Η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την παραγραφή υπόθεσης που αφορά την επιβολή πρόσθετου ΦΠΑ 830.000 ευρώ για την χρήση του 2002 ανοίγει όπως όλα δείχνουν τον δρόμο για να παραγραφούν και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τη μη καταβολή ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει στείλει την συγκεκριμένη απόφαση στις νομικές της υπηρεσίες και βάσει των απαντήσεων που θα λάβει θα κινηθεί ανάλογα. Εάν τελικά οι νομικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ υιοθετήσουν την απόφαση του ΣτΕ τότε από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι υποθέσεις πριν από το 2012 (η 5ετία αρχίζει να μετά από το τέλος του επόμενου της χρήσης έτους), θα παραγράφονται, που σημαίνει ότι σε ελέγχους που οι φορολογικές Αρχές εντοπίζουν ελλιπή καταβολή ΦΠΑ δεν θα μπορούν να εισπράξουν τον φόρο και τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.
Σημειώνεται ότι με παλιότερη απόφαση του ΣτΕ το 2017 είχε κριθεί ως αντισυνταγματική η παράταση του χρόνου παραγραφής πέραν της πενταετίας για τον καταλογισμό πρόσθετων φόρων. Με την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ τις προηγούμενες ημέρες το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετο φόρο και πρόστιμα πέραν της 5ετίας ούτε για τις υποθέσεις ΦΠΑ. Το χρονικό όριο της παραγραφής αυξάνεται από τα 5 στα 10 χρόνια μόνο για όσες υποθέσεις προκύπτουν συμπληρωματικά στοιχεία που παραπέμπουν σε φοροδιαφυγή.