Νεώτερη εμπεριστατωμένη μελέτη από το UBC και ειδικότερα τη σχολή συστημάτων ασφάλειας γης και τροφίμων, έδειξε ότι η κάθε αγελάδα έχει τελικά το δικό της χαρακτήρα και τις δικές της αντιδράσεις, σε διάφορα ερεθίσματα. Άλλες αγελάδες είναι αισιόδοξες, άλλες φοβισμένες και απαισιόδοξες με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερη παραγωγή γάλακτος από τις δεύτερες και πιο ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους, μπορούμε να τις χειριστούμε καλύτερα, αποφεύγοντας κινήσεις και μεταχείριση που τις αγχώνουν.
Αποδείχθηκε μάλιστα, ότι αναγνωρίζουν άμεσα τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για εκείνες και αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις σεβασμού με τα σκυλιά που τις συνοδεύουν, ειδικά στη Γερμανία το ρόλο αυτό έχουν τα σκυλιά ροντβάιλερ.
Έτσι οι αποφάσεις που θα πρέπει να παίρνουμε για την ευζωία τους, δεν πρέπει να είναι όπως μέχρι σήμερα, γενικά για το κοπάδι, αλλά ειδικά για κάθε μονάδα. Για να μετρήσουν την αισιοδοξία και την απαισιοδοξία, οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας 20 αγελάδες. Πριν ξεκινήσουν το πείραμα, τις εκπαίδευσαν για να καταλάβουν ποιες από τις επιλογές τους, θα οδηγούσαν σε ανταμοιβή.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, κάθε αγελάδα μπήκε σε ένα μικρό στάβλο και βρήκε έναν τοίχο με πέντε τρύπες τοποθετημένες σε μια οριζόντια γραμμή, μισό μέτρο μακριά. Η τρύπα στο ένα άκρο περιείχε γάλα από ένα μπουκάλι, ενώ η οπή στο αντίθετο άκρο περιείχε μόνο ένα κενό μπουκάλι και έδινε δυνατό φύσημα αέρα στα πρόσωπα των αγελάδων. Έτσι έμαθαν γρήγορα ποια πλευρά του στάβλου χάριζε ανταμοιβή.
Μετά την εκπαίδευση, οι ερευνητές τοποθέτησαν μπουκάλια σε μία από τις τρεις ενδιάμεσες τρύπες, έτσι ώστε οι αγελάδες να μην είναι σίγουρες, αν θα ανταμειφθούν. Οι ερευνητές πρόβλεψαν ότι οι πιο αισιόδοξες αγελάδες, θα πλησίαζαν το μπουκάλι ακόμα και αν ήταν τοποθετημένο κοντά στο μέρος που υπήρχε μέχρι τώρα το άδειο μπουκάλι. Αντίθετα, περίμεναν ότι ,οι πιο απαισιόδοξες θα απέφευγαν να πλησιάσουν ένα μπουκάλι στις ενδιάμεσες τρύπες έστω και αν ήταν κοντά στο μέρος που ανταμείφθηκαν. Οι ερευνητές επαληθεύτηκαν.
Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τη φοβία, μέσω τυποποιημένων ελέγχων προσωπικότητας, που παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο οι αγελάδες αντιδρούν σε άγνωστες καταστάσεις, όπως η παρουσία ξένου ανθρώπου ή ξένου αντικειμένου.
Η έρευνα που θα συνεχιστεί, σκοπό έχει να διαγνώσει ποιες συνθήκες εκτροφής εξασφαλίζουν την ευζωία στις αγελάδες, που θα βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος τους, με αποτέλεσμα τη μη χρήση προληπτικά αντιβιοτικών.