Ανάπτυξη μέσα από… ύφεση – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Όπως προκύπτει από την τρίτη τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε χθες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 θα κινηθεί στην περιοχή του 2,0% δηλαδή, στα ίδια επίπεδα που έχει προβλεφθεί και στις δύο προηγούμενες εκθέσεις.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Για το 2019, εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 2,4%. Αναφορικά με τους παράγοντες ανάπτυξης για το τρέχον έτος, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι αυτή θα προέλθει από την τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+8,0%), ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται και μικρή κλιμάκωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών στο β’ εξάμηνο λόγω καλύτερων προσδοκιών, στο +0,6% φέτος.

Αναφερόμενος στην έξοδο από τα μνημόνια, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσαρμογής που έλαβε χώρα δημιουργούν προβληματισμό και καθιστούν το επόμενο διάστημα κρίσιμο για την πορεία που θα έχει μεσοπρόθεσμα η οικονομία. Ο προβληματισμός προκύπτει κυρίως από το ότι η προσαρμογή επιτεύχθηκε κυρίως μέσω ύφεσης και όχι μέσω του δομικού μετασχηματισμού της οικονομίας. Οι ρυθμοί μεγέθυνσης που καταγράφονται, αν και θετικοί, υπολείπονται του επιπέδου που θα σηματοδοτούσε σύγκλιση με την ευρωζώνη».

Προηγούμενο άρθροΧαλκιδική: Ολονύκτια μάχη με τις φλόγες στη Σιθωνία
Επόμενο άρθροΠρόκειται για τον κύριο σεισμό στη Ζάκυνθο, λένε Λέκκας και Χουλιάρας. Δεν αποκλείουν μετασεισμό 5-5 ,5 Ρίχτερ
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ