Όλο και περισσότερες μελέτες γίνονται προκειμένου να καταλήξουν οι επιστήμονες στην επιλογή του διαχειριστικού εργαλείου εκτροφής που θα γίνει η Βίβλος των κτηνοτρόφων….
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί τρόπος αύξησης της παραγωγής γάλακτος με φυσικούς τρόπους. Μια πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, που είχε σαν ζητούμενο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας των συστημάτων εκτροφής των προβάτων και των αιγών στην Ευρώπη, μέσω πάντα καινοτομιών. Επιλέγοντας τις εναλλακτικές μορφές εκτροφής γίνεται αξιολόγηση ώστε να βρεθεί η εκτροφή που θα αυξήσει τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων.
Αξίζει να αναφέρουμε ένα ζωντανό πείραμα που έγινε σε κάποια κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Για 12 ώρες από τη δύση του ηλίου μέχρι το πρωί χώρισαν τα αρνάκια από τις μητέρες τους και διαπιστώθηκε με έκπληξη ότι εκείνες είχαν αύξηση της παραγωγής του γάλακτος κατά 60%, έναντι των άλλων που ήταν μαζί με τα αρνάκια τους.
Το ενθαρρυντικό για τους Έλληνες κτηνοτρόφους είναι ότι κάποιοι συνεταιρισμοί προβατοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων, όπως αυτός της Πιερίας, διασυνδέονται με οργανισμούς του εξωτερικού ώστε να εφαρμόσουν και αυτοί πρώτοι τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της κτηνοτροφίας.