-
Τα ερωτήματα παραμένουν για το πρόγραμμα της UNICEF για τα ασυνόδευτα παιδιά
-
Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή
Ενώ εγείρονται τεράστια ερωτηματικά για την ορθή διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε, που αφορούν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκαν στοιχεία από το ΕΚΚΑ[1] (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ότι χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά βρίσκονται σε ακατάλληλες δομές, ότι 430 είναι στο δρόμο και 280 αγνοούνται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «νίπτει τας χείρας της» για το πρόγραμμα βοήθειας ασυνόδευτων ανηλίκων σε ασφαλείς ζώνες, το οποίο χρηματοδοτεί και εκτελεί η UNICEF στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκου Χουντή, ο οποίος στην ερώτησή του σημείωνε ότι μετά δημοσιοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF αποκαλύφθηκε η σκανδαλώδης διαχείριση των κονδυλίων, γεγονός που προκάλεσε την παύση της UNICEF Hellas, μέχρι το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης και ταυτόχρονα την παραπομπή της υπόθεσης στην Ελληνική δικαιοσύνη.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε πληροφορίες για την ορθή διαχείριση του εν λόγω προγράμματος στην Ελλάδα, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 22,8 εκ. ευρώ.
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Στυλιανίδης αποφεύγει να σχολιάσει την σκανδαλώδη διαχείριση κονδυλίων από την UNICEF Hellas και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία του προγράμματος Ασυνόδευτών ανηλίκων που χρηματοδοτεί η Ε.Ε μέσω της UNICEF στην Ελλάδα, επικαλούμενος το γεγονός ότι η σύμβαση του προγράμματος βοήθειας ασυνόδευτων παιδιών υπογράφθηκε με τη UNICEF και όχι με τη UNICEF HELLAS.
Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει,
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία άμεση νομική συμβατική σχέση με την ελληνική εθνική επιτροπή της UNICEF και η εν λόγω επιτροπή δεν έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εκτέλεση έργων της UNICEF στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από την Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ που καταβλήθηκε μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης στην UNICEF για έργα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 22,8 εκατ. EUR. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους ασυνόδευτους ανηλίκους σε ασφαλείς ζώνες, παρέχει προστασία των παιδιών και στηρίζει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, χορηγήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. EUR στην UNICEF για την παροχή βοήθειας σε ένα έργο με τίτλο «Promoting Inspirational Children and Youth» στην Ελλάδα μέσω του ανθρωπιστικού εκτελεστικού σχεδίου ευαισθητοποίησης του κοινού, ενημέρωσης και επικοινωνίας (HIP)».
Και καταλήγει,
« Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται επί τρία έτη μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Τα τρέχοντα προγράμματα που υλοποιούνται από την UNICEF εντός αυτού του πλαισίου θα συνεχιστούν μέχρι τότε».
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Στυλιανίδη:
(12.9.2018)
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να χρηματοδοτεί δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας για άτομα που έχουν ανάγκη εντός του εδάφους της ΕΕ στο πλαίσιο του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης. Το μέσο αυτό ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2016. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει καμία άμεση νομική συμβατική σχέση με την ελληνική εθνική επιτροπή της UNICEF και η εν λόγω επιτροπή δεν έχει διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην εκτέλεση έργων της UNICEF στην Ελλάδα με χρηματοδότηση από την Επιτροπή. Μέχρι στιγμής, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ που καταβλήθηκε μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης στην UNICEF για έργα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 22,8 εκατ. EUR. Το πρόγραμμα αυτό βοηθά τους ασυνόδευτους ανηλίκους σε ασφαλείς ζώνες, παρέχει προστασία των παιδιών και στηρίζει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης. Επιπλέον, χορηγήθηκε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. EUR στην UNICEF για την παροχή βοήθειας σε ένα έργο με τίτλο «Promoting Inspirational Children and Youth» στην Ελλάδα μέσω του ανθρωπιστικού εκτελεστικού σχεδίου ευαισθητοποίησης του κοινού, ενημέρωσης και επικοινωνίας (HIP).
- Το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης ενεργοποιείται επί τρία έτη μέχρι τον Μάρτιο του 2019. Τα τρέχοντα προγράμματα που υλοποιούνται από την UNICEF εντός αυτού του πλαισίου θα συνεχιστούν μέχρι τότε.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει καμία πληροφορία σχετικά με το ποσό της χρηματοδότησης που έλαβε η UNICEF από την Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.
[1] http://www.kathimerini.gr/985897/article/epikairothta/ellada/h-tragwdia-twn-asynodeytwn-prosfygopoylwn