Οι βιομηχανίες τροφίμων «νίκησαν» την κρίση – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Με σύμμαχο την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τις εξαγωγές οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, δεν κατάφεραν μόνο να επιβιώσουν στα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αλλά κατόρθωσαν να αναπτυχθούν αυξάνοντας σημαντικά τόσο τις πωλήσεις τους όσο και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας.

Δημήτρης Χριστούλιας
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Δημήτρης Χριστούλιας

Πρόσφατες έρευνες τόσο από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) όσο και από την PwC καταδεικνύουν τον θεμελιώδη ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, ένας κλάδος που επηρεάζει σημαντικά το σύνολο της ελληνικής παραγωγής. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης τροφίμων και ποτών ανήλθαν το 2016 στις 16.703 από 15.429 το 2013. Δηλαδή σε μια περίοδο όπου χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έβαζαν «λουκέτο» οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 1.274. Ο τζίρος το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ φτάνοντας τα 15 δισ. ευρώ, με την μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων από το 2009 έως το 2016 να ανέρχεται σε ποσοστό 1,86%.

Εντυπωσιακή είναι όμως και η αύξηση των εργαζομένων στην μεταποίηση τροφίμων και ποτών καθώς από τους 86.979 που εργάζονταν στον κλάδο το 2013 ανήλθαν στους 125.848 το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση της απασχόλησης κατά 38.869 θέσεις εργασίας. Για να μπορέσει να γίνει κατανοητό το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε στα χρόνια της ύφεσης ο κλάδος της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2017 έκλεισαν περίπου 207.000 επιχειρήσεις που στην πλειονότητά τους ήταν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η ελληνική βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών αποτελεί έναν δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή τομέα, με σημαντικές επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και σε όλη την Ευρώπη.

Η βιομηχανία τροφίμων διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία, το θεμελιώδη ρόλο της, έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις για να παραμείνει βασικός μοχλός ανάπτυξης.

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Eurostat που έχει επεξεργασθεί το ΙΟΒΕ στην χώρα μας δραστηριοποιούνται 15.690 βιομηχανίες τροφίμων, όπου στην πλειονότητά τους, δηλαδή οι 14.279 απασχολούν έως 9 εργαζόμενους ενώ μόλις 42 εταιρείες απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Αντίστοιχα οι βιομηχανίες ποτών ανέρχονται στις 1.013 με τις 911 να απασχολούν έως 9 άτομα ενώ μόλις 4 να αριθμούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Συνολικά η εγχώρια Βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το 26,4% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της εγχώριας μεταποίησης, αφού σε αυτήν απασχολείται επίσης το 1/3 του συνόλου των απασχολουμένων. Σημειώνεται, ότι ακόμη και το 2016 που ο αριθμός των επιχειρήσεων τροφίμων έμεινε αμετάβλητος ο αριθμός των επιχειρήσεων στο σύνολο της μεταποίησης μειώθηκε κατά 3,9%.

Προηγούμενο άρθροΤι επιθυμούν οι επιχειρηματίες να ακούσουν από τον πρωθυπουργό από του βήματος της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΓερμανία: Οκτώ τραυματίες από την πυρκαγιά σε διυλιστήριο
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ