Μεγάλα προβλήματα για την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης και η εκπνοή της προθεσμίας είναι 3.12.2019, οπότε αρχίζει να είναι ορατή η απειλή για την εφαρμογή της ΚΑΠ και τις ενισχύσεις στον πολύπαθο κλάδο της κτηνοτροφίας.
Το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη των απαιτούμενων πόρων, αφού θα πρέπει να προκηρυχθούν πρώτα οι μελέτες για τον καθορισμό των βοσκοτόπων από τις μελετητικές εταιρίες και ακολουθούν τα μέτρα που προβλέπονται για την βελτίωση των βοσκοτόπων (υποδομές για ποτίστρες, εγγειοβελτιωτικά έργα κ.α.) και σε τρίτο στάδιο θα καθοριστούν οι επιλέξιμες εκτάσεις. Αργότερα μάλιστα οι μικροί δήμοι θα κληθούν να επικαιροποιήσουν τα πολεοδομικά τους σχέδια… οπότε ο δρόμος είναι μακρύς. Κάποιοι γνώστες υπολογίζουν ότι η όλη διαδικασία θα κρατήσει τουλάχιστον μια πενταετία, οπότε ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου καλούνται να δώσουν διέξοδο σε ένα πρόβλημα εξαιρετικά δύσκολο, τουλάχιστον από πλευράς προθεσμιών. Μάλιστα διαφαίνεται ότι δεν θα γίνουν δεκτές λύσεις της τελευταίας στιγμής, από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Σε ότι αφορά την Κεντρική Μακεδονία η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Κ. Σαλογιάννου, δηλώνει ότι το υπουργείο δεν έχει κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να ανατεθούν ακόμα στις Περιφέρειες τα Διαχειριστικά Σχέδια και δεν είναι γνωστός ο τρόπος που θα προχωρήσουν στην εφαρμογή… άρα ακόμα περιμένουν εντολές και ανάθεση αρμοδιοτήτων.
Η γραφειοκρατία και η δυσμενής οικονομική κατάσταση μακάρι να μην οδηγήσουν την ελληνική κτηνοτροφία στα χειρότερα…