Οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, σκοπεύουν να «δημιουργήσουν» super αγελάδες που θα τρέφονται με φύκια, που είναι υπερτροφή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης και της πειραματικής εφαρμογής έδειξαν, ότι η αλλαγή του μοντέλου της συνήθους διατροφής των αγελάδων, με την προσθήκη μικρής ποσότητας φυκιών στη τροφή τους μείωσε την εκπομπή μεθανίου κατά 99%. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε, πως αντέδρασαν 20 είδη φυκιών στα βακτηρίδια που υπάρχουν στα στομάχια των αγελάδων. Πιο αποτελεσματικό είναι το κόκκινο φύκι Asparagopsis Taxiformis, στη μείωση εκπομπών μεθανίου από τις αγελάδες. Αν μάλιστα αποτελέσει το 2% της διατροφής του ζώου, θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές κατά 99%.
Μια άλλη ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο James Cook του Queensland, της Αυστραλίας, σε εμπεριστατωμένη μελέτη τους με ζωντανές δοκιμές σε πρόβατα διαπίστωσαν ότι με την προσθήκη 2% φυκιών στη διατροφή τα επίπεδα μεθανίου μειώθηκαν μεταξύ 50 – 70% . Αντίστοιχες μελέτες είχαν γίνει στον Καναδά με ταυτόσημα αποτελέσματα.
Ο ιρλανδός πολιτικός κ. Fitzmaurice, δήλωσε ότι «υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά τη βιομηχανία θαλάσσιων φυκιών στην Ιρλανδία. Tο Τμήμα Γεωργίας, Τροφίμων και Θαλάσσης, θα πρέπει να εξετάσει τα αποτελέσματα της μελέτης και να προχωρήσει σύντομα στην εφαρμογή της. Άλλωστε η Ιρλανδία είναι νησί με μεγάλη ακτογραμμή και θα μπορούσε να αναπτύξει και να βελτιώσει τη βιομηχανία φυκιών αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη”.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε αγελάδα απελευθερώνει 70 έως 120 κιλά μεθανίου το χρόνο. Το αέριο του θερμοκηπίου, το μεθάνιο θεωρείται ότι είναι 25 φορές περισσότερο επιβλαβές για το περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα σε περίοδο 100 ετών.