Οι G20 υπερασπίζονται το “απρόσκοπτο”, ελεύθερο, διεθνές εμπόριο- Της Ειρήνης Αιμονιώτη.

Οι υπουργοί γεωργίας των G20 υποστηρίζουν το «ανοικτό πολυμερές εμπόριο» για την εξάλειψη της πείνας ενόψει της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα.

Ειρήνη Αιμονιώτη
Γράφει η συνεργάτης του Έμβολος δημοσιογράφος Ειρήνη Αιμονιώτη

“Αναγνωρίζουμε τη σημασία ενός διαφανούς και ανοικτού πολυμερούς εμπορικού συστήματος με σαφείς κανόνες”, ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Αργεντινής, Miguel Etchevehere, σε συνέντευξη Τύπου, στη διήμερη σύνοδο κορυφής. στο Μπουένος Άιρες, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

Μια απάντηση στις προστατευτικές τάσεις..

Αυτή η έκκληση για ανεμπόδιστες διεθνείς εμπορικές σχέσεις αντικατοπτρίζεται στο τελικό έγγραφο των 24 συμμετεχόντων χωρών, και υιοθετήθηκε “ομόφωνα”, πρόσθεσε ο Miguel Etchevehere. “Το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί μια απάντηση, και έναν τρόπο προστασίας της ειρήνης”, δήλωσε η γερμανίδα  υπουργός γεωργίας Τζούλια Κλόκερ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από τον γραμματέα, του υπουργείου γεωργίας, Sonny Perdue. Οι χώρες της ομάδας G20 αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής αγροτικής γης και σχεδόν το 80% του παγκόσμιου εμπορίου τροφίμων. Η G20 καταγγέλλει επίσης την “αυξανόμενη χρήση μη δασμολογικών προστατευτικών μέτρων, ασυμβίβαστων με τους κανόνες του ΠΟΕ”.

Τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα χρησιμοποιούνται συχνά ως προστατευτικός φραγμός. “Η δέσμευσή μας είναι να βασίσουμε τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα σε τεχνικούς κανονισμούς και διεθνείς συστάσεις”, ανέφεραν οι υπουργοί. Η σύνοδος κορυφής ζήτησε επίσης την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Προηγούμενο άρθροΜηνύματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες για τις δασικές πυρκαγιές και έκκληση στα ΜΜΕ για συχνή προβολή τους
Επόμενο άρθροΒουλή: Ψηφίστηκαν τα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και οι επείγουσες ρυθμίσεις για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων