Ο εξοπλισμός που θα αγορασθεί μέσω του προγράμματος «ψηφιακό βήμα» και «ψηφιακό άλμα» θα πρέπει να είναι καινούργιος, αμεταχείριστος και στην κυριότητα της επιχείρησης. Αυτό διευκρινίζεται στο αρχείο των Συχνών Ερωτήσεων – Απαντήσεων για τις δράσεις «Ψηφιακό ‘Αλμα» και «Ψηφιακό Βήμα» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Στη σχετική απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια», αναφέρεται ότι η έγκριση του σχετικού αρχείου γίνεται για την αποσαφήνιση και διευκρίνιση σημείων της αναλυτικής πρόσκλησης των δράσεων και των παραρτημάτων αυτών.
Όπως αναφέρεται σε μία από τις 54 πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις: σε περιπτώσεις αλλαγών νομικής μορφής ή/και ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε επιχειρήσεις, που έλαβαν χώρα μέσα στο διάστημα από 1/1/2016 έως 31/12/2017, εφόσον έχει επέλθει αλλαγή στο ΑΦΜ η επιχείρηση δεν καλύπτει την τυπική προϋπόθεση των δύο κλεισμένων χρήσεων και συνεπώς θεωρείται μη επιλέξιμη.
Επίσης, οι συστεγαζόμενες επιχειρήσεις είναι μη επιλέξιμες. Με τον όρο συστέγαση νοείται η εγκατάσταση της επιχείρησης σε ίδιο, μη πολεοδομικά διακριτό χώρο με άλλη επιχείρηση, όπου υπάρχει κοινή ηλεκτροδότηση. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί συστέγαση επιχειρήσεων, θα ανακαλείται η απόφαση ένταξης.
Αναφορικά με την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής για ατομικές επιχειρήσεις που δεν τηρούν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό, αλλά χρησιμοποιούν λογαριασμό ταμιευτηρίου, ορίζεται ότι όλες οι επιχειρήσεις (και οι ατομικές) είναι υποχρεωμένες να διατηρούν επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό. Ως εκ τούτου μόνο τέτοιοι θα γίνονται δεκτοί.
Επίσης, επιχείρηση (δυνητικός δικαιούχος), μπορεί να διαθέσει και ποσό σε λογαριασμό που διατηρεί σε Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (π.χ. Viva Wallet), για απόδειξη κάλυψης της ιδίας συμμετοχής. Αναλυτικά το σχετικό αρχείο μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://diavgeia.gov.gr/doc/6Κ6Π465ΧtrueΙ8-3ΡΙ?inline=
ΑΠΕ-ΜΠΕ