Στις βουνοκορφές των Τζουμέρκων, ο Θεός και o άνθρωπος δημιουργούν. Εκεί, κάθε Αύγουστο, οι εικαστικές τέχνες και η μουσική, βρίσκουν έναν δικό τους «δρόμο». Στον οικισμό Τσόπελας Πραμάντων, στα 900 μετρά υψόμετρο ,από τις 4 έως τις 17 Αυγούστου τα τελευταία 15 χρόνια γεννιέται μία «Εικαστική διαδρομή», που ζωντανεύει την περιοχή, αναδεικνύει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και ανοίγει τους ορίζοντες των νέων.
Στο παλιό σχολείο, στο καφενείο, στους ξενώνες ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πνευματικό Κέντρο Τσόπελα – Πραμάντων», υπό την αιγίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, εκθέτει από τις 4 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες, έργα 14 καλλιτεχνών από την περιοχή και άλλα μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, το παλιό Σχολείο, γίνεται Εικαστικό Εργαστήρι για μικρούς και μεγάλους. Με δασκάλους, τους εικαστικούς Κώστα Τσώλη και Ευφροσύνη Μυτιληναίου, τη συμμετοχή φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, καθημερινά από τις 9:00 έως τις 13:30, μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου από την περιοχή αλλά και μεγαλύτεροι που «θήτευσαν» τα περασμένα χρόνια, επιδίδονται σε πολιτιστική δημιουργία.
Η «Εικαστική Διαδρομή», κορυφώνεται με την έκθεση των έργων που δημιουργούν αυτές τις δύο εβδομάδες τα παιδιά. Οι ντόπιοι καλλιτέχνες οι οποίοι λαμβάνουν μέρος είναι, οι Γιώργος Πολύζος, Βαγγέλης Πολύζος, Βασίλης Γεροδήμος, Ασπασία Πολύζου, Δημήτρης Μεράντζας, Χρήστος Καλόγηρος και Μάης Πολύζος. Οι φίλοι καλλιτέχνες είναι, οι Κώστας Τσώλης, Ευφροσύνη Μυτιληναίου, Τζένη Αργυρίου, Νίκος Χατζής, Κων/νος Μουχταρίδης, Μαριάνθη Γιαννοπούλου και Νατάσσα Πουλαντζά.
Στην αυλή του εργαστήριου, συναντήσαμε τους καλλιτέχνες μόλις τελείωσαν το μάθημα. Ο Κώστας Τσώλης και η Ευφροσύνη Μυτιληναίου μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τα 16 χρόνια του Εικαστικού Σχολείου στον Τσόπελα. Όπως ανέφεραν, κάθε χρόνο υπάρχει μια θεματική ενότητα που δουλεύουν με τα παιδιά. Υπάρχουν δύο τμήματα, για μικρότερα και πιο μεγάλα παιδιά ακόμη και ενήλικες. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λένε πως στα παιδιά υπάρχει διάθεση, είναι δημιουργικά από μόνα τους, και συνεχίζουν: «Μας ενδιαφέρει τα παιδιά να βρουν τον τρόπο να εκφραστούν.
Το εργαστήρι, τούς δίνει δύναμη, αυτοπεποίθηση. Έρχονται στο σχολείο για να δουλέψουν κάθε καλοκαίρι. Σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς κανονίζουν τις διακοπές τους βάσει του προγράμματος του Σχολείου.
Αρχίζουν και ανοίγονται, δουλεύουν με τις αφορμές που παίρνουν από εμάς. Είναι μια γνώση που μπορεί κάποια στιγμή να την αξιοποιήσουν Είναι ένας παιδαγωγικός δρόμος για τη ζωή τους. Υπάρχουν και νήπια που τα υποστηρίζουμε για να έρθουν. Οι αφηρημένες γραμμές που κάνουν είναι πολύ σημαντικές. Εμείς τις ψάχνουμε μεγαλώνοντας.
Υπάρχουν νεαροί που άρχισαν παιδάκια, σήμερα είναι φαντάροι και έρχονται ακόμη. Είναι το καλοκαιρινό ραντεβού τους».
Μετά την εικαστική δημιουργία στο εργαστήρι ακολουθεί και μουσική συνάντηση στο καφενείο του χωριού μόλις βραδιάζει και γλέντι μέχρι αργά .
Με την «Εικαστική Διαδρομή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος φιλοδοξεί να ανοίξει τις δράσεις του εντός του οικισμού, με στόχο την επαφή της τέχνης με τους ντόπιους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, που θα έρθουν στο χωριό αυτή την περίοδο. Ο Τσόπελας, είναι οικισμός στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και ανήκει στον νομό Ιωαννίνων. Διακρίνεται για τις υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις και τη σχέση του με τις εικαστικές τέχνες και τη μουσική. Για τους λόγους αυτούς, αποκαλείται στην περιοχή και ως «χωριό της τέχνης».
ΑΠΕ-ΜΠΕ