Πολλά πρόστιμα μετά τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος από τον ΕΛΓΟ-«Δήμητρα»

Οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι τα πρόστιμα είναι μικρά και αντιμετωπίσιμα από τις εταιρίες, ενώ εκείνες δηλώνουν ότι αφενός δεν είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα και αφετέρου είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και δεν μπορούν να έχουν ανάλογο προσωπικό που να ενημερώνει καθημερινά τις καταστάσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί,  ότι ο σημερινός διοικητής του ΕΛΓΟ κ. Θανάσης Μπακαλέξης, με εισηγήσεις του από το 2016, είχε κινήσει τις διαδικασίες ελέγχων στην αγορά και είχε προτείνει την επιβολή χρηματικού προστίμου στις επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει όπως όφειλαν τις «Μηνιαίες Δηλώσεις Ισοζυγίου Γάλακτος» για το 2017.

Από τον πίνακα προστίμων που ανακοινώθηκε σε 32 επιχειρήσεις από τις 41 έχουν επιβληθεί πρόστιμα 500-577 ευρώ, σε 4 εταιρίες πρόστιμα 1700-3090 ευρώ και  σε 5 εταιρίες πρόστιμα που φθάνουν από 5200-15.700 ευρώ.

Οι εταιρίες με τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα δηλώνουν, ότι και στο παρελθόν τους επεβλήθη πρόστιμο, που στην συνέχεια ανακλήθηκε αφού έστειλαν τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Παράλληλα άλλοι δηλώνουν  ότι δεν έχουν γραμματειακή υποστήριξη που να ασχολείται με την καθημερινή ενημέρωση καταστάσεων. Αντίστοιχα  δήλωσαν ότι και εκείνοι  δεν έχουν πληροφόρηση, αν  ο ΕΛΓΟ  τηρεί τις δεσμεύσεις του και τις υποχρεώσεις του προς τους τυροκόμους ,ειδικά σε ότι αφορά στα προγράμματα προώθησης της φέτας που αποτελεί εθνικό προιόν. Ζητούν μάλιστα οι μικρές αυτές επιχειρήσεις να μάθουν αν οι μεγάλες εταιρίες έχουν ελεγχθεί και είναι εντάξει.

Η εταιρία που έχει το μεγαλύτερο πρόστιμο ανέφερε ότι δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει ενημερώσει τον οργανισμό.

Ο ΕΛΓΟ ενημέρωσε επίσης ότι τα πρόστιμα για τα ισοζύγια γάλακτος του 2016 ήδη βεβαιώθηκαν στις αντίστοιχες ΔΟΥ και είναι αμετάκλητα. Υπενθυμίζεται ότι σε 19 περιπτώσεις έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα από αυτές σε 16 τα πρόστιμα είναι 500 ευρώ, ενώ σε 3 τα πρόστιμα φθάνουν από 4000-10060 ευρώ. Οι εταιρίες παραπονούνται ότι η ηλεκτρονική διαδικασία της συμπλήρωσης της πλατφόρμας είναι δύσκολη και πολύπλοκη και αυτός είναι ο λόγος της καθυστέρησης .

Ο ΕΛΓΟ ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα, δεν υπέβαλαν ηλεκτρονικά τα στοιχεία εισκομίσεων γάλακτος για το 2017, 20 αγοραστές πρόβειου ή και γίδινου γάλακτος και 14 αγοραστές αγελαδινού γάλακτος παρά την συνεχή ενημέρωση που είχαν. Για εκείνους προβλέπεται επιβολή προστίμου με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ακόμα επισημαίνεται ο διπλασιασμός προστίμων σε περίπτωση υποτροπής.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι, είναι  καλή η επιβολή προστίμων για παραδειγματισμό όμως απαιτείται μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Προηγούμενο άρθροΖητούνται αυστηρότεροι έλεγχοι για το 2018, χρονιά της κρίσης για το αιγοπρόβειο γάλα
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Πνίγηκαν από τον καπνό της φωτιάς στο ΣΜΑ, (εναέρια πλάνα) Παλαιοχώρι,, Λιανοβέργι, Στρ. Αεροδρόμιο