https://athens2018.gr/
Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η Αθήνα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018. Η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»!
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και με «Το σύνθημα ΄Η πόλη διαβάζει – Βιβλία παντού!’» η κινητή Βιβλιοθήκη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας ταξίδεψε στην Αθήνα και θα παραμείνει εκεί για ένα χρόνο. Ήδη από τον Ιούνιο, η κινητή βιβλιοθήκη ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων.
«Η «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» θα μας βοηθήσει να θυμηθούμε γιατί αγαπάμε το βιβλίο, να το συστήσουμε σε όσους ακόμη δεν έχουν γνωρίσει τη χαρά του διαβάσματος, να ανακαλύψουμε αναπάντεχες εμπειρίες ανάγνωσης» επισημαίνει ο κ. Τροχόπουλος συντονιστής της διοργάνωσης Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 και μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας.
Η διαδικασία δανεισμού είναι απλή: Χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, της εταιρείας ELIDOC που στηρίζει τη λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, οι κάτοικοι της Αθήνας, μπορούν με την ταυτότητά τους να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Υπάρχουν περίπου 3000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων – στα αγγλικά και γαλλικά – για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος (ελεύθερου χρόνου όπως μαγειρικής, ιστορικού περιεχομένου κ.ά), ενώ μπορεί κανείς εύκολα να αναζητήσει τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr/ .
Τα βιβλία μπορούν να επιστραφούν σε όποιο μέρος βρίσκεται κάθε φορά η Κινητή Βιβλιοθήκη ή και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Σταθμό Λαρίσης.
Λίγες πληροφορίες για την ιστορία της συνεργασίας:
Η κινητή Βιβλιοθήκη ανήκει στη Δημόσια Kεντρική Bιβλιοθήκη της Βέροιας και κατασκευάστηκε το 1994 με χρήματα του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος (MOBILE)στο οποίο συμμετείχε ελληνική βιβλιοθήκη. Ο στόχος της τότε, ήταν η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Η Βιβλιοθήκη της Βέροιας διαθέτει μία ακόμη κινητή Βιβλιοθήκη η οποία εξυπηρετεί χωριά και απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Ημαθίας. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο ΟΠΑΝΔΑ και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας γίνεται εφικτή η παροχή υπηρεσιών δανειστικής βιβλιοθήκης σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στον κατάλογο της κινητής βιβλιοθήκης που βρίσκεται αναρτημένος στο διαδίκτυο ενώ με τη συνεργασία των δυο φορέων εξασφαλίζεται ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής. Πρόσφατα ένας από τους δωρητές της διοργάνωσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) προσέφερε επιπλέον δωρεά 1000 βιβλίων για τον εμπλουτισμό της συλλογής. Το ΚΙΚΠΕ εδώ και δύο χρόνια μέσω της ΑΜΚΕ Future Library είναι ο αποκλειστικός δωρητής της άλλης κινητής βιβλιοθήκης που επισκέπτεται σχολεία και παραθεριστικά κέντρα του Νομού Ημαθίας.
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα για την κινητή βιβλιοθήκη στην Αθήνα στο: mobilelibrary.opanda.gr και στα 210 8846009, 210 8236635. Email: publibrath@yahoo.gr
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα για την κινητή βιβλιοθήκη στη Βέροια στο: Τηλ. 2331024494, email: info@libver.gr, http://www.libver.gr
*Στη φωτογραφία, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κινητή Βιβλιοθήκη.
**To Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) ιδρύθηκε και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1988.
Σκοποί του Ιδρύματος, είναι:
- η προσφορά κοινωνικού έργου, ιδίως σε περιοχές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και η ενίσχυση φορέων που μεριμνούν για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού
- η υποστήριξη μακροπρόθεσμων δράσεων στον εν ευρεία εννοία εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό τομέα σε συνεργασία, όπου καθίσταται δυνατόν, με συναφείς φορείς και ιδρύματα
- η αξιοποίηση των Συλλογών και των Αρχείων που διαθέτει το Ίδρυμα και η προβολή τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό