Τροφές που «θρέφουν» τον εγκέφαλο και τη σκέψη σας

Αποκτήστε πιο ισχυρή μνήμη, σκέψη και ευστροφία… μέσα από τη σωστή επιλογή τροφών για μεσημεριανό! Άραγε μπορεί η διατροφή να σας κάνει πιο έξυπνους; 

 Και όμως, ο εγκέφαλος, όπως ακριβώς η καρδιά και οι μύες, απαιτούν θρεπτικά συστατικά που θα κρατήσουν σε υψηλά ποσοστά τη ψυχική και σωματική υγεία σας. Σύμφωνα με το Mount Sinai School of Medicine στη Νέα Υόρκη, η προσοχή, η μνήμη και η ικανότητα μάθησης μπορούν να απογειωθούν, εάν κατευθυνθείτε προς τα υγιεινά τρόφιμα που «ξορκίζουν» το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας…

εγκέφαλος, υγεία, Αλτσχάιμερ, μνήμη, σκέψη, διατροφή, τροφές, μυαλό, βιταμίνη, πρωτεϊνη, ΠάρκινσονΔημητριακά ολικής αλέσεως

 Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη στο αίμα… κρατώντας σε εγρήγορση το μυαλό σας όλο το 24ωρο! Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια, γεγονός που μετατρέπει το καστανό ρύζι και το πλιγούρι βρώμης στις κορυφαίες τροφές κατά της κούρασης και των προβλημάτων συγκέντρωσης. Άλλωστε, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι το άσπρο ψωμί, που χαρίζουν πρόσκαιρη ενέργεια και δεν κρατούν τη γλυκόζη σε σταθερά επίπεδα.

Λιπαρά ψάρια

 Τα λιπαρά ψάρια, όπως είναι η πέστροφα, ο σολομός, οι σαρδέλες και οι ρέγγες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, ουσίες που οδηγούν προς την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και των αρθρώσεων. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητες για τη μετάδοση σημάτων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Tufts διαπίστωσαν ότι όσοι καταναλώνουν ψάρι 3 φορές την εβδομάδα, έχουν υψηλότερα επίπεδα DHA στο αίμα τους, με αποτέλεσμα να μειώνουν κατά 39% τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ.

Βατόμουρα

 Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστήμιο Tufts στις ΗΠΑ, η κατανάλωση βατόμουρων έχει θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της μνήμης και των επιπέδων του στρες. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών τους και της χαμηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, τα βατόμουρα «καταστρέφουν» τις ελεύθερες ρίζες, προσφέροντας ενέργεια, ταχύτερη εκμάθηση και πιο έντονη σκέψη.

Μπρόκολο – Κουνουπίδι

 Δυο τροφές που θεωρούνται μεγάλη πηγή βιταμίνης Κ, η οποία ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και το πνεύμα μέσα από την προστασία των νέων κυττάρων του εγκεφάλου. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι γεμάτα με χολίνη, ένα συστατικό που ενισχύει τη νοημοσύνη του εγκέφαλου, έτσι ώστε να «μαθαίνει» και να σκέφτεται πιο γρήγορα. Παράλληλα, μειώνει την ευπάθειά του απέναντι στις τοξίνες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Την ίδια στιγμή, η χολίνη κρατά υγιείς τους νευροδιαβιβαστές και μετατρέπει τη μνήμη σας… σε ισχυρή!

Καρύδια

 Σύμφωνα με το American Journal of Epidemiology, τα καρύδια και η βιταμίνη Ε βοηθούν στη νοητική υγεία των ηλικιωμένων. Μαζί με τα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τις ελιές και τα αυγά, τα καρύδια περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες που ανατρέπουν τη γήρανση του εγκεφάλου και ενισχύουν τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Άλλωστε, τα ω-3 λιπαρά οξέα των ξηρών καρπών κάνουν «καλό» και στην καρδιά, βοηθώντας τις αρτηρίες και την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο. Γι’ αυτό, μη διστάσετε να ρίξετε μια χούφτα καρύδια μέσα στη σαλάτα σας…

Κάρι

 Το κάρι αποτελεί ένα αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που αναστέλλει τη συσσώρευση των καταστρεπτικών βήτα αμυλοειδών (πρωτεΐνες) στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Παράλληλα, η κουρκουμίνη, χημική ουσία που κατακλύζει το κάρι, διεγείρει την παραγωγή νέων εγκεφαλικών κυττάρων και «ηρεμεί» κάθε πιθανή φλεγμονή του εγκεφάλου ή των νευρικών κυττάρων.

Σέλινο

 Η λουτεολίνη, βασικό συστατικό του σέλινου, μειώνει την πιθανότητα φλεγμονής στον εγκέφαλο και συνδέεται με τον μειωμένο κίνδυνο για απώλεια μνήμης, όπως έχει αποδειχθεί από πειράματα σε ποντίκια. Εκτός από το σέλινο, την ίδια δουλειά κάνουν και τα καρότα και οι πιπεριές. Μελέτη του 2010 έφερε στο «φως» ότι η λουτεολίνη εμποδίζει την ύπαρξη εκφυλιστικών αλλαγών στον εγκέφαλο…

Καβούρι

 Μια μερίδα καβουριών καλύπτει την ημερήσια ανάγκη σας για φαινυλαλανίνη (1.840 mg), ένα αμινοξύ που απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ορμόνες που καταπολεμούν τη νόσο του Πάρκινσον. Παράλληλα, τα καβούρια περιέχουν ακόμα περισσότερη βιταμίνη Β12 από όση χρειάζεται το σώμα, καθώς υπερκαλύπτει την ανάγκη για βιταμίνη σε ένα ποσοστό του 192%.

Κόκκινο κρέας

 Το κόκκινο κρέας θεωρείται μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12 που χαρακτηρίζεται ως μια ουσία ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Πειράματα έχουν δείξει ότι τα άτομα με έλλειψη της βιταμίνης, είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο βαθμό στις γνωστικές δοκιμασίες και γενικότερα, μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Εάν δεν το παρακάνετε με το κόκκινο κρέας, αλλά το καταναλώνετε με μέτρο, είστε σε θέση να προστατευτείτε από τις πιθανές νευρικές και εγκεφαλικές βλάβες.

Προηγούμενο άρθροΜΕ ΤΟ ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΙΓΑ ΤΗΣ ΛΕΤΟΝΙΑΣ ΟΙ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ”
Επόμενο άρθροΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Κλειδί Ημαθίας – Πελαργοί