ΝΔ: Σχολιασμός των τελευταίων εξελίξεων της επικαιρότητας

Α. Δ.Ε.Θ. (Οικονομία)

Η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. θα μείνει στην ιστορία ως το κύκνειο άσμα της προσπάθειάς του να εξαπατήσει τους πολίτες. Βρισκόμενος σε απόγνωση που βλέπει το τέλος του να έρχεται, υπόσχεται τώρα να μειώσει τους φόρους που ο ίδιος επέβαλε εδώ και τριάμισι χρόνια, αλλά ταυτόχρονα να μεγαλώσει το κράτος με αθρόες προσλήψεις. Είναι προφανές ότι και τα δύο μαζί δεν γίνονται. Θα είναι έγκλημα επομένως αν συνεχίζει να εξαγγέλλει ανερμάτιστες και ακοστολόγητες επιλογές, καθώς η χώρα βρίσκεται σήμερα εκτός αγορών. Το επιτόκιο δανεισμού του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας είναι απαγορευτικό. Βρίσκεται στο 4,5% κάτι που καθιστά την Ελλάδα επί ξύλου κρεμάμενη. Μπορεί μεν το ελληνικό  Δημόσιο να μην χρειάζεται άμεσο δανεισμό, αλλά κανείς θεσμικός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει τα χρήματα του, όσο υπάρχουν τόσο υψηλά επιτόκια. Και αυτό γιατί τα επιτόκια αυτά εκπέμπουν διεθνώς το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα. Επιπλέον τα υψηλά επιτόκια συμπαρασύρουν ανοδικά και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων που αδυνατούν και αυτές να έχουν πρόσβαση στις αγορές. Τέλος δεν επιτρέπουν και την αποπληρωμή του χρέους με φρέσκο χρήμα που μπορεί να προκύψει με έξοδο στις αγορές, οπότε  η χώρα θα χρειαστεί -αν δεν αλλάξει η σημερινή κατάσταση- να ξοδέψει από το περίφημο «μαξιλάρι» (cash buffer).

Αν,  όπως ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας,  το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας έχει εκτιναχθεί από εξωγενείς παράγοντες ας απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο. Όσο για το περίφημο μαξιλάρι, αυτό αλίμονο αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν τρέχουσες ανάγκες της χώρας. Αν συμβεί αυτό τα ήδη πολύ υψηλά επιτόκια θα εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο αφού οι αγορές θα εκλάβουν μια τέτοια κίνηση ως ένδειξη κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι πολύ επικίνδυνο να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την επιτακτική ανάγκη να εκπέμψει ένα μήνυμα σύνεσης και σταθερότητας για να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού, αντί να κάνει ακοστολόγητη παροχολογία που εκπέμπει διεθνώς το μήνυμα ότι η χώρα κυβερνάται από μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση η οποία δεν διδάχθηκε τίποτα από τα λάθη της.

Η ΝΔ έχει καταθέσει εδώ και δύο χρόνια ένα απολύτως ρεαλιστικό και κοστολογημένο σχέδιο που στηρίζεται σε μείωση φόρων και εισφορών που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρει μπρος η οικονομία. Παράλληλα έχει παρουσιάσει και τα αντίμετρα για τη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, προκειμένου όλοι να πεισθούν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει τους βασικούς στόχους της χώρας αλλά να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής που στηρίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων και την παροχή κινήτρων για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι ευρωπαίοι εταίροι, έχουν πλέον αντιληφθεί πολύ καλά ότι με έκτακτα επιδόματα και διόγκωση του Δημοσίου, όπως επιχειρεί εδώ και τριάμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ η χώρα αποκλείεται να ανακάμψει.

Όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας δεν έχουν καμία συνοχή μεταξύ τους και δεν υπηρετούν κανένα συγκροτημένο σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας. Όσα είπε περισσότερο μοιάζουν με φρούδες υποσχέσεις σε όσους ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ως εκλογικό του ακροατήριο. Το χειρότερο είναι ότι εξήγγειλε μέτρα για τα επόμενα 4 χρόνια χωρίς να υπάρχει καμία κοστολόγηση. Κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζουν όλα αυτά που είπε, καθώς κανείς από το επιτελείο του δεν μπήκε στον κόπο να τα εξηγήσει. Πάντως τα περισσότερα από όσα είπε και κυρίως όσα σχετίζονται με προσλήψεις είναι προφανές ότι κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.

Ο κ. Τσίπρας έχει σχέδιο και για τους φόρους και για τον ΕΝΦΙΑ; Πριν από 3 χρόνια υποσχόταν ότι θα τον καταργήσει ως άδικο φόρο και μόλις τον προηγούμενο μήνα τον ξανααύξησε ακόμη και για τους αδύναμους πολίτες. Επί ΣΥΡΙΖΑ οι Έλληνες όχι μόνον συνεχίζουν να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, αλλά αυτός είναι ακριβότερος στις περισσότερες περιοχές χωρίς να εξαιρούνται οι λαϊκές γειτονιές. Όλη η πολιτική Τσίπρας στηρίχθηκε στην αύξηση των φόρων, στην μείωση των συντάξεων, και τελικά σε με μέτρα ύψους 14,5 δις ευρώ που πλήρωσαν όλοι οι Έλληνες. Ποιος λοιπόν τον πιστεύει τώρα που ξαφνικά παριστάνει ότι θέλει να διορθώσει την καταστροφή που επέφερε στην χώρα; Η ΝΔ Έχει πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα μειώσει του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός των πρώτων δύο ετών της διακυβέρνησής της για όλα ανεξαιρέτως τα ελληνικά νοικοκυριά.

 

  1. B. Έξοδος από το Μνημόνιο

Ο κ. Ρέγκλινγκ επιβεβαιώνει ουσιαστικά αυτό που επίμονα επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία. Ότι δηλαδή τα Μνημόνια -αυτά που ο ίδιος αποκαλεί προγράμματα προσαρμογής- συνεχίζονται. Με ενισχυμένη επιτήρηση -που ήδη ξεκίνησε μετά την χθεσινή άφιξη των εκπροσώπων των θεσμών- με υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. και με επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα ούτε από τα Μνημόνια βγήκε, ούτε στις αγορές βγήκε. Και αυτό είναι απόλυτη αποτυχία της πολιτικής Τσίπρα-Καμμένου.

 

Γ. Σκοπιανό

Ο κ. Τσίπρας παριστάνει πως δεν γνωρίζει τις ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα σε έναν απλό νόμο, όπως ο νόμος Κατρούγκαλου και σε μία διεθνή συμφωνία η οποία παράγει δυστυχώς τετελεσμένα ήδη από την υπογραφή της στις Πρέσπες. Τετελεσμένα τα οποία όσο περνά ο καιρός, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανατραπούν.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε ότι πέρασε από το χέρι της για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία. Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας έχει την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί. Διότι βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε την ημέρα που θα κυρωθεί στην ελληνική βουλή τα Σκόπια μπαίνουν και τυπικά στο ΝΑΤΟ. Επομένως κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολύ δύσκολο στην οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση να την ανατρέψει. Διότι θα είναι σαν να λέει η Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα βγάλτε τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ που μόλις μπήκαν και στους Σκοπιανούς “ξανακάντε δημοψήφισμα, ψηφίστε όχι, και αλλάξτε και πάλι το Σύνταγμά σας”.

Τζάμπα μάγκας επομένως είναι ο κ. Τσίπρας, που υπονοεί ότι διεθνείς συμφωνίες, σκίζονται με ένα νόμο και ένα άρθρο. Και αυτό οφείλει να το συνειδητοποιήσει πολύ καλά πριν φέρει στη βουλή μια εθνικά επιζήμια συμφωνία με την οποία διαφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Σε τελική ανάλυση, αντί να ρωτά τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία αν κυρώσει ο ίδιος τη συμφωνία ας κάνει το αυτονόητο: Εκλογές εδώ και τώρα για να ακυρώσουν οι πολίτες τη συμφωνία στην κάλπη.

Ήταν απίστευτα προσβλητικό παράλληλα για τους χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να παραδώσει στα Σκόπια την «Μακεδονική εθνότητα» και τη «Μακεδονική γλώσσα». Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι αντιμετωπίστηκαν με επίδειξη αυταρχισμού και στυγνή καταστολή. Κανένας δεν υποστηρίζει ότι έπρεπε οι διαδηλωτές να φτάσουν στην πόρτα του Βελλιδείου. Εκείνο που έγινε, όμως, -και ευλόγως εξόργισε όλους τους Μακεδόνες που ήταν εκεί- ήταν ότι η αστυνομία τους αντιμετώπισε σαν πρόσωπα που επιδίωκαν να προκαλέσουν επεισόδια. Μια ολιγομελής ομάδα προκάλεσε τα επεισόδια κάτι που εκμεταλλεύτηκε η κυβέρνηση για να απαξιώσει τις διαμαρτυρίες δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

 

Δ. Ασφαλιστικό

Τις μειώσεις του ασφαλιστικού τις ψήφισαν μόνοι τους ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Η ΝΔ όχι μόνο τις καταψήφισε αλλά κατέθεσε και τροπολογία για να μην ισχύσουν την οποία η κυβέρνηση την απέρριψε. Από εκεί και πέρα την βασική πρόταση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, την αποκάλυψε άθελά του μάλλον ο κ. Τσίπρας στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου. Εν τη ρύμη του λόγου του σχεδόν εξέφρασε την ελπίδα του να μην μακροημερεύσουν  όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 ετών. Δηλαδή για γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό να αποβιώσουν το συντομότερο οι πατεράδες και οι παππούδες. Και δεν ντρέπεται που δεν έχει ζητήσει εδώ και δύο μέρες συγνώμη από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες. Είναι πραγματικά απύθμενο το θράσος τους να σχολιάζουν τις προτάσεις της ΝΔ εκείνοι που πετσόκοψαν 21 φορές τις συντάξεις, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου έκοψαν και τις νέες ευχόμενοι τώρα να μην ζήσουν για πολύ όσοι Έλληνες είναι άνω των 70 χρονών γιατί αυτούς αφορά η νέα μείωση από 1/1/19.

Η ΝΔ προτείνει ένα ριζικά διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα το οποίο χωρίς να ανατρέπει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του σημερινού, θα εγγυάται 100% τις συντάξεις ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μέλλον. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε διάφορες παραλλαγές σε πάρα πολλές δημοκρατικές χώρες, εδώ και χρόνια. Από την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία,  μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Βασίζεται σε 3 πυλώνες. Ο ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός. Στο δεύτερο πυλώνα που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους κουμπαρά μέρος των εισφορών τους έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία. Και εισάγεται αυτή τη ρύθμιση ακριβώς για να μην διακυβεύονται στο μέλλον οι συντάξεις αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει και μια συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. Δηλαδή κάτι που γίνεται ήδη σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες. Γι’ αυτό και συνιστούν σκόπιμη στρέβλωση της πρότασής αυτής όσα λένε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός κι αν από την ιδεοληψία τους αδυνατούν να την καταλάβουν καθώς του είναι προφανώς δύσκολο να αντιληφθούν πως λειτουργούν οι σύγχρονες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Προηγούμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου για τη δράση «Voltάρω 2018» από την Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροΟμιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης