτητα από το τί στάση θα τηρήσουν στη συνέχεια οι ΑΝΕΛ, η πιθανότητα εκλογών τον Μάιο είναι μία σημαντική πιθανότητα, μία υψηλή πιθανότητα που δεν μπορεί κανείς να την παραβλέψει. Το ερώτημά μου αφορά το τεχνικό μέρος. Έχει ο Πρωθυπουργός και αυτή την επιλογή στη φαρέτρα του; Τεχνικά μπορεί να γίνει τριπλή εκλογή στη Χώρα; Και ερωτώ τον Υπουργό Εσωτερικών. Δεν είναι πολιτικό το ερώτημα, κατάλαβα ότι η θέση σας είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Α.ΧΑΡΙΤΣΗΣ: Πολιτικά, λοιπόν, τη θέση μας την έχουμε εκφράσει πάρα πολλές φορές. Είναι η εξάντληση της τετραετίας, όχι από κομματικό γινάτι για να ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, αλλά γιατί είναι πολύ κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία μετά την έξω από τα μνημόνια, να υλοποιηθούν γρήγορα αυτές οι πολιτείες οι οποίες έχουμε εξαγγείλει για τις ελαφρύνσεις και για την ενίσχυση των χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων που επλήγησαν μέσα στην κρίση και για τη θεσμική θωράκιση του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και πρέπει -πολιτικά μιλώντας- να ολοκληρωθεί αυτή μεγάλη προσπάθεια.

Σε σχέση με το ερώτημα που θέτετε, ως προς το τεχνικό σκέλος, σας διαβεβαιώνω ότι από το Υπουργείο Εσωτερικών -το οποίο έχει μία πολύ μεγάλη παράδοση διεξαγωγής εκλογικών αναμετρήσεων και τολμώ να πω ότι κι εγώ με την έλευση μου στο υπουργείο διαπίστωσα ότι και τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου που ασχολούνται με το ζήτημα των εκλογών διαθέτουν μία τεχνογνωσία που δεν την περίμενα- θα είναι όλα απολύτως έτοιμα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο προκύψει. Δουλεύουμε πολύ συστηματικά και σκληρά με όλα τα υπηρεσιακά στελέχη, έτσι ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Ήδη για τον Μάιο του 2019 έχουν προαναγγελθεί και θα προχωρήσουν οι εκλογικές διαδικασίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές, αυτό από μόνο του αποτελεί μία σημαντική πρόκληση -τεχνικά μιλώντας- για το σύστημα και θα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για όποιο ενδεχόμενο έτσι ώστε οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν να μην έχουν τεχνικό πρόσημο, αλλά πολιτικό.

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. – Παραίτηση των βουλευτών της Ν.Δ. από αναδρομικά
Επόμενο άρθροΜε ισχυρές επιδόσεις στα τουριστικά μεγέθη η φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση “World Travel Market” στο Λονδίνο