Μπάμιες ένα σούπερ λαχανικό που συντελεί πολλαπλά στην υγεία- Όσα δεν ξέρετε για τις μπάμιες

fot-kas
Γράφει η Φωτεινή Α. Κασσαβέτη

Βρισκόμαστε προς το τέλος του καλοκαιριού και η συγκομιδή της μπάμιας καλά κρατεί. Στην Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ημαθίας υπάρχουν οι περισσότερες καλλιέργειες μπάμιας στη χώρα μας. Η μπάμια αποτελεί ένα κατεξοχήν καλοκαιρινό λαχανικό και ένα από τα πιο αγαπημένα των Ελλήνων καταναλωτών.

mpamia4
Φυτεία μπάμιας στο Λιανοβέργι Ημαθίας

Η μπάμια είναι ένα αγγειόσπερμο , ποώδες, ετήσιο φυτό και ανήκει στο γένος ιβίσκος (Hibiscus) και στην οικογένεια των Μαλαχοειδών (Malvaceae). Η επίσημη ονομασία του είδους είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος).

Η καλλιέργεια της μπάμιας δεν είναι εύκολη αγροτική υπόθεση. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επίπονη και «εύθραυστη» καλλιέργεια, καθώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπομονή, διότι οι καρποί της συγκομίζονται όταν έχουν ιδιαίτερα μικρό μέγεθος και πολύ νωρίς το πρωί ενώ απαιτούνται έμπειρα αγροτικά χέρια.

Η μπάμια είναι ένα ευπροσάρμοστο λαχανικό με χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, με γλοιώδη υφή αν τεμαχιστεί και με μια διπλή σειρά από σπόρους. Αυτόχθονο λαχανικό σε περιοχές γύρω από τον Νείλο και την Μέση Ανατολή και ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της μπάμιας και την είχαν τακτικά στο διατροφικό τους μενού. Κατόπιν με το εμπόριο των σκλάβων εισάχθηκε στην Βόρειο Αμερική και στην συνέχεια στην Νότια και Κεντρική Αμερική, στην Ευρώπη και στην Ασία.

sillogi2
Συγκομιδή μπάμιας στην Μελίκη Ημαθίας- Φωτογραφία ευγενική χορηγία Χριστόδουλου Γρηγοριάδη

Ποικιλίες της μπάμιας

Οι βασικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι:

Πυλαίας: Καλλιεργείται κυρίως στην Μακεδονία. Είναι πρώιμη ποικιλία. Έχει καρπό πολύ καλής ποιότητας με μικρό μικρό μέγεθος και την προτιμούν οι βιομηχανίες επεξεργασίας της μπάμιας.

Μπογιατίου: Αυτή η ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στην Αττική και είναι πρώιμη. Μας δίνει καλής ποιότητας καρπούς.

Μπ-35: Είναι μια ποικιλία που προέρχεται από επιλογή σε τοπική ποικιλία. Είναι πολύ παραγωγική με πρώιμη παραγωγή, κατάλληλη και για καλλιέργεια σε ξερικά εδάφη.

Βελούδο: Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν έχει τριχίδια, είναι δημιούργημα ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας. Μεσοπρώϊμη ποικιλία μέτριας παραγωγικότητας.

Λασιθίου: Είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στην Κρήτη. Έχει καρπούς μικρού έως μέτριου μεγέθους.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές ξένες ποικιλίες όπως είναι: η Perkins Spinelles, η Pusa sawari, κ.α.

mpamies-ditr-pin2

Τα οφέλη από την κατανάλωση της μπάμιας

1 Οι φυτικές ίνες της μπάμιας περιέχουν σημαντικές ιδιότητες που βοηθούν στην διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος: Οι μπάμιες είναι πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες που είναι σημαντικές για την υγεία του παχέος εντέρου αλλά και ολόκληρου του πεπτικού συστήματος. Οι ίνες της μπάμιας συντελούν σημαντικά στον καθαρισμό του γαστρεντερικού συστήματος , δίνοντας ώθηση στο παχύ έντερο να λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά. Παράλληλα η βιταμίνη Α συμβάλλει στην υγεία των βλεννογόνων με αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

2 Βοηθούν σημαντικά σε μια υγιή εγκυμοσύνη: Περιέχουν την βιταμίνη Β η οποία βοηθάει να διατηρούνται υγιή τα κύτταρα, φυλλικό οξύ το οποίο είναι μια απαραίτητη ένωση για την εγκυμοσύνη. Η βιταμίνη βοηθάει στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.

3 Βοηθάνε στην πρόληψη του διαβήτη: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις μπάμιες μαζί με τα άλλα θρεπτικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος στον οργανισμό βοηθώντας έτσι σημαντικά στην ασθένεια του διαβήτη.

mpamia5

4 Διευκολύνουν την διάδοση των ωφέλιμων βακτηρίων: Οι μπάμιες διευκολύνουν την διάδοση των ωφέλιμων βακτηρίων που ονομάζονται προβιοτικά. Αυτά είναι παρόμοια με αυτά που πολλαπλασιάζονται από το γιαούρτι στο λεπτό έντερο και βοηθούν στην βιοσύνθεση του συμπλέγματος της Βιταμίνης Β.

5 Μπορούν να βοηθήσουν άτομα με αναπνευστικά προβλήματα όπως στο άσθμα: Οι μπάμιες όπως προαναφέραμε περιέχουν βιταμίνη C, η οποία αποδεδειγμένα βοηθάει τους πάσχοντες με αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα. Μια πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη C, ακόμη και σε χαμηλό επίπεδο πρόσληψης, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα συριγμού στην παιδική ηλικία, ειδικά τα ήδη ευπαθή άτομα.”

6 Οι μπάμιες συντελούν στην απώλεια σωματικού βάρους και είναι μια πηγή με οφέλη για την υγεία, αρκεί να έχει μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για να διατηρούνται όσο το δυνατόν περισσότερο οι ιδιότητές τους. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το χρησιμότατο πήκτωμα της μπάμιας δεν χάνεται όταν τις μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

7 Βοηθούν να απορροφηθεί το νερό και η περίσσεια χοληστερίνη. Παράλληλα συντελούν στην εξαγωγή μέσω των κοπράνων των μεταβολικών τοξινών και του πλεονάσματος της χολής.

8 Η τακτική κατανάλωσή της βοηθάει τα άτομα με νεφρική ασθένεια: Τον Οκτώβριο του 2005 στο περιοδικό Jilin Medical Journal δημοσιεύθηκε μια μελέτη όπου συμπεραίνεται ότι η τακτική κατανάλωση μπάμιας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νεφρικής νόσου. Στην μελέτη αναφέρεται ότι εκείνοι που έτρωγαν μπάμιες καθημερινά, μειώνονταν τα κλινικά συμπτώματα της βλάβης των νεφρών, περισσότερο από εκείνους τους ασθενείς που κατανάλωναν μια διατροφή για διαβητικούς.

9 Διατηρούν υγιές και νεανικό το δέρμα: Η βιταμίνη C αναζωογονεί το δέρμα και το διατηρεί σφριγηλό και νεανικό. Επίσης η βιταμίνη C βοηθάει στην ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και συντελεί στον σχηματισμό του κολλαγόνου ανανεώνοντας έτσι το κατεστραμμένο δέρμα. Να θυμάστε ότι οτι μπάμιες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

mpamia3

Τα οφέλη από τις μπάμιες συνοπτικά

1 Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

2 Συντελούν στην υγεία του παχέος εντέρου και στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

3 Βοηθάνε στην πρόληψη του διαβήτη

4 Παίζουν σπουδαίο ρόλο στην διαχείριση του σωματικού βάρους

5 Διατηρούν υγιές και νεανικό το δέρμα

6 Βοηθούν σε μια υγιή εγκυμοσύνη

7 Προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες

8 Απαλλάσσουν τον οργανισμό από αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή

9 Προάγουν την υγεία των ματιών

10 Ενισχύουν την διάθεση

11 Εκμηδενίζουν την δυσκοιλιότητα

mpamia2
Άνθος μπάμιας

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καθόλου στην διατροφική τους συνήθεια τις μπάμιες, βρίσκοντας κάποιες προφάσεις για να τις αποφύγουν. Όλοι αυτοί μόνο χάνουν και καλό είναι να τις δοκιμάσουν.

Παραπομπές

1 Αρακάς, Μπάμια, Φασολάκι, Φινόκιο. Καλλιέργεια – Αξιοποίηση – Συντήρηση Τροφίμων – ΑΓΓΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ  1999
2 Okra Handbook  – by B. S. Dhankhar
Προηγούμενο άρθροΠοντιακή Νεολαία Αράχου: Μια «οικογένεια» ..και τη νύχτα!! (φωτό)
Επόμενο άρθροΦιλικό: Π.Ν. Αράχου – Ηρακλής Άσπρου 2 – 1. Δυνατό «crash test» για τους «μπλαουγκράνα»!! (φωτό-βίντεο-δηλώσεις Παγγούρα)